Přejít na obsah

Girard-Perregaux Sea Hawk 1000M


honza71

Doporučené příspěvky

Tak ještě se s vámi podělím o pár info a dám s nima pokoj. ;)

 

Tyhle hodinky jsou zřejmě milníkem na mé cestě chronosvětem. Jejich nákupem jsem poprvé a velmi opatrně nahlédl do světa značek HH .

 

Girard ? Perregaux již od čtyřicátých let minulého století označuje názvem Sea Hawk voděodolné modely.

V dnešní podobě, tzn. jako sportovní potápěčské hodinky, se model Sea Hawk vyrábí od roku 2002.

 

Konkrétně můj model je ?ročník? 2009. GP se vydala stejnou cestou jako mnoho výrobců v posledních letech. Hodinky s WR 1000m a heliovým ventilem nemají (alespoň to tedy předpokládám) pro jejich majitele jiný význam, než doklad technické vyspělosti výrobce právě těch jejich hodinek. Na to moje potápění ?na hubu? do cca 5m a na maximálně několik desítek vteřin jsou hodinky hodně předimenzovány. Ale to nevadí, koupil jsem si je přeci hlavně proto, že se mi líbí. Nákupem tak trochu jiných hodinek, navíc od renomované značky, jsem se pokusil vytrhnout z hodinkové letargie, co mě v létě přepadla .

 

post-7085-072281000 1322412600.jpg

 

Pouzdro je ocelové broušené . Jeho průměru je 44mm. Dýnko šroubovací plné. Šroubovací korunka je umístěna na pozici 4. Její ochrana není tvořena k pouzdru dodatečně připevněnými prvky rozličných tvarů, tak jako je tomu u mnoha jiných výrobců. V GP se rozhodli zajistit ochranu korunky ?pouze? vytvarováním pouzdra. Výsledek je nejen efektní , ale i velmi praktický.

 

Luneta je jednostranně otočná, kovová a potažená kaučukem. Indexy zůstaly kovové. Hodně jsem se kaučuku na lunetě bál. Nepřišlo mi to jako moc dobrý nápad výrobce. Ale to jen do chvíle, kdy jsem měl možnost vyzkoušet si na ruku 2 roky staré a podle majitele denně nošené hodinky. Kaučuk na lunetě byl netknutý. Tím padla moje poslední zábrana.

 

Heliový ventil je umístěný na pozici 2:30. Tedy znovu odchylka od většiny. Že bych ho někdy vyzkoušel v praxi nehrozí, takže mi jen dělá radost, že ho na svých hodinkách mám.

 

Datumovka je dalším vybočením tohoto modelu ( a u GP nejen tohoto) ze standartu. Pozice 1:30h není u datumovek zrovna frekventovaná . Moc se mi líbí detail jejího orámování masivním kovovým rámečkem. Trochu nepraktická mi přijde červená barva číslic, která na bílém věnci není moc kontrastní. V kombinaci s velikostí (nebo spíš malostí) a hloubkou datumového okna je datum ve dvouciferných dnech celkem špatně čitelné. Ale komu by to vadilo, když je to GP, že? ;)

 

Subdialy jsou dva. Větší ukazuje rezervu chodu, která činí cca 46h. Jak by řekl Viktor, dost slabý na inhouse. Nelze než souhlasit. Její ručička má luminiscenci, což může být při potápění s přístrojem užitečné. Menší subdial patří vteřinovce, která je bez lumi.

 

Strojek je, jak už jsem zmínil, inhouse. Frekvence 4Hz, 27 kamenů. Přesnost toho mého je -5s/den. Jde o automat s datumovkou, power reserve a malou vteřinovkou. Kódové označení asi důležité není, tak jen pro pořádek, jde o GP033R0.

 

Řemen byl pro mě zřejmě ještě větší tabu než luneta. Slovo rubber mi vždycky nahánělo hrůzu. Jenže ty hodinky jsou tak krásný. :) Tak jsem to prostě zkusil. Zkracování po jednotlivých dílcích byl vyloženě obřad. S vědomím, že při byť jedné jediné chybě už není cesty zpět, jsem to nakonec úspěšně zvládl.

 

Spona řemenu je samostatná kapitola. Je motýlová a signovaná gravírovaným GP. Dále je vybavena na obou koncích velmi jednoduše ovladatelnou extenzí. V létě bude tahle vychytávka určitě k nezaplacení.

 

post-7085-017921800 1322412709.jpg

 

Luminescence je na hodinových indexech, hodinové i minutové ručičce, dvanáctce resp. nule na lunetě a na ručičce indikátoru rezervy nátahu. Svítí opravdu silně. Na nasvícení stačí chvilka denního světla a po celodenním nošení vydrží bez problémů až do rána. Zkrátka velká paráda.

 

post-7085-058473400 1322412737.jpg

 

Ciferník je poslední zvláštností, o které se tu chci zmínit. Z čeho a jakou technikou byl vyroben nevím. Ale víc než nápadně připomíná přelakovaný smirkový papír. Na jiných hodinkách jsem to ještě neviděl. Krásně se mění při různě dopadajícím světle.

 

post-7085-064622500 1322412803.jpg

 

Sklíčko je safírové a s oboustranným antireflexem.

 

A co napsat víc? Snad jen, že jsou to jedinečné hodinky, na které budu vždycky rád vzpomínat.

Doufám, že budou brzy dělat radost někomu jinému a já se díky tomu budu moci podívat do další

komnaty světa HH. :)

 

 

P.S. Chci touto cestou poděkovat spidererovi za krásný fotky. Díky Michale. ;)

Upraveno uživatelem honza71
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jacobe, velikost je relativní. Poté, co jsem měl možnost je zkusit na srazu v Jablonci, musím i já, se svým útlým zápěstím, říct, že setyhle hodinky o průměru pouzdra 44 mm dají nosit pohodlně, díky tvaru nožek. - Jinak mi tenhle Honzův model vylepšil dojem ze značky GP: tohle jsou totiž velice solidní hodinky na první pohled.

petr

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...
  • Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...