Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

To chce si to jenom zorganizovat :D

Jak si zorganizovat ty karty fyzicky nebude tak slozity. Ale jak a cim si hlidas a planujes pohyby na tech uctech tak, aby ti nic neuteklo? Ja dlouha leta pouzivam HomeBudget aplikaci, ale treba mas neco chytrejsiho.

Odesláno (upraveno)

Diky Patriku, napsal jsi to hezky.. asi tri body..

- hlavni je prave dupnuti na brzdu vydaju domacnosti.. a skrceni investic firem.. prvni jde casto do kopru firemni capex, odložené dlouhodobe vydaje.. aby bylo jakztakz na bezny provoz.. kazda investice se musi zdůvodňovat sestkrat.. to bezurocne půjčky pro firmy zatim moc nevyřeší, kdyz se kazdy boji, jak se bude vyrabet a jestli bude z ceho splácet.. i pri posledni bezne krizi 2009 to spadlo, a to byla kratka a "cizi" krize..

- snizovani zamestanenych lidi je sice limitovano, ale probiha a probehne.. lidi v pohostinstvi, hotelech, automotive.. agenturní pracovníci, lidi na dobu urcitou, na dohody... zamestnavatele se kryji a hledaji cesty.. jen u nas jsme uz v ramci přípravy na letosni tu ocekavanou automotive krizi spadli o 300 lidi.. a k tomu prislo tohle.. a nedelam si iluze, ze kdyz se vyroba obnoví, tak to nebude zpatky na 100%, ale mene.. 80..70%.. nikdo nevi.. nektere firmy se zavřou uplne, proste skonci... další snizovani lidi si myslim, ze je jiste..

- nakonec uvidime co ten kurz..

Upraveno uživatelem petr_cha
Odesláno

Jasně že s jednou kartou nemusím být chudej, ale nebudu mít aspoň problém jak, co, kolik a kdy kam přesunout, abych byl ještě bohatší. Už teď mám hoňku. U creditasu snížili úrok, založil jsem si trinity, tam to taky snížili, tak jsem založil novej spořáku u creditas s malinko lepším úrokem a zase vše zpět. No prostě z zmatek. Lepší nic nemít a tím pádem i odpadnou starosti.

Odesláno

Jak si zorganizovat ty karty fyzicky nebude tak slozity. Ale jak a cim si hlidas a planujes pohyby na tech uctech tak, aby ti nic neuteklo? Ja dlouha leta pouzivam HomeBudget aplikaci, ale treba mas neco chytrejsiho.

Ve FIO mám hromadnou šablonu, kde mám nastavené všechny účty, které potřebují povinný obrat. Buď ji dám "provést", nebo dnes, když u řady bank fungují okamžité platby, provedu někdy začátkem měsíce postupně jednotlivé platby (obvykle první víkend v měsíci, nebo jak mám čas).

V hlavě nosím akorát banky, kde jsou povinné platby kartou (ať už pro bezplatné vedení, nebo pro lepší úrok) a to opět dělám začátkem měsíce - dobíjím si po koruně účet u Regiojetu. Jednou za čas stejně někam jedu, takže projet nasbíraný kredit není problém.

Ale je fakt, že u mne je to zábava. Někdo čučí na fotbal a z hlavy sype soupisky týmů a výsledky zápasů, já mám tohohle koníčka. A nestojí mě to ani délku jednoho fotbalového zápasu za měsíc.

Odesláno

Ono to musi byt alebo hobby (Patrik) alebo clovek musi byt chorobny skrt a riesit kazdu korunu. Nevravim ze fungujem s jednou kartou, mam debetku+kreditku, debetku z inej banky (tu mam len kvoli platbam v Czk) a firemny Amex. Ale proste uzivam debetnu a kreditnu, nic viac. Druha debetka je len backup (visa vs mastercard) a Amex na sluzobky. Kurzy, poplatky ani nic dalsie neriesim.

Odesláno

Kurzy, poplatky ani nic dalsie neriesim.

Takový klient je snem všech bankéřů :)

U mne to začalo nejdříve jako šetření, proč platit za to zde, když jinde je to zdarma. Pak se z toho stala posedlost - lepší kurz tady, zdarma pojištění tady, zdarma vstup do salonků támhle, cestovní pojištění zdarma jinde,... Už jsem i využil, že mám cestovní pojištění ke čtyřem (nyní už pěti) různým kartám u různých bank, když jsem potřeboval uplatnit náhradu za zrušený let a některé banky jí poskytovaly jen za zpožděný, jedno cestovní pojištění mi kryje i potápění, jiné ne, atd. Zrovna v případě toho zpoždění letu mi pojišťovna vyplatila 4,5 tisíce korun - a jak se říká, mít 4,5 tisíce a nemít 4,5 tisíce, to je 9 tisíc :).

Pak se přidaly různé vratky. Kdybych spočítal, kolik jsem na nich za celý svůj život vydělal, tak nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že tak milion korun (když započtu různé nákupní poukázky a letecké míle). Ano, kde že loňské sněhy jsou, dnes jsem rád za 20 tisíc za rok, ale v jednu dobu jsem získal na bonusech přes půl milionu za 4 měsíce.

