Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..

odklizec

Doporučené příspěvky

Taky se ale prozradilo jak moc potřebujou Tvoje Primky vyčistit.

Taky jsem se zhrozil, když jsem to viděl zblízka. :) Ale zatím na ně nemám futrálek, tak číštění neřeším. Čekají na svou příležitost, kdy se dostanou do opravy a čistírny.

Ten nápis PRIM Czechoslovakia je rytý, frézovaný nebo lisovaný?

1. Nápis Prim je lisovaný.

2. Prosím pokračujte o problematice focení , mám pocit že se něco přiučím , třeba : Jak se používá obrácený objektiv ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2. Prosím pokračujte o problematice focení , mám pocit že se něco přiučím , třeba : Jak se používá obrácený objektiv ?

Zalezi fotak od fotaku, ale princip je v podstate stejny. Vezmes objektiv, otocis ho a nejak nasadis na fotak. Pak na fotaku nastavis maximalni zoom a muzes fotit ;)

To "nejak nasadis na fotak" je docela podstatne. Vetsinou je na to treba reverzni krouzek, jehoz jedna strana se nasroubuje do zavitu na filtry daneho objektivu (canon 50mm 1.8 ma zavit na 52mm filtry) a druha strana bud primo na objektiv fotaku. Ale pokud mas kompakt, tak je to vetsinou na nejaky tubus, ktery se nasroubuje na telo fotaku a ktery normalne slouzi pro pouziti barevnych filtru nebo predsadek. Ty reverzni krouzky se delaji ruznych velikosti a existuji i ruzne redukce. Bezne k dostani na ebay. Ja mel kliku, tubus na fotak jsem koupil neoriginalni soligor, ktery ma zavit na 52mm filtry, takze stacilo koupit reverzni krouzek 52mm/52mm. Cele to psycho vypada nejak takhle..

DSC00447.jpg

Jo a je tu jeste jeden problem. Nevim jak u jinych obektivu, ale tenhle canon 50mm ma clonu udelanou tak, ze pokud neni objektiv nasazeny na fotaku, clona je zavrena a neda se manualne ovladat. My ji ale potrebujeme plne otevrenou. Na to existujou dve cesty. Sehnat nejaky pripravek, ktery se zastrci do zamku objektivu a ktery pak umozni ovladat clonu. A nebo jako jsem to udelal ja. Zanesl jsem objektiv jednomu opravari fotaku, ktery mi za 200SKK objektiv upravil tak, ze clona je plne otevrena a da se i rucne ovladat.

Odkaz ke komentáři

Ještě je možné ten reverzní objektiv odlehčit. Tady je popis, jak rozebrat objektiv Helios ze Zenitu a vyrobit z něj předsádku včetně osvětlení.

http://fotoprostor.hyperlink.cz/Predsadka.htm

Rozborka je bez problémů, nic se při ní nezničí a objektiv je možné zase složit dohromady. Tím se zároveň vyřeší problém se zavřenou clonou, protože se clona odstraní. Objektiv je tak o půl kila lehčí a nezatěžuje tolik fotoaparát ani fotografa :)

Odkaz ke komentáři

No to uz je pro hardcoraky ;) Ja jsem jen hracicka do takoveho se mi uz postet nechce. Ale osobne si myslim, ze ta trosku vetsi vaha ma i neco do sebe, protoze tim clovek ziska cosi jako stabilizaci obrazu. Znas ten stary trik jak ustabilizovat delsi cas fotaku, kdyz nemas stabilizator ani stativ po ruce? Spolu s fotakem chytis do ruky cihlu :D Je to jednoduche a prekvapive ucinne. Zamezi se tim drobnemu chveni, ktere zpusobuje nejvic neostrosti u delsich casu. Samozrejme to nejde pouzit na 1s a delsi zabery, ale je to ucinnejsi nez tzv. elektronicka stabilizace, co je jen dalsi marketingovy smejd jako digitalni zoom.

Odkaz ke komentáři

Brzdi, jenom Nikon D70. Ale je to taky hezký kus nábytku :) Fotím, co mě napadne, jenom pro zábavu a všechno, co lítá.

Taky občas zafotím něco lítajícího. Posíláš fotky třeba na www.planes.cz , nebo někam podobně ?

To neposílám, ale teď jsem tam narazil na jednu moc zajímavou :)

http://www.planes.cz/foto1.asp?mode=detail...SMZZUF&jazyk=cz

Ještě namalovat na zem ciferník a byly by to hezké jednoručičkové hodiny :)

Tak jsem se dneska konečně dokopal, abych dodělal předsádku z objektivu Helios. To už je skoro mikroskop. A tentokrát jsou vyčištěné.

