Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Recenze Seiko Prospex Kinetic SBCZ005 'Grey Ghost'

Od mé poslední akvizice v červnu loňského roku uběhlo už téměř 7 měsíců a tak chronobundus v předcházejících týdnech hlodal už opravdu silně. Střelivo na lepší kousky je stabilně uloženo ve dvou hodinkách, z nichž jedny jsou definitivní a druhé se mi pořád nějak nechce dát do oběhu, a tak k ukojení potřeb chronomagorových nezbylo než se poohlédnout v levnějších vodách.

Nedávno se objevivší nápad na quartz limitku mě přivedl k myšlence, že se člověk nemusí upínat jen na mechaniky a quartz by vůbec nevadil. Naopak by to mohla být příjemná změna. Už delší dobu jsem pokukoval po Bell & Ross Type Demineuer, ale bohužel to vypadá že tyto hodinky nejsou vůbec k sehnání a moje vrozená netrpělivost už další měsíce čekání nehodlala trpět. Chronobundus mě nutil hodiny po večerech vysedávat u počítače, listovat tisíci obrázků, číst vlákna na WUS a TimeZone a procházet eBay.

Jako správný WIS jsem si říkal, že nemít doma ani jedny Seiko hodinky nebo potápky je trochu hřích a tak tato značka zabírala největší část mojí pozornosti, částečně i díky tomu, že u Seiko člověk najde hodinky snad v každé cenové kategorii.

Po prozkoumání nabídky nejběžnějších modelů kdy to pořád nebylo ono, jsem se ponořil do hlubších vod zdánlivě bezedné Seiko studnice a začal svou pozornost ubírat k méně známým mnodelům JDM, tedy hodinek určených pouze pro domácí japonský trh. Nevím už na které stránce to nakonec bylo, ale jednou moje oko spatřilo malé matné hodinky s šedivým, jakoby zdrsněným ciferníkem a já věděl, že ty musím zkusit. První fotka a hodinky které jsem viděl měly na ciferníku tři písmena AGS, což nebylo dobré znamení, protože jsem věděl že takto Seiko označovalo svoje Kinetic modely v počátcích a tak byla otázka, jaká bude dostupnost. Pár minut hledání přineslo však potěšující výsledky...hodinky se stále vyrábí a Higuchi je měl dokonce skladem ihned k odeslání. Chvilku jsem koketoval s jedním prodejcem na WUS, který nabízel původní AGS model s upgradovanou baterií, ale nakonec jsme se rozhodl pro nové. Higuchi prodejní servis byl naprosto příkladný, od poptávky až po dodání. Cesta z Japonska až ke dveřím trvala pouhé 4 dny, balení bylo bezchybné a v balíčku bylo přiložených dokonce několik origami - takhle si představuju zásilku z Japonska.

Před psaním recenze jsem v rychlosti prolétl co bylo zde na foru napsáno ke Kineticu a vypadá to, že se tu netěší velké oblibě. Částečně tomu asi musím dát za pravdu a z technického hlediska se nejspíše zdá, že hybrid mezi quartzem a mechanikou nedává velký smysl, zvyšuje mechanickou citlivost hodinek a je dnes překonaný buď solárním napájením nebo bateriemi s životností 7-10 let. Na druhou stranu minimálně oproti solárním hodinkám umožňuje výrobci vyřádit se na ciferníku a nevím, jestli by ciferník jako je na tomto modelu mohl být na modelu se solárními články. A navíc setrvačník tak krásně vrčí :-)

Historie a technika

Počátky hybridního Seiko pohonu sahají do roku 1986, kdy Seiko představilo tuto platformu na veletrhu v Basileji. Prototyp hodinek byl označen jako AGM (Automatic Generating Movement) a později přejmenován na AGS (Automatic Generating System).