Odesláno

Takový klient je snem všech bankéřů :)

Tak zas viem kolko za ucet a sluzby platim (nic), niesom padnuty na hlavu, ale aby som riesil ktora karta mi lepsim kurzom vyberie 500Eur v Chorvatsku, to teda nie. A tie ostatne hry nehram :lol2: - akoze cashback atd. A ake su poplatky na firemnej karte mi je tiez jedno.
Odesláno

Já vím, u mne je to nemoc, asi bych se měl léčit :). Na druhou stranu, rozdíl mezi nejlepší a nejhorší kartou na českém trhu je přes 5 % na kurzu, pokud bych si nevšiml a odsouhlasil v bankomatu nebo terminálu DCC, tak můžu mít ztrátu až 10 %. Ano, 25-50 eur na Chorvatské dovolené nikoho nezabije, ale jednak jsou moje útraty mnohem vyšší (často funguji jako "pokladník" za celou skupinu) a pak, nijak mě neobtěžuje zaplatit kartou A místo karty B.

Ano, občas se stanou i zajímavé příhody, jako třeba u mýtné brány v Jihoafrické republice. Zkoušeli jsme zaplatit různými kartami (každý v autě měl kolem 5 karet, tak to chvilku zabralo), až někomu za námi došla trpělivost a zaplatil za nás. Můj návrh, abychom stejný postup vyzkoušeli i na další bráně by, bohužel, zamítnut :).

Odesláno

Tak samozrejme vyhodnym pevnym kurzom v ATM sa odrbat nenecham, o tom som nepisal. A 1 ci 2 percenta aby som riesil rozne karty pri vybere mi za to fakt nestoja. Mozno by to dalo par desiatok eur rocne, mozno stovku. A zvysok platim kartou a tam by ta uspora bola este nizsia.

Odesláno

Tak samozrejme vyhodnym pevnym kurzom v ATM sa odrbat nenecham, o tom som nepisal. A 1 ci 2 percenta aby som riesil rozne karty pri vybere mi za to fakt nestoja. Mozno by to dalo par desiatok eur rocne, mozno stovku. A zvysok platim kartou a tam by ta uspora bola este nizsia.

Já si občas dělám vlastní testy, třeba zde: https://www.mesec.cz/clanky/maly-test-kurzu-platebnich-karet/

Pokud správně počítám, rozdíl mezi v testu nejlepší (kreditka Hello a kreditka Unicredit) a nejhorší (Raiffeisenbank) je 3,2 %. A to v testu není mBanková "nesvětová", která by měla vycházet ještě hůře (na rozdíl od "světové", která vychází velmi dobře). A u Hello je potřeba počítat ještě s 1 % vratkou a u Unicredit s mílemi.

Obvykle je kurz při výběru z bankomatu a platbě stejný (výjimkou jsou třeba platební karty České spořitelny, které výběr z bankomatu účtují horším, valutovým, kurzem. stejně v minulosti postupovala Equa, ale již od toho ustoupila)

Odesláno

No vidis. Nejako som pocital s tym ze z ATM mam valutovy kurz... a mozno aj mam. Co ja viem? Ak sa rozdiel 3% medzi dobrou kartou a tou co bezne pouzivam tyka aj bezhotovostnych platieb tak v tom kludne lietam v stovkach eur rocne. Aj tak by sa mi ale nechcelo to riesit :lol2:

Odesláno

Jsi splněný sen každého bankéře, já jsem naopak jejich noční můra. Home Credit mi zrušil několik kreditek, Unicredit mi zrušila dvě kreditky, Raiffeisen mi dvakrát odmítla zřídit účet, Česká spořitelna se mi snažila vypovědět účet (musel jsem řešit přes jejich ombudsmana), Expobank a ING mi vypověděly účet, s Unicredit, Hello a mBank jsem vedl spory před finančním arbitrem (všechny tři jsem vyhrál) a je možné, že nyní povedu spor s ČSOB (chci přes chargeback získat zpět peníze za zrušený let, zatím volí zdržovací taktiku, tak uvidíme).

Bankéři nemají rádi klienty, kteří si nenechají .... na hlavu :D.

Odesláno

Tak mi přistálo do IB, že už snižuje úroky i AirBank.

Tak spořák 0,8% do 250 tisíc, ale běžňák 0%. Měli jedno procento. Hmm, tak nevím jestli zůstanu.

Odesláno

Tak spořák 0,8% do 250 tisíc, ale běžňák 0%. Měli jedno procento. Hmm, tak nevím jestli zůstanu.

padá to všude :(. Na druhou stranu, co teď jsou okamžité platby, není problém mít spořák u jedné banky (která je podporuje) a běžný účet u jiné. Já u běžného účtu mám jiné požadavky, než úrok, naprosto rozhodující je pro mne internetové bankovnictví - a zde za nejlepší považuji FIO.

