Přejít na obsah

Multifunkční kleště

African

Doporučené příspěvky

Návštěvník km.kmk

Já se zeptam. Je velký rozdíl, resp.jaky je rozdíl mezi wave , surge a charge?

Ted mam wave novější model. Ten s vymennymi bity. První generace to neměla ale zase na druhou stranu tam byl daleko širší plochy šroubovák, luxusně se s ním odvzdušňovaly radiátory. to žádný bit tak velký není.

Upraveno uživatelem km.kmk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Plechový Wave a Charge (s titanovýma příložkama) jsou stejně velké, Surge je stejně jako Wave "celoplecháč", ale zhruba o 20% větší - což je (podobně jako u hodinek) důležité s ohledem na velikost dlaně, větší neznamená automaticky lepší nebo horší.

Akorát si dovolím ty z Vás kteří právě pojali "náhlou potřebu" upozornit, že existují i jiné (a v řadě ohledů praktičtější) konstrukce než řady Wave/Charge/Surge od Leathemana - takže před nákupem dobře zvažte co vlastně potřebujete, ať neskončíte u podobné sbírky (a to na fotce nemám všechny)...  :P

post-18308-0-11062300-1484491003_thumb.jpg

...a ještě otočené o 90 stupňů, ať je vidět jak je co bachraté:

post-18308-0-29708000-1484492877_thumb.jpg

Za posledních 20 let si mi jako bezkonkurenčně nejpraktičtejší=nejnošenější osvědčil ultrakompaktní SOG Paratool, pak dlouho nic a za ním Juice XE6 (výbavou srovnatelný s Charge a rozměrem se švýcaráčky - čert vem pojistky). U Surge jsem zjistil že je na mou ruku velký. Menší=nositelnější Charge/Wave zas považuju za pracovně ne úplně podařené, hlavně kvůli provedení vnějších nástrojů (o hřbet zavřené pilky se dá při práci bez sražení hran celkem dobře pořezat) a nekvalitním bitům (je možné že mám jen blbou sérii, ale třeba "poloplochý" Phillips je i tvarově naprd, dtto Skeletool). Berte to prosím jen jako názor někoho kdo tyhle hračky používá a má na ně specifické požadavky, ne jako univerzální dogma.

PS: Kdo nutně toužíte po bitech, zvažte radši do pouzdra samostatnou miniráčnu a do ní kvalitní bity dle vlastního výběru. Třeba tohodle prcka si beru na kolo, spolu s "kleštičkovým" multitoolem...

post-18308-0-15426400-1484492258_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Tady máte Charge titan po několikaleté, každodenní rasovině otroka ve filmovém průmyslu.

Pouze dokupované bity, které jako spotřebák po čase odejdou.

Nařezané kilometry koberců, hadrů,igelitů,kartonů, provazů a všeho možného i nemožného.

Kleště velmi intenzivně používané, vlastně všechny nástroje vč. upraveného otvíráku na konzervy na vyndavání takrovacích sponek.

Ani po letech nikde žádné vůle, prostě pecka !

post-390-0-88560400-1484500557_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Návštěvník km.kmk

Za sebe mohu doporucit Gerber, muj pouzivam zhruba 8 let, a je to fakt dobry nastroj.

Do Gerbera jsem tehdy nesel protože se nedal otevřít jednou rukou, myslím samozřejmě nůž. Dnes už to ale může být jinak.

Odkaz ke komentáři

Do Gerbera jsem tehdy nesel protože se nedal otevřít jednou rukou, myslím samozřejmě nůž. Dnes už to ale může být jinak.

Spíš bude hůř, třeba v některých státech kvůli bezpečnosti je střenka bez otvoru, aby jednou rukou nešel otevřít. A v EU můžeme očekávat podobné chujoviny každou chvíli :-( Jinak brácha chytil jednou špatnou sérii Leathermana v JAR, asi po pěti letech se začali rezavé fleky, servis za jedna, s omluvou měnili za úplně nové kusy. Je dobrý i dokument jak pán firmu rozjížděl, hezky od nuly ve stodole u vrtačky, super :-)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník km.kmk

Spíš bude hůř, třeba v některých státech kvůli bezpečnosti je střenka bez otvoru, aby jednou rukou nešel otevřít. A v EU můžeme očekávat podobné chujoviny každou chvíli :-( Jinak brácha chytil jednou špatnou sérii Leathermana v JAR, asi po pěti letech se začali rezavé fleky, servis za jedna, s omluvou měnili za úplně nové kusy. Je dobrý i dokument jak pán firmu rozjížděl, hezky od nuly ve stodole u vrtačky, super :-)

Mám kámoše a ten má tak agresivní pot ze mu v rukách reznou i příbory. ...

