Přejít na obsah

AUDIOFILOVO OKÉNKO

Alina

Doporučené příspěvky

Ked uz sme pri tom digital vs analog a esoterickych picovinach, zaujimal by ma vas pohlad na vec:

Nejakou nahodou som nedavno dosiel na recenziu na cisto digi CD player Cambridge CXC, kde som sa, mimo ineho docital:

... V nejvyšším pásmu si drží Cambridge CXC svůj realistický objem a jakousi vnitřní pevnost. Cinkot vibrafonu v "Lonely Woman" ze stejnojmenného alba Modern Jazz Quartet (1998 | Atlantic | 8122 75361 2) není nijak bujaře znělý, spíše přesný a čistý, činely jsou pak lehounké jako pírko. Celkově jsou tóny přirozené a velmi snadno čitelné, objemově tak akorát. Přednes se ale celkově drží spíše trochu při zemi, se snahou o přesnost a vyrovnanost bez excesů.,...

Tak mi to nedalo, a v diskusii som k clanku som polozil otazku (odpoved hned nasleduje):

Dobry den,

ako sam pisete: "slouží výhradně k seřazení jedniček a nul do dlouhé řady a odeslání směrem k D/A převodníku."

Nerozumiem, ako je mozne u takehoto pristroja hodnotit kvalitu finalneho zvuku???

Ved ten sled jedniciek a nul na vystupe bude absolutne identicky u akehokolvek ineho pristroja, ktory robi rovnako len digitalny transport nul a jedniciek zo zdroja (tu CD) na vystup.

Alebo mi nieco unika?

Odpověd:

Daniel Březina, šéfredaktor

Dobrý den,

to je časté vnímání, že digitál je digitál a bude tedy vždy identický. Už při uvedení CD v 80. letech se nicméně ukázalo, že to tak není.

Libovolný digitální transport totiž nečte dokonale - "jedničky a nuly" jsou nakonec jen stav napětí v čase, takže vznikají chyby. Třeba u CD je rozdíl v samotné čtecí mechanice, ale i třeba i v tom, zda napájecí zdroj nebo digitální filtry nechají či dokonce přidají nějaké zkreslení - tj. nějaká ta "nula" najednou bude interpretována jako "jednička" a vice versa.

Následný D/A převodník tím pádem bude takové chyby interpretovat jako nesprávný zvuk atd. atd.

Rozdíly mezi čistými digitálními transporty jsou menší, nežli u analogových výstupů, ale přesto jsou.

Pěkný den

DB

hmm... 🤔 moja ajtacka hlava to nejak nebere .. 🤣

Upraveno uživatelem bluman
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 7 hodinami, bluman napsal:

Ked uz sme pri tom digital vs analog a esoterickych picovinach, zaujimal by ma vas pohlad na vec:

Nejakou nahodou som nedavno dosiel na recenziu na cisto digi CD player Cambridge CXC, kde som sa, mimo ineho docital:

... V nejvyšším pásmu si drží Cambridge CXC svůj realistický objem a jakousi vnitřní pevnost. Cinkot vibrafonu v "Lonely Woman" ze stejnojmenného alba Modern Jazz Quartet (1998 | Atlantic | 8122 75361 2) není nijak bujaře znělý, spíše přesný a čistý, činely jsou pak lehounké jako pírko. Celkově jsou tóny přirozené a velmi snadno čitelné, objemově tak akorát. Přednes se ale celkově drží spíše trochu při zemi, se snahou o přesnost a vyrovnanost bez excesů.,...

Tak mi to nedalo, a v diskusii som k clanku som polozil otazku (odpoved hned nasleduje):

Dobry den,

ako sam pisete: "slouží výhradně k seřazení jedniček a nul do dlouhé řady a odeslání směrem k D/A převodníku."

Nerozumiem, ako je mozne u takehoto pristroja hodnotit kvalitu finalneho zvuku???

