Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

Tak v Olomouci dnes založit účet nejde 😃 Cestou do práce jsem šel kolem jedné pobočky. Nikdo tam nebyl, tak jsem tam nahlídnul, že se zeptám a bylo mi řečeno, že dnes to nejde. Prý nejdřív zítra a jen pro klienty Partners. Pro neklienty od 1.4. Začínají dobře 😃

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 59 minutami, P_P napsal:

@Patrik Ještě jeden dotaz, z ceníku to není zřejmé. Jaké a kolik účtu mohu mít v tom základu zdarma, myslí  účet v EUR a USD.?

Je to nějak omezeno? 

usd a eur úcty budou později, stejně tak i např. podnikatelský účet.

Odkaz ke komentáři

Trinity Bank reaguje na spuštění Partners banky a nabízí svůj jarní účet s 6,3 % do 250 000 Kč, 6,08 % do 10 000 000 Kč a 4,8 % nad 10 milionů.
Nevýhoda je, že je jen pro nové vklady po 5. 3., takže mne by se to stejně netýkalo.
Nevadí, počkám na "letní účet"
Odkaz ke komentáři

před 21 hodinami, Patrik napsal:

já to beru jako hru. Ty (banko) chceš, abych splňoval model klienta, který ti dá vydělat a tak si vymyslíš podmínky, které bych měl splňovat. A já zase vymyslím, jak tě vytrolit, abys mi dala služby zdarma a zároveň splnil ty podmínky tak, abys z toho nic neměla :).

Nejlepší👍🏻😉

Odkaz ke komentáři

před 13 hodinami, Patrik napsal:
Trinity Bank reaguje na spuštění Partners banky a nabízí svůj jarní účet s 6,3 % do 250 000 Kč, 6,08 % do 10 000 000 Kč a 4,8 % nad 10 milionů.
Nevýhoda je, že je jen pro nové vklady po 5. 3., takže mne by se to stejně netýkalo.
Nevadí, počkám na "letní účet"

Co se myslí tím "nový vklad"? Ono nestačí když si ty stávanící peníze pošleš do jiné banky a pak je pošleš na ten Jarní účet.

Odkaz ke komentáři

V podmínkách je toto:

Za nový vklad (vklad hotovosti nebo příchozí úhrada z jiné banky v CZK) je považována pouze taková
výše objemu prostředků připsaných na nově zřízený účet, o jakou dojde k navýšení celkového zůstatku
na všech vkladových/spořicích účtech klienta vedených u Trinity Bank. Převody prostředků z vlastních
účtů i z účtů jiných klientů vedených u Trinity Bank se považují za porušení podmínek, a to i v případě,
kdy bude splněna podmínka tzv. nového vkladu. Rozhodným dnem pro posouzení navýšení zůstatku dle
předchozí věty je 5. 3. 2024.
V rámci akce může mít kli

Nicméně diskutující na Finexpert.cz přišli na řešení, které by mělo být v souladu s podmínkami. Pokud už v Trinity peníze máš, stačí účet založit, poslat tam další peníze (tím splníž znění podmínek) a další den peníze z níže úročeného vkladu vybrat.

Trinity bohužel nehraje úplně čistou hru, tyhle různé akční, nové a "přívkladové" účty vyhlašuje několikrát do roka, tenhle byl, podle mne, reakcí právě na spuštění Partners banky a možná velký odliv peněz (jen já, jsem si vytáhl mých 2,5 milionu). Klient aby si neustále (alespoň jednou měsíčně) kontroloval, co na něj banka vymyslela za past a jak mu změnila úrok. Pro hračičky, jako jsem já, v pohodě, ale na "ulož a zapomeň" tahle banka rozhodně není (i když to není většina bank u nás, sice ne v takové míře, ale různé dočasné a akční účty alespoň občas vypustí většina bank u nás)

Odkaz ke komentáři

Měl bych dotaz asi hlavně na @Patrik, ale třeba bude vědět i někdo další. Dá se založit účet u nějaký německý banky a získat kartu EC (hojně používanou v Německu)? Znám jedině Volksbank, tam nějaký karty nabízej, ale nejsem schopen z toho zjistit, jaký standardy to jsou. Díky :)

Odkaz ke komentáři

Mírně tě opravím. Dnes už to není EC-Karte, ale GiroCard

Girocard - Wikipedia

A ano, umí ji asi všechny německé banky. I když je to trochu na štíru s legislativou EU, nejsou německé banky úplně vstřícné k cizincům a už vůbec ne při založení on-line. Obvykle chtějí alespoň prokázat tzv. ekonomický zájem (pracovní smlouva, trvalé bydliště).

Také není tak snadné získat účet zdarma, obvykle jsou něčím podmíněny, alespoň obratem na účtu.

Pokud hledáš nějaké vůči Čechům vstřícné banky, zkus třeba VR Bank Zittau https://www.vb-loebau-zittau.de/vr-bank-cz/vr-bank-cz.html. Kromě možnosti založení v Žitavě prý vysílají své pracovníky i do pohraničí (prý snad mají i někoho stabilního v Liberci) a snad někdo psal, že za ním přijeli i do Prahy. Ale zadarmo to není, nějak výrazně drahé ovšem taky ne. Kamarád se díky žitavské bance dostal postupně (nejdříve drobný kontokorent, pak snad i kreditku) i do Schufa a tím získal úvěr v EUR.

Další tip jsem dostal na https://www.vr-nopf.cz/pkstart.html.

