Přejít na obsah

Kila dolů

Doporučené příspěvky

To já běhám jenom venku. Nějak nemůžu najít tu správnou rychlost. Když běžím, tak mi to ukazuje 9,5 km/h a když trochu přibrzdím, tak mi přijde, že sotva rychleji jdu :-) Musím na tom nějak zapracovat :-)

Jde to ruku v ruce s fyzickou kondici. Prubezne se kondice zlepsuje a muzes bezet rychleji a dele. napriklad pro me staci rychla chuze a jedu na 130 - 140 tepovku a muj bracha beha hodinu rychle jak svine a jede taky na pohodovych 130.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vykašlete se na pás a na měření tepu a křivek a vůbec. jasně každej to má jinak, ale pokud nejste úplní ignoranti, tak to na sobě poznáte, kdy vám to "prostě" nějak jde a kdy se vyloženě trápíte.

začal jsem běhat před pěti lety, protože mi doktor naměřil tlak 165/110 a řekl mi, že na svůj věk mám celkem nadváhu. Takže jsem zjistil, že cca 20 minut člověk spaluje (aerobním pásmu - můžete u týhle  námahy mluvit, prostě okysličujete svaly, protože jim nedáváte takovej kouř)

jen to co přes den nebo do tý doby sežral, tedy jak píše SCIFI, cukry z krve. Pravda je ještě drobet jinde:

Asi první minutu se spalujou aminokyseliny (myslím) na tomhle spalování jedou siloví sportovci, minutu, dvě něco tšžkýho zvedaj a takhle rychle nedojde k rozkladu cukru z krve, takhle rychle to umí třeba kreatin v krvi. teprve pak přijdou na řadu cukry z krve a až po těch cca 20-ti minutách se začínají spalovat tuky. takže chcete-li hubnout a začínáte, tak pomalu a pozvolna, hlavně dlouho, třeba procházky.

S vyšší frekvencí tréninků a zátěže se vám začne pásmo spalování cukru z krve zkracovat a proto třeba maratanštní běžci spalujou tuk už třeba po 10-ti minutách.

Další věc, která hraje roli je intenzita zátěže. když budete hodinu chodit, pravda spálíte "hodně" tuků, zejména proto, že budete schiopní to tu hodinu vydržet, ale kdybyste vydrželi hodinu skákat přes švihadlo, jak říká azzepelin, tak spálíte poměrově víc cukrů a méně tuků, ale absolutně bude těch tuků mnohem více. takže s přibývající schopností snášet zátěž, zvyšujte intenzitu, budete spalovat více a začnou se vám tuky spalovat mnohem dřív.

Když jsem teda tohle tak nějak věděl, bylo to děsný, ty začátky. Byl jsem nadšenej, když jsem jakš takž "uběhnul" kilometr.

Bavit v pravým slova smyslu mě to začalo až tak za dva měsíce, kdy už mi to tak nějak šlo.

Samozřejmě jsem taky upravil jídelníček.

Z tehdejších 125kg jsem to stáhnul na 100kg a přiberu, jen když se přestanu hýbat, takže rada na závěr, kterou razí kolega: "Víc makat, a míň žrát"

:-)

A všechno, co jsem napsal výše napsal, nemusí být pravda, ale na mě to funguje, takže to úspěšně aplikuju, je-li třeba.

Odkaz ke komentáři

Jsem v tom tak trochu laik, protože si nepočítám tepy, aerobní, anaerobní pásma, úseky metabolizmu, ale povězte mi, když plavu 3x týdně 70 minut kraulem bez přestávky a uplavu pokaždý 4 kilometry, nervu to na plné kule, ale spíše na výdrž stejným tempem, držím techniku, spaluju tuky? Jedná se o aerobní nebo anaerrobní zátěž? Protože na váze nejdu dolů, ale mám pocit, že tuku je míň a svalů víc. Asi by to chtělo chytrou váhu, co umí, počítat tuky a svaly. Mám jen blbou váhu, co váží kila...

