Přejít na obsah

kam investovať???

Doporučené příspěvky

• po 2 týdnech...

Chlapi kde nakupujete ETF? EU nebo USA? Jedná se mi o klasické EFT na S&P 500, NASDAQ, RUSSELL 2000, MSCI WORLD apod.

Chci to na long, ale uvažuju jak to bude s budoucím daněním. Co jsem si zatím načet, tak by to mělo být výhodnější, resp. jednodušší nakoupit v EU. Časový test, zamezení dvojího zdanění atd.

W8BEN mám vyplněný

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejsem si jistej, ale US ETF podle mě nekoupíš (aspoň co jsem se díval u brokeru typu Degiro, XTB apod.), kupuješ ETF od firem s Evropským domicilem na Evropských burzách a zvolit si můžeš měnu za kterou to nakupuješ, typicky S&P500 koupíš jak za dolary tak za EU podle burzy a je celkem jedno co zvolíš, protože podkladový aktivum bude stejně v původní měně. Takže ber co je pro tebe výhodnější a jaký měně dlouhodobě věříš (stabilní existence dolaru VS možnost se v budoucnu vyhnout konverzi až česko přijme euro).

Jednotlivý akcie jsou samozřejmě jinej příběh.

Odkaz ke komentáři

12 minutes ago, ragu said:

Nejsem si jistej, ale US ETF podle mě nekoupíš (aspoň co jsem se díval u brokeru typu Degiro, XTB apod.), kupuješ ETF od firem s Evropským domicilem na Evropských burzách a zvolit si můžeš měnu za kterou to nakupuješ, typicky S&P500 koupíš jak za dolary tak za EU podle burzy a je celkem jedno co zvolíš, protože podkladový aktivum bude stejně v původní měně. Takže ber co je pro tebe výhodnější a jaký měně dlouhodobě věříš (stabilní existence dolaru VS možnost se v budoucnu vyhnout konverzi až česko přijme euro).

Jednotlivý akcie jsou samozřejmě jinej příběh.

Zdravím,

US ETF se dají koupit například na FIO (které prdí z nějakého důvodu na UCITS regulaci) 

EU rezidenti by měli investovat do produktů (ETF) které jsou regulované UCITS (a ty jsou dostupné u většiny brokerů pro EU citizens)

Odkaz ke komentáři

V 22. 8. 2023 v 10:27, Kotlick napsal:

Takže schůzka s obchoďákem Broker Consulting dopadla jak jsem předpokládal. Nabídl mi nějaké fondy od Amundi a Conseq, nějaké penzijko a Investiku. Mluvil se mnou jak s momentálně zavostalým, ikdyž jsem mu řekl, že se investování aktivně věnuji. Mlátil hodinu prázdnou slámu. Už jenom z tohoto principu bych mu nic nesvěřil. Žádnou nabídku mi nedal do ruky, vše si odnesl sebou a nejlíp to chtěl všechno hned spouštět. No klasika hrnce a deky. Chtěl jsem po něm u nabídek výkonnost těch fondů za posledních 10 let, taky nic. No jebat.

Celkově na mě působil jako sběrač duši s nadrceným textem, kterému někdo v kanclu připraví podklady. 

Ta Investika nevypadá špatně, ale ještě to musím prozkoumat.

Za mě investika v pohodě....tak nemovitosti budou frcet pořád.

Odkaz ke komentáři

Na čem sledujete akcie na mobilu? Jedná se mi o widget na celou obrazovku, který se bude průběžně aktualizovat. Mám teď na mobilu widget od tradingview.com. Je to super, možnost editovat na PC, ale v neplacené verzi už mám plný watch list. Tradingview za mě zatím nejlepší co jsem měl, super grafy apod. Jen mi ty investice ještě nevydělávají tolik, abych si platil měsíční fíčko 😐

Něco je na Yahoo, ale to mi moc nevyhovuje. 

Máte někdo appku s widgetem, kde to jde ideálně naházet v PC a pak vidět watch list v mobilu (Android)? Chci jen vidět watch list, s aktuální cenou, premarket/aftermarket je bonus navíc.

