Návštěvník Kamil Odesláno 13. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. února 2012 Tak hodinkus bude mit dalsi pokus za tyden. Uz me ty jeho sprostarny nebavi a taky me nebavi, jak se mi porad pokousi radit, co mam delat. Sorry, ze jsem vam zkazil zabavu. EDIT: Jo a IP adresu pouziva stejnou s quartzikem... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dantechno Odesláno 14. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. února 2012 (upraveno) Tak fajn, zúčastnění chtěli vidět tu plejádu HEQ, ale dostala se nám smršť různých hodinek, které se z velké části ani nevyrábí. Ja nevim co to sem nafrkal za hodinky , tomu kriteriu vyberu nerozumim.... Rad bych se ho timto zeptal co tim myslel. Vydim tam nejaky termokompenzovany , nejaky lepsi a nejaky obycejny moduly. Upraveno 14. února 2012 uživatelem Dantechno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
spineshank Odesláno 14. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. února 2012 Že není na poli kvarcu výběr? Chlape nech toho, neboť se z toho fakt pochčiju.:DD Já si myslím opak, že u mechaniky je to pořád vo tom stejným. Už jenom, kdybych si teď chtěl vybrat high-end kvarc, tak nevím kde začít a který hoďky si koupit, takovej je výběr. . až se nám pan dvojí identita vrátí tak tady mu to připomínám co tu psal...snad se nám z toho jak psal nepočůrá když psal jakej je výběr a neví kde začít Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
organic Odesláno 14. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. února 2012 Analógové sportovní hodiny a kalendář, s průzračným řemínkem z ABS. Vodotěsné, 3 ATM. 1 baterie je přiložena. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník 12345 Odesláno 14. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. února 2012 (upraveno) No,co no? Sem chtěl quartzikovi pomoc rozložit tady tu prohnilou mechanickou loby edit: a mají i otočnou lunetu Upraveno 14. února 2012 uživatelem 12345 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
spineshank Odesláno 14. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. února 2012 já myslím že tu nikdo nic nemá proti quartzu,ale proti tomu co nám tu dotyčný předvádí a tvrdí já sám mám doma minimálně čtvery quartzky takže určo zaujatej nejsem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
weszterj Odesláno 14. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. února 2012 Páni, takouto diskusiou bude mať dotyčný 50 príspevkov coby dup .... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rejan Odesláno 18. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 Nad tímto už jsem se taky párkrát zamýšlel. Pořád se mluví, že elektrické hodinky jsou spotřební zboží, symbol konzumního života, atd. Tento postoj docela nechápu. Když si před sto léty někdo chtěl koupit hodinky, taky si vybíral to technologicky nejvyspělejší zboží, co bylo k mání, pokud na ně samozřejmě měl...A taky mu šlo o bezstarostnost a uživatelské pohodlí. Byly hodinky kapesní, pak aby je nemusel hledat po kapsách, bylo pohodlnější je mít na ruce, chtěl náramkové, ale musel je natahovat, tak byl vymyšlen samonátah, aby natahovat nemusel...vymýšlely se různé technologie aby byly hodinky odolné pádu, více přesné atd. Prostě vše pro zvýšení spolehlivosti, odolnosti, funkčnosti a komfortu. Pak byl vynalezen quartz, a většina firem vyrábějících mechaniky šla do kytek, pokud se nepřizpůsobila vývoji. Prostě dnes je mechanika dávno překonána, to si přiznejme, a nepomůžou tomu ani keramické vlásky... Situace ale dospěla do takového stadia, že hodinky jsou vlastně věc zbytečná, a tak začínají sloužit všemu možnému, jen ne tomu, čemu z podstaty mají. Dělá se z nich jakýsi luxus, ozdoba, symbol prestiže, a na tom se přiživují patřičné firmy. A toto se týče zejména hodinek mechanických, je to něco jako mít prsten s diamantem, mít hodinky za 200k. A tak si vlastně hodinky kupují ti, co je vůbec nepotřebují k tomu, k čemu mají v první řadě sloužit. A tak si říkám, že se z mechanických hodinek začíná stávat symbol konzumní doby mnohem víc, než z levnějších quartzek, obzvlášť když vidím co za lidi kupuje švýcary v Rusku, Číně, Jižní Koreji, ale i v Japonsku. Určitě to nejsou ti, co k nim mají vztah jako k autům veteránům, jak tady bylo řečeno. Jde jen o to, ukázat že na to mají, k