Odkaz ke komentáři

Tome nejlepší váha, kterou jsem našel je ženská. Tam hned víš, zda jsi tlustý nebo svalnatý! :D

Včera zajímavý článek na lidovkách... http://relax.lidovky.cz/ceske-hladove-salaty-k-veceri-jsou-nesmysl-rika-obezitolog-poi-/zdravi.aspx?c=A140104_163015_ln-zdravi_ebr

Odkaz ke komentáři

Tu ženskou, co mám doma už dávno nezajímá, jak vypadám, ale kolik účtů zaplatím a kolik "toho udělám pro rodinu" (smutné, vím).

Já se cítím dobře, přes hrudník mám o 20cm víc než v pase, ale mám přesně metrák na 185cm výšky, což není málo...Tak 10 kilo tuku bych klidně na spálení našel :)

Odkaz ke komentáři

SCIFI-ridim se tomhle pravidlem tepovy frekvence,ale ted jsem nekde cetl,ze prej nejnovejsi studie tvrdej,ze to je nesmysl.Tak nevím

víš jak je to se studiemi. vytvoříš si jakoukoliv na cokoliv ale tohle je prostě fakt. jak funguje spalování při sportu je docela dobře známá, zdokumentovaná a podložená věc. souvisí to stím kolik tělo potřebuje kyslíku. zjednodušeně pokud máš nízkou tepovou frekvenci ( cca kolem 65 tvé MAX T F) tak tělo nepotřebuje tolik kyslíku a spaluje tuky. pokud zvýšíš tepovku (zadýcháš se) tak tělo potřebuje víc kyslíku a začně spalovat cukry protože se na ně váže víc molekul kyslíku než na tuky. je to prostě fyzika a popírat můžeme cokoliv ale fyzikální zákony jdou špatně

SCI-FI

No, evidentně teda běhám úplně blbě :D Ale prostě když se rozběhnu, tak už jsem hned v červeným.....

attachicon.gifScreenshot_2014-01-08-10-06-46.png

to teda jo. teda pokud chceš zhubnout. běháš na zvýšení fyzičky. pokud chceš hubnout musíš běhat na 60-70  TVÉ maximální tepové frekvence kterou si můžeš vypočítat nebo ještě líp změřit. tady máš hezkou tabulku. mušíš být v zelených na tuky.

někdo tady psal o zadýchání. je to tak. pokud u běhu můžeš mluvit tak je to ok. je to ale velmi pomalý běh. u mě je to spíš rychlá chůze.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

Osobně bych řekl, že ty tepové zóny se přeceňují a nejvíc je řeší lidi, na které mají nejmenší efekt. Pro hubnutí je plno různých návodů, ale jediná univezrálně funkční rovnice je ta, že suma energie vydané musí být vyšší než suma energie přijaté. Ty ženské na stepperech a pásech možná jedou na vysokou tepovku, ale vsadím se, že 90% z nich nehubne ne kvůli nějakému anaerobnímu pásmu, ale protě proto, že po tréninku si za odměnu zajdou na vídeňskou kávičku, dají si zmrzlinku, "protože si to přece za tu makačku zaslouží, no ni?", případně žraly jak prokopnuté celý den před tím...

Můžou se pinožit v aerobním pásmu a spalovat tuky "napřímo" (mimochodem, běžec při čtyřhodinovém maratonském běhu pokryje svoji spotřebu energie z tuků z cca 50%, zbytek jde z cukrů; při jakékoliv kratší nebo intenzivnější aktivitě je pak poměr tuky / cukry ještě nižší), nebo zabejčit anaerobně, spálit víc energie celkově (z cukrů, samozřejmě), a ty tuky pálit potom celou noc, kdy si z nich tělo bude obnovovat zásobu spáleného glykogenu - samozřejmě s přihlédnutím k trénovanosti, aby je při té anaerobní makačce nekleplo.

