Josef01 Odesláno 6. června 2025 Nahlásit Odesláno 6. června 2025 Zajímavé... https://www.peranovak.cz/drevene-plnici-pero-portland-l-bahenni-dub-6450-let/
walter10 Odesláno 7. června 2025 Nahlásit Odesláno 7. června 2025 @Josef01 Přiznám se, že mě tato plnící pera nechávají zcela chladným... P. S. Dřevo samo o sobě je krásný materiál. Ale v rámci těchto skládaček, často s hroty a plnícím systémem v hodnotě několika desetikorun... Dobře, dokonce už nabízejí možnost lepšího hrotu by JoWo apod. Nevím, raději bych vzal něco od TWSBI apod., i když jde o plast.
Josef01 Odesláno 7. června 2025 Nahlásit Odesláno 7. června 2025 Mě zaujalo to dřevo, klidně bych bral pero z meteoritu, o zbytek ani nejde, stejně s tím skoro nepíšu
Z. Paul Odesláno 17. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 17. prosince 2025 Dva roky zpět to nevyšlo (objednávka z US amazonu zaplacena ale nikdy nedošla) tak jsem to odložil. A letos jsem si vzpoměl, že to pero od Parkeru vlastně chci. A jsem spokojen, ten Polar vzor je fakt super tak dvě ze tří v kolekci dorazili, třetí vínový/červený model se mi nelíbil. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1 1
FRV Odesláno 16. srpna Nahlásit Odesláno 16. srpna Prvních pár dní s TWSBI a jsem docela unešen kvalitou a zpracováním. Plastu jsem se dlouhé roky vyhýbal, ale byly to zbytečné obavy. Navíc plnění bez konvertoru má také něco do sebe. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2
African Odesláno 17. srpna Nahlásit Odesláno 17. srpna On 12/17/2025 at 12:23 PM, Z. Paul said: Dva roky zpět to nevyšlo (objednávka z US amazonu zaplacena ale nikdy nedošla) tak jsem to odložil. A letos jsem si vzpoměl, že to pero od Parkeru vlastně chci. A jsem spokojen, ten Polar vzor je fakt super tak dvě ze tří v kolekci dorazili, třetí vínový/červený model se mi nelíbil. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Mám to úplně stejně
bohus76 Odesláno 31. srpna Nahlásit Odesláno 31. srpna Tak už se hrdě můžu přihlásit i do této sekce,byl jsem obdarován perem Parker. Byl bych rád za pár vysvětlení co a jak je . Za prvé vůbec neznám označení pera,nikde jsem to nenašel ani na krabičce, jaký hrot to pero má, také ne!? Provedení je na bombičku,je možná výměna za konvertor viz obrázek!? Jaké inkousty do začátku, stejné značky ( Parker) ,Diamine či Noodlers ( Bullet Proof ) !? Jak jsou na tom inkousty Koh-i-noor, má smysl je zkoušet!? Děkuji za rady,tipy. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Vit Odesláno 31. srpna Nahlásit Odesláno 31. srpna Vitaj, - ano, konvektor by měl jít pořídit (doporučuju zajít do papíráku a odzkoušet na sucho a rovnou koupit) - používám Noodlers ( Bullet Proof ) protože se nerozpíjí - označení tloušťky by mělo být na rubové straně hrotu - budeš potřebovat i dobrý papír, jinak budeš moci prát jen na jednu stranu papíru
nekdo Odesláno 31. srpna Nahlásit Odesláno 31. srpna ad inkousty : já chtěl určitou barvu a zároveň odolnost, takže jsem šel také do noodlers... pěkně (a zde jsem i kupoval) to mají ukázané tady, protože je ta barva vidět: https://www.gouletpens.com/collections/noodlers co se týče koh i noru, tak pokud jsi spokojen s barvou, tak za mě bez problému (zkoušel jsem jenom dokumentní). pokud je důležitá barva, tak diamine mají pěknou barvu, ale mě moc nevydržely na papíru, ale já se pohybuju v nelaboratorních podmínkách pracovního typu ad bombičky/konvertor - pozor, ne všechny bombičky jdou do všech typů per, i bombičky od parkera nejdou nastrkat do všech parkerových per na bombičky... tak je potřeba to prozkoumat před koupí. otázkou je jak často chceš měnit barvu a jakou chceš... pokud ti bude vyhovovat nějaká v bombičkách, nebál bych se toho. samozřejmě záleží jak často píšeš rukou, ale většina lidí dnes pouze podepisuje a ani to moc ne... parkery mě nikdy moc nezajímaly, takže v idedntifikaci moc nepomůžu, hroty to mívají vytetované na sobě - buďto zkratka (EF,F,M...) v některých případech i číslo (a někdy vůbec), ale jak jsem již uvedl já a parker nejsme kamarádi
