Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Takže to co psal Frostie je v daném případě úplná volovina. Obecně platí pro válec na výšku (nemá-li vypouklá "dna"), že objem = obsah podstavy (tj. kruhu) x výška. Takže vymysli si vzorec na výpočet obsahu části kruhu (tedy čela v daném případě, ta část je dána tím, co odečteš na vodoznaku) a vynásob délkou nádrže. Pakliže jsou čela vypouklá, je to na integrál.

Třeba tady: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kruhová_úseč

Jsi si jistý? S vypouklými čely jsem nekalkuloval, samozřejmě. Jinak pro tebe, pro velký úspěch, ten samý vzoreček, který jsem postoval již před tím a ze kterého jsem vycházel. Je v něm to samé, co jsem psal já a co se snažíš napsat i ty. 

http://vzorce-matematika.sweb.cz/jak-vypocitat-objem-valce.php#top

Odesláno

Já jak se dívám na ten odkaz, tak výpočet obsahu kruhové úseče moc jednoduše nevypadá a pro prostředí nějakého výrobního provozu je to zcela nepoužitelné.

To bych jako schůdnější viděl spočítat si objemy té nádrže pro několik výšek hladiny (nebo pro stoupání výšek po nějakých daných hodnotách) a z toho si sestavit nějakou tabulku objemů, podle které se obsluha bude řídit.

Já ty vzorce moc nezkoumal, ale do vzorce "známe-li výšku úseče h a poloměr" je složitý v excelu dosadit "h" ?

Odesláno (upraveno)

Jsi si jistý? S vypouklými čely jsem nekalkuloval, samozřejmě. Jinak pro tebe, pro velký úspěch, ten samý vzoreček, který jsem postoval již před tím a ze kterého jsem vycházel. Je v něm to samé, co jsem psal já a co se snažíš napsat i ty. 

http://vzorce-matematika.sweb.cz/jak-vypocitat-objem-valce.php#top

Ty to máš na výšku, to je sakra rozdíl. Zkus si dosadit do těch vzorců a porovnat to s tím tvým, to je asi nejlepší, jak se přesvědčit. Ta řekněme nelinearita průběhu objemu válce "na ležato" v závislosti na "h" (u oblouku se tomu obvykle říká "tětiva") je dána tou goniometrickou funkcí (funkcemi).

Pro nás tady ne, pro obsluhu lisu (jak zněl dotaz) možná ano.

Tak to připouštím :-) Pak spočítat v excelu a vytisknout obsluze na papír :-)

Upraveno uživatelem geometr
Odesláno (upraveno)

Karlosi, evidentne nevis, co vsechno je nutne pocitat, pokud ti prijde divne ze i pro takhle "extremni" ulohu existuje vzorec.

Ja si tady vesele pul hodiny integroval na papir a hezke to neni :D Kruhova usec je vhodne reseni, problem je nicmene samozrejme uz vyresen...

http://cnr.lwlss.net/Tank/

Upraveno uživatelem Trojan
Odesláno (upraveno)

Takze vzorec na vypocet objemu vypada asi takto:

post-39943-0-20062300-1481556324_thumb.jpg

Kde:

"Velké Vé" z : Objem kapalneho telesa

r                  : polomer valcoveho telesa

"malé vé"     : delka valcoveho telesa

z                  : vyska hladiny ("stavoznak")

Bez zaruky, testovaci vypocet se mi opravdu nechce delat :-).

Edit: Hersoft! Nemohl si "Trojane" prijit driv?  :frusty:  :clap:

Upraveno uživatelem Xenomorfus
Odesláno

Takze vzorec na vypocet objemu vypada asi takto:

attachicon.gifDSC_4540.JPG

Kde:

"Velké Vé" z : Objem kapalneho telesa

r                  : polomer valcoveho telesa

"malé vé"     : delka valcoveho telesa

z                  : vyska hladiny ("stavoznak")

Bez zaruky, testovaci vypocet se mi opravdu nechce delat :-).

Edit: Hersoft! Nemohl si "Trojane" prijit driv?  :frusty:  :clap:

:D :D hele ja to pul hodiny integroval, nemusis se vztekat :D

Odesláno

:D :D hele ja to pul hodiny integroval, nemusis se vztekat :D

Neboj, vubec se nevztekam :-). Pobavil sem se. A jeste vic, ze sme v tom "spolu"  :cheers:

Odesláno

Ano, tve prispevky diskuzi vylozene obohatily, linearizovat to tabulkou (coz predpokladam bude v kazdych strojnickych tabulkach) nebo pripadne to vubec nepocitat protoze pro tak slozitou operaci ani nemuze byt vzorecek. ;)

Naivně jsem si myslel, že je to diskuzní fórum :)

Odesláno (upraveno)

To je totiz strojarska deformace - na kazdodenni matematiku beru kalkulacku a naopak jakekoliv jen trochu slozitejsi pripady resim nejslozitejsi moznou metodou :D

Edit: ona je to jen 2x plocha pod krivkou nasobena delkou nadrze ale samozrejme kdyz se zacne clovek patlat v transformaci souradnici tak nastava problem...

Upraveno uživatelem Trojan
Odesláno

Protoze jsme na diskuznim foru, tak take prispeji necim smysluplnym. Myslim si, ze pravdu ma Karlos a Frostie. 

:lol2:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...