Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Proto pisu ze to je asi opruz to vypinat a zapinat nekde v menu ne?

Nejspíš to bude v menu pod Komfort nebo Bezpečnost. Normální člověk to hned vypne. Stejně jako start/stop systém :).

Odesláno

Proto pisu ze to je asi opruz to vypinat a zapinat nekde v menu ne?

EDIT: citace

Já si tedy myslím, že stisknutí jednoho tlačítka je celkem jednoduchý a jestli je novinář mimoň a napíše takovou blbost, tak ještě neznamená, že je to pravda, takhle vznikají ty blbý fámy...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Já si tedy myslím, že stisknutí jednoho tlačítka je celkem jednoduchý a jestli je novinář mimoň a napíše takovou blbost, tak ještě neznamená, že je to pravda, takhle vznikají ty blbý fámy...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Aha tak to jo, to mam z toh ze verim novinarum z idnes :-) to je fakt uroven ... diky za info

Odesláno (upraveno)

Aha tak to jo, to mam z toh ze verim novinarum z idnes :-) to je fakt uroven ... diky za info

V pohodě, takhle nás novináři tahají za fusekli často, bohužel hodně lidí je líných si informace ověřovat (to není samozřejmě myšleno na Tebe) a pak se ze lži stává pravda... :cheers:

Upraveno uživatelem JR_2010
Odesláno

Záleží, jaký tempomat (rozdíly v nich jsou poměrně hodně velké) a jak ho člověk používá. Ná dálnici ho mám v naprosté většině zapnutý, občas ho vypnu když mi do pruhu vjede pomalu jedoucí auto a vím, že než k němu setrvačností dojedu, zase vyjede z pruhu. Na okreskách je zapnutý tak na 80%. Samozřejmě, že z kopce, či při dojezdu do začátku obce apod. jej vypnu. Ten rozdíl ve spotřebě s tempomatem a bez je u mě minimální. V zatáčce tempomat ubere sám, pokud je rychlost větší, než by podle něj měla být. Pro zrychlování používá tak 60% výkonu, tedy zbytečně netočí motor do maxima (pokud mu to člověk nevnutí plynem). Vzhledem k tomu, že neustále měří rychlost auta ve předu, dokáže dost často lépe odhadnou než já, zda má brzdit brzdami, či motorem. Pokud si spočítá, že nedokáže už auto ani ubrzdit, zavře systém všechny okna, nastaví sedadla do základní polohy, aktivuje airbagy, přitáhne pásy a čeká na náraz :)

Odesláno

...V zatáčce tempomat ubere sám, pokud je rychlost větší, než by podle něj měla být.

To jako vážně? Jak to funguje? Nějak spolupracuje i s navigaci? Nebo měří přetížení?

Odesláno (upraveno)

Nevím, jestli to funguje přímo takto, že by to ubíralo a přidávalo podle zatáček, to se mi moc nezdá, ale mně se asi dva týdny zpátky stala poprvé taková věc, že jsem měl zapnutej tempomat (klasický, žádný adaptivní nebo jinak sofistikovaný), na dálnici docela břečka, ESP asi vyhodnotilo, že jsem ve smyku a tempomat se mi sám deaktivoval a dalších několik kilometrů mi nešel zpět aktivovat. Jako s odstupem času je to docela rozumná funkce, ale v tu chvíli, když auto najednou začne zpomalovat, padat otáčky, tak už mi proběhly hlavou všechny scénáře, co se děje a co budu někde za sněžení dělat na kraji dálnice atd... :D

Upraveno uživatelem m.n.
Odesláno

To jako vážně? Jak to funguje? Nějak spolupracuje i s navigaci? Nebo měří přetížení?

Podle mě to měří změří přes gyroskopy - v autě jsou 4 kousky.

