Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Tak to nabíjení tvoří necelou třetinu možných nákladů, Teslu mám možnost vidět každý den, ale nesrovnával bych to s BMW7 či S-klasse.

Nabíjení Sluncem si moc představit nedovedu i 3x32A na 230V  to by stálo majlant (se vším všudy tak 200 tis.) a rychlonabíječku na Tesla S tady nejsou a jiné zadarmo nejsou pokud vím.

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno

Koukal jsem, že příští rok začne Tesla Auto i u nás stavět 2 rychlonabíjecí stanice, které jsou schopny nabít za 15 minut cca 50% kapacity, tak jsem připravil jen pár čísel pro zajímavost. Nějak si nedovedu představit, jak to nabíjet doma z klasické zásuvky, takže člověk musí mít nabíječku kolem 22kW (což předpokládá třífázový 32A jistič), aby měl rozumný čas nabíjení do 5-ti hodin, v nejhorším třífázovou zásuvku 16A s dobíjením do 10-ti hodin.

Co se týká hodpodárnosti provozu, dá se mluvit o tom v EU, v USA stěží, nicméně je to auto pro radost a tak je to potřeba brát. Jen pár čísel. Model S 60kW má spotřebu cca 34kW/100km a model 80kW má spotřebu 38kW/100km. Baterie mají záruku 8 let, nebo 200 tis. km a jejich výměna následně bude stát cca 300 tisíc Kč. Po 4 letech, nebo 80 tis. km se provádí udržba v ceně cca 120 tis. Kč. Obecně se dá říci, že tedy 1km jízdy bude stát u nás přibližně 3.20 Kč, což je cena, na kterou se lze dostat s běžným benzínovým motorem výkonu 90kW u nás. V USA je cena paliva poloviční, tam je to tedy podstatně horší pro Teslu S.

Zkušenosti z reálného provozu jsou ZDE

Chtěl bych se dostat s běžným benzínovým motorem 90 kW na 3.20 za km. Kde žiješ? Nebo v jaké je to měně? To není argument pro Teslu, jen nevim, kdes přišel k takovému nesmyslu.
Odesláno

Chtěl bych se dostat s běžným benzínovým motorem 90 kW na 3.20 za km. Kde žiješ? Nebo v jaké je to měně? To není argument pro Teslu, jen nevim, kdes přišel k takovému nesmyslu.

pri spotrebe 8l/100km je to cca 3kc/km. proc ti to prijde mimo misu?

Odesláno (upraveno)

Přepočítaval jsem to z auta přítelkyně Mercedes A180 motor 90kW. Má průměrnou spotřebu 6l/100km, 6 let zdarma veškeré prohlídky a údržba, za zbylé dva roky zaplatí při nájezdu 20 tis. km ročně za údržbu 20 tis. Kč celkem, pneu nepočítám, na A180 stojí výrazně méně. Samozřejmě nemůžeme uvažovat u obou aut žádné poruchy apod.

Odesláno

Tak to nabíjení tvoří necelou třetinu možných nákladů, Teslu mám možnost vidět každý den, ale nesrovnával bych to s BMW7 či S-klasse.

Nabíjení Sluncem si moc představit nedovedu i 3x32A na 230V  to by stálo majlant (se vším všudy tak 200 tis.) a rychlonabíječku na Tesla S tady nejsou a jiné zadarmo nejsou pokud vím.

Hele tahle diskuze se k jasnému konci nedobere, já vidím Teslu někde tady:

ty ji srovnáváš s náklady potřebnými pro provoz lidových vozidel (i když jsi snad nezáměrně opominul zahrnout servisní náklady těchto aut). Tesla ty rychlonabíječky postaví, jak sám uvádíš. Nebude jich tolik jako benzínek, ale kolik bylo benzínek před 100 lety? Navíc ne každý potřebuje najet denně 400 km. Mě by jedno takové nabití vystačilo na dva týdny a v současné době moje střešní fotovoltaika vyprodukuje za den více energie než kolik bych byl schopen projezdit. Proti benzínu nic nemám, hezky mi voní, ale svoji automobilovou budoucnost vidím bez něho.
Odesláno (upraveno)

Servisní náklady jsou přece započítány, já jsem za 6 let zaplatil v servisu Mercedes (za E350) asi 20 tisíc z toho 6 tisíc za update Navigace a 1 tisíc za nějaký test jednotky zbytek za výměnu dvou kotoučů a brzdových destiček.

Odesláno (upraveno)

Ok, beru, odklepl jsem předchozí příspěvek zřejmě ve stejnou vteřinu, co Ty a o nákladech na servis Tvého Mercedesu četl až pak. Nicméně já beru cenu za kilometr včetně nákladů na pořízení vozu, o čemž zřejmě nebylo uvažováno.

Edit: Jinak si nemyslím, že bys náklady na "bezplatný" servis nezaplatil v ceně vozu, ale to už je jiná debata.

Upraveno uživatelem geometr
Návštěvník YPO
Odesláno

kdybyste právě potkali micubiši se stokilovým kobercem na střeše, tak bacha, jede v tom šílená blondýna a nic podobnýho na střeše nikdy nevezla

Odesláno

Pořizovací cena není započítávána, nemohu dávat do nákladů pořízení auta za 650 tis. a za 2 mil.

Ale bohužel v kilometru ty náklady jsou, alespoň já to tak vnímám a sečtu li všechny náklady - pořízení auta, palivo, servis a vydělím počtem najetých km (případně odhadem kolik s tím autem asi najedu, když ho kupuju) mám cenu za kilometr.
Odesláno

Jo tak to dělám, mohl bych to udělt i v případě E350 a Tesla S a započítat do toho i prodejní cenu těch 2 aut po 8 letech, pak by to bylo asi rozumnější a člověk by viděl, že každé z těch aut stojí v celkových nákladech podstatě nesmysl, něco jako slušný domek na malé vesnici :) Tak je to potřeba brát, jde o radost a ne úsporu.

Odesláno

jsem premyslel, jestli si mam pustit nejaky film, kdyz jsem uspesne ulozil rodinu a kvuli gasove fotce se mi vecer zvrhnul v browsovani na rajveteranu.cz..

pri te prilezitosti me zaujal tenhle oldsmobile a trosku me zarazi ta cena. neni to nejak malo? podle fotek to vypada ve fantastickem stavu..

e1-oldsmobile-88.jpg

e6-oldsmobile-88.jpg

e11-oldsmobile-88.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...