určité pozici patří určité hodinky, a taky mládež, která žije maximálně konzumně. To že se to takhle zvrhlo mě docela s.e.r.e. Já mechaniky nosím, a to možná proto, že moje první hodinky byly mechanické natahovací, protože jsem se narodil v době, kdy jiné nebyly, tak možná z nostalgie, takže je to takový můj osobní specifický vztah. Ale musím říci, že je to mnohem méně praktické než Quartz. Tak jako bych asi nechtěl používat auto s plátěnou střechou, které se startuje klikou, k věcem, ke kterým používám auto. Dále bychom mohli polemizovat, jestli mechaniky za 200k nebo za 2k(ty už budou asi taky konzumní?) A k tomu, že kanadští vojáci používají mechanické Marathony, to je asi tak podobný úlet, jako když naši piloti nosí do stíhačky automaty se stopkama. V čem asi mají navrch? Že jim nedojde baterka? Tak nějak jsem to myslel. Trefil jsi se přesně. Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rejan Odesláno 18. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 Kluci říkejte tomu třeba úlet, ale to nezmění nic na tom, že ty hodinky jsou v oficiální výbavě myslím Kanaďanů, stejně tak Američanů. Tohle info je dohledatelné na netu nebo tady na fóru o tom dost psal Petr_P. Když vidím, co dělá mráz s baterkama jenom v blbém teploměru, tak se vůbec nedivím, že pro extrémní podmínky volí mechaniky. Myslím že i tady ve vojenském vláknu je dost fotek sice spíš oficírů v poušti s rolexkama a jinýma drahýma hodinkama. Jestli jsou mechaniky konzumní nebo ne, neurčuje fakt, jestli lidi, co neví co s prachama, si je kupují. Ti by si koupili klidně i hodinky s vodotryskem, kdyby byly od správné a správně drahé značky. To nemá s použitým pohonem nic společného. Stačí se podívat na množství prodeje/výroby quartzových/mechanických strojků. Mechanika prostě nemůže být konzum už jenom z těhle čísel(ty čísla se tu na fóru probírala). Je jasné, že mechanika jako taková v hodinkách je ve většině situací překonaná, to tu nikdo nepochybuje, jenomže o tom hodinky nejsou. Malá poznámka k těm baterkám: mráz s nimi nedělá téměř nic. Vyzkoušeno dlouhodobě i krátkodobě. Pokud je baterie ještě v dobré kondici a má plné napětí vydrží neuvěřitelně. Malá 12v baterie v tlačítku bezdrátového zvonku je venku celoročně už 10 let a stále funguje teplotní rozdíly mezi létem a zimou jsou obrovské i 50st. Před týdnem jsem udělal tvrdý test: mechanika versus quartz a mráz. Swiss hodinky s Etou 2836-2 plně natažené a Seiko Prospex HEQ jsem dal ven v mrazu -16 Oboje stejně seřízené na sekundu. Výsledek: Po 2 hodinách Q beze změny ,mechanika - 15 sek. Po 6 hodinách: Q beze změny, mechaniky se zastavily. Podotýkám,že automaty jsou staré asi 3/4 roku a Q asi rok. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rejan Odesláno 18. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 Dobrá otázka. Já od něj očekávám do budoucna větší odolnost, dlouhé servisní intervaly co se celkového rozebrání, čištění a následného mazání týče. Technologie ve strojírenství, materiály atd. jdou neustále kupředu a zapomeň na to, že se něco z toho dostane do levných quartzek. Tohle bude v režii manufaktur. Jak mechanických, tak quartzových (grand seiko) Možná jsme si nerozuměli,nemám na mysli levné masové qurtzky se strojkem v ceně cca 10? ,ale ani ty luxusní předražené značky, myslím tím takové ty quartzky které jsou v celkem dostupné cenové hladině cca do 20K max. Značky které je vyrábějí/bohužel ne Swiss/ si určitě svůj díl z nových technologií ukousnou. Seiko je první z nich. Švýcaři a cenově dostupný Q to je bohužel jinde,cpou do hodinek za 25000,-Kč ETU G10-211 a pod. Tím nechci říct,že by byly špatné,ale v hodinkách za 25K strojek za asi 40 dolcků? To je přímo neetické. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ggrand Odesláno 18. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 (upraveno) Malá poznámka k těm baterkám: mráz s nimi nedělá téměř nic. Vyzkoušeno dlouhodobě i krátkodobě. Pokud je baterie ještě v dobré kondici a má plné napětí vydrží neuvěřitelně. Malá 12v baterie v tlačítku bezdrátového zvonku je venku celoročně už 10 let a stále funguje teplotní rozdíly mezi létem a zimou jsou obrovské i 50st. Před týdnem jsem udělal tvrdý test: mechanika versus quartz a mráz. Swiss hodinky s Etou 2836-2 plně natažené a Seiko Prospex HEQ jsem dal ven v mrazu -16 Oboje stejně seřízené na sekundu. Výsledek: Po 2 hodinách Q beze změny ,mechanika - 15 sek. Po 6 hodinách: Q beze změny, mechaniky se zastavily. Podotýkám,že automaty jsou staré asi 3/4 roku a Q asi rok. Baterka mě samotnému do zvonku vydrží tak rok. Jde taky o to, že zvonek použiješ kolikrát za den? Hodinky narozdíl od zvonku mají neustálý odběr. Každá baterka v mrazu trpí. Jinak by tolik lidí nemělo problémy nastartovat auta(vím aku a baterie jsou trošku jiné, ale teplota má na oboje vliv). Mechanikám je většinou líp na ruce při pohybu(co se přesnosti týče) než někde položené, takže to na přesnost má vliv. To, že se ti hodinky zastavily svědcí o nevhodně zvoleném mazání. Ještě je zajímavé, že lidi na wus prováděli měření a Seiko sbcm023 se netváří jako zase tak moc teplotně kompenzované: Upraveno 18. února 2012 uživatelem ggrand Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dantechno Odesláno 18. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 Vsak taky SBCM023 nema termokompenzaci... 8F35 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rejan Odesláno 18. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 Baterka mě samotnému do zvonku vydrží tak rok. Jde taky o to, že zvonek použiješ kolikrát za den? Hodinky narozdíl od zvonku mají neustálý odběr. Každá baterka v mrazu trpí. Jinak by tolik lidí nemělo problémy nastartovat auta(vím aku a baterie jsou trošku jiné, ale teplota má na oboje vliv). Mechanikám je většinou líp na ruce při pohybu(co se přesnosti týče) než někde položené, takže to na přesnost má vliv. To, že se ti hodinky zastavily svědcí o nevhodně zvoleném mazání. Ještě je zajímavé, že lidi na wus prováděli měření a Seiko sbcm023 se netváří jako zase tak moc teplotně kompenzované: podle toho grafu by musely jít podle plotu. Termokompenzaci nemají to je fakt,ale ten graf je o teplotách od 26.6 do 37.7 st. celsia a podle něj by ,když je nosím na ruce/35 st./ musely mít odchylku cca 100 sekund za rok a to není pravda. mají odchylku 1 sec za měsíc při každodenním nošení což je 12 sec. za rok. Tak nevím podle čeho a jak to měřili. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ggrand Odesláno 18. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 rejan : při 86 stupních změřili frekvenci a tu brali jako výchozí bod(tato frekvence ve skutečnosti nemusí znamenat přesnost +/-0sec/rok. Další hodnoty jsou přírustky od této hodnoty.Někde jsem asi blbě četl, že 8fxx jsou kompenzované, díky za info. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dřevák Odesláno 18. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 děte někam.... to je jako jestli jsou lepší blondýnky nebo brunety....prostě qvarc jsou přesnější a mechaniky maj něco, co není reálně zdůvodnitelný a proto si je pořizujem. Osobně jsem si sám zaděl na problém, syn dostal k jéžíšku seika 5 military automat, zachází s nima tak jako jedenáctiletej kluk, drsně. No, jsou s nima problémy, ale qvarc rezolutně nechce. Prostě hodinky tikaj a mají strojek. A jak mu to mu to mám vyrátit, když jsem na tomhle blbým fóru, že? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr_P Odesláno 18. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2012 Protože Ggrand sem dal super odkaz, tak si také dovolím přispět. Rád bych se pár postřehy vrátil k problematice ?baterie versus teplota?. Rád bych také poprosil přispěvatele k této problematice, aby uváděli více přesnějších a relevantních technických údajů. Téma zabývající se mimo jiné i přesností elektronických hodinek si to podle mého skromného názoru rozhodně zaslouží. Bez těchto údajů by mohlo méně pozorný čtenář dojít k závěrům, které by ve svém důsledku mohly být v rozporu s fyzikální realitou. Například prosím uvádějte, o jakých bateriích ve svých příspěvcích mluvíte. Asi budou mít jiné vlastnosti baterie zinko-stříbrné (ty nejběžnější v elektronických hodinkách), jiné baterie alkalické a jiné baterie lithiové atd. Také jistě bude mít vliv velikost baterie, její kapacita a nominální napětí. Mohlo by být například hodně zavádějící srovnávat například tyto produkty: 1) Velkou (průměr 10 mm, výška 28,5 mm) ?vysokonapěťovou? 