Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Perrelet ? opomíjená značka hodinek

Nejen v souvislosti s otevřením prvního zastoupení značky Perrelet v Praze, ale i z důvodu toho, že hodinky této značky a dokonce i sám Abraham-Louis Perrelet mají zajímavou historii, jsem se rozhodl zde udělat menší pojednání o hodinkách prodávaných pod značkou Perrelet. Přes historii člověka, jehož jméno hodinky nesou, se dostaneme k současné produkci značky a k menší recenzi dvou modelů, které se na Chronomagu objevily. Přeji příjemné čtení.

Abraham-Louis Perrelet, hodinářská ikona

Abraham-Louis Perrelet se narodil 9. ledna 1729 v Le Locle. Jeho otec Daniel Perrelet byl švýcarský sedlák a tesař. Během dlouhých zimních nocí vyráběl nástroje, z nich ty nejjemněji zpracované byly určeny hodinářům. Abraham-Louis měl jako dítě stejnou úlohu jako jeho vrstevníci, pomáhal rodičům na poli a otci v dílně. V tomto období u něj vzniká nadšení pro věc, které uplatní později v hodinařině. Polovina 18. století ve Švýcarsku byla ve znamení technologického vývoje a nebylo možné si nepovšimnout, kolik pozornosti se obrací směrem k tamním hodinářským dílnám. Když bylo Abrahamovi 20 let, rozhodl se, že se vydá taktéž na dráhu hodinářství. Prvním problémem, který bylo nutné překonat, byl nedostatek nástrojů, tolik potřebných k hodinářské práci. Tak si například vynalezl stroj na zakulacování hran. Během let se mu podařilo vymyslet anebo vylepšit mnoho hodinářských patentů užívaných ve velké míře dodnes. Byl například prvním hodinářem, který skloubil hodiny s duplexním krokem, což je hodinový chod mající krokové kolečko se dvěma sadami zoubků, jedny pro zamykání a druhé pro předávání impulsů, a válečkovým krokem, což je hodinový krok s přešlapováním na místě (krokové kolečko nedostává zpětný ráz). Taktéž dokázal udělat hodiny s kalendářem a zároveň rovnicí času. Vymyslel například i mechanický krokoměr. I přes svůj mladý věk byl uznáván a často byl kolegy hodináři žádán o radu. Často si věděl rady s problémy, se kterými se potýkali ostatní hodináři, a říká se, že v mžiku dokázal odhalit chybu v hodinovém stroji, nad kterou jeho zkušenější kolegové bádali dlouhé týdny.

post-5465-057432900 1317834053.jpg

Nejznámějším vynálezem tohoto hodináře je bezesporu automatický nátah. K němu se propracoval postupně přes mezikroky, kdy se snažil nalézt způsob, jak omezit nutnost manuálního nátahu hodinek korunkou nebo klíčkem. Výsledkem tedy bylo natahovací ústrojí s uprostřed umístěným závažím, kterému se dneska říká třeba rotor.

Abraham-Louis Perrelet strávil i přes svůj úspěch celý život k rodinném kruhu a věrný svým kořenům. Zemřel roku 1826 v Le Locle, poté co téměř 80 let zlepšoval hodinářské řemeslo.

Hodinky prodávané pod značkou Perrelet jsou bezesporu zajímavé ke shlédnutí. Firma Perrelet má ve své produkci hodinky jak designově originální tak i funkčně velmi zajímavé. Díky tomu, že se mezi členy na Chronomagu takové hodinky už také objevily, tak se na každé z těch dvou druhů dnes podíváme.

Perrelet Turbine

Perrelet Turbine jsou designově specifické hodinky, které přišly na trh v roce 2009. Ciferník je vymyšlen tak, aby napodobil vzhled otáčejícího se motoru (turbíny) proudového letadla. Navíc je podklad spojen s rotorem automatického nátahu, takže ciferník hodinek se při natahování zajímavě otáčí, nebo spíše kýve. Hodinky mají navíc velmi zajímavou korunku, která se musí nejdříve vyklopit a pak se s ní dá otáčet. Pouzdro je černěné technologií DLC a je velmi odolné proti poškrábání. V hodinkách bije strojek Perrelet P-181 o frekvenci 28800 kmitů za hodinu. Strojek má 21 kamenů a rezervu chodu 40 hodin. Navíc se hodinky dělají ve dvou velikostech, 44mm a 50mm, takže sednou na každou ruku (každou tlustou). Dodávají se na kaučukovém řemenu, který je poměrně masivní a příjemný. Díky členovi Mrakodrap se můžeme mrknout, jak takové hodinky vypadají v detailu.