post-17375-004360300 1362718332.jpg post-17375-074642600 1362718335.jpg

Systém spočívá v přeměně pohybové (kinetické) energie na elektrickou. Odtup pozdější označení modelů Kinetic. V počátcích Seiko využívalo k ukládání elektrické energie kondenzátor (kapacitor), později přešlo na dobíjecí lithium baterie, které mají mnohem větší kapacitu a umožnily během 20 let vývoje dostat se od uchování energie pro chod hodinek od 1-2 týdnů až ke 4 rokům (Kinetic Auto Relay). Ke zjištění stavu nabití mají Kinetic modely speciální tlačíko, kdy po jeho stisknutí sek..dová ručička ukáže pohyb od 5 do 30 sek..d a dle tabulky v návodu (viz. obrázek níže), lze určit přibližný stav nabití.

post-17375-018340300 1362718437.jpg post-17375-071870200 1362718435.jpg

Popis hodinek

Přesné označení modelu je Seiko Prospex Kinetic SBCZ005 a jak jsem vyčetl na internetu, přezdívá se jim, pravděpodobně díky ciferníku a také titanu z kterého jsou zhotoveny, Grey Ghost. Označení je to opravdu příhodné. Ze začátku jsem trochu se šedou barvou bojoval a přemýšlel, že úprava titanu kterou používá např. Citizen a která více připomíná broušenou ocel by se mi líbila více. Po pár dnech jsem si ale zvyknul a vyloženě matná barva a úprava se mi líbí.

post-17375-096736000 1362718575.jpg

Základní údaje:

šířka přes lunetu: 39 mm

šírka včetně korunky: 45 mm

výška včetně nožiček: 46 mm

výška pouzdra včetně sklíčka: 13 mm

šířka pásku: 19 mm

váha (na analogové váze): 95 gramů

strojek: analogový quartz Kinetic, s mechanickým dobíjení akumulátoru, označení 5M63, udávaná výdrž při plném nabití 6 měsíců

Hodinky působí na ruce menším dojmem, pocitově nepatrně menší než jiné 39 mm velké hodinky s lunetou se kterými jsem srovnával nebo např. 40 mm velkými Submariny. Částečně je podle mě menší dojem způsobený výškou 13 mm, která sama o sobě nevypadá nijak velká, ale k průměru 39 mm by 10-11 mm podle mě sedělo lépe. Celkově ale po pár dnech nošení rozhodně nemám pocit že by byly přehnaně malé (zápěstí 17 cm).

post-17375-070546000 1362718583.jpg

Největší prvotní dojem z hodinek ale udělala váha, když jsem je vzal poprvé do ruky. Jedná se o moje úplně první titanové hodinky a nevím, jestli jsem kdy předtím hodinky z tohoto materiálu měl v ruce. Váha 95 gramů se nezdá být nijak závratně nízká ve srovnání se Submariny nebo Speedmastery (oboje cca 135 gramů na tahu), na ruce ale působí dojmem mnohem lehčím a nosí se neskutečně pohodlně.

Komfortnímu pocitu z nošení přispívá pravděpodobně i tah, který mi seskládáním článků trochu připomíná jubilee nebo tah z bondovek. Nejspíše i díky materiálu působí tah dost plechově a při zatřesení chrastí, na ruce ale vůbec netahá, krásně se přizpůsobí a celkový dojem z nošení je výborný.

post-17375-009765700 1362718580.jpg

Zkracování tahu proběhlo bez problémů, jsou použité push pin tyčinky, ale z jedné strany je navíc v článku vyjímatelná krátká vložka, tak jak používají i jiní výrobci u kvalitnějších tahů. Koncovky tahu jsou duté plíšky, hodinky nemají solid end links. Nevím jestli je to vlastnost každých hodinek v řadě Prospex, ale hodinky mají potápěčskou extensi.

]post-17375-044423200 1362718573.jpg

Pouzdro má matný jakoby pískovaný finish, u lunety nedokážu s jistotou posoudit, zda je ocelová nebo titanová, ale má finish i barvu jako broušená ocel. Indexy a číslice jsou zapuštěné a vyplněné černou barvou, na pozici 12 s lumi bodem. Luneta nemá moc ostré vroubky a navíc je její hrana zaoblená, úchop do ruky a její otáčení by mohlo být lepší a jistější, není to ale ani žádná tragédie. Celé otočení znamená 120 kliků.

