Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Však už se tam s Bigesem chystáme.

Proto jsem taky psal, že uvidíme, co z toho vyleze, až to uvidíte. Ale každopádně sklíčka a jiné drobné díly mne neurážejí. Ono konec konců, i když mám origo lunet na PS2 dostatek, tak si na hodinky které nosím do práce dávám tu polskou - proč zbytečně odírat originál. :thumbsup_anim:

Odesláno
Taky jsem na to koukal, ale to bude spíš z dílů normálních - možná přímo recyklovaný aukro nákup leteckého ciferníku.

Mě se zdá ten cifr barevně strašlivě nabuzenej, ta zelená je zelenější, než vše zelené.....

Abych se také vyjádřil k diskusi- Sporty do sbírky se snažím mít původní, nebo vylepšené z dílů originálních, ručky a ciferníky nechávám původní, protože ty nově dělané jsou úplně jiné, totéž se týká korunky. Pouzdra musí být ošoupatelný chrom, pokud možno co nejméně ošoupaný. Jediným problémem jsou lunety, na jedničky původní v akceptovatelném stavu neexistují a na dvojkách ten ubohý kousek plastu v ceně jedné koruny není nic podstatného a dá se vyměnit během deseti vteřin, máte-li za co. Ideální by bylo mít sporty do sbírky v NOS původním stavu, při potřebě mít kolem dvaceti různých kousků je to však v dnešní době nemožné. A těch pár, co v NOS stavu mám, je škoda nosit / ale občas to nevydržím, když si je vezmu na ruku pětkrát za rok a vždy je po nošení otřu od zalemtaných a upocených pracek, ta se jim nic nestane a spolehlivě mě v NOS stavu přežijou./ Rizikem je, že upadnou, nebo s nimi o něco drbnu a je po NOS stavu. Z toho důvodu preferuji na nošení ty, které jsou ve stavu, který se do sbírky nehodí a jejich nošení mě nebolí. Na potřeby nošení akceptuji renovaci a to jakoukoli, jsem-li s kvalitou, případně autenticitou použitých dílů spokojen. Tam je nerez pouzdro jednoznačně přínosem a je mi jedno, kde ho vyrobili, rozhodující je kvalita a..... cena. Na takových hodinkách je ihned poznat, že se nejedná o originál a historické hledisko, včetně patriotismu není na místě. Mé v Eltonu renovované Igeny jsou v perfektním stavu, naštěstí mají původní cifr a ručky, dýnko jsem už zaměnil za původní, chystám se i na korunku, z pragmatických důvodů ponechám nerez pouzdro a lunetu. Ale vůbec mě netěší, že je to od originálu tak odlišné. Mám u nich ještě jeden posun, s ohledem na budoucnost: neměl bych si je v tomto stavu také dát do sbírky a za třicet let je můžu považovat za vývojové stádium Igenů? Přemýšlím, že u dvojek bych do sbírky také zařadil renovaci z Eltonu a vedle nich ty z Parexa. Když to tady jednou ve skutečnosti je, nemělo by se dělat, že to neexistuje. Pohled ortodoxního Eltoňáka nesdílím, ale respektuji jej, je to jen o pocitu a penězích. Pohled na Sporty / a hlavně letecké/ poskládané z Parexo dílů mi vadí, jejich existence však některé typy Primek zpopularizuje a dá možnost, aby si je lidé pořídili, protože se jim jejich design líbí a jsou výrazně levnější, než originál. Je mi ale líto začínajících sběratelů, že občas koupí něco, co považují za originál a on to není. Při prodeji takových hodinek bych si přál, aby byly označené, jako novovýroba, druhovýroba, či renovace. Jednoznačné pozitivum Parexa vidím v tom, že normální člověk může své oblíbené hodinky za pár stokorun za pár dalších stokorun dát do stavu, aby ho těšily a mohl je nosit. Pohled nás chronomagorů je značně individuální a krásně diverzifikován, to je dobře, jinak by to tu byla otrava. Ale považuji za skvělé mít možnost přijít k hodináři s ošoupanými Primkami a on, aniž bude muset pracně hledat díly a skládat z toho, co dům dal, sáhne do šuplíku, ukáže a nabídne pouzdro, ručky, korunku a zákazník se rozhodne, co vše chce. Ne každý normální člověk rozumí tomu, že se Primky renovují u Eltonu půl roku za dvacetinásobek původní ceny. To také rozhodne o oprávněnosti realizace druhovýroby u Parexa a myslím, že hodináři si oddychnou a zákazníci budou spokojeni.