Možná by tě mohla zajímat Equa - na spořáku úrok 1,6 % p.a. do 300 000 Kč při 3 platbách kartou vydanou k běžnému účtu. A umí okamžité platby (a na rozdíl od Air zdarma i u nulového paušálu). Otázkou je, jak dlouho :(. Nebo spořák u Monety s 1,2 % do milionu, bez dalších podmínek. A Moneta také umí okamžité platby.

Odesláno

Bankéři nemají rádi klienty, kteří si nenechají .... na hlavu :D.

Ver mi, o tom to vobec nieje. Myslim ze bankarka ma pot na cele ked volam. No aj tak vzdy vyriesi vsetko o co ju poziadam. Ide len o to ze pre urcite drobne (per transakcia atd) si nebudem zakladat ucet v dalsej banke. Rovnako pre percento v kurze pri platbe na dovolenke. No to je banke ale dost jedno ci jej ho dam alebo nie.

U teba ide o to ze je po case lahke zistit ze cielene vyuzivas (zneuzivas?) vyhody ktore su myslene ako maly benefit, kdezto u teba je to ciel tvojej "navstevy". Inak povedane, nepouzivas produkt realne, len umelo na dosiahnutie vyhody (fakt by ma v zivote nenapadlo vyrabat si umelo obraty aby som dosiahol na nieco co je tym podmienene).

Je pochopitelne ze banka nema zaujem aby si bol klient, preco aj? Potom bud zrusi produkt alebo sa ta zbavi. No u teba je to zmysel tvojho fungovania, takze je dost mozne ze casom budes mat problem si zalozit niekde ucet.

Odesláno

Ano, využívám služeb naprosto na maximum. Jednak kvůli vlastnímu prospěchu (ostatně to je naprosto přirozené chování, nebudu si sjednávat službu, která je pro mne nevýhodná), ale také proto, že o těchto službách píši články a je úplně něco jiného, když píši o něčem, co sám využívám, než když si novináři nechají v podstatě napsat článek tak, že pošlou dotaz na oddělení pro média daných bank a ani si nezkontrolují, jestli to, co jim banka odpověděla, je pravda. 

Když píši nějaký článek, tak projíždím ceníky, obchodní podmínky, fóra,.. ve snaze získat relevantní informace, ale nic z toho se nevyrovná vlastní zkušenosti. Z veřejných zdrojů totiž nezjistím, že banky nedodržují vlastní obchodní podmínky, nereagují na reklamace nebo dokonce přímo porušují zákony, že se snaží klientům vnutit služby, které si neobjednali nebo dokonce přímo odmítli. Banky spoléhají na to, že většina si ani nevšimne a ti, kdo si všimnou, tak ty prostě odpálkují, protože kdo ví, že se může obrátit na finančního arbitra a že řízení před finančním arbitrem je zdarma a to i v případě "prohry"?

Když přijdu do banky nebo zavolám na infolinku, tak vím víc, než ten na druhé straně drátu/stolu. Několikrát jsem se (např. v rámci rodiny) dozvěděl vysloveně o podvodu ze strany banky, bohužel to lidé většinou nechtějí řešit, raději pár desítek nebo stovek tisíc oželí. Pracovníci banky totiž nemají vlastní zkušenost, dané produkty sami nevyužívají!

Vadí mi, že banky staví klienty do role "betatesterů". Zejména u "kamenných" bank je životní cyklus produktů často:
1. vypustíme nový produkt

2. produkt nedává smysl pro banku nebo pro klienty, změníme podmínky a cenu

3. produkt opět nedává smysl, jenže obráceně (buď byl v prvním případě nezajímavý pro klienty a nyní je pro ně zajímavý až moc a tedy je nevýhodný pro banku nebo naopak, v prvním případě nedával smysl pro banku, nyní je pro banku zajímavý, ale zase ho nikdo nechce)

4. když se produkt podaří konečně nějak stabilizovat, že není pro banku ztrátový a zároveň si najde svoje klienty, přijde se s produktem novým, protože je potřeba vykázat činnost

To fakt v bankách nemají žádné testery? Někoho, kdo si projede podmínky produktu a řekne "hele, tohle je nějaká blbost". Přijde mi, že banky neustále líčí na nepozornost a lenost klientů (zvýhodňování nových před stávajícími), že se snaží využít jejich neznalosti a nezkušenosti a prodat jim úplně něco jiného, než chtějí (pojištění jako spoření, investice jako spoření). Třeba pojištění platebních karet - banky prodávají klientům pojištění na rizika, za které samy odpovídají! Na jednu stranu je to naprosto geniální, na druhou to já považuji za neetické. Nebo investice v podání bank - super business. Veškeré riziko přenesu na klienta a ten mi za to ještě zaplatí. Ovšem já mu to prodám jako produkt výhodný pro něj.

Odesláno

Suhlas. Okrem 2 veci.

Neeticke? Heh. Dnes bezny sposob ako produkt funguje. Nielen v bankach. Otazne je ci tvoje spravanie voci banke je eticke. Ale do toho sa pustat nechcem.

2. Investicie - riziko na klienta. A ty poznas nejake investicie kde ty ako investor nenesies riziko? Nebavime sa tu o hratkach s par korunami pri uroceni 1%, to je fakt na hranie alebo na odlozenie penazi.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...