Odkaz ke komentáři

FYI, CSOB Premium bude v dubnu menit podminky. Bankerka rikala, ze nevi, ale ze asi budou zvedat pozadovany obrat na uctu. Ted staci 50k a protaceni toleruji. Az mi to prijde, tak sem hodim update.

Odkaz ke komentáři

@Paw dnes mi do mailu přišla reklama na Comdirect. Účet je veden zdarma buď při obratu 700 eur, nebo (a to se splní snadněji) při 3 platbách přes Apple Pay / Google Pay. 

Jen nevím, jak ochotni budou zřídit někomu bez ekonomického zájmu v Německu 

Screenshot_20240311-091825.png

Screenshot_20240311-091832.png

Screenshot_20240311-091856.png

Odkaz ke komentáři

Jediná výhoda je, že v Německu ti ji vezmou. Je tam hromada obchodů, které z nějakého důvodu neakceptují nic jiného než EC. Většinou gastro nebo malé krámky mimo turistické destinace.

Ono Německo je ve spoustě věcí specifické. Třeba stále tam spoléhají na takovou obskurnost z devadesátek, jak ono se to jmenovalo? Už vím, FAX 🙂

Odkaz ke komentáři

to samé v Rakousku. Je ale fakt, že co EU snížila mezibankovní poplatky u MC/Visa, tak rozšíření akceptačních míst hodně vzrostlo.

@paya01 - není to "z nějakého důvodu", je to z důvodu nižších poplatků. U GiroCard (dříve EC-Karte) je pevný poplatek za platbu, snad 10 centů? Ovšem z tohoto důvodu zase některé obchody akceptují GiroCard od určité výše nákupu, většinou od 5 EUR.

Odkaz ke komentáři

Pánové, mám dotaz z trošku víc přízenmního spektra (co se obratu a množství protočených peněz týče). Bratr jede na Erasmus (studijní pobyt ve Finsku) a má možnost dostávat stipendium přímo v eurech. Na místě si bude platit ubytko (asi převodem), vybírat nějaký měsíční obnos z bankomatu cash na útraty a pak klasicky platby v podnicích kartou atd. Má Revolut, ale 1) škola umožňuje zasílání peněz pouze na účet české banky, za 2) na kompletní fungování mi ten Revolut vzhledem k poplatkům o víkendech, limity na výběry z bankomatu atd. taky nepřijde úplně top.

Poradíte, u jaké banky a jakej EUR účet by si mohl zřídit?

Momentálně má založené CZK konto u mbanky a Raiffky (přesun z Equa).

Odkaz ke komentáři

Kromě jiných (fintech účtů) používám i EUR účet u Monety a je OK - základní potřeby zdarma (výběry z ATM, SEPA platby, hotovostní vklady), většinou i přiměřený směnný kurz (nutno používat směnárnu ve smart bankingu!).

Odkaz ke komentáři

Dle zákona musí všechny banky v EU provádět SEPA platby maximálně za stejnou cenu jako vnitrostátní v národní měně. Tj. u všech bank budeš mít SEPA platby buď zdarma, nebo za jednotky korun, takže by nemělo hrozit nějaké nepříjemné finanční překvapení. Trošku s tím velké banky "šulí" tak, že korunové platby jsou "v balíčku účtu", tj. zdarma, ale eurové jsou dle sazebníku, ale i tak je to třeba 6 korun za platbu (např. u ČSOB).

Většina bank u nás ná výběry v zahraničí zdarma, je tu ale past ve formě poplatků, které si účtují samotné bankomaty. Tenhle mor se pomalu rozlézá i po Evropě, kdy si bankomat za výběr zahraniční kartou naúčtuje kolem 6 USD a ještě se snaží vnutit DCC (dynamic currency conversion - konverze do měny karty - tu ale bere dle místa vydání, takže i u eurové karty "nabídne" směnu do CZK nějakým "švindlkurzem"). Já bych tedy doporučil založit místní účet, už proto, že pokud by tam měl nějakou brigádu, může mít zaměstnavatel problém se zasíláním peněz na zahraniční účet. Tedy eurový účet v ČR pro zasílání stipendia, ale to pak přeposlat na finský účet a z toho pak používat.

Já mám eurový účet (a kartu k němu) u Creditas a to z důvodu, že vklad eur je na účet zdarma (když třeba výhodně nakoupím v arabské směnárně) a výběr na přepážce v ČR za 10 korun - potápím se a často letím z Prahy do Egypta, kde v eur platím za potápění a nemůžu je tedy vybrat z bankomatu (ani v ČR, ani v Egyptě). Korunové i eurové účty vede banka zdarma, všechny korunové i SEPA platby jsou z účtů u Creditas zdarma. Když potřebuji doplnit nějakou větší částku, tak měním eura přes devizovou společnost - mám smlouvy s Akcentou, Easychange a Fortissimo.

Odkaz ke komentáři

ještě drobná výhoda Creditas - platby v jiných měnách, než EUR/CZK mění na eurové kartě kurzem karetní společnosti, tj. velmi blízko středu. Pokud si tak občas bude dělat výlety do sousedního Švédska nebo Norska, ušetří na směně.

Odkaz ke komentáři

Moc díky za reakce, na Creditas se mrknu, to zní zajímavě. Já u nich mám historicky jen spořák, ale nic jiného jsem tam nikdy neřešil. Tak si to možná založím i pro sebe pokud se to osvědčí. A možnost založit si lokální účet ve Finsku mě nenapadla, dobrý nápad, řeknu bráchovi, ať si zkusí vysondovat, jaké jsou v tomhle možnosti.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...