Přejít na obsah

AUDIOFILOVO OKÉNKO

Alina

Doporučené příspěvky

Nedá se nic dělat. Musím být přísný. Afri si za trest po návratu z vycházky 5 krát postechne Holky z naší školky a Mumuland ve formátu MP3. Flac se zakazuje 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 minutami, Bert napsal:

Nedá se nic dělat. Musím být přísný. Afri si za trest po návratu z vycházky 5 krát postechne Holky z naší školky a Mumuland ve formátu MP3. Flac se zakazuje 🙂

V 80 kbps!!! 😄

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Bert napsal:

Au, tak to radši třídenní banán 😅 

Odkaz ke komentáři

3 hours ago, Bert said:

ja by som mu to doprial vo full res z vinylu. ked trest, tak poriadny.

Odkaz ke komentáři

před 16 hodinami, Katchabba napsal:

Něco o tom je třeba tady: https://soundcertified.com/how-to-connect-2-speakers-to-one-output/

Je to popsáno hodně zjednodušeně, ale pro potřeby této diskuze to postačí.

Je to popísané zjednodušene a nesprávne, hlavne práve v tej časti o sériovom/paralelnom radení reproduktorov s výhybkami. Veľmi stručne. Chalan píše o frekvenčných posunoch kvôli zmene v impedancii sériovo pripojených reproduktorov, zabúda však, že rovnako sa do obvodu pripoja aj cievky a kondíky vo výhybkách. Ak to potiahnem do extrému, podľa jeho teórie by nebolo možné pripojiť do série ani dva reproduktory bez výhybky, pretože reproduktor elektricky nie je čistý odpor, ale pomerne zložitý obvod (obrázok zo slideplayer.cz). Podľa jeho teórie by teda do série zapojené reproduktory hrali inak, než samostatne.

Elektricknhradnschma.jpg.ae825e946991d803ba6f443aec0d01c1.jpg

Ak zoberieme úplne najjednoduchší prípad, že sériovo zapojím dva autoreproduktory, ktoré už majú v sebe integrovanú výhybku pre výškový reproduktor, je to úplne v poriadku. Každý bude robiť to, čo má.

Problém je inde a to chalan v tom svojom "článku" vôbec nevystihol. Ak zapojím či už sériovo, alebo paralelne dva reproduktory (alebo sústavy), kde každý je na svojej výhybke , tak kvôli rozptylu v tolerancii súčiastok vo výhybke môže každý reproduktor hrať trochu inak, aj ak je rovnakého typu. PRETO je pre jeden kanál jednoznačne lepšie mať jednu výhybku a všetky reproduktory zapojené v nej.

Príklad. Mám dva rovnaké 8 Ohm autoreproduktory. Obidva majú pred výškovým repro jednoduchú výhybku vo forme kondenzátora 4,7 uF. Vďaka rozptylu pri výrobe súčiastok dochádza napríklad k tomuto:

1. repro kondík má 10% hore, tzn. cca 5,1 uF. Hrá od 3,85 kHz vyššie.
2. repro kondík má 10% dolu, cca. 4,2 uF. Hrá od 4,7 kHz vyššie.

To už môže byť počuť, domnievam sa ale, že to v praxi pri nenáročnej aplikáci nebude nič kritické. Okrem toho, k tomuto javu bude dochádzať, či už sú reproduktory sériovo, paralelne, alebo na samostatných výstupoch zosilňovača (tzn. aj ľavý a pravý budú hrať inak).

Ten odkazovaný článok treba brať s rezervou, je v ňom viacero mylných predpokladov. Je dobre pozrieť sa aj na referencie a jeho "výrobky".

Odkaz ke komentáři

ale Afri si v tej chvili uvedomil, ze nieco neni dobre.. 
Chtěl vnést trochu dynamiky do této diskuze, protože dynamický rozsah PVC placek prostě v dnešní době nemůže nikoho s láskou k hudbě a kvalitní reprodukci uspokojit. Což samozřejmě chápeme, a proto na takový trolling koukáme smířlivě a s pochopením.
Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, Hasňa napsal:

Chtěl vnést trochu dynamiky do této diskuze, protože dynamický rozsah PVC placek prostě v dnešní době nemůže nikoho s láskou k hudbě a kvalitní reprodukci uspokojit. Což samozřejmě chápeme, a proto na takový trolling koukáme smířlivě a s pochopením. emoji846.png

