dagou Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 (edited) Midloch: na to by ti Cigi povedal "Prečo, ked ti ponuka tvoja krasna vlasť solitéry na mieru, kupuješ niečo, na čo beži reklama po celom svete a ani to donedavna nemalo vlastny kaliber ?" No offense, ale na Stellu nikto siahať nebude Na Stellu a Budvar ti řeknu jediný: kukuřičnej šrot je pro prasata, ležák se dělá z ječmene. Stella je klasická ukázka navoněný bídy. Chlubí se založením v hlubinách středověku a přitom vaří ležák z kukuřičnýho mláta. Kukuřice je dovežená z ameriky až dlouho po "založení" pivovaru Stella Artois a s ležákem plzeňského typu, tedy čirým mokem zlatavé barvy s bílou pěnou přišli Němci až ve třicátých letech 19. století. Opravdu doložená první várka piva, které nebylo kalné jak Labe u Mělníka je z roku 1842... PS: Stellu piju, protože má vyváženou chuť a když není nic jiného, dá se překousnout, že je nasládlá jak puch z mrtvoly. Svědčí to o jediném - v nouzi je dobrá i ta navoněná bída. Edited March 5, 2010 by dagou Link to comment Share on other sites More sharing options...
X-Bob Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Leffe Blonde je vynikající... to je pravda Já teda nevim....fakt? Pokoušel jsem se tomu přijít na chuť a ...nejde to, nejde to. Ani ty Stély a jiné. Ad velké flame k Plzni - baví mě velká slova o Plzni a o "břečkách", co je vše kolem. Tedy, co takhle nechat zbloudilé, aby vyznávali svoji víru (u mě teda českobudějovickou s bohem Budvarem )? A kdo chce Stellu, nu proč ne? Jeho volba, ne? Myslím, že dobré pivo se pozná podle toho, že i když třeba nemáte žízeň jako v parném dni, tak si dáte pivo a už uprostřed prvního máte chuť a těšíte se na další (tedy u notoriků je to asi jinak, ty se budou těšit furt...). Myslím, že charakteristickým znakem českého piva (nemám to ze své hlavy) je pitelnost. Jo, někdo se tomu třeba směje, ale je to ta vlastnost, která způsobí, že když jdete na jedno-dvě, dáte jich 6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dřevák Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 nemůžu si pomoct, ale pokud někdo hájí "europiva", Stellu a podobný, tak snad ani není Čech. To je jako by Jihomoravák vychvaloval krabicový víno. Mimochodem, víte jak se dělá správný europivo? To se průtokem skrz mikrovlnku svaří granulovanej slad s chmelovým extraktem, obarví se to, dochutí se to, z flašky se do toho foukne CO2 a žbrnkne se do toho trochu lihu, aby se spotřebitel motal. A perfektní říz, vyvážená chuť a skvělá barva putuje do stáčírny. Že někdo hájí Plzeňský a jim chuťově podobný piva je jeho věc, jde o to na čem vyrostl, já mám rád spíš piva sladší, takovej ten Moravskej typ, ale nebudu kvůli tomu pomlouvat hořčí pivo. Ale ani přeslazenej Olivětín. Taky hodně záleží na tom, co s pivem udělá hospoda. U nás v okolí jsou tři hospody s Holbou, která je obzvlášť citlivá, v jedný to nejde pít nikdy, v další je poznat kdy tam byl servis z pivovaru a jak se výčepní vyspal a v poslední to chutná vždycky. Takže to není nestálou kvalitou piva, jak tu bylo zmiňováno, ale hospodou. Nedobrý piva se vyselektují sami, kde je Lanškroun, Svitavák? Pít se to nedalo a už se to nevaří. (Proto nechápu, jakto, že se ještě vaří Herold, asi jsou tam opravdu patrioti, nebo se to už naučili.) Co zbylo z rozmachu Krušovic, měl to v nás kde kdo, ale lidem to nechutnalo a hospody se pokorně vrátili k tomu, co zákazník vyžaduje. Jo, pivo je složitá věda. Ale nalejvat se cizíma sračkama jen proto, že to Lojza z jézedka nepije, protože na to nemá nebo to nezná a já chci být víc než on, je vrchol pitomosti Link to comment Share on other sites More sharing options...