Odesláno

Nevím, jestli to funguje přímo takto, že by to ubíralo a přidávalo podle zatáček, to se mi moc nezdá, ale mně se asi dva týdny zpátky stala poprvé taková věc, že jsem měl zapnutej tempomat (klasický, žádný adaptivní nebo jinak sofistikovaný), na dálnici docela břečka, ESP asi vyhodnotilo, že jsem ve smyku a tempomat se mi sám deaktivoval a dalších několik kilometrů mi nešel zpět aktivovat. Jako s odstupem času je to docela rozumná funkce, ale v tu chvíli, když auto najednou začne zpomalovat, padat otáčky, tak už mi proběhly hlavou všechny scénáře, co se děje a co budu někde za sněžení dělat na kraji dálnice atd... :D

Jakmile sněží a nasněží několika milimetrová vrsta sněholedu na masku radaru v masce auta, který spolupracuje s tempomatem, sám ohlásí, že není schopen fungovat správně a vypne se včetně tempomatu. Radar totiž není schopen měřit rychlost a detekovat aute jedoucí vpředu.

Odesláno

Já ale nemám adaptivní, stalo se mi to u klasického tempomatu, ten žádné radary nemá...

Nečetls manuál. Tam je napsané, že se tempomat nemá používat když je kluzká silnice. (teda aspoň v e46 to myslím psali) A má to i smysl, protože nikdy nevíš v jak nevhodném okamžiku ti auto začne přidávat a v dálniční rychlosti než stihneš reagovat, jseš ve svodidlech...

Odesláno

Nečetls manuál. Tam je napsané, že se tempomat nemá používat když je kluzká silnice. (teda aspoň v e46 to myslím psali) A má to i smysl, protože nikdy nevíš v jak nevhodném okamžiku ti auto začne přidávat a v dálniční rychlosti než stihneš reagovat, jseš ve svodidlech...

Ale to je v pořádku, říkám, že to je dobrá věc, jen jsem o tom nevěděl, že se to umí samo vypnout, když se autu na základě asi čidel ABS nelíbí povrch, takže mě to vylekalo... :) No a v tom manuálu píšou, že se to umí vypnout, nebo tam je jen doporučení, že to nemáš používat?

Prostě jedu kilodvacet po dálnici, najednou břečka a zapnutý tempomat se sám vypnul...

Odesláno

Ale to je v pořádku, říkám, že to je dobrá věc, jen jsem o tom nevěděl, že se to umí samo vypnout, když se autu na základě asi čidel ABS nelíbí povrch, takže mě to vylekalo... :) No a v tom manuálu píšou, že se to umí vypnout, nebo tam je jen doporučení, že to nemáš používat?

Prostě jedu kilodvacet po dálnici, najednou břečka a zapnutý tempomat se sám vypnul...

:) ASC

Odesláno (upraveno)

Podle mě ano.

Když brzdíš ABS, když ti to proklouzne ASC. Nepsal jsi nic o brzdění :) .

edit: ASC ti navíc přidusí motor

Upraveno uživatelem jirka404
Odesláno

ABS a ASC používají každý jiná čidla?

ABS/ACS fungují na jedno čidlo a ŘJ. Jen okruh ASC je navíc propojen s DME, aby mohl ovládat i motor.

Odesláno

Teď jsem si vlastně uvědomil, že mám tempomat s brzdným účinkem, to bylo za příplatek vlastně. Ten obyč umí jen zvyšovat rychlost nahoru, k té nižší jen doklouzat, ten s brzdným učinkem je nějakým způsobem spřažen s brzdama, takže si páčkou můžu navolit i rychlost dolů a samo si to přibrzdí. Ale to já jen tak...

Já prostě jen, že jsem se s tím nikdy nesetkal, že by ten tempomat byl napojený na další asistenty a v mém případě tedy když se najelo do břečky, tak dostal impulz od ABS/ASC čidel, že se něco děje a deaktivoval se (ale nebrzdil, prostě jen jako bych ho vypnul), na iDrivu mi to vyhodilo liebesbrief přes celý displej a tempomat nešel zpět zapnout, než čidla opět vyhodnotila, že už se nic neděje...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...