Odkaz ke komentáři

To je dobrýýýý, cihlový stabilizátor eště nemám. :) Když ten foťák už tak má kilo a půl :)

Nejlepší stabilizátor je dvacetikilový stativ

Je to pravda. Když jsem kdysi závodně střílel z pušky, platilo, že čím těžší flinta, tím stabilnější. Taková libovolná malorážka je pěkně těžké "dělo", když uvážíme, že má ráži jenom 5,6 mm. Důvodem té váhy je jenom snaha o stabilitu, nic jiného.

Ze stativu se ovšem střílet na závodech nesmí. To znám jenom z filmů, kde ho mají kolegové odstřelovači.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
Brzdi, jenom Nikon D70. Ale je to taky hezký kus nábytku :) Fotím, co mě napadne, jenom pro zábavu a všechno, co lítá.

Taky občas zafotím něco lítajícího. Posíláš fotky třeba na www.planes.cz , nebo někam podobně ?

Tak jsem se dneska konečně dokopal, abych dodělal předsádku z objektivu Helios. To už je skoro mikroskop. A tentokrát jsou vyčištěné.

Od té doby co jsem se tu dočetl o té úpravě sháním Helios ale zatím jsem si neškrtl. Nevíš ještě o nějakém?

Odkaz ke komentáři

Od té doby co jsem se tu dočetl o té úpravě sháním Helios ale zatím jsem si neškrtl. Nevíš ještě o nějakém?

V Ostravě Mariánských horách vystopupíš na zastávce Prostorná a jdeš směrem na Porubu. Za křižovatkou, kde je prodejna Alfa po levé straně je maličký obchůdek s kouzelným názvem Fotokamrlík. Má tam plnou vitrínu starých objektivů a fotoaparátů. Taky se mi osvědčil objektiv vykuchaný ze staré kopírky.

Odkaz ke komentáři

Moc se těším na PENTAX K10D. Zatím mám NIKON D200, ale vzhledem k tomu, že rád fotím noční město, si ho moc neužiju, protože v kontrastních přechodech proužkuje :-(

Ale až CANON vyrobí 40D s čistěním snímače, 10MPix snímačem, procesorem DIGIC III a vodotěsným tělem, bude to asi největší trhák na světě ;-)

Asi jsi dost náročný fotograf. Přilož nějaké fotky, ať se pokocháme.

Odkaz ke komentáři

Moc se těším na PENTAX K10D. Zatím mám NIKON D200, ale vzhledem k tomu, že rád fotím noční město, si ho moc neužiju, protože v kontrastních přechodech proužkuje :-(

Ale až CANON vyrobí 40D s čistěním snímače, 10MPix snímačem, procesorem DIGIC III a vodotěsným tělem, bude to asi největší trhák na světě ;-)

Asi jsi dost náročný fotograf. Přilož nějaké fotky, ať se pokocháme.

Na vysokou citlivost (1600 ISO) jsou nejlepší zrcadlovky Canon. Včera jsem četl recenzi nového Nikonu D80 a s uspokojením jsem konstatoval, že můj Canon EOS 350 (model z roku 2004) je pořád lepší než poslední novinka od Nikonu :-)

Na 1600 ISO má zrcadlovka Canon asi takový šum, jako jiné foťáky při 200 ISO :-)))

Odkaz ke komentáři

Na takhe vysokou citlivost se vyplatí uvažovat o filmu.

D80 bude při vyšších citlivostech poměrně logicky horší než EOS350. Při téměř stejné velikosti čipu má 350 o 2MPix méně a CMOS snímače bývají také o poznání méně "šumivé".

Odkaz ke komentáři

Na takhe vysokou citlivost se vyplatí uvažovat o filmu.

D80 bude při vyšších citlivostech poměrně logicky horší než EOS350. Při téměř stejné velikosti čipu má 350 o 2MPix méně a CMOS snímače bývají také o poznání méně "šumivé".

(a) Právě při vysoké citlivosti vyniknou přednosti digitálu vůči filmu. Viz zde:

http://www.clarkvision.com/imagedetail/fil...l.summary1.html

I když uznávám, že film má prostě hezčí zrno, s tím se nedá nic dělat. Oblast, kde to film digitálu pořád ještě natře, je černobílý film s nízkou citlivostí, nejlépe střední formát.

(B) No právě, jde o typickou vlastnost senzorů CMOS, což byl hlavní důvod, proč jsem si vybral Canon.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...