Ved ten sled jedniciek a nul na vystupe bude absolutne identicky u akehokolvek ineho pristroja, ktory robi rovnako len digitalny transport nul a jedniciek zo zdroja (tu CD) na vystup.

Alebo mi nieco unika?

Odpověd:

Daniel Březina, šéfredaktor

Dobrý den,

to je časté vnímání, že digitál je digitál a bude tedy vždy identický. Už při uvedení CD v 80. letech se nicméně ukázalo, že to tak není.

Libovolný digitální transport totiž nečte dokonale - "jedničky a nuly" jsou nakonec jen stav napětí v čase, takže vznikají chyby. Třeba u CD je rozdíl v samotné čtecí mechanice, ale i třeba i v tom, zda napájecí zdroj nebo digitální filtry nechají či dokonce přidají nějaké zkreslení - tj. nějaká ta "nula" najednou bude interpretována jako "jednička" a vice versa.

Následný D/A převodník tím pádem bude takové chyby interpretovat jako nesprávný zvuk atd. atd.

Rozdíly mezi čistými digitálními transporty jsou menší, nežli u analogových výstupů, ale přesto jsou.

Pěkný den

DB

hmm... 🤔 moja ajtacka hlava to nejak nebere .. 🤣

Nechápu, jako že jsi mu dal otázkou najevo, že všechny CD přehrávače hrají stejně?

Odkaz ke komentáři

před 10 minutami, African napsal:

Nechápu, jako že jsi mu dal otázkou najevo, že všechny CD přehrávače hrají stejně?

Je to transport, ne přehrávač. A ty by měly skutečně "hrát" (tedy číst CD) všechny stejně...

Odkaz ke komentáři

před 43 minutami, elloco napsal:

Je to transport, ne přehrávač. A ty by měly skutečně "hrát" (tedy číst CD) všechny stejně...

Áha, díky za vysvětlení, já že mě to připadlo jako reakce na popis kvality zvuku v textu autora. Každopádně výrobci dražších CD přehrávačů dávají vyšší řady CD transportů právě kvůli přesnějšímu čtení dat, které údajně elimuje chvění a zkreslení. Ale na mě prosím neřvěte kvůli tomu, že Vám to grafy ukazují jinak, to třeba zavolejte do Philipsu že ty jejich transporty hrají všechny stejně 😂 To je trochu z jíného soudku, ale já ti Vám byl nedávno u kamaráda, který je také jeden z těch správných HIFI magorů, jede jenom podle tabulek, číslíček a grafů, obmněňuje komponenty jak na běžícím páse, tak mi nějáký ten jeho nový myslím že NAD komponent pustil a se mnou to něják úplně nehlo. Tak mu říkám přidej basy, uber výšky, fráze kterou každý hifi fanoušek miluje 😆 takové správné bodnutí do zad....no ten vylétl jak čert z krabičky, no co já si vyslechl o zničení reprodukce, normálně ti Vám zrudnul a začal být velmi nervózní 😅 Samozřejmě mu také nesmí žádný pevný nosič přes práh, to by si ruce zlámal, ale já říkám jedno kluci a stále dokola, ať si každý píše moudra jaká chce, není nad to si to udělat po svém :cheers: Zbytek jsou už jen tlachy, kterými se tady tak rádi pošťuchujeme...

https://www.dutchaudioclassics.nl/The-evolution-of-the-Philips-CD-mechanism/

Odkaz ke komentáři

"Tak kolik jich chybí, Karle?"
"Pět. To fakticky nechápu."
"Říkáš to těm lidem, Karle? Říkáš jim, aby ty podšálky vraceli?"
"No řikáme jim to pořád. "
"No když jim to řikáme pořád, tak to fakticky nechápu."
"A ty víš, Karle, že jim to řikáme, ty víš, že jim to řikáme od samýho začátku."
"Dyť já vim, tak mi teda řekni, proč ty podšálky nevracej..."
"To já právě nevim, Karle..."