To jsi mě ale špatně pochopil, protože já to myslel úplně vážně, akorát jsem byl zbytečně vulgární 😇 Odlétají mě tady tři borci na Kilimandžáro, tak jsem včera dělal u kvalitní flašky malou přednášku a prej tý krávo, ty máš gramec? Ten jsem slyšel naposledy před dvaceti lety 😂 Tak jsme nejdřív vylezli kopec, a pak jsem rozžhavil jehlu Vyšehradem od Béďi a vrazil tam Queens....kluci mají také nějaké to lepší audio doma, hlavně streamují a jedou cédéčka, proto ta myšlenka kterou jsem vznesl výše. Protože seděli, poslouchali a slyšel jsem jenom...ty krávo, to hraje parádně, nekecám 😆 Můj dvorní dodavatel audia bude mít radost, protože i po vystřízlivění jsou dnes kluci rozhodnutý že gramec chtějí také 🤙 LPéčka v různých testech, grafech, kalkulacích prohrávají na plné čáře, beru, ale mají svůj luxusní výstup který baví. Já se upřímně na další placky těším jak malý kluk, a neinvestoval bych ani kačku, kdyby mě to nebavilo. Tož tak za mě a ještě jednou se omlouvám za tu vulgaritu 🙏

DSC_5875~2.JPG

DSC_5875~4.JPG

Odkaz ke komentáři

Afri, dame ti este sancu :) Pozri, LP je horsi format absolutne vo vsetkom pokial ide o kvalitu zvuku a praktickost pouzitia, archaizmus, kokotina z cias trilobitov. Jedine co je na nom zaujimave je to, ze ma nesmierny potencial tahat z ludi peniaze. Takze to mnohe firmy patricne zne..vyuzivaju, napr tak, ze na LP vydavaju zvukovo kvalitnejsie verzie ako v digitale. Zakaznici potom prisahaju, ze LP je super kvalita. Plus prispieva mnozstvo inych faktorov, od snahy odlisit sa, snobizmu az po psychoakustiku.

Takze LP je picovina jak voda v kosi ale sucasne je pravda, ze nahravky z neho mozu zniet naozaj dobre a aj lepsie ako digital. Ale nie kvoli tomu ze LP je technicky lepsi format, ale ze to tak niekto chce. Lebo ten cerveny vinyl QOTSA stoji 50 eury a este sa mozno aj musis postavit do radu jak na suby.  

Ver mi ze keby na tom vinyle bolo to co na digitale tak je to rovnako nepocuvatelna sracka - pravdepodobne aj neprehravatelna vzhladom na technicke obmedzenia co prenosky maju. 

Priklad: QOTSA digitalna verzia toho co mas na tom LP. au au.. au. Death Magnetic pyco.

image.thumb.png.134fc3ba1c7c50931fba92901d06a92c.png

Upraveno uživatelem instant
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, instant napsal:

Takze LP je picovina jak voda v kosi ale sucasne je pravda, ze nahravky z neho mozu zniet naozaj dobre a aj lepsie ako digital. Ale nie kvoli tomu ze LP je technicky lepsi format, ale ze to tak niekto chce. Lebo ten cerveny vinyl QOTSA stoji 50 eury a este sa mozno aj musis postavit do radu jak na suby.  

Tady jsi trefil hřebíček na hlavičku a proto ho mám a proto mě baví 🤙 S tím ostatním také souhlasím, hlavně jsem nikdy netvrdil že LP je nějaký vyspělí formát, ale jak již jsem psal několikrát, muziku mám pro zábavu a né abych se nimral v grafech a studoval z nich zdali to je hraje tak jak má. Mám tu výhodu že mě to buď baví, má to drive, šťávu, mám zážitek z poslechu jako to je třeba z plackou Queens, ta se mega povedla, anebo to hraje jak telefon a prostě mě to nebaví. Třeba klasická hudba na placce má pro mě úplně nový rozměr a v košíku právě přistál Prince, kterého miluji, ale ten plochý zvuk 😬 Tak pevně doufám že bude hrát lépe jak na cédéčkách.... snad nám ho kluka pačesatýho upravili správně 😁

be_1-557283_xxl.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...