Přejít na obsah

Single malt


Doporučené příspěvky

Návštěvník dabelM

Hanba to jistě je, ale ještě větší zlo dělají e-shopy, které je prodávají po vyprodání za částky blížící se 10tCZK.

 

Jako fanouškek whisky z Islay pro mě určitě stojí za ochutnání, když ji koupím za rozumnou cenu a mám se aspoň každý rok na co těšit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky už jsem tuhle nehezkou hru s marketingovým oddělením Ardbegu dávno přestal hrát. Pro mě jsou ty ceny za tyhle donekonečna opakované kreace neakceptovatelné a stejně si pochutnám na desítce nebo Uigedailu.

 

Hasňo, Lagavulin 16 jsi zkoušel? Ta musí definitivně zapadnout do tvého schématu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím, že jo. Už je to dost dávno. Ruku do ohně bych za to nedal, ale asi jo. Je to divný. Prostě nic, než ty dvě nemůžu. Všude cítím nějakou navoňanost. Mám strach cokoliv už kupovat, bo pak to nalivam domácímu, abych se toho zbavil. Třeba Bruichladdich si chci koupit a zkusit už dlouho, minimálně od filmu Morning Glory, kde ji Harrison zmiňuje i chlastá, ale prostě mám strach, že ji zase rozliju návštěvám. Poslední dobou už vůbec neexperimentuju. Vždycky na návštěvě k něčemu čuchnu a otřepe mě. Je to špatný, jsem odkázán na dvě destilérky.

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hasňa: Vykašli se na Lagavulin 16yo, to je "čajíček". Kup si Lagavulin 12yo Cask Strength. Jestli se z toho neposereš blahem, tak už fakt nevím. ;) Každoročně vydaná pouze limitovaná edice. Staří to schválně v unavenějších sudech, aby o to víc vynikl ten jejich new make. Jeden z mých oblíbených recenzentů, člen Malt Maniacs o ní napsal: I think the Lagavulin 12 never stops improving, year after year. In a way, I'm considering it's the best 'simple' malt whisky money can buy, because it is simple whisky. To put in your cellar as a gift to the next generations. A v jiné recenzi zase pro změnu: Lagavulin 12 is a kind of Porsche 911 of whisky, everyone loves it, for good reasons. Yes, fast and reliable.

 

Mám doma 2011, 2015 a 2016, přičemž 2015 i otevřenou. A zatím každý, komu jsem ji dal ochutnat, tak neměl slov. Kolega mne dokonce poprosil, jestli bych mu ji nevydražil, že si chce doma zařídit malý bar s whisky a tohle tam prostě musí mít. Stalo se - už je na cestě.

 

Jo, a ještě jeden tip. Ledaig, nakouřená věc od palírny Tobermory, je naprosto famózní, překvapivě komplexní whisky. Už v základní 10yo verzi s 46,3 %. Natožpak v různých speciálních, příp. nezávislých plněních v sudové síle. Ralfy se v jedné z posledních recenzí rozplýval nad OB

(bohužel, třebas na TWE se po ní jen zaprášilo, byť v některých britských eshopech se ještě pořád najít dá).

 

Zákon poptávky a nabídky je prostě neúprosný. Je-li poptávka vyšroubovaná do nebeských výšin (Laphroaig, Ardbeg), kvalita jde logicky do řiti a ceny paradoxně nahoru. Naopak v případě palíren, které spousta lidí vůbec nezná (Tobermory, Glen Scotia, Edradour) se dají koupit hodně kvalitní whisky za neskutečně příjemné částky, protože se snaží získat pozornost.

 

Jinými slovy, furt je co kvalitního pít, ale nesmíš se bát zkoušet nové věci... namísto zoufalého držení se někdejších jistot.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tom případě mi nezbývá než tě politovat. Vážně. A zároveň jsem hrozně moc rád, že takhle "omezený" nejsem. Naopak, neuvěřitelně mě baví to neuvěřitelné spektrum chutí, které palírny ve Skotsku nabízejí. Od těch jednodušších po ty komplexnější, od lehkých ovocných po ty nejtěžší kouřové, všemožně rozdílné vlivy různých druhů sudů, tvarů kotlů a tudíž i různých druhů new make spirits...