P.S. je to marný, je to marný, je to marný...

Kdo chce věřit Březinovi, že má netopýří uši, nemusí číst dál.

Kdo chce pochopit, jak funguje CD audio dle standardu Red Book - včetně všech těch nudných faktů o korekci chyb, kontrolních součtech, přenosových protokolech atd - ten se může podívat třeba sem https://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc_Digital_Audio Long story short: pokud CD player za 10 USD není defektní, tak do převodníku sype identická data jako CD player za 1000 USD. Téma DAC a digitální filtry si necháme na jindy, děkuji za pozornost

Odkaz ke komentáři

ad Březina - předevčírem jsem narazil na věc, která mě opravdu uzemnila, tj. zemnící pole Chord Company GroundARAY - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení (hifi-voice.com) Přece ten chlap nemůže věřit tomu, co píše?? Absurdnější hovadinu jsem ještě nečetl - ale věřím, že si to někdo koupí...

Odkaz ke komentáři

před 50 minutami, Moty napsal:

Nemá moc dobrý hodnocení, hapruje připojení, baterka a náhodný vypínání, co jsem se dočetl

Roam mám a nič z toho, čo píšeš, nepozorujem. Zvuk je spomedzi prenosných reprákov, čo som počul, asi najlepší (Anker, JBL, Sony...), ale na stacionárne umiestnenie v kuchyni som si nakoniec kúpil radšej Eru, ktorú vydržím aj dlhšie počúvať.

Batéria tých sľubovaných 10 hodín vydrží, problémy s pripojením Roam nemal nikdy, navyše ten multiroom, (lokálne) hlasové ovládanie a celkovo použiteľnosť Sonos prostredia v domácnosti sú prudko návykové.

Keby sa ich Port robil s hlasovým ovládaním, tak ho pripojím aj ako streamer k Lyngdorfu.

Odkaz ke komentáři

4 hours ago, Duke650 said:

Long story short: pokud CD player za 10 USD není defektní, tak do převodníku sype identická data jako CD player za 1000 USD.

No presne toto som mal na mysli 😉. Ak je spinave alebo poskodene CD a budu naozaj nejake vypadky v datach, tak sa to prejavi na zvuku tiez nejakymi nahodnymi, bodovymi vypadkami zvuku ci zaskvrcanim, zachrastenim.. Ale rozhodne nic esoterickeho, co by sa dalo popisovat stylom "Na danou třídu pak byla velmi dobrá definice jednotlivých tónů, se solidní konkrétností. Tóny jsou navíc hezky houpavé a slušně hluboké, vládne tu klid a celková jemnost.🤣🤣🤣

Ale tak zas niecim tu recenzie musia naplnit, ked uz sa ju rozhodli napisat 🤣. Nemozu skoncit hned u uvodnej vety: CXC načítá kotoučky svižně a s lehkostí, s podobnou charakteristikou pak také zní, jakkoliv výsledek hodně ovlivňuje použitý D/A převodník. Většina dojmů v textu je tak založena zejména na (nejpravděpodobnějším) spojení s CXA80. 

a priamo priznat, ze cela recenzia je vlastne na ten DAC a nie CD player 😁

Odkaz ke komentáři

1 hour ago, elloco said:

ad Březina - předevčírem jsem narazil na věc, která mě opravdu uzemnila, tj. zemnící pole Chord Company GroundARAY - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení (hifi-voice.com) Přece ten chlap nemůže věřit tomu, co píše?? Absurdnější hovadinu jsem ještě nečetl - ale věřím, že si to někdo koupí...

Ciel (vyrobcu a predajcu) a zakladna myslienka celeho clanku su tam predsa pekne priznane a zhrnute v tejto vete: Cílem je osadit takovýto váleček do nevyužitého signálového vstupu / výstupu na vašem komponentu. Čím více, tím prý lépe.

🤣🤣🤣

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...