Poslední kapitolou jsou Eltoňácké limitky, ty považuji za sběratelsky velmi atraktivní / sám bych si je v současné době za ty peníze nekoupil/ a individualizace z Eltonu, které jsou super kořením. Zatím jsem neviděl žádnou individualizaci, kde bych řekl, že to není hezké, všechny se mi právě pro svou jedinečnost velmi líbily. Já sám se bavím i skládáním toho, co nikdy vyrobeno nebylo, některé kombinace poskládám, protože se mi prostě líbí, jiné jen proto, že se jedná o absurdní kombinaci, která si zaslouží, aby se chronomagoři zasmáli /normálním lidem to přijde jako normální hodinky/.

Novodobá produkce Sportů z Eltonu i MPM je zcela mimo mou oblast zájmu, i když se mi oboje líbí.icon1.gif

Odesláno

Na tohle musím odpovědět už jen proto, jak je to krásně dlouhé a vše vysvětlující. :thumbsup_anim:

Skoro ve všem souhlasím. Já mám taktéž sbírkové kousky(to znamená vše originál z původní produkce) a nedá mi to a občas je vyvětrám a trnu, jak je někde štrejchnu. Ale zase mít je jen doma? - To ne, občas musí ven. Zatím to zvládám, ale třeba s vodotěsností je problém - korunka, sklíčko a těsnění. Klidně si na Igeny dám novodobou korunku kvůli vodotěsnosti a origo dám do šuplíku - vždy ji tam kvůli originalitě mohu vrátit. A tohle nám zřejmě Parexo umožní - tak proč bych se zlobil? Na sbírkové kusy bych to asi nedal, ale užitnost je velká.

Odesláno
Zajistil žádané náhradní díly a tím ukončil monopolní postavení Eltonu.

Ach jo... Tuhle argumentaci nechapu. Hodinky Prim vyrabel a vyrabi Elton v Novem Meste. Tak jakepak monopolni postaveni? To uz muze rovnou zacit vyrabet hodinky Omega cinan v garazi v Hongkongu, aby ukoncil monopol Swatch Group. Protoze ani na Omegu nesezenete zadne nove dily, pokud nejste autorizovany servis. A pokud budou ty parexacke dily signovane, tak to nebudou aftermarket komponenty, ale cisty fejky.

Odesláno (upraveno)
No a kde je napsáno, že Elton si ty díly nenechává vyrobit někde jinde... a třeba právě u stejné firmy, ke které si to zadal Hněvsa? No nikde.

Klíďo píďo se vám tak může stát, že budete hrdě ukazovat své Sporty renovované za velké peníze v Eltonu a budou na nich ty samé díly, které nabízí Parexo za zlomek ceny :smoke:

A například sklíčka Parexo - výrobce je uveden jako Tvar Pardubice, čili původní výrobce!

Možná, že máš pravdu, člověk si nemůže být původem dílů nikdy jistý, ale nemyslím si, že by Elton díly dovážel, když musí mít z dob produkce PS 2 stroje na výrobu pouzder atd.

Upraveno uživatelem Flavamatic
Odesláno (upraveno)

skalis: Ty díly jsou tak malé, že žádnou signaturu nemají. Neumím si představit, že Elton je jediný autorizovaný servis pro místních 16 miliónů vyrobených Primek. V případě, že jako hodinář nedostávám díly od výrobce a lidé mi ty hodinky hromadně nosí, musím se nějak zařídit, abych ty hodinky opravil. Parexo to pochopilo, když došly původní díly, Elton je odmítá dodat a hodináři je potřebují, tak je nechám vyrobit. A Prim není Omega. A i neautorizovaný servis má právo opravovat Omegy. Náhradní díly může od ETY koupit kdokoli, i já, nebo Ty. Ostatně, některé stroje, třeba 2824, nebo 2892 mají v Číně regulérní licenci od roku 2008, tam jsou díly za půldarma a kvalita je naprosto identická s ETOU/Omegou. Když potřebuji péro, krokové kolo, seženu ho snadno a levně. Horší je to u původních Omega kalibrů, naštěstí jsou díly rozptýlené po celém světě, díky tomu, že dřív si na autorizované servisy nikdo nehrál.

S fejkama jsi to asi také nestrefil. U nového výrobku by bylo užití neoriginálních dílů fejkařina, ale u hodinek starých třicet, čtyřicet let? Když koupím výfuk nebo destičky do auta od druhovýrobce, mám z toho auta fejk? Fejkují se jen věci, jež jsou v originále hodnotné a celé je to založené na obrovském cenovém rozdílu mezi originálem a fejkem. Ale fejkovat součástky v desetikorunových položkách pro hodinky v ceně pár stokorun? Neber si to osobně, ale mám pocit, že se tu z fejkařství stává nějaké náboženské dogma a plamenní fejkobijci už nic jiného nevnímají. Dle mého soudu u Primek žádný fejk neexistuje.

Upraveno uživatelem mischa
Odesláno
skalis: Ty díly jsou tak malé, že žádnou signaturu nemají.

Tim padem jsou to proste dily z druhovyroby.