 

A pít jen rašelinu mi přijde svým způsobem hrozná nuda. Na druhou stranu to ale chápu. Většina lidí - včetně mě - nemá zpočátku tu schopnost vnímat přehršel čichových a chuťových vjemů, s jejichž popisem se navíc buď setkávají na lahvích, nebo u těch zkušenějších. A rašelina tohle nabízí na první dobrou, bez zkušeností. Prostě přímý útok na komoru. Nejde ji necítit. To je možná jeden z důvodů, proč jsou mezi lidmi tolik oblíbené kouřové whisky. Jeden z důvodů, proč je dlouhodobě o parník nejprodávanější lahví v našich barech Laphroaig 10yo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobre pise Luke. Ja som napr. na poslednom WhiskyFeste (ktory bol dost nuda oproti predchadzajucim) objavil Ledaig 1996 Vintage a tak ma ohuril ze som ho bol ochutnat 2x a potom som vzal flasu. Jedna z najlepsich a najkomplexnejsich veci co som v zivote ochutnal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslíš "lafrojg"? Furt nechápu, kde se bere tenhle francouzský styl výslovnosti Laphroaig, který je u nás tak strašně rozšířený. Přitom Britové se s Francouzi historicky zrovna moc v lásce nemají, takže si dovedu živě představit, jak se bude skotskému barmanovi líbit, když u něj nějaký Čech - s patřičným důrazem na francouzsky znějící výslovnost - objedná panák "lafroá". :)

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem dnes zasel na nakupy, sice nejsem ve Skotsku, ale tady v Italii maji kromne vina i jine dobre piti.

 

Jen netusim kolikaletej je ten Talisker SKYE nejak se to nikde nemohu docist. 

 

post-4253-0-81279400-1528126737_thumb.jpg

 

 

Upraveno uživatelem tyfo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to mne prave ten Laphroaig chutna (Laphroaig Quarter Cask jeste vice) proto jsem jej bral, doma mi totiz uz vyschnul a tak musim doplnit. Chtel jsem vzit jeste Lagavulin 16yo, ale toho jeste trochu mam a je takovej az moc jemnej vyzkousim asi ten Lagavulin 12yo Cask Strength jak psal Luke.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To: LukeD...

Myslíš "lafrojg"? Furt nechápu, kde se bere tenhle francouzský styl výslovnosti Laphroaig, který je u nás tak strašně rozšířený. Přitom Britové se s Francouzi historicky zrovna moc v lásce nemají, takže si dovedu živě představit, jak se bude skotskému barmanovi líbit, když u něj nějaký Čech - s patřičným důrazem na francouzsky znějící výslovnost - objedná panák "lafroá"

 

Hele to byl takový štulec na Hasňu, já si z něj dělám tou franinou dělám srandu. Mimochodem jsem ho k tomu marastu z Islay dovedla kdysi já.

On mi to vrací zase jinak...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem dnes zasel na nakupy, sice nejsem ve Skotsku, ale tady v Italii maji kromne vina i jine dobre piti.

 

Jen netusim kolikaletej je ten Talisker SKYE nejak se to nikde nemohu docist.

 

Talisker Skye je typická NASka (tedy whisky bez uvedení věku), stejně jako Port Ruighe, Storm či Dark Storm. Bude o něco mladší než 10yo, počítej s mixem sudů ve stáří tak kolem 6-8 let. V recenzích je často popisován jako poněkud slabý a jednoduchý ve srovnání s 10yo.

 

To: LukeD...

Hele to byl takový štulec na Hasňu, já si z něj dělám tou franinou dělám srandu. Mimochodem jsem ho k tomu marastu z Islay dovedla kdysi já.

On mi to vrací zase jinak...

 

Tak to jsi mě uklidnil. :) Nicméně já to v baru slýchám každou chvíli. Méně často pak "lafránž" či "laprofág". A dnes byl u nás pán, který to vyslovoval dokonce "lípfrog". To už je teda totální prasárna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky Luke, vcera jsem to ochutnal a opravdu mi to prislo takove slabsi, pak jsem dal toho OBANA a tak nejak mne to take neoslovilo, nevim jestli to bylo tim ze jsem mel uz Talisker nebo ze jsem toho mel malo :-) 

 

Dnes tedy vyzkousim COAL ILA a uvidime.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...