paro Odesláno 31. srpna Nahlásit Odesláno 31. srpna @bohus76 1. obvykle to bývá na krabičce. Podle mého soudu je to Parker Sonnet nebo IM, hrot ocelový, tloušťka bude na rubové straně hrotu. Nejčastěji se prodává M a F. Lowcost. 2. výměna za konvertor možná je, pokud se tam vejde dlouhá bombička. Pokud si nechceš koupit originální konvertor, tak se to musí vyzkoušet. Osobně mám s neznačkovými konvertory nedobrou zkušenost. 3. inkousty jsou trochu alchymie, každému vyhovuje něco jiného. Já třeba inkousty typu bullet proof (někde se jim také říká dokumentní inkousty), nepoužívám. Zanáší pero, hrot a plnící mechanismus nejdou vyčistit jen vodou a když ti perfektně netěsní víčko, nebo necháš chvíli pero s hrotem na vzduchu, tak zaschnou a pero vynechává. Navíc ti velmi omezují výběr odstínu inkoustu, pokud nechceš zůstat jen u základních barev. S inkousty Koh-i-noor nemám za poslední 2 dekády zkušenosti. Obloukem se vyhni duběnkovým inkoustům, zejména máš-li ocelový hrot - koroze. Mohu-li doporučit, tak taková zlatá střední cesta jsou inkousty bez přívlastků Diamine, Noodlers, o trochu dražší Pilot Iroshizuku. Nevynechal bych ani české výrobce, osobně mám výbornou zkušenost s inkousty Inkebara. Když ti bude psaní perem vyhovovat, tak bych si dovolil radu do začátku - neskrblit. V ceně 150-400€ jsou krásné a hlavně funkční kusy. Není od věci opustit zavedené značky typu Parker, Montblanc (nekamenujte mě), Waterman... žijí hlavně z podstaty. Neříkám, že to jsou špatná pera, ale za tu cenu dostaneš od jiných výrobců víc. Můj 30+ starý Parker Vector, který se mnou prošel gympl, fakultu a první roky v nemocnici je o třídu jinde stran hrotu, než současný, který jsem si jen ze zvědavosti vyzkoušel v obchodě. Waterman dtto. Zkus se podívat na Tchajwan (TWSBI), Japonsko (Pilot), Německo (Kaweco, Lamy, Diplomat, vyšší liga Pelikan). Kdybys chtěl ještě poradit, klidně se polož na otázku.
bohus76 Odesláno 31. srpna Nahlásit Odesláno 31. srpna Díky kluci,samo to na krabičce je,ale jen na tom papírovém přebalu Už vím, že je to Parker IM Premium Black GT hrot F. Samozřejmě mě láká nepoužívat bombičky jak školák ( ale stejně si jich pár koupím).Ano chtěl bych originální konvektor , tož asi tento.( Foto) Snad to bude pasovat a je to kompatibilní, když je to origo Parker. Zeptám se na inkoust originál Parker ( ať jsme styloví ) , moc se tu o něm nemluví!? Ano Diamine se mi líbí, nejsou až tolik drahé. Mrknu i na ten Noodlers a Inkebara. Dejte mi prosím konkrétní tipy zda modrý či modročerný ( černý) a také nějaké doporučení jak čistit při změně ( i třeba těch dokumentních inkoustů) . Děkuji velmi Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
bohus76 Odesláno 1. září Nahlásit Odesláno 1. září Tak konvertor dokoupen, nějaké bombičky taky,v papírnictví u nás inkoust jen Parker, ještě se podívám jinde. Líbí se mi ty modročerné, zkrátka tmavší,ale vyzkouším asi i ten Noodlers Bullet Proof. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
bohus76 Odesláno 2. září Nahlásit Odesláno 2. září Kluci kde bych koupil inkousty Noodlers, Diamine, Parker na jednom místě!? Ideal český shop
paro Odesláno 2. září Nahlásit Odesláno 2. září Jestli ho ještě někde najdu, tak ti věnuju celou lahvičku černého Parker inkoustu. Za mě žádná sláva. Ale jestli jsi s perem psal naposledy na základce, tak rozdíl asi moc nepoznáš. Barva inkoustu - buď budeš věřit tomu věrnosti barvy na monitoru. Nebo si zajdeš do obchodu a tam tě nechají inkousty vyzkoušet. Nejlépe s papírem, na který chceš psát. Používám od Inkebary petrolejovou modrou č. 330, Noodlers Navy a od Pilot Iroshizuku Deep Sea. Trochu prasárna je zvolit si tmavší odstín a event. ho zesvětlit kapkou destilované vody. Z proplachování bych nedělal vědu. Pokud nejdeš barevně z extrému do extrému, tak po pár náplních se zbytky vypláchnou. Jediné, kdy čistím pero je, když není plynulá dávka inkoustu do hrotu. Stačí namočit to teplé vody, aby se rozpustily zaschlé zbytky. Potom s citem sobě vlastním (doporučuju nedělat v bílé košili a konat