Leathermana mu samozřejmě nepujcim :-)

Upraveno uživatelem km.kmk
Odkaz ke komentáři

Lidem co neřeší čištění a agresivní pot paradoxně vydrží "pěkné" spíš leštěnky, jako Victorinox a starší SOG (ještě "USA").

Zato broušené (konkrétně PVD Surge - ale platí to i pro kleště a S30v čepelky) občas chytají "lišku" doslova po vybalení z blisteru  <_<

post-18308-0-88268500-1484506331_thumb.jpg

Doživotní záruku + servis nabízejí snad všichni solidní výrobci, protože tyhle hračky se při správném návrhu až tak moc neserou; "Střídavě oblačno" jsem zažil spíš u tuzemských zastoupení (např. HighLife) - ale to už je jiná pohádka a jiná vesnice...  -_-  

Odkaz ke komentáři

Já se zeptam. Je velký rozdíl, resp.jaky je rozdíl mezi wave , surge a charge?

Ted mam wave novější model. Ten s vymennymi bity. První generace to neměla ale zase na druhou stranu tam byl daleko širší plochy šroubovák, luxusně se s ním odvzdušňovaly radiátory. to žádný bit tak velký není.

Wave a Charge (TTi, AL, ALX) jsou stejně velké a patří do kategorie Fullsize. Rozdíly mezi nimi jsou, Wave je cenově nejvýhodnější koupě. V ceně je pouze jeden plochý oboustranný bit zastrčený v držáku v multitoolu. Charge TTi má titanové střenky, hladkou čepel z oceli S30V, na zubaté čepeli navíc párací hák a v ceně je plastové platíčko s bity. Je to taková varianta, navíc se oproti Wave lépe drží v ruce, ale i když k Wave dokoupím ty bity, na cenu TTi se nedostanu, navíc, můj osobní názor je, že ocel S30V není pro každodenní použití ideální, paradoxně se otupí i na materiálech jako je třeba karton. 

Surge je větší a těžší, je to kategorie Heavy Duty, já osobně ho občas na opasku nosím, ale raději něco lehčího, třeba Charge AL. Surge zvládá i tvrdší práce, proto ho beru pokaždé, když někam jedu autem, obytným autem, na motorce a tak. Má oproti Wave a Charge mnohem lepší nůžky, delší čepele, kleště s výměnnými štípacími břity a třeba výměnnou pilku a pilník, které se strkají do držáku, který je skvělý v tom, že do něj lze upnout jakýkoliv plátek do přímočaré pilky, takže třeba i pilku na kov, jemnou na dřevo atd. Surge mám rok a už mi hodně pomohl, třeba na motorce v Rumunsku při opravě motorky. Ale jak jsem napsal, je těžší, podrobné parametry třeba na www.leatherman.cz.

Tohle je moje stále se rozrůstající sbírka Leathermanů a pokud jste na Facebooku, tak o Leathermanech diskutujeme ve skupině: https://www.facebook.com/groups/102399946910346/?ref=bookmarks

post-3283-0-09486800-1484507202_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Wave a Charge (TTi, AL, ALX) jsou stejně velké a patří do kategorie Fullsize. Rozdíly mezi nimi jsou, Wave je cenově nejvýhodnější koupě. V ceně je pouze jeden plochý oboustranný bit zastrčený v držáku v multitoolu. Charge TTi má titanové střenky, hladkou čepel z oceli S30V, na zubaté čepeli navíc párací hák a v ceně je plastové platíčko s bity. Je to taková varianta, navíc se oproti Wave lépe drží v ruce, ale i když k Wave dokoupím ty bity, na cenu TTi se nedostanu, navíc, můj osobní názor je, že ocel S30V není pro každodenní použití ideální, paradoxně se otupí i na materiálech jako je třeba karton. 

Surge je větší a těžší, je to kategorie Heavy Duty, já osobně ho občas na opasku nosím, ale raději něco lehčího, třeba Charge AL. Surge zvládá i tvrdší práce, proto ho beru pokaždé, když někam jedu autem, obytným autem, na motorce a tak. Má oproti Wave a Charge mnohem lepší nůžky, delší čepele, kleště s výměnnými štípacími břity a třeba výměnnou pilku a pilník, které se strkají do držáku, který je skvělý v tom, že do něj lze upnout jakýkoliv plátek do přímočaré pilky, takže třeba i pilku na kov, jemnou na dřevo atd. Surge mám rok a už mi hodně pomohl, třeba na motorce v Rumunsku při opravě motorky. Ale jak jsem napsal, je těžší, podrobné parametry třeba na www.leatherman.cz.