Odkaz ke komentáři

vykašlete se na pás a na měření tepu a křivek a vůbec. jasně každej to má jinak, ale pokud nejste úplní ignoranti, tak to na sobě poznáte, kdy vám to "prostě" nějak jde a kdy se vyloženě trápíte.

jsem lama, ja ten tep potrebuju, protoze vsechno delam hodne vysoko, mezi 150 a 160ti.. pak staci chvile a najednou zjistim, ze mam uz 175. problem je v tom, ze i tech 175 bez vetsich problemu uchycham, takze mi netuhnou nohy, ale kdyz to dru nech 170+ moc dlouho, nohy pak o to vic boli...

chvili jsem zral taky prasky na tlak a arytmii. arytmii mam porad, ale nastesti s vyssi tepovou frekvenci mi mizi. a s praskama (ktery mi srazely tep) mi zacaly tuhnout pri 150ti tepech, takze jsem se na vy***. tlak se mi srovnal sam na ~140/90, coz neni uplne idealni, ale nezabiji to jeste :)

Jsem v tom tak trochu laik, protože si nepočítám tepy, aerobní, anaerobní pásma, úseky metabolizmu, ale povězte mi, když plavu 3x týdně 70 minut kraulem bez přestávky a uplavu pokaždý 4 kilometry, nervu to na plné kule, ale spíše na výdrž stejným tempem, držím techniku, spaluju tuky? Jedná se o aerobní nebo anaerrobní zátěž? Protože na váze nejdu dolů, ale mám pocit, že tuku je míň a svalů víc. Asi by to chtělo chytrou váhu, co umí, počítat tuky a svaly. Mám jen blbou váhu, co váží kila...

u plavani mas celkove nizsi tep, ikdyz to rves na plny koule, takze bych si rekl, ze budes spis ve weight-loss zone...

Odkaz ke komentáři

70 minut v anaerobním režimu nejde. Takže jsi v režimu aerobním. Plavání má svá specifika, při dosažení jisté technické dokonalosti již nepálíš tuky, ale spíše posiluješ. Tomu odpovídá i Tvůj pocit ohledně poměru tuků a svalstva. 4 km za 70 minut to jsou stovky cca za 1:23. To není už tak špatné, zvláště, pokud se ještě prodíráš skrze plovoucí (ano, nikoli plavoucí) veřejnost. Jinak pro kontrolu TF lze i ve vodě použít sporttester, ale to už bys možná vypadal značně exoticky ... :-)

Odkaz ke komentáři

70 minut v anaerobním režimu nejde. Takže jsi v režimu aerobním. Plavání má svá specifika, při dosažení jisté technické dokonalosti již nepálíš tuky, ale spíše posiluješ. Tomu odpovídá i Tvůj pocit ohledně poměru tuků a svalstva. 4 km za 70 minut to jsou stovky cca za 1:23. To není už tak špatné, zvláště, pokud se ještě prodíráš skrze plovoucí (ano, nikoli plavoucí) veřejnost. Jinak pro kontrolu TF lze i ve vodě použít sporttester, ale to už bys možná vypadal značně exoticky ... :-)

Po šesti letech ve vodě už snad tu techniku mám (trošku se řídím "total immersion" teorie), ale váhu si držím, protože moc neupravuju jídelníček. Je pravda, že když jsem loni na podzim měl drobné zdravotní problémy, tak jsem při stejném sportovním režimu a méně jídla shodil 5 kilo za měsíc. Jinak je velice těžké najít v Praze bazén, kde mám dráhu jen pro sebe nebo maximálně 2 lidi. Ale mám svá místečka a časy :) Kór teď po Vánocích je pro pravidelné plavce hrozné období, protože se nahrnou ti s novoročníma předsevzetíma. 80% jich zmizí do března a zbytek v dubnu, kdy se oteplí a naskáčou na kola a na brusle. Nejlepší je léto, venkovní 50m bazén Slávie v 7 ráno. 10 lidí v celém bazénu. Paráda (až na ty ekl šatny a sprchy).  K plavání po celých 6 let používám swimowate hodinky, co umí počítat bazény, spálené kalorie a efektivitu. Tepovku neumí, ale už jsem viděl v bazénu i borce s prsákama :)

Odkaz ke komentáři

se svihadlem bych doma rozsekal poličky...jediné to zkusit pantomimicky :DD

http://youtu.be/1Pc-NizMgg8

Programy, které zmiňuji jsou "pantomimické", tak o poličky nepřijdeš. Jen to dost vychází ze švihadla v kombinaci s ABS apod.

spálí se ti trochu cukru z krve. hned po cvičení se ti to doplní a jako bys necvičil. jak psal zepelin že švihadlo je nejlepší tak jak na co. na hubnutí je k ničemu. nezáleží kolik se při cvičení spálí kalorií ale v jakým pásmu. typickej příklad je aerobic nebo spining. baby tam makají a stejně nehubnou protože jedou ve vysoké tepové frekvenci a nepálí tuky ale cukry.