Odkaz ke komentáři

V 25. 10. 2023 v 19:02, Kotlick napsal:

Na čem sledujete akcie na mobilu? Jedná se mi o widget na celou obrazovku, který se bude průběžně aktualizovat. Mám teď na mobilu widget od tradingview.com. Je to super, možnost editovat na PC, ale v neplacené verzi už mám plný watch list. Tradingview za mě zatím nejlepší co jsem měl, super grafy apod. Jen mi ty investice ještě nevydělávají tolik, abych si platil měsíční fíčko 😐

Něco je na Yahoo, ale to mi moc nevyhovuje. 

Máte někdo appku s widgetem, kde to jde ideálně naházet v PC a pak vidět watch list v mobilu (Android)? Chci jen vidět watch list, s aktuální cenou, premarket/aftermarket je bonus navíc.

Yahoo finance???

Odkaz ke komentáři

před 10 hodinami, Petr11 napsal:

lidi budou žrát a chlastat vždycky, to si neslyšel?:-)

Jo, jako dva kolegové z práce, oba od covidových časů chlastají s kamarádama v paneláku v kočárkárně, pípa s chlazením, sud Bernard a jídlo si dají až doma, když navštíví ledničku 😄.

A takových je spousta,..... .

Odkaz ke komentáři

osobní názor na 10let investiční horizont:

a) rozhodně aktivně (i třeba jen měsíční kontrola). Rozhodně ne někam dát a 10 let se nestarat

b) historicky nemovistosti (?x250k je nic pro přímou koupi - v tom případě bod D) nebo akcie

c) vzhledem k dotazu bych vynechal akcie přímo a šel přes ETF nebo fondy

d) obor -

- tak to už je vyšší loterie. Budoucnost je rozhodně v technologiích, ale 10 let je tak dlouhá doba, že i firmy typu Apple můžou zmizet (osobní zkušenost z mého oboru - ICT, kde padly giganti typu Motorola, Siemens, Nokia během pár let). 
- nemovitostní fondy (co aktivně spravují portfolio, ne development). Ale protože tam už v pár jedu, můžu říct, že jsem ještě netrefil dno a ještě budeme krvácet.

d) geograficky - věřím definitivně USA, že v střednědobém horizontu na tom bude lépe než ostatní. Možná Indie, ale to už je politicky pro mě dost risikové/nečitelné. Evropa - asi Small Cups nebo přímo velký hráči (např. Shell) - ale to už je v rozporu s bodem C. Čína - jo ale rozhodně ne tento a ani příští rok. Ostatní - těžko říct. Přijde mi to celkově po světě teď pi..čou ke zdi. Nebo jsem jen starej a nerozhodnej…

e) pokud jsi střelec, tak počkat jestli se Blízký Východ rozjede do průseru. Pak počkat, zda toho někdo využije (jediný hráč je asi Čína). Pokud ano, tak trhy padnou v 10kách %. Pak koupit cokoli, co je velký a starý + diverzifikovat do 10-15 titulů. Pokud to politici ustojí, tak to půjde nahoru. Pokud ne, tak jedna z posledních starostí co budeme mít je nějaký loss na stocku…

P.S. to je moje křisťalová koule na budoucnost, co mi za tento rok nadělila ztrátu asi 1,5 submarine…

Odkaz ke komentáři

Největší trabl vidím v té jednorázovosti investice. Všude jsou články a rady ohledně pravidelného investování, ale investovat jednorázově větší částku je prostě sázka do loterie. Samozřejmě se to dá rozdělit do spousty směrů, ale je s tím zase spousta práce. Nějaké doporučení do čeho dát jednorázově vyšší částku (kromě nemovitosti a hodinek:-)) by mě taky zajímalo. 

Odkaz ke komentáři

Bych asi moc nespekuloval. Do konce roku budou IMO úrokový sazby na spořáku 6%, takže menší část do konce roku klidně tam jako extrémně konzervativní složku a pak nějaká kombinace etf a možná pár akcií.

Z toho spořáku to pak tahat a dokupovat podle výhodnosti - např teď dost krvácí REITy, podle mě za nějakou dobu splaskne ta AI bublina a poletí i tech.

Z etf na konzervativní portfolio klidně 80% FTSE ALL WORLD, 10% USA small cap, 10% Europe small cap. Nebo místo small cap nějaký etf na státní dluhopisy ať to není všechno v akciích.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...