Korunka je chráněna pouzdrem a je šroubovací. Bohužel není signovaná a má opravdu malý průměr a jedna z věcí, co bych hodinkám vytknul. S malým průměrem souvisí i relativně tenký závit. Robustnější korunka a závit by podle mě dodaly při šroubování korunce jistotu, která mi u hodinek s WR 200 m chybí.

Ciferník patří k nejzajímavějším částem na hodinkách. Šedivá barva se zdá být lehce namixovaná mikroskopickými kousky stříbrné a z fotek i některých pohledů naživo působí jako velice jemný brusný papír. Nedokážu ovšem říci, zda je povrchově hladký nebo zdrsněný. Z určitých pohledů vypadá trochu lesklý a pravděpodobně překrytý lakem.

post-17375-075822700 1362718577.jpg

Logo Seiko je reliéfní z leského kovu, stejně tak jako orámování Day Date datumovky a indexů. Datumový věnec má černou barvu. Ručičky jsou bílé plastové, vyplněné lumi barvou, krásně kontrastní bílou barvou a rozhodně moje preference nad ručičkami z leštěného kovu. Sek..dová ručička s 98 % přesností dosedá na minutové indexy, nejpřesnější lícování z quartzek, které jsem poslední dobou viděl a jako chronomagora mě to velmi potěšilo :-)

Dojmy z nošení

Jak už jsem zmínil výše, hodinky se nosí opravdu velice pohodlně. Nejen díky váze, ale i pohodlnému tahu a menší velikosti. Bez problémů se vejdou pod manžetu košile a člověk o hodinkách ani neví. Po týdnu nošení nepozoruju žádné překážení ani zachytávání. Čitelnost ve dne je výborná, lumi je dostačující a vydrží v tmavé místnosti až do rána. Přesto mám s odečítáním času k ránu trochu potíže. Přisuzuji to malé velikosti hodinek, kdy na menším ciferníku jsou indexy a ručičky více namačkané k sobě a především pokud se mezi pátou a šestou hodinou ranní sejdou minutová a hodinová ručička blíže k sobě, mám problém rozlišit v silně rozespalém stavu, která je která. U Speedmasterů ani Submarinů mi to problém nedělá.

Zajímavý postřeh z nošení je relativně hlasité otáčení rotoru, v první chvíli mi připomnělo zvuk, který vydával před nějakým časem populární power ball. Přenost jsem zatím nesledoval, nejdéle během týdenního vlastnictví jsem vydržel hodinky nezastavit 3 dny a mezitím jsem nepozoroval žádnou odchylku, předpokládám maximálně 5-10 sek..d za měsíc.

post-17375-079610400 1362718581.jpg

post-17375-081135400 1362718586.jpg

post-17375-035926300 1362718590.jpg

Závěr

Pokud někdo hledá menší potápky v cenové kategorii do 10 tis korun, myslím že Seiko SBCZ005 nabízí velice zajímavou hodnotu, funkčnost a za sebe rozhodně můžu doporučit k zařazení do výběru. Zvýšené mechanické citlivosti díky rotoru bych se extra nebál, asi to nejsou hodinky do kamenolomu, ale sám je plánuju používat na většinu sportů a uvidíme, jak se budou držet.

Díky za přečtení!

Odesláno (upraveno)

velmi pekne hodinky, paci sa mi ten matny sedo-sivy look :smile_anim: ale neviem ci som prehliadol, no nenasiel som udaj o presnosti kalibru...

edit: a chvalim aj fotky, ta s rukou je uplne genialna, perfektne ti sedia !

Upraveno uživatelem misoo
Odesláno

No mě by vůbec nevadily a Kinetic od Seika jsem již měl tak před 8 lety ( někde mám) a dělal mi radost. Rotor taky vrčel jako čert.

Ať dělaji hodinky radost i Tobě :smile_anim:

• Po letech...
Odesláno (upraveno)

obnovil jsem fotky, byl jsem zvědavý,...

parádní recenze, díky i po 2,5 letech :)

Upraveno uživatelem pebe

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...