12 V alkalickou baterii A23 o kapacitě cca 55 mAh, která je navržena pro napájení elektronických zařízení (jako jsou zvonky) krátkodobými pulsy o ?vysokém? napětí. Její chemické složení je založeno na kombinaci zinku a oxidu manganičitého. Provozní teplota pro tyto baterie je výrobci doporučována v rozmezí cca -18°C až +55°C. 2) Standardní zinko-stříbrnou baterii do běžných elektronických hodinek, která je miniaturní (průměr cca 9,5mm a výška cca 2 mm). Tato baterie s nominálním napětím pouze cca 1,5V o kapacitě 40-50 mAh pracuje pod stálým zatížením (odběrem) strojku hodinek. Její chemické složení na bázi zinku a oxidů stříbra má významný dopad na zátěžové charakteristiky a závislost na teplotě. Provozní teplota pro tyto baterie je výrobci doporučována v rozmezí 0°C až +60°C. 3) V hodinkách stále spíše výjimečně používanou výkonnou lithiovou baterii. Příkladem je v hodinkách Seiko používaná 3V baterie řady CR2412 o průměru 24,5 mm a výšce pouhý 1,2 mm (!), která má nominální kapacitu 100 mAh. Tato vyšší kapacita je také důvodem proč hodinky s touto baterií mají 2-3 delší interval na výměnu baterie než ty se ?standardní? zinko-stříbrnou baterií. Její chemické složení je založeno na kombinaci lithia a oxidu manganičitého. Její jiné chemické složení ji také výrazně rozšiřuje teplotní obálku, zejména v arktickém počasí ? provozní teplota pro tuto baterie je výrobci doporučována v rozmezí cca - 30°C až +60°C. Jen pro zajímavost. Potápěčské hodinky SEIKO Prospex s quartzovým kalibrem 8F35 (jako jsou v tomto vlákně jmenované SBCM023) mají výrobcem uvedené následující parametry a provozní doporučení: SPECIFICATIONS 1 Frequency of crystal oscillator ................ 196 608 Hz (Hz = Hertz ? Cycles per second) 2 Loss/gain (Annual rate) ............................ ?20 seconds when used on the wrist approximately 12 hours a day, at normal temperature range (5° C ~ 35° C) (41°F ~ 95° F) * Monthly rate of loss/gain may amount to approximately 4 seconds depending on the condition of use. 3 Operational temperature range ............... ?10° C ~ +60° C (14° F ~ 140° F) ..The miniature battery (SEIKO CR2412) which powers your watch should last approximately 8 years. However, because the battery is inserted at the factory to check the function and performance of the watch, its actual life once in your possession may be less than the specified period? .. If the watch is left with the crown at the first or second click, if the calendar checking function is used frequently, and/or if the watch is left in temperatures outside the normal temperature range (5° C ~ 35° C or 41° F ~ 95° F) for a long time, the battery life may be less than the specified period? Pozorný čtenář si ve specifikaci kalibru 8F35 asi všimnul hodnoty frekvence quartzového oscilátoru, která je několikanásobně vyšší než standartní hodnota 32 000 Hz. Frekvence oscilátoru je další hodnota, která ovlivňuje přesnost hodinek obecně, ale má vliv i na zde diskutovaný parametr závislosti přesnosti hodinek na teplotě okolí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Rs. Odesláno 19. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2012 Frekvence oscilátoru je další hodnota, která ovlivňuje přesnost hodinek obecně, ale má vliv i na zde diskutovaný parametr závislosti přesnosti hodinek na teplotě okolí. Můžu mít dotěrný dotaz ve smyslu jak rozdíl frekvence 32k - 200kHz ovlivní tu přesnost ? Bohužel jsem slaboproud vystudoval, takže se trochu stydím, že mně nic nenapadá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník 12345 Odesláno 19. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2012 Vsak taky SBCM023 nema termokompenzaci... 8F35 Tady jsi psal že má? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dantechno Odesláno 19. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2012 Tady jsi psal že má? Presne tak, psal jsem to i nekolikrat jinde. Nekde jsem to tehdy precetl a vzhledem k presnosti tomu i veril. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ramon Odesláno 19. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2012 Můžu mít dotěrný dotaz ve smyslu jak rozdíl frekvence 32k - 200kHz ovlivní tu přesnost ? Bohužel jsem slaboproud vystudoval, takže se trochu stydím, že mně nic nenapadá. To je přece jasný, eliminují se ostatní vlivy, to funguje přece i v mechanice, neslyšel jsi o hi-beat mechanikách, navyšování kmitočtu oscilátoru 36000 bph a víc? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se