onney Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 (edited) točené i v lahvi v tomto sestupném pořadí: Budvar (10) + Pardál (10 i 11) Svijany (nejr. 11) Holba (11) Mušketýr (Krušovice), Kozel (nejr. 11), Samson Primátor (Náchod), Zlatopramen, Březňák, Žatec, Platan, Staropramen, Gambrinus moc nemusím: Radegast, Zl.bažanta jen v nouzi místo podmáslí a vody z kaluže: Plzeň, Ostravar, Starobrno (ale to raději kefír snad), belgická piva typu Ale, Stella Artois nealko - Zubr, Budvar V cizině mlsám: Topvar, Zywiec, Radeberg, Peroni a "dědek" Moretti (IT), Castello (SLO), Stiegl (A) Měl jsem rád (už nevaří) Dačického (z KH), Hostan (ZN), Louny, Chebskou hradební 11, Domažlický radní, Laudon z Lanškrouna, černého Portaše z Vsetína, Martinský zdroj (když byl člověk v SK) V zásadě mám rád první 4 příčky, něco nemusím, ale vždy rád zkusím místní piva. A v zásadě, pokud to nezvorá hospoda, lze popíjet skoro všechno Pivo Primátor taky můžu. Jsem z Nového Města nad Metují a Náchod (zde je pivovar Primátor) je cca 10 minut jízdy. V létě jsem na chalupě na schlazení zkusil jejich jedenáctku a musím říct, že není špatná. Jinak jejich točená dvanáctka je fajn. Přidal bych ještě Svijany. V létě jsem navštívil jejich pivovar a ochutnal jejich kvasnicové přímo z tanku. Mooooc dobré pivko :-) Edited March 5, 2010 by onney Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalis Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 (edited) Nedobrý piva se vyselektují sami, kde je Lanškroun, Svitavák? Jsem puvodne Lanskrounak (koneckoncu tam mam stale trvale bydliste) a lituji toho, ze v dobach, kdy se tam jeste pivo varilo, jsem byl na jeho konzumaci moc malej spunt. Ale vypravi se, ze kdyz se jelo na nejakou chlastaci akci, vzal se sud plzne a sud Generala Laudona (lanskrounsky pivo). Nejdriv se pila plzen a pozdeji, kdyz uz bylo kazdymu jedno, co do sebe lije, se preslo na lanskroun . To musely bejt casy... Ale pres areal pivovaru jsem chodil roky do skoly (mj. na prvni stupen zakladky, to se jeste varilo), takze chrarakteristickou vuni sladu mam v hlave ulozenou. Edited March 5, 2010 by skalis Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagou Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Já teda nevim....fakt? Pokoušel jsem se tomu přijít na chuť a ...nejde to, nejde to. Ani ty Stély a jiné. Ad velké flame k Plzni - baví mě velká slova o Plzni a o "břečkách", co je vše kolem. Tedy, co takhle nechat zbloudilé, aby vyznávali svoji víru (u mě teda českobudějovickou s bohem Budvarem )? A kdo chce Stellu, nu proč ne? Jeho volba, ne? Myslím, že dobré pivo se pozná podle toho, že i když třeba nemáte žízeň jako v parném dni, tak si dáte pivo a už uprostřed prvního máte chuť a těšíte se na další (tedy u notoriků je to asi jinak, ty se budou těšit furt...). Myslím, že charakteristickým znakem českého piva (nemám to ze své hlavy) je pitelnost. Jo, někdo se tomu třeba směje, ale je to ta vlastnost, která způsobí, že když jdete na jedno-dvě, dáte jich 6. Leffe se musí umět nalejt z láhve, jinak prostě nechutná. Nevím čím to je, ale to pivo strašně rychle větrá a když ho nenapěníš, tak si nepochutnáš. Je na to takovej trik válením v dlaních. Neliješ část sklenice, pak pivo poválíš jako by sis pomalu mnul ruce, ono napění a pak ho doliješ do skla i s vytvořenou pěnou. Neni to složitý, ale prostě