post-5465-024555800 1317834056.jpg

post-5465-010188500 1317834059.jpg

Perrelet Chronograph Big-Date

Následující hodinky Perrelet, které se mi dostaly do ruky se jmenují Chronograph Big Date a jak název napovídá, jsou to hodinky s chronografem a zároveň velkou datumovkou složenou ze dvou datových kotoučů a umístěnou na pozici 12. Hodinky jsou na první pohled velmi elegantní. Mají hrany, mají oblouky, vlnky? no mají toho prostě hodně. Ciferník je černý a velmi elegantní. Je složen ze spirál a veškeré číslice jsou na něm nalepeny s úžasnou přesností. Na ciferníku jsou dále tři subciferníky, na pozicích 3, 6 a 9, z nichž každý je opět složen ze spirál, které nádherně odrážejí světlo, takže vytvářejí zajímavý efekt při dopadu světla na ně.

post-5465-098590300 1317834231.jpg

post-5465-031058200 1317834236.jpg

Hodinky, jak již bylo řečeno, mají chronograf, který se ovládá klasicky tlačítky po pravé straně pouzdra. Spodní a levý subciferník zobrazují minuty a hodiny, které uživatel stopuje a velká červená sekundovka na středu hodinek zobrazuje sekundy. Po okraji ciferníku jsou značené indexy sekund, které jsou dále rozděleny na čtvrtiny, takže čas se s těmito hodinkami dá stopovat poměrně dosti přesně. Pod majestátným nápisem Perrelet, znakem "P" a letopočtem 1777 ve vrchní části ciferníku se nachází onen "Big date", tedy velká datumovka. Je dost velká na to, aby i ministr Schwarzenberg poznal kolikátého zrovna je, aniž by si musel brát lupu. Na zadní straně 42 milimetrového pouzdra je safírový průhled na poměrně dobře zdobený strojek, který má dokonce po okraji rotoru zlatavou linii. Je to strojek Perrelet P-091 s rezervou nátahu 40 hodin. Zda-li je to na rotoru opravdu zlato, se mi zjistit nepodařilo.

post-5465-068898700 1317834238.jpg

Korunka a bok hodinek je vytvořen v zajímavém designu, kde rovná hranatá tlačítka chronografu vystupují z vlnek, a korunka je sama tvořena vlnkami. Její vršek je pískovaný a je v něm vyryt znak P, jako Perrelet. Hodinky jsem měl k dispozici na černém řemenu s červeným prošíváním a červenou spodní stranou, jež krásně ladí s červenými chronografickými ručičkami na ciferníku.

post-5465-085702800 1317834234.jpg

Co mě dostalo, bylo, že i taková maličkost jako spona hodinek byla vytvořena neuvěřitelně ozdobně ? byla zdobená perličkami. Celkově budí hodinky velmi dobrý dojem a i se příjemně nosí. Velikost 42mm je akorát a výška pouzdra umožňuje schovat hodinky pod manžetu košile. Jedinou škodou je, že jsou vodotěsně jenom do 50 metrů, takže na nějaké plavčení v bazénku na dovolené to není. Na druhou stranu, kdo by také potřeboval plavat a koukat přitom na velkou datumovku, že?

post-5465-089199200 1317834241.jpg

Jak je vidět, Perrelet se rozhodně nebojí vyrábět komplikované hodinky a přinášet na trh inovace. Z tohoto důvodu bych se odvážil říct, že dělá čest pověsti pana Perreleta, který se tímto přístupem k řemeslu taktéž proslavil. Vzhledem k tomu, že Perrelet v Praze otevřel v říjnu své první oficiální zastoupení, se můžeme těšit, že budeme na ulici potkávat častěji lidi nosící hodinky od této bezpochyby originální hodinářské firmy.