nad umyvadlem/dřezem) vyfoukat (ústy). Celou proceduru opakovat tolikrát, dokud z toho neteče skoro čistá voda. Pak vysušit papírovou kuchyňskou utěrkou a nechat vyschnout. Pokud sneseš chvíli světlejší odstín, lze poslední krok vypustit. Tohle ale jde blbě s těmi bullet proof a dokumentními inkousty (resp. potřebuješ chemii), protože z podstaty by měly být voděodolné (ačkoli jejich stálost je daná chemickou reakcí s vlákny celulózy v papíru). Postě ŽaVeS. Pero je od toho, aby psalo. Žádná věda. Když si koupíš slušné pero, tak prostě píšeš a bazálně se staráš. Samozřejmě se můžeš hrabat v dolaďování hrotu, laborovat s hustotou inkoustů a jejich složením, etc. Ale investované prostředky a čas nebyly v mém případě nikdy úměrné výsledkům. Po více než 40 letech psaní plnícími pery jsem došel k tomu, že v případě pracovního pera zajdu do obchodu, vyberu si kus, zkusím jak se mi s ním píše, zaplatím odcházím. Pokud si chci koupit něco pro radost, z 99% vintage kousky, tak nakupuju od prověřených prodejců po repasi. A je to vždycky risk, že mi pero nesedne do ruky, nebo se nesejdeme s hrotem (např. F Parker není F Pilot, japonské hroty mají tenčí linku). 1
Vit Odesláno 2. září Nahlásit Odesláno 2. září (upraveno) před 6 hodinami, bohus76 napsal: Kluci kde bych koupil inkousty Noodlers, Diamine, Parker na jednom místě!? Ideal český shop Pokud chceš vyzkoušet Noodlers 54 bullet proof, zastav se, můžeš si nasát. před 5 hodinami, paro napsal: Jestli ho ještě někde najdu, tak ti věnuju celou lahvičku černého Parker inkoustu. Za mě žádná sláva. Ale jestli jsi s perem psal naposledy na základce, tak rozdíl asi moc nepoznáš. Barva inkoustu - buď budeš věřit tomu věrnosti barvy na monitoru. Nebo si zajdeš do obchodu a tam tě nechají inkousty vyzkoušet. Nejlépe s papírem, na který chceš psát. Používám od Inkebary petrolejovou modrou č. 330, Noodlers Navy a od Pilot Iroshizuku Deep Sea. Trochu prasárna je zvolit si tmavší odstín a event. ho zesvětlit kapkou destilované vody. Z proplachování bych nedělal vědu. Pokud nejdeš barevně z extrému do extrému, tak po pár náplních se zbytky vypláchnou. Jediné, kdy čistím pero je, když není plynulá dávka inkoustu do hrotu. Stačí namočit to teplé vody, aby se rozpustily zaschlé zbytky. Potom s citem sobě vlastním (doporučuju nedělat v bílé košili a konat nad umyvadlem/dřezem) vyfoukat (ústy). Celou proceduru opakovat tolikrát, dokud z toho neteče skoro čistá voda. Pak vysušit papírovou kuchyňskou utěrkou a nechat vyschnout. Pokud sneseš chvíli světlejší odstín, lze poslední krok vypustit. Tohle ale jde blbě s těmi bullet proof a dokumentními inkousty (resp. potřebuješ chemii), protože z podstaty by měly být voděodolné (ačkoli jejich stálost je daná chemickou reakcí s vlákny celulózy v papíru). Postě ŽaVeS. Pero je od toho, aby psalo. Žádná věda. Když si koupíš slušné pero, tak prostě píšeš a bazálně se staráš. Samozřejmě se můžeš hrabat v dolaďování hrotu, laborovat s hustotou inkoustů a jejich složením, etc. Ale investované prostředky a čas nebyly v mém případě nikdy úměrné výsledkům. Po více než 40 letech psaní plnícími pery jsem došel k tomu, že v případě pracovního pera zajdu do obchodu, vyberu si kus, zkusím jak se mi s ním píše, zaplatím odcházím. Pokud si chci koupit něco pro radost, z 99% vintage kousky, tak nakupuju od prověřených prodejců po repasi. A je to vždycky risk, že mi pero nesedne do ruky, nebo se nesejdeme s hrotem (např. F Parker není F Pilot, japonské hroty mají tenčí linku). Já si vždy dám do štamprle destilku a přes hrot několikrát nasaju a vytlačím ven (do dřezu). Až vytlačuju jen čirou tekutinu, ukončím to a nasaju inkoust. Upraveno 2. září uživatelem Vit
edas Odesláno 2. září Nahlásit Odesláno 2. září před 7 hodinami, bohus76 napsal: Kluci kde bych koupil inkousty Noodlers, Diamine, Parker na jednom místě!? Ideal český shop Bohušu, jestli chceš vyzkoušet Waterman, dojdi vyzkoušet, mám k dispozici zelený. Používám už dlouho a jsem spokojený..
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se