S fejkama jsi to asi také nestrefil. U nového výrobku by bylo užití neoriginálních dílů fejkařina, ale u hodinek starých třicet, čtyřicet let?

Jestli vyrobi treba cifr na letecke, ktery ponese znacku Prim, tak to fejk bude. Bez signace je to jen ta zminena druhovyroba (aftermarket). Proti te vcelku nic nenamitam, ale pokud nekdo takove pouzdro pouzije, tak uz to nebudou primky, ale neautenticka skladacka (na bezne noseni pro normalniho cloveka ok, v pripade fandu do primek bych to neocekaval).

Odesláno

Připomíná mi to situaci s brzdovejma kotoučema myslím na Ford. Vyrábí je pro něj myslím Lucas. A krom toho je prodává i sám. Takže na jedný lince se dělají kotouče a ve skladu se balí do dvou typů krabic. Orig díly Ford a druhovýroba Lucas. Kvalita a design identycké ale rozdíl je v ceně. Nedivil bych se, kdyby v tomto globalizovaném světě šlo o identickou situaci.

Odesláno

Ano, souhlasím s výrazem druhovýroba a skládačka, ostatně, tak se to většinou u Primek diferencuje. Co když mám Omegy s kalibrem 30 T2 ze třicátých let a je na nich nový ciferník, třeba z Pforzheimu, protože původní již nejsou k dispozici. Je to také fejk? Je to skládačka? Uctivě se tomu na celém světě říká renovace. Problémem Eltoňáckých renovací je to, že jejich nové díly jsou od těch původních výrazně odlišné, co když díly z Parexa budou od těch originálních k nerozeznání? Co když korunka, nebo luneta bude dokonalá? U cifru a ruček to tak snadné nebude, na druhou stranu, výrobce to má značně usnadněné, neboť kvalita originálních cifrů je mizerná, stejně jako těch nových Eltoňáckých, třeba se jim to podaří udělat perfektně. Vím, jsou to zbožná přání, kdyby byla alespoň z poloviny realizovatelná, bylo by to super.

Ten cifr na letecké tam už nabízí. Myslím, že reakce Eltonu bude nulová, protože je to Prim a ne Prim Manufacture, a i když mají autorská práva na výrobu a vývoj hodinek Prim, tak se nemají právně o co opřít cifr je jen součástka s logem, které Elton nevlastní. A ten druhý? MPM je to pravděpodobně úplně jedno.

Odesláno
Připomíná mi to situaci s brzdovejma kotoučema myslím na Ford. Vyrábí je pro něj myslím Lucas. A krom toho je prodává i sám. Takže na jedný lince se dělají kotouče a ve skladu se balí do dvou typů krabic. Orig díly Ford a druhovýroba Lucas. Kvalita a design identycké ale rozdíl je v ceně. Nedivil bych se, kdyby v tomto globalizovaném světě šlo o identickou situaci.

Ale to je dnes úplně normální, vždyť celá auta, co sjíždí z výrobních linek jsou až na pár detailů a loga stejná, co to je u nás za fabriku, která produkuje tři značky aut, he? :thumbsup_anim:

Odesláno
 Myslím, že reakce Eltonu bude nulová, protože je to Prim a ne Prim Manufacture, a i když mají autorská práva na výrobu a vývoj hodinek Prim, tak se nemají právně o co opřít cifr je jen součástka s logem, které Elton nevlastní. A ten druhý? MPM je to pravděpodobně úplně jedno.

A co kdyby mpm začlo chrlit reedici sportů 1 i 2 a třeba diplomatů? Třeba by se kupci našli...

Odesláno

To si vemte, copak Primky, ale ty Marie Antoinetty ze Solomonovy sbírky, co se ztratily a pak zase našly,ale rozebraný. Hayek nabizel, ať je jako pošlou do tý fabriky co se původně dělaly, totiž do toho Bregueta, ale Židi, že né, že si to zbastlej sami. Teda z takovejch pěknejch hodinek udělat fejk, Hamba!

Odesláno
A co kdyby mpm začlo chrlit reedici sportů 1 i 2 a třeba diplomatů? Třeba by se kupci našli...

To už jsem tady navrhoval :thumbsup_anim:

Odesláno
Co tak věta rozvitá??

Tak teda:

Pouzdra jsou dokonale odlišná. Přirovnal bych je k ocucané hašlerce. To víte lisování je holt (bohužel) lisování.

Cifr na Sport 2, dle Bigesova třídníku 2.0 hezký, a odlišný od originálu.

Korunka pouze v prachotěsném provedení.

Sklíčko OK.

Suma sumárum - pro sběratele zcela nevhodné, pro horníky OK.

Odesláno

Berte díky za popsání situace - počáteční nadšení již zcela vyprchalo a renovace proběhne komplet v Eltonu. Možná bych přemýšlel o těch leteckých s tím, že po vložení 96-ky bude mít manželka pěkný automaty na ven... ;)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...