Tohle je moje stále se rozrůstající sbírka Leathermanů a pokud jste na Facebooku, tak o Leathermanech diskutujeme ve skupině: https://www.facebook.com/groups/102399946910346/?ref=bookmarks

Ivane, klobouk dolů, jinak moje S30V asi 3x broušená, používaná jenom na fajnovky, na ostatní ten druhej zubatej nůž kterej jsem nebrousil ještě nikdy.

Upraveno uživatelem Qvido
Odkaz ke komentáři

Quido - díky. Osobně myslím, že ocel 154CM, prostřední z těch, které nabízí Leatherman, je optimální, ale ani proti "základu" 420HC, která je třeba u Surge, nic nemám. Jsou univerzálnější, prý snad i více houževnaté a "nevydrolují" se jako S30V. Na druhou stranu, S30V zvládne i extrémní věci, ale málokdo z majitelů Leathermanu to asi využije. Ale berte to jako napůl laický názor, který jsem vyčetl v odborné literatuře, osobně jsem žádné srovnávací testy nedělal.

Mimochodem, není třeba kupovat originální drahé ploché dvojbity, které navíc nejsou extra kvalitní. Leatherman na ně nabízí prodlužovací držák, do kterého se dají po úpravě dávat i běžné, 1/4" bity, které jsou levné a je jich nepřeberné množství. Já nechávám pro majitele Leathermanů občas upravit v brusírně obyčejné držáky na bity, aby šly použít i v Leathermanu, vyjde levněji než originální. A přes další malinký adaptér lze použít oříšky a další díly z golasady.

post-3283-0-56517300-1484510562_thumb.jpg

post-3283-0-04330400-1484510858_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Ivane, jako záplata problému plochých bitů je ten tvůj adaptér geniálně jenoduchý - a kdybych TTi stihl přijít na chuť, už bych ho určitě měl v boční kapse penálku  :speak_cool:

Akorát by pak ve mě při každém použití hlodal červ, že sofistikovanej multitool za nedaněné 3 litry jsem s ním degradoval na tu žlutou rukojeť - a že ve druhé ruce už bych tím pádem nemohl mít kleště, kterýma bych si mohl utahovanou matici přichytit z druhé strany  -_-

Taky bych měl asi obavy (ne u Tebe, ale "znáte lidi!") o pevnost samotného leathermaního bitholderu, což je částečně otevřený ocelový kastlík ve tvaru U s pružinkou:

post-18308-0-88522500-1484539247_thumb.jpg

Fachmani co znám jsou zvyklí dávat svému vercajku solidní nakládačku - a obávám se že (na rozdíl od Tvého festovního adaptéru) by byl ten subtilní vstřikovaný odlitek při "neuhlídaném zneužití" s něčím jako třeba toto brzo na odpis...

post-18308-0-62573400-1484540398_thumb.jpg

Ale samozřejmě je to furt řádově serióznější, než pokusy o naroubování téhož na plíšky miniaturního Squirta  :P

SquirtPS4Mo2.jpg

Každopádně nejsme určitě sami koho Leathermaní ploché bity štvou - viz tenhle "hardtuning" samotného bitholderu (aby to šlo zavřít s vloženým 1/4" bitem, bylo potřeba obětovat otvírák)...

adventurer-driver3.jpg

adventurer-driver2.jpg

Odkaz ke komentáři

Radku, máš pravdu,adaptér to vydrží, bitholder je nejslabší článek. Tak jasně, nesmíš dát do něj 14 mm ořech, otevřít o 90° a rvát za multitool jako za ráčnu. Ale určitě je dobré tu možnost mít, než nemít. Tohle není domácí vybavená dílna, to je multitool, mj. i na improvizované opravy. Když budu stát u rozbité motorky v cizině v horách, může mne to zachránit a jestli vyboulím bitholder, mi bude fuk, doma to vyreklamuju. Nemyslím, že je to degradace na šroubovák, naopak, rozšíří se tím výrazně možnosti. Na FB v Leathermaní skupině je chlápek, co se živí mj. jako hodinový manžel a s Leathermanem dělá většinu věcí. A že nemůžeš současně šroubovat a přidržovat si to kleštěmi, to platí s adaptérem i bez něj. Je fakt, že když jedu na motorce atd., nemám jen Leaterman, ale obvykle i některou z těchhle minigolasad... 

Ten Squirt s adaptérem je dobrej:-). Ale zase, když je třeba dotáhnout něco malou silou, třeba nějaký kryt, domácí spotřebič, hračku, tak se to dá. A bez toho to neuděláš, je to zase rozšiřitelnost a není na škodu ji mít.

post-3283-0-13049300-1484557391_thumb.jpg

post-3283-0-62476000-1484557436_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...