Text: Jay Doll

Fotografie: Mrakodrap a Jay Doll

Hodinky v článku:

Perrelet Turbine XL A1050/2 - maloobchodní cena: 134 900,- Kč

Perrelet Chronographe Big-Date A1008/7 - maloobchodní cena: 109 900,- Kč

Odesláno

Tím zastoupením by měl být Koscom, a distributorem Janeba Time. Do Koscomu jsem volal abych zjistil ty aktuální ceny a zdá se, že tam ty hodinky mají

Odesláno

tak hlavně ty druhé naplňují mé představy o klasických elegantních oblekovkách, vhodných ke každému jednání...

Odesláno
  V 5. 10. 2011 v 18:42, 'Frostie' napsal:

tak hlavně ty druhé naplňují mé představy o klasických elegantních oblekovkách, vhodných ke každému jednání...

Pokud mluvíš o těch Big Date, tak ty jsou tak výrazné, že se v práci místo jednání řeší co máš na ruce, co je to za značku, a kolik stojí. Opravdu nejsou k přehlédnutí.

Na tahu již tak výrazné nejsou.

Ondra

Odesláno

Pokial ide o Perreletov vynalez, s najvacsou pravdepodobnostou sa nejednalo o rotujuce zavazie, ale o kyvadlo/pendulum. Mohlo to vyzerat aj nejako takto:

Sam Perrelet maloktore - ak vobec nejake - svoje vyrobky signoval. Vacsinu predal inym vyrobcom, bol taka, dnesnym slovnikom povedane, ODM manufaktura.

Hodinky so znackou Perrelet na ciferniku su novodoba zalezitost, znacku vlastni Miguel Rodriguez, majitel Festina Group. Hodinky Perrelet som vlastnil, spracovanie ukazkove, na moj styl to bol nemiestne leskly cukrik a museli z domu skor kym ich doskriabem. Mali by trochu popracovat na marketingu - produkty maju rozhodne zaujimave /Turbina je nazivo este 10x lepsia ako na fotkach/. Chcel som nejake info ohladne watchwindra a odpovedal mi hodinar z Festina-Group.. Slabsie a nazorovo vyhranene exemplare na mojom mieste by mohla ranit mrtvica.. :)

post-4112-018857900 1317859523.jpg

Odesláno

Tak panove, priblizne ze hodinu buse dokoncena instalece Perrelet corner v Koscomu na Porici. Jsem tu bohuzel moc brzo, tak holt jindy.

Odesláno

Dovolím si být osobní, pro mne, když se řekne Perrelet, vybaví se mi Salámio a jeho akvizice Perreletů s dvojitým datem, a pak můj první chronosraz vůbec, kde shodou okolností jsem si ty Salámovy Perrelety mohl osahat.

Takže zdravím Salámia .-) - bůhsuď, kde je ho konec, kluka jednoho: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/26414-perrelet-big-date-small-second/

Návštěvník ?po
Odesláno

. ....... navážu na honzu71 .... perrelet je v Koscomu a rozhodně to stojí za návštěvu ---- kupodivu mě více oslovila dámská kolekce, ale to je tím, že se cítím být stále častěji ženou :smile_anim:

pár méně zdařilých fotografíí z telefonu a ceník

Odesláno

No oni IMHO ty holcici hodinky fakt umi. Nekde tu jsou fotky manzelcinych Perreletu s perletovym cifernikem, datem a rezervou chodu. Ma je na tahu, kterej je jen zmensena verze toho paradniho, co jsem mel na big date chronu. Celkovy zpracovani dokonaly. Jen ruzovej reminek s nejakejma koralkama ci co to je, kterej dostala jako bonus, je takovej poutovej.

Odesláno (upraveno)
  V 6. 10. 2011 v 13:36, 'honza71' napsal:

Celkovy zpracovani dokonaly.

Tohle platí 100% - a to i přesto, že jsou to obecně pěkně složitý hodinky, žádný designový minimalismus.

Když jsme srovnávali moje Breguet Type XX se salámiovými Perrelety, řekl bych, že Perrelety v detailu byly snad i lepší.

Upraveno uživatelem bandicoot
Odesláno
  V 14. 10. 2011 v 13:53, 'kerensky' napsal:

Hmmm, paráda! Škoda, že v těch cenících mají o nulu více než bych unes :crying_anim:

Jo no, Turbine jsou fakt krásné, ale můžu si nechat jen zdát :suicide_anim:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...