to takhle má bejt. Budvar je chuťově dost svébytný pivo, který si klidně dám, protože má dobrou chuť, ale přestože by i byla chuť na další, víc než jeden žejdlík je pro mě moc; bolí mě po něm hlava a mívám rychlejší krok... Bobe, kdybys četl pořádně, břečky jsem rozhodně neřekl o všem... Hned na začátku celého "flame" jsem dal jasně najevo, že se rád napiju kdejakého piva a klidně zkusím i víckrát, ale chválit lze jenom opravdu málokterá. Etalon ležáku je prostě Pilsner. Tak má ležák chutnat. A podle toho, jak moc se kterej ležák od něj liší, tak je potom dobrej. Droughty a Stouty hodnotim podle Guinesse, protože je prostě etalonem v nich. A Weissbier má taky svuj etalon - Edelweiss Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmako Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Budu (snad) stručný: a.) díky za zajímavé počtení, sešly se tady někdy i překvapivé pohledy na věc b.) český národ je ve svém pivním nacionalismu obecně tak ukrutně zaslepený, že to až bolí (klasickým případem jsou výkřiky jako "dyť jim ten Guiness nepění" /bodejť by jo, je to stout, že/, "to je moc sladký a takový kalný a chutný to jak kukuřice" /ok, weissbier/, "co to je za ovocnou srágoru" /Lindemans Kriek s dvousetletou tradicí/ atp.); my si bohužel pouze myslíme, že pivu rozumíme, opak je pravdou; jsme zvyklí na spodně kvašený ležák plzeňského typu a tím to končí - cokoliv jiného nás vykolejí; ale pořád si myslíme, že máme právo světu říct, co dělají kolem piva špatně c.) život mi dopřál možnost ochutnat pár stovek různých značek piva z celého světa a popravdě největší sajrajt, který jsem pil, pila Plzeň licenčně vyráběná v Rusku... zlatá Baltika vedle toho, na druhém místě byl náš národní Broumovský samoser (Olivětínský Mnich za tuším 2.60 v akci Tesco - prostě jsme chtěli zkusit, co v tom je, když cca 1.80Kč je cena vyčištěné vody a umytí flašky v pivovarském provozu), třetí byl australský Ayers Rock, pak už je to celkem vyrovnané pásmo europis a za tím začínají zajímavé a dobré věci d.) to, že se pivo liší hospodu od hospody, způsobí z 80% hospoda; u nepasterovaných piv je sanitace pivního vedení, trubky na noc pod voudou atp. kritický, u ostatních se to také minimálně jednou za čtrnáct dní musí vyčistit, jinak je s tím ámen; ovšem spořivý hospodský většino nechce obětovat tři piva z každého sudu na vytlačení vody z trubek, takže místní štamgasti už vědí, že první pivo ten den si musí dát někdo přespolní (je to napůl voda), spořivější nepropláchne a stočí trubkový ležák ze včerejška; další kapitolou je chlazení - nejlépe v provedení "sud na 8 stupních ve sklepě, osm metrů trubek skrz kuchyni a u pípy podrazíme chlazením na 5 stupňů, ať si štamgast užije" (chladový zákal se dělá u cca 4 stupňů, takže je to OK, ale chuť podraženého piva se už nespraví; co udělá nevhodný roztok ve spulboyi (nejlépe špatně rozmíchaný jar), to také není třeba popisovat e.) i CKT je možné využívat tak, že to pivu nic neudělá (ostatně jako rozšíření ležácké kapacity je používá i Bernard), to, že někde převezme řízení výroby ekonom a hrotí to do europiva, neznamená, že sama technologie je špatná; stejně tak HGB není ďábel, ale validní výrobní technologie f.) udržet vyrovnanou kvalitu piva není i v malém pivovaru žádný problém, při "zrychlené výrobě" (14ka v CKT přes HGB na desítku) se o to postará počítač, při klasickém