Daemonultimate Odesláno 10. října 2021 Nahlásit Odesláno 10. října 2021 Letos jsme poprvé dělali feferonkový krém. Sklenice jsou ještě dýnkem vzhůru, snad se dobře zatáhnou.
gandalf Odesláno 10. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 10. října 2021 Tyhle krásky jsem dnes přestěhoval do bytu. Ještě jich mám "na poli" celkem hodně, samý pecky. Snad vydrží, než to někomu vnutím. Na prvním obrázku krásný kříženec Naga Jolokia PC1, dále brazilská Cheiro Roxa, Naga Jolokia Yellow a 7Pot
M.K. Odesláno 12. října 2021 Nahlásit Odesláno 12. října 2021 Taky jsme něco málo přesunuli dovnitř - nejhezčí dekorace domova. A průběžně sklízíme...
gandalf Odesláno 17. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Poslední zbytky sklizených plodů /i když na obrázku to vypadá pěkně/. Mám tam mezi nimi neoficíální rekordmanku 7POT Apocalypse - 1.800.000 SHU. Celkem bída, oproti loňsku tak 1/5. Jediné co vyšlo /až moc/ jsou venkovní kříženci ze záhonu. Ty ještě zavařuju, pro změnu zkouším s červenou řepou /co to udělá/.
gandalf Odesláno 17. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Ještě pár kousků 7POT abyste měli představu o velikosti. Tahle dobrota má od 800.000 do 1.200.000 SHU /podle druhu/.
JoyStick Odesláno 17. října 2021 Nahlásit Odesláno 17. října 2021 (upraveno) Ahoj kucí, před pár týdny jsem jen tak na zkoušku koupil keřík červenejch papriček (netušim co to je, neměli napsanou odrůdu, ale SHU to má chcíplý, nestojí to za řeč), nicméně mě to přivedlo na myšlenku se podívat sem (občas sem mrknu ze zvědavosti, vim o tom prd) a chtěl jsem se zeptat mistra @gandalf jestli by mi poradil jaký odrůdy pořídit (vlastně hlavně a jedině na vaření) od takový tý “běžná, dodá trochu ostřejší hrany” přes “když chci fakt extra hot chilli” až po sečuánský papričky “kurva shoří mi huba” na oleje, dumplings atd. Nevim jestli to vysvětluju pochopitelně, kdyžtak mě usměrněte. Vím jakej si představuju chuťovej profil, nevim která paprička mi to dodá Nutnost je to pěstovat uvnitř (zatím). Díky za každou radu Upraveno 17. října 2021 uživatelem JoyStick
gandalf Odesláno 17. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Na pěstování je asi nejjednodušší něco z rodu Chinense, takže asi bych začal s Habanerem /taky jsem tak začínal/. Na tom se vyučíš. Není to extrém /jak pro koho/, ale "dává". Ostatně ty 7POT, co jsem fotil, jsou taky chinesky i když náročnější. Většina začíná na těch super hot, ale mnohdy jsou zbytečně zklamáni. Chce to trochu zkušenosti. Pochopitelně si o tom něco načíst, příp. se poradit.
JoyStick Odesláno 17. října 2021 Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Habanero, dobrá. Určitě si něco přečtu, i když nemám ambici být expertem, na to vaření mě to zajímá hloubš. Je nějaká specifická odrůda na Sichuan papričky? Myslím některou z těch autentickejch tamních. Předpokládám, že jich bude docela hezká řádka
gandalf Odesláno 17. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Tak zv. sečuánské chili papričky stejně pocházejí z Jižní Ameriky. V jiné části země se mohou jmenovat jinak, třeba Chaotian /oblíbená/, Thai, Vietnam, ale může jít i o Bird's Eye ...... Je to místní název. Tahle "droboť" není náročná na pěstování, docela rychle i zraje. Rodem by to mohlo být chilli křovité - trvalka. Ale jen tím plodem to není, je potřeba je "upravit". Mám něco podobného - Naga Jolokia PC1, dokonce i křížence. Tak kolem 1.000.000 SHU.
JoyStick Odesláno 17. října 2021 Nahlásit Odesláno 17. října 2021 A dokázal bych to vypěstovat ze semínek, pokud by ses s nějakýma byl ochoten rozloučit?
gandalf Odesláno 17. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Kdybys bydlel někde na jihu, dám ti rovnou hotovou kytku.
JoyStick Odesláno 17. října 2021 Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Už nebydlel, ale jezdil tam poměrně často, v pátek jedu nach budvajs třebas
gandalf Odesláno 17. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 17. října 2021 Jestli mi "na poli" do pátku přežijí "Sibiře" /Sibiřské domácí/, ve květníku, tak bych ti je dal. Je to taky "křovité", jen asi hodně silné - pochopitelně trvalka. Ještě si napíšeme. Tu Nagu PC1 jsem vyhodil. Zajel by sis pár desítek kiláků ..... V jídle nevím, nevím - ekrazit. Jedl do akorát Kamil, pro toho jsem to vlastně pěstoval.
Návštěvník Odesláno 27. října 2021 Nahlásit Odesláno 27. října 2021 Jedna varka exoticke ovoce, druha hrusky s broskvi. Zlutá paprika, zazvor, cesnek, kurkuma, suĺ, trtinovy ocet, habanero, jalapeño a nějaký mrchy. Ovoce proslazene kompoty z Makra. Dohromady asi 70 sklenicek. Ufff
gandalf Odesláno 27. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 27. října 2021 Hmmm paráda Romane. Mně zatím doma voní kvasící /maželka tomu říká jinak/ chu-nan. Už mám hotovo, nasušeno, zavařeno, doma spousta plodících kytek /ještě víc mi jich pomrzlo/. Saláty jsem udělal pekelně ostrý, takže je to jenom na mně.
eloga Odesláno 27. října 2021 Nahlásit Odesláno 27. října 2021 gandalf mě by zajímalo, jak se vypořádáš s případnýma breberkama na rostlinách - svilušky a molice. Nebo to se k tobě nedostane? Letos jsem sezonu s chili odpískal, jen co se to začlo rojit, stříkal jsem ty mrchy tabákem, ale skoro marný boj. Díky.
gandalf Odesláno 27. října 2021 Autor Nahlásit Odesláno 27. října 2021 Svilušky ani molice na chilli jsem nikdy neměl /pochopitelně nepěstuju s ním společně jiné plevele/. Stačí si vedle zasadit koupený sazenice okurek a je hotovo - tam jsou skoro vždy. Letos jsem neměl venku ani mšice, jen to přinesu do bytu, už tam jsou. Takže letos jsem ničím proti berberkám nemusel stříkat - doma pravidelně hubím mšice.
eloga Odesláno 27. října 2021 Nahlásit Odesláno 27. října 2021 jasně, chápu, tos mě tedy odhalil, ,stará má vždy ty pitomé rajské a to je naprostá zkáza všeho... ok.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se