Přejít na obsah

Dobrovolne darcovstvi krve  

249 hlasů

1. 1. Darujete krev?

• Ano (pravidelne nebo nepravidelne).
      129
    • Rad bych, ale jeste jsem se neodhodlal.
      47
    • Nedaruju.
      75

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Odesláno
V posledních dnech se nám podařilo vyplodit docela dost hloupých příspěvků, ale tohle už je vrchol. Vážně pochybuji o Tvém duševním zdraví, i žerty mají svou mez !!!

Naprosto souhlasim. Puvodne jsem chtel napsat neco podobneho, ale nechtel jsem to v tomto vlaknu moc hrotit.

• Odpovědi 476
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Forma, kterou si zvolil, mi rozhodně není po chuti. Prodělal jsem závažnou operaci, pro její provedení bylo potřeba 7 litrů krve. Protože mám jednu velice neobvyklou krevní skupinu navíc s Rh-, sháněla se obtížně po celé ČR. Proto jsem neskonale vděčný všem těm bezejmenným lidem, kteří do transfuzních stanic přišli a krev mi darovali. Kdyby byli všichni jako Ty, byl bych dávno mrtvý.

Jestli chceš nebo nechceš odejít je jen na Tobě, jestli zvolíš variantu odejít, tak věz, že zrovna Ty mi chybět nebudeš !!!

na základě tvojí reakce jsem čekal, že máš za sebou podobný příběh. OK, můžem se navzájem ignorovat. Možná bych začal už teď, ať zbytečně neplevelíme skalisovi jeho vlákno.

Odesláno

Hele, chlapi, prece se nebudem hadat i tady. Ja jsem to bral jako odpoved "ne", formu jsem bral s nadhledem. Mozna, kdyby k tomu byl na konci smajlik, nikoho by to nepopudilo, tak to nechme byt. Darcovstvi krve je dobrovolna zalezitost. Budme tedy radi za ty, kteri do toho jdou, ale respektujme i ty, kteri se rozhodnou krev nedat. :cheers:

Odesláno

já bych to nedramatizoval. Prostě jsem napsal něco, co asi dost lidem nesedlo a vyústilo v tohle. Dárcem nejsem ne z důvodu, že bych nechtěl krev dát, ale mám, jako několik uživatelů výše, zdravotní omezení. Jen jsem zvolil odlišnou formu sdělení. Nic, jedem dál...

PS: Uznávám, že na toho smajlíka jsem zapomněl, teď tady budu za hovado.

Odesláno

Jako zbabělý kojot bych se bál jehly.

Ale nemusím to (naštěstí) řešit, páčto beru pravidelně léky, takže darovat nemohu.

Odesláno

Zdravím,zrovna v pátek se chystám jít poprvé.Má někdo zkušenost s tr.oddělením na Vinohradech?Myslím tím přístup a chování ze strany personálu.

Děkuji za odpověď

Odesláno

Já tam chodím pravidelně od roku 1991 co čtvrtrok :D

Přístup, prostředí a chování personálu 1A s *

A neboj se ničeho, klidně jim opakuj, žes tam poprvé, rádi ti ukážou, co, jak a kam a kudy. A je to tam i popsané na zdech.

Odesláno
Já tam chodím pravidelně od roku 1991 co čtvrtrok :D

Přístup, prostředí a chování personálu 1A s *

A neboj se ničeho, klidně jim opakuj, žes tam poprvé, rádi ti ukážou, co, jak a kam a kudy. A je to tam i popsané na zdech.

Super, nakonec jede i má druhá polovička, že prý dáme oba dva.Ráno tam frčíme.

Díky moc

Odesláno

Ja som dal nieco cez 20x a až mi to zdravie dovolí plánujem v tom aj pokračovať...

Ono dať 0,5l krvi je pomerne rýchle, ale ležať dlho na plazme.... každopádne uznanie tomu kto to pravidelne absolvuje...vlastne ani neviem aké sú presné podmienky aby som mohol plazmu darovať- keď už je tu toto vlákno mohli by ste mi to vy skúsenejší stručne objasniť?