Že je k ničemu na hubnutí je opět dost silné ultimátní tvrzení. Při tom doporučení ale vycházím z několik předpokladů. Pokud je někdo kondičně opravdu troska, tak nejspíš nebude na švihadlu hned pálit tuky, ale tempo si narozdíl od aerobiku se cvičitelkou určuješ sám... takže je to neporovnatelné. Hlavně ale současně říkám že přistupovat ke cvičení primárně jako k hubnoucímu prostředku je nesmysl. Můžeš být v důsledku klidně jako lunt, ale o kondici to nevypovídá nic. Cílem je posilovat celkovou kondici, formovat tělo a až v konečné fázi odbourávat tuky. Nevím jestli jsi někdy dělal box, thaibox apod. ale je to nejefektivnější věc co znám. S během, plaváním apod se to nedá absolutně srovnat.

Upraveno uživatelem azeppelin
Odkaz ke komentáři

Organic: Respekt. Mě naučila při prsách dýchat do vody (teda jestli to má něco společného s tím total immersion, to teď nevím jistě) přítelkyně loni a letos se začínám učit kraula - předtím jsem plaval tak nějak bez stylu, jenom abych se neutopil, a hlavně pouze z donucení, do bazénu jsem nechodil. Minulý týden jsem za 50 minut uplaval kilometr, což je u mě nevídaný, bombastický výkon.

Odkaz ke komentáři

jsem lama, ja ten tep potrebuju, protoze vsechno delam hodne vysoko, mezi 150 a 160ti.. pak staci chvile a najednou zjistim, ze mam uz 175. problem je v tom, ze i tech 175 bez vetsich problemu uchycham, takze mi netuhnou nohy, ale kdyz to dru nech 170+ moc dlouho, nohy pak o to vic boli...

měl jsem na mysli spíš lidi, co jsou zdravotně cajk, jen jsou víc vytučněný a chtějí to shodit. Ale faktem je, že já ho nikdy nepoužíval a šlo mi to taky. Jo a ten tlak se mi po zhubnutí spravil na 125/80.

jak už tady zaznělo, základem je hlídat si kolik příjmu a kolik vydám (bazální metabolismus + všechny aktivity)

a hledáte-li jiný způsob jak zhubnout a máte-li v oblibě jízdu na kole, pořiďte si fixku (furtšlap), tam prostě musíte šlapat (spalovat) pořád:-) A jste-li střelci a pořídíte si ji bez brzd, pak je to i notně o adrenalinu :-)

To Organic: občas se taky zajdu potopit, ale Ty jsi hotová ondatra! Já když se snažím, tak mám 50m za 45s.

Upraveno uživatelem Sedlin
Odkaz ke komentáři

Osobně bych řekl, že ty tepové zóny se přeceňují a nejvíc je řeší lidi, na které mají nejmenší efekt....

pleteš se ani nevíš jak moc. Zpochybňovat tepovy zóny je humorny.

To zepelin. Dělal jsem jsem toho hodně a nebavime se o kondicce ale hubnutí. Jistě to s tím souvisí ale pokud někoho nebaví cvičit a chce jen zhubnout tak pomalý běh, nebo krikros je nejlepší.

Odkaz ke komentáři

pleteš se ani nevíš jak moc. Zpochybňovat tepovy zóny je humorny.

To zepelin. Dělal jsem jsem toho hodně a nebavime se o kondicce ale hubnutí. Jistě to s tím souvisí ale pokud někoho nebaví cvičit a chce jen zhubnout tak pomalý běh, nebo krikros je nejlepší.

Bavili jsme se o tom jak nejefektivněji za měsíc co nejvíce shodit. Viz odpověď box a švihadlo.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...