Přejít na obsah

ČAJ


Doporučené příspěvky

Nejde-li o shodu jmen, pak zdravím Zdeňka, pod jehož vedením jsem zatím absolvoval bohužel jen jednu degustaci, ale byl to zážitek nejméně na celý život a už teď se těším na další Posted Image

Osobně piju téměř vše kromě pu-erhů (kterým jsem při vší snaze nikdy nepřišel na chuť), ale preferuju hlavně kvalitní japonské čaje a, ačkoli jim zatím rozumím jen málo, tchajwanské oolongy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já to mám přesně naopak, japonské zelené mi moc nejedou a Pu-erh miluju. Já vím, je to smrad :-). A mám rád darjeeling a občas za něj utratím dost peněz. A pak mám rád jasmínový, ten jsem objevil až při cestách po Thajsku. A taky občas miluju takvý ten indoneský "sajrajt", jak je to strašně silné a smíchané se sladkým mlíkem :-). Teploměr jsem si sice taky koupil a občas použiju ale většinou to odhaduju od oka, protože jsem línej. A sáčkovaný taky používám, a nestydím se za to.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

decebal: pokud pu erh má tu sklepní "vůni" (jdev podstatě o zatuchlost), jeto znak, že jde o čaj špatně udělaný a rozhodně bych se mu vyhnul...

Vím, žetady panuje přesvědčení, že pu erh tak "vonět" má, ale opravdu to je přesně naopak, takový čaj je v podstatě zmetek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čajuji roky a intenzivně (skoro denně) cca 8 let.

Pravidelně navštěvuji skvělou čajovnu v ČB http://www.cajovna-ceskebudejovice.cz/cajovna/

I když teď není tolik času kolik bych chtěl.

 

Čaje připravuji zásadně stylem Gong-fu na čajovém moři s veškerým Gong-fu příslušenstvím do yixingu, Na každý typ čaje mám vlastní konvičku, + Gaiwan na testování + Japonskou sadu na Japonské čaje.

Nejraději mám Taiwanské Olongy, červené čaje, a Phu-er jak sheng tak shu. Rád si dám i bílý tipsový čaj.

Postupně se propíjím i k japonským čajům a jak jsem je dříve nemusel nyní si je rád vychutnám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tomsoyer: v Čajovém atelieru bude přespříští víkend (11. a 12.) degustace archivních ašpičkových pu erhů, tak pokud máte čas, třeba se osobně uvidíme a poznáme :-).

Turtl: až si budete chtít udělat radost, doporučuji nějaký opravdu kvalitní a dobře skladovaný archiv Meng Hai TF, to je naprostá klasika a etalon shu pu erhu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si včera z otvíračky Dammann bchodu odnesl 3 kousky, pro mě Touareg, pro manželku Rooibos Vanille a jen tak jeden Mélange.

Těch několik set druhů čajů (přímo v obchodě stovka určitě bude) je skutečně mocný dojem.

Čaje prodávají sypané, v krabičkách i v pytlíkách (btw u Dammannů vymysleli hedvábný pytlík). Kvetoucí čaje, cukry, příslušenství...

 

Je to stejný jak s kafem, kdo má rád výborný čaj a nepotřebuje k tomu hodinu sedět v seize je to ideální příležitost jak se zvednout z běžných pytlíků. Koukám, tady to bude za chvíli diskuze jak v kafovým vlákně ;)

 

http://whitegrant.eu/index.php?uri=/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

My včera pořídíli limitovanou edici Seventees (v balení English breakfast, Early Grey a Jaune Lemon), Touareg a Bali. Bali je perfektní na domací ledovej čaj, louhuje se za studena, 4 hodiny. 10g na litr vody a je to paráda...

Upraveno uživatelem Locque
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dnes jsem zakoupil několik kousků PCHU-ER, tak jsem zvědavý, co je to za zázrak... překvapila mě informace prodejce, že dle druhu a stáří může bochánek tohoto čaje vyjít klidně na 10k... čaj i při dlooouhém louhování nezhořkne a může být tak tmavý, až je téměř neprůhledný...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

montemar: některé opravdu archivní, kvalitně skladované a slavné pu erhy mohou v ceně za gram snadno překonat cenu zlata :-)

Pokud jste z Budějovic, tak 11. a 12. bude v Čajovém atelieru degustace archivních a opravdu velmi kvalitních pu erhů (pod mým skromným vedením), pokud Vás tyto čaje zajímají, určitě doporučuji :-) K ochutnání bude i jeden ze 60-tých let minulého století, takové čaje mohou být právě takto drahé...

 

Nicméně, to co jste se dozvěděl, platit může, ale ve většině případů neplatí. S pu erhy je to celkově hodně komplikované, pokud byste měl zájem, klidně se ptejte...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

montemar: některé opravdu archivní, kvalitně skladované a slavné pu erhy mohou v ceně za gram snadno překonat cenu zlata :-)

Pokud jste z Budějovic, tak 11. a 12. bude v Čajovém atelieru degustace archivních a opravdu velmi kvalitních pu erhů (pod mým skromným vedením), pokud Vás tyto čaje zajímají, určitě doporučuji :-) K ochutnání bude i jeden ze 60-tých let minulého století, takové čaje mohou být právě takto drahé...

 

Nicméně, to co jste se dozvěděl, platit může, ale ve většině případů neplatí. S pu erhy je to celkově hodně komplikované, pokud byste měl zájem, klidně se ptejte...

 

díky za info, možná se stavím :)

.. pozn.: vykání je zde neobvyklé, nicméně docela  osvěžující... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám čaj hrozně rád, ale vůbec se v něm nevyznám a přípravě tak nerozumím. Mám ale spoustu přátel v Gong-Fu komunitě, kteří tomu hoví.....vozí kvalitní čaj ze svých cest po Číně, uměj ho připravit....a to mne nutí za nimi neustále jezdit a nechat se hostit čajem :) Vždycky, filutové, nějak odhadnou, co by mi mohlo zrovna sednout a tak si ty návštěvy užívám. Vynikající čaj ve velmi dobré společnosti....co víc si přát .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...