Odesláno

Můj velký obdiv všem co darují pravidelně :thumbsup_anim:

Sám jsem bohužel krev daroval jen 2x, pak mě zjistili prodělanou mononukleozu a tudíž už darovat nemůžu :thumbsdown_anim: .

Odesláno

Já krev dávat nemůžu kvůli alergii, tak ji alespoň svému okolí hojně piji. S bezpříspěvkovým dárcovstvím mám trochu problém, protože nemocnice s krví často kšeftují a prodávají ji farmaceutickým firmám jako surovinu (to mám od hematologa). Pokud by se systémově ošetřilo toto zneužívání, pak bych problém neměl.

Odesláno

Tak jsem dneska byl s manželkou poprvé na darování krve a vše na pohodu.Jak byllo zmíněno nahoře tak ve Vinohradské nemocnici super přístup ze strany personálu.

O tom, že se s krví dárců obchoduje jsem už něco slyšel na druhou stranu manželka při porodu před lety dostala transfuzi od nějakého dárce takže zaplať pánbůh za dárce.

Odesláno
S bezpříspěvkovým dárcovstvím mám trochu problém, protože nemocnice s krví často kšeftují a prodávají ji farmaceutickým firmám jako surovinu (to mám od hematologa).

Ony ty firmy z krve nevyrábí kosmetiku nebo žrádlo pro psy, ale zase jen deriváty, používané při léčení nemocných. A že nemocnice něco vydělá prodejem krve - no a? Má ji radši nechat vyexpirovat a poté zničit nebo se má vzdát lepšího výrobku, který se z krve dá vyrobit jen proto, aby si farmaceutická firma nenahrabala?

Jinak já jsem se pokoušel darovat asi před 11 lety a tehdy jim vadila cukrovka v rodině - zvláštní, protože otec, který ji má, chodil dlouhá léta darovat plasmu a já jsem nikde cukrovku jako diskvalifikující faktor nenašel. Sestra posledních pět let dává pravidelně a taky bez problémů. Takže to příležitostně zase zkusím.

Odesláno

Mě si navíc i volávají na separátor (je to nad rámec darování krve). Vyfiltrovávají se krevní destičky, lze měsíc po odběru plné krve. Trvá to hodinu. Může ale chodit jen ten, kdo je OK a má dostatek destiček. Přiznám se, že to mě moc nebaví a nedělá mi to úplně dobře. Z jedné ruky se odebírá krev a "on-line" po vyfiltrování se vrací do druhé spolu s nějakými roztoky.

Odesláno

Příští týden začínám druhou "50". Plazmu jsem dával přímo na sál na Vánoce 2007. Ačkoli nejsem nejvhodnější darovatel plazmy, byl jsem v danou chvíli mezi slepými jako jednooký králem. Snad to ale tam nahoře tomu chudákovi pomohlo. V Pardubicích je transfuzka umístěna pod ARO.

Odesláno
Ja som dal nieco cez 20x a až mi to zdravie dovolí plánujem v tom aj pokračovať...

Ono dať 0,5l krvi je pomerne rýchle, ale ležať dlho na plazme.... každopádne uznanie tomu kto to pravidelne absolvuje...vlastne ani neviem aké sú presné podmienky aby som mohol plazmu darovať- keď už je tu toto vlákno mohli by ste mi to vy skúsenejší stručne objasniť?

Pro darování plazmy jsou podmínky celkem přísné, já daruji krev pravidelně, mám přes 60 odběrů, ale plazmu darovat nemůžu. Chlápek po těžké havárce dostal krev od celkem 8 dárců, mezi tím i tu moji, a následně chytnul z té cizí krve žloutenku. Po prošetření se prokázalo, od kterého konkrétního dárce byla ta vadná krev (ne moje), ale přesto jsem se dostal do nějakého registru a firma, která plazmu od nemocnice kupuje, má mj. podmínku o nulovém záznamu v tomto registru.

Takže pokud chodíš darovat krev, tak si jednoduše zavolej na transfuzku a řeknou ti co a jak.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...