Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nevím jestli víte, ale 4.1. ráno je na uzemí ČR pozorovatelné částečné zatmění Slunce. Tabulka míst a časů viz zde. Takže kdo má hodiny nebo hodinky s dračí rafijí, určitě vyzkoušet!

• Odpovědi 45
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  V 28. 12. 2010 v 10:50, 'dknespl' napsal:

Nevím jestli víte, ale 4.1. ráno je na uzemí ČR pozorovatelné částečné zatmění Slunce. Tabulka míst a časů viz zde. Takže kdo má hodiny nebo hodinky s dračí rafijí, určitě vyzkoušet!

1.8 2008 jsem to zkoušel fotit : 11:06 h - 11:47 h - 12:18 h

post-7982-039515000 1293555390.jpg

post-7982-006310900 1293555399.jpg

post-7982-053259900 1293555407.jpg

Odesláno
  V 28. 12. 2010 v 10:50, 'dknespl' napsal:

Promin co je to "hodinky s dračí rafijí" Diky.

Jinac ja si pamatuji zatmeni slunce naposled kdyz jsem kupoval Mitsubishi "eclipse" nejak mi to vyslo ze jsem si pro nej prijel v okamziku zatmeni slunce :smile_anim:

Odesláno (upraveno)
  V 28. 12. 2010 v 19:23, 'tyfo' napsal:

"hodinky s dračí rafijí"

Dračí rafije, čí dračí ručka je na astronomických hodinách, orlojích (třeba v Ulmu,na pražském orloji není) nebo hodinkách - Oechslin UN Astrolabium, vd Klaauw Astrolabium atp. (tedy nevím jestli je ještě nějaké atp :-), ručička ve tvaru draka, na jedné straně hlava na druhé ocas, která se otáčí rychlostí otáčení měsíčních nódů. Pokud se překryje současně s měsíční a sluneční rafii je pravděpodobně někde na Zemi zatmění Slunce, resp Měsíce podle toho zda je Měsíc v novu nebo úplňku, tj. na které straně té dračí rafie ten Měsíc a Slunce zrovna je. Dráha oběhu Měsíce kolem Země je nakloněná vzhledem k rovině Země x Slunce, tj. rovině ekliptiky, přibližně o 5 stupňů. Proto také není zatmění ať již Slunce či Měsíce každý měsíc, ale celkem vzácně. Ty dva body, kde protíná dráha oběhu Měsíce kolem Země rovinu ekliptiky se nazývá uzel neboli nód. Hlava draka ukazuje polohu výstupného uzlu dráhy Měsíce, zatímco ocas draka ukazuje na sestupný uzel. Ty samotné uzly se kolem Země otáčejí cca 18 a půl roku. Tak se rychle pohybuje i ta dračí rafie. Tj. zatmění nastává pokud je nód směrem ke Slunci a zrovna je Měsíc i poblíž toho nódu, tj. Slunce, Země, Měsíc (zatmění Měsíce) nebo Slunce, Měsíc, Země (zatmění Slunce) leží přibližně na jedné přímce. Protože Měsíc je menší než Země je i jeho stín menší a nepadne na celou Zemi a proto je zatmění viditelné jen někde a je vzácnější, tj. Měsíc je sice v novu, tj. mezi Zemí a Sluncem, ale je zrovna moc vysoko nebo moc nízko a jeho stín mine Zemi.

EDIT: Viz názorně animace vd Klaauw Atrolabium

Upraveno uživatelem dknespl
Odesláno (upraveno)

Priznavam se, moc mi to hlava nebere.

Co je draci rafie uz vim, co je ale ta mesicni a slunecni rafie?

edit:

Abych to upresnil. Google to preklada podivne, chapu dobre, ze je rec o tehle trech ruckach? Jen nechapu jak to pracuje

post-3003-088792400 1293576706.jpg

Upraveno uživatelem cody
Odesláno
  V 28. 12. 2010 v 22:47, 'cody' napsal:

Priznavam se, moc mi to hlava nebere.

Co je draci rafie uz vim, co je ale ta mesicni a slunecni rafie?