dvoustupňovém kvašení zkušený sládek, vzhledem k tomu, že sladovna i spilka jede na časově oddělené várky, není výstav tak vypovídající (definuje ho víc kapacita ležáckých tanků); vracím se tím k filipice proti hospodám Tak jsem nebyl stručný... ale nedalo mi to :-) Jo - a abych odpověděl: z českých Bernard (bodejť by ne, že) celý sortiment, Plzeň, v cizině importovaný Budvar (protože ho tam dovezli, než že ho tam nějaký Ivan zbastlil podle místní adzerbajždánské chuti s půjčeným logem - nápis "Originally from Pilsen" místo "Brewed" mě děsí) a cokoliv místního. Naposledy jsem měl Kingfishera v Indii a bylo to kvalitní dobré pivo, mexickému Modelu by mohla kvalitu závidět cca polovina naší velkosériové produkce (a perlička - nejstarší mexické pivo se jmenuje Bohemia :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
midloch Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Midloch: na to by ti Cigi povedal "Prečo, ked ti ponuka tvoja krasna vlasť solitéry na mieru, kupuješ niečo, na čo beži reklama po celom svete a ani to donedavna nemalo vlastny kaliber ?" No offense, ale na Stellu nikto siahať nebude Oba víme že to tak úplně nééní Přece jenom bavíme se o ležáku, což je určitý druh piva a Stela s tím nemá nic společnýho, jak bylo výše psáno je to euro kukuřice, pokud ti to chutná, tak nic proti, ale tady se bavíme o pivu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomáš Svoboda Posted March 5, 2010 Author Report Share Posted March 5, 2010 Budu (snad) stručný: a.) díky za zajímavé počtení, sešly se tady někdy i překvapivé pohledy na věc b.) český národ je ve svém pivním nacionalismu obecně tak ukrutně zaslepený, že to až bolí (klasickým případem jsou výkřiky jako "dyť jim ten Guiness nepění" /bodejť by jo, je to stout, že/, "to je moc sladký a takový kalný a chutný to jak kukuřice" /ok, weissbier/, "co to je za ovocnou srágoru" /Lindemans Kriek s dvousetletou tradicí/ atp.); my si bohužel pouze myslíme, že pivu rozumíme, opak je pravdou; jsme zvyklí na spodně kvašený ležák plzeňského typu a tím to končí - cokoliv jiného nás vykolejí; ale pořád si myslíme, že máme právo světu říct, co dělají kolem piva špatně c.) život mi dopřál možnost ochutnat pár stovek různých značek piva z celého světa a popravdě největší sajrajt, který jsem pil, pila Plzeň licenčně vyráběná v Rusku... zlatá Baltika vedle toho, na druhém místě byl náš národní Broumovský samoser (Olivětínský Mnich za tuším 2.60 v akci Tesco - prostě jsme chtěli zkusit, co v tom je, když cca 1.80Kč je cena vyčištěné vody a umytí flašky v pivovarském provozu), třetí byl australský Ayers Rock, pak už je to celkem vyrovnané pásmo europis a za tím začínají zajímavé a dobré věci d.) to, že se pivo liší hospodu od hospody, způsobí z 80% hospoda; u nepasterovaných piv je sanitace pivního vedení, trubky na noc pod voudou atp. kritický, u ostatních se to také minimálně jednou za čtrnáct dní musí vyčistit, jinak je s tím ámen; ovšem spořivý hospodský většino nechce obětovat tři piva z každého sudu na vytlačení vody z trubek, takže místní štamgasti už vědí, že první pivo ten den si musí dát někdo přespolní (je to napůl voda), spořivější nepropláchne a stočí trubkový ležák ze včerejška; další kapitolou je chlazení - nejlépe v provedení "sud na 8 stupních ve sklepě, osm metrů trubek skrz kuchyni a u pípy podrazíme chlazením na 