No rafie je ručka, archaismus,u věžních hodin se tomu tak často říká, ono říkat ručce co má metrák ručka zní blbě.

No sluneční ručka představuje polohu Slunce a měsíční Měsíce, že ano :-).

Ten astroláb je geocentrický model, tj. Země je středem vesmíru, okolo které obíhají planety včetně Měsíce a Slunce. Víme dnes sice, že to tak není, ale zrovna u Slunce a Měsíce to nevadí a vzájemnou polohu to modeluje dostatečně. Země je tedy ve středu číselníku. Slunce se pohybuje po ekliptice a oběhne Zemi jednou cca za 24 h, resp. ukazuje místní sluneční čas a k tomu jak se pohybuje po ekliptice jednou za rok a ukazuje polohu na zvířetníku (ten vnitřní kruh s astrologickými znaky) tj. ve kterém je zrovna znamení, resp na obvodě na kalendářmním prstenci datum. Protože na astrolábu je vyznačen horizont, plus soumrak a úsvit, je možné odečíst východ a západ slunce, je to v okamžiku kdy horizontem prochází bod, kde sluneční ručka protíná ekliptiku (okraj prstence zvěrokruhu). (Tady na hodinkách to sluníčko neběhá přesně po zvěrokruhu, protože se ten symbol nepohybuje po té ručce, ale je tam pevně přidělán, na pražském orloji je to ale uděláno tak, že leží pořád na tom zvěrokruhu, takže východ a západ je názornější). Podobně Měsíc oběhne Zemi jednou za cca 29,5 dne. A i zde platí, že průchod horizontem ukazuje východ a západ Měsíce. Vzájemná poloha Slunce a Měsíce (ta se mění v tom cyklu 29 a půl dne) udává stáří Měsíce, tedy měsíční fázi. Tj. překrývá-li se symbol Měsíce a Slunce, tj. jsou vůči Zemi "na stejné straně" je nov (pokud se k tomu překrýva i s drakem je zatmění Slunce). Jsou-li naopak přesně na opačné straně (180 stupňů) je úplněk (s drakem zatmění Měsíce).

Odesláno
  V 28. 12. 2010 v 19:23, 'tyfo' napsal:

Promin co je to "hodinky s dračí rafijí" Diky.

Jinac ja si pamatuji zatmeni slunce naposled kdyz jsem kupoval Mitsubishi "eclipse" nejak mi to vyslo ze jsem si pro nej prijel v okamziku zatmeni slunce :smile_anim:

Hm Krásné auto a ještě hezčí příběh :) Doufám že eclipse ještě provozuješ :)

Odesláno

Jo tak to je mazec. Boze muj kdo tohle dokaze vymyslet a sestrojit. Navic v dobe kdy nebyly PC. Tohle budi respekt!

Odesláno
  V 29. 12. 2010 v 0:27, 'tombik' napsal:

Hm Krásné auto a ještě hezčí příběh :) Doufám že eclipse ještě provozuješ :)

Ne ne, uz je davno pryc mezi tim jsem vystridal nekolik aut.

2 dknespl - Diky za vysvetleni.

Odesláno

A nemáte náhodou někdo fotku jak to ukazovaly nějaké ty hodinky, které to ukazovat mají - viz první příspěvek? Myslím že bychom se všichni rádi podívali...

Odesláno
  V 4. 1. 2011 v 10:38, 'Martin J.' napsal:

A nemáte náhodou někdo fotku jak to ukazovaly nějaké ty hodinky, které to ukazovat mají - viz první příspěvek? Myslím že bychom se všichni rádi podívali...

No, já kvůli tomu chtěl jet do toho Ulmu, ale nakonec jsem vyměkl (resp. doma mne nepustili).

Tady screenshot z animace UN Astrolabium pro 50 stupeň s.š. a 9:26, ale asi to je GMT, nevím jak nastavit místní čas, už jsou ty ručky trochu rozlezle.

post-3262-071229500 1294142364.jpg

Jinak animaci možno stáhnout a vyzkoušet zde. (Bohužel tam nejde nastavit čas rovnou, je třeba přehodit systémový čas na PC)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...