5 stupňů, ať si štamgast užije" (chladový zákal se dělá u cca 4 stupňů, takže je to OK, ale chuť podraženého piva se už nespraví; co udělá nevhodný roztok ve spulboyi (nejlépe špatně rozmíchaný jar), to také není třeba popisovat e.) i CKT je možné využívat tak, že to pivu nic neudělá (ostatně jako rozšíření ležácké kapacity je používá i Bernard), to, že někde převezme řízení výroby ekonom a hrotí to do europiva, neznamená, že sama technologie je špatná; stejně tak HGB není ďábel, ale validní výrobní technologie f.) udržet vyrovnanou kvalitu piva není i v malém pivovaru žádný problém, při "zrychlené výrobě" (14ka v CKT přes HGB na desítku) se o to postará počítač, při klasickém dvoustupňovém kvašení zkušený sládek, vzhledem k tomu, že sladovna i spilka jede na časově oddělené várky, není výstav tak vypovídající (definuje ho víc kapacita ležáckých tanků); vracím se tím k filipice proti hospodám Tak jsem nebyl stručný... ale nedalo mi to :-) Jo - a abych odpověděl: z českých Bernard (bodejť by ne, že) celý sortiment, Plzeň, v cizině importovaný Budvar (protože ho tam dovezli, než že ho tam nějaký Ivan zbastlil podle místní adzerbajždánské chuti s půjčeným logem - nápis "Originally from Pilsen" místo "Brewed" mě děsí) a cokoliv místního. Naposledy jsem měl Kingfishera v Indii a bylo to kvalitní dobré pivo, mexickému Modelu by mohla kvalitu závidět cca polovina naší velkosériové produkce (a perlička - nejstarší mexické pivo se jmenuje Bohemia :-) Zajimavé počtení Link to comment Share on other sites More sharing options...
HonzaX Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Dost německých piv uvádí na obalech - Pilsener- jako,že je to pivo plzeňského typu. A že zrovna Plzeň ? Proč se neohání nějakým cizím městem( třeba Bruselem) ? Možná bude problém i v tom, že mladší generace přechází na pití piva v ze sladké Coly a ty cizí sračky které nejsou hořké jim víc chutnají . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmako Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 HonzaX: je to oficiální klasifikace, Pilsener je označení pro spodně kvašený ležák vařený dle plzeňské receptury; poněkud se vynechává, že Groll byl bavorák jako hrom a tu "plzeň" uvařil víceméně náhodou, prostě nebyl zvyklý na lokální suroviny a něco se nepovedlo - ale lidem to chutnalo :-) Nicméně to "naše" je ještě zařazeno jako "plzeňské českého stylu" (středně hořké, aromatické, zlatá barva), existují ještě styly německý (světlé, velmi hořké) a evropský (sladké). Někde bych možná vyhrabal "pivní rodokmen", měli jsme na to moc hezký diagram, ale bude to někde ve stěhovacích krámech... Tam je celkem dobře vidět, že ta naše plzeň je takový nevýznamný levoboček :-))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
HonzaX Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Když nevýznamný , tak proč ne jiná města? Proč se jich tolik opičí? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmako Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Není to opičení se, je to prostě označení receptury, která vznikla v Plzni. To je celé... Existuje vídeňský ležák(btw - vaří ho třeba Janáček, je to "březňák"), mnichovský ležák, ... Nicméně to pořád nemění nic na tom, že se to různorodostí absolutně nevyrovná třeba lambikům nebo svrchně kvašeným pivům. Link to comment Share on other sites More sharing options...
midloch Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 Není to opičení se, je to prostě označení receptury, která vznikla v Plzni. To je celé... Existuje vídeňský ležák(btw - vaří ho třeba Janáček, je to "březňák"), mnichovský ležák, ... Nicméně to pořád nemění nic na tom, že se to různorodostí absolutně nevyrovná třeba lambikům nebo svrchně kvašeným pivům. Logicky vzato, by měl být Pilsner Urquel tou opravdovou plzní a vše ostatní se snaží této receptuře přiblížit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 dagou a mmako: Respect Link to comment Share on other sites More sharing options...
dizi Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 (edited) Ja som dnes vyskúšal Salitos Tequila a musím povedať, že chuť bola príjemným prekvapením Edited March 6, 2010 by dizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
gerhard Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 Tmave irske huste fajne:-))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Viktor Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 Plzeň 12 je skvělý pivo. Ale jsou i jiný dobrý piva, redukovat svět piva na český světlý ležák a ostatní označovat za patoky je (malá česká) omezenost. Většinou chodím na tankovou plzeň, to je radost. Kromě toho miluju pivo Štěpán z Pivovarskýho domu, minipivovaru a hospody na rohu Ječný a Lípový. Z IPP za parnýho léta krátká procházka z kopce dolů, někdy musím dát dvě, protože jedno je málo . Navíc je Štěpán pravidelně na čepu i naproti karlínskýmu divadlu, tam to mám blíž . Nedávno jsem pil Lobkowicz Premium a bylo to velmi příjemný překvapení, pivko dělaný s láskou, zdá se. Tolik za mě k český klasice. Trvám ovšem na Reinheitsgebot, to je trochu problém těch Svijan, že to nedodržujou a cukrujou. I když pivo většinou taky dobrý, bohužel ne vždycky. Rád ale taky zajdu na Guiness (tchérny pivo, tchérny bobek - říkal tetovaný pípný u Malýho Glena), výborný a nikdy mi po něm nebylo zle. Mám docela rád Potrefený husy (dobrý jídlo a většinou i personál) a můžu Hoegaarden a nakonec i tu Stellu. Leffe černý i světlý - koupil jsem si na to ty jejich středověký sklenice/kalichy, fakt to z nich líp chutná. Weissbier taky občas rád dám, mám pocit, že je to fakt zdravý . Červenej Kríek už skoro není pivo, ale taky mi chutná. Chimay všechny tři nebo kolik jich je, taky výborný, ale drahý, hodně drahý . Mně vám chutná i pivo s příchutí citronu a limetky, na kole dám i rádlera, abych se na to kolo ještě vyškrábal a dojel do další zahradní putyky, i ten gambáč někdy přijde k chuti, pokud teda není nic jinýho. Corona, proč ne, ani tam tu limetku cpát nemusím. San Miguel ve Španělsku, taky to jde, aspoň to má barvu. Kronenburg u žabožroutů taky, i když pivní lahvička 2,5 deci je šílený francouzský vynález. Heineken, Carlsberg - světlý chcanky, ale když nic jinýho není, nedá se nic dělat a jde se do toho . Prostě pivo je důkaz, že nás má pánbu rád, jak se občas tahle hláška připisuje B.Franklinovi, který prý ale byl spíš na víno, takže to asi neřek... ale je to fakt pravda. Skol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Well Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 Na žízeň Staropramen desítku nebo Pardála, v případě nouze i ten Gambrinus. Pro chuť Sviňany jedenáctku a nebo dobrej Prazdroj. Když je nálada, tak se dá i Hoegaarden nebo Guiness. Rád ochutnávám místní malé pivovary, ale většinou po jednom až dvou kouskách přecházím na cokoliv z civilizovaného světa a klidně i z lahve. To nejhorší co jsem kdy pil je nealko Svijany. Dost hrozný je Starobrno, Zubr, Ježek a pod. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vanderB. Posted March 6, 2010 Report Share Posted March 6, 2010 "Na Stellu a Budvar ti řeknu jediný: kukuřičnej šrot je pro prasata, ležák se dělá z ječmene..." počkat, to jako že Budvar je z kuku? Snad ne, ne? Vždyť o vařej podle Reinheitsgebot Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now