Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Víceméně souhlasím, až na poznámku o 100kg. Při troše dobré vůle se taková síla vyvinout nechá, když člověk není padavka...

ano, to je pravda... na bench press dávám 125 kg, mrtvý tah 200, dřep 180 při váze 79 až 81 kg a při mém chronickém neposilování, ale kdy tyto síly (v reálu ) přenesu prostřednictvím nože???????

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nože v kategorii EDC jednoznačně Spyderco a nebo jejich, zde zmiňovaná lacinější serie... Plně zde mohu doporučit model Delica!! Za ty prachy super materiál a nůž je to bez kompromisů!!!! Já si nože nekupoval, já je "fasoval"ale pkud bych si měl něco kupovat za svoje prachy , tak bych šel do té Delicy... Nože od nožířů, pokud nechceš kudy sbírat, bych neřešil, protože jsou vždycky něčím nedotažené a v lepším případě se v komfortu ošení budou té Delice jen řibližovat....

Odkaz ke komentáři

to Onion : Jen jsem se zeptal na zkušenosti s takovými noži, které mají podobnou výrobou jako damascénské nože. Ty jsou pokud vím houževnaté a drží ostří , což je u nože to důležité. Nějak mne nezajímalo zda je to reklamní trik. To posoudí asi každý sám.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Pokud hledáš VELICE kvalitní vystřelovycí nože, pak zkus cokoliv vystřelovacího od fy Microtech, jejich ceny jsou ovšem taky VELICE ...

Osobní zkušenost s nimi nemám, protože tento typ nožů mě nezajímá, ale mám známého, který měl dva Microtechy a byl s nimi velice spokojen.

K poškození vnitřního mechanismu při, řekněme, rozumném zacházení nedošlo ani po několika letech používání, ale dojde /logicky/ k mírnému snížení

pevnosti při zavřeném stavu - myslím tím typ, který je vystřelován zepředu. Boční vystřelovák si svou tuhost udržel skvěle.

/dnes již však i ten můj známý používá jen one-hand nože, jsou praktičtější a vydrží mnohem déle/.

V nabídce jednoho českého internetového prodejce jsem našel dva skladem - přední vystřelování. Ze série SOCOM Microtech se taky některé dělají

vystřelovací - boční vystřelování. Myslím, že vypadají mnohém lépe a jsou, jak jsem psal, z povahy své konstrukce o dost odolnější.

http://www.noze-nuz.com/vystrelovaci_noze/MT106-10.php

http://www.noze-nuz.com/vystrelovaci_noze/MT110-7.php

http://www.noze-nuz.com/microtech/microtech.php

Nakonec jen můj osobní názor, který Ti však nechci vnucovat. Pokud bys zainvestoval do kvalitního, nejlépe ručně dělaného nože s otevíráním

typu one-hand, jsem přesvědčen, že za své peníze dostaneš mnohem víc. Kvalitní, ale předražený průmyslovák s vystřelováním se vyrábí ve velkých sériích a

postrádá tedy to kouzlo na míru vyrobeného jednoho kusu. Navíc, otevírat one-hand zvládneš jednou rukou prakticky stejně rychle jako vystřelovací a není v něm

další mechanismus, který se může poškodit mnohem rychleji.

několik let používám tento nůž adnes mi k němu přišli i tyto vojenské hodinky,které jsou vynikající a myslím ,že jsou první v republice

post-1499-1205266230.jpg

post-1499-1205266253.jpg

post-1499-1205266275.jpg

Odkaz ke komentáři

to Onion : Jen jsem se zeptal na zkušenosti s takovými noži, které mají podobnou výrobou jako damascénské nože. Ty jsou pokud vím houževnaté a drží ostří , což je u nože to důležité. Nějak mne nezajímalo zda je to reklamní trik. To posoudí asi každý sám.

Damasc byl svého času řešením jak mít houževnatý, ale také tvrdý materiál... v tehdejší metalurgii to prostě neuměli jinak vyřešit a tak vznikl damašek.. Dnes už nemá praktické opodstatnění a zůstala jeho estetická úloha. Dnešní materiály jako VG 10, ATS 34 a dál , být v rukou a možnostech tehdejších kovářů/metalurgů, tak damašek nikdy nevznikl... Stále je to ale dobrý obchodní tah, všechny tyhle damašky, sendviče a pod.

pro praxi dokonce doporučuji žádný supermateriál, maximum je u mně materiály právě kolem ATS 34 - 55 VG 1O... jiné věci už neberu a popravdě, klasická nerezovka používaná na ty nejšitovější nože plně postačuje. Pozornosti ještě doporučím wanad-molibdenové oceli používané španělskou firmou Muela...

Odkaz ke komentáři

Ak sa mozem podelit o nieco malo svojich skusenosti tak mne sa na bezne vlacenie osvedcila karbonova ocel (ta co hrdzavie) pri beznom pouziti to takmer netreba brusit a je to stale krasne ostre. A ak uz to treba brusit ide to jednoducho.

Nie som hrdlorez.... noz pouzivam na rezanie baliacich popruhov, krabic, folii, kabelov a tak podobne......

-ked som este pracoval viac rukami nosieval som elektrikarsky noz od mikovu (na obrazku nie je) sice hrdzavel ale inak namlatil Viktorinoxu v kazdom smere brusil som ho raz za mesiac a rezal co prislo ...hlavne teda kabely

-neskor som nosil vystrelovak od mikovu (hore)... ulakomil som sa nan v jednom krame... noz je to dobry ale skor na blbinky (ako ostatne kazdy vystrelovak) ta cepel (myslim tvar) je k nicomu.... hodi sa akurat tak na to aby ju clovek do niekoho zapichol ,... na rezanie je nevhodna a tiez je noz ako taky dost nebezpecny pretoze 8 z 10 ludi ktorym ho poziciam si s nim privodi zranenie alebo si aspon rozleju mineralku na stole :)

-z vyssie uvedenych pricin som si nedavno obstaral komisny benchmade presidio (v strede) ale nejak ma neuchvatil, vyroba a materialy su super, ale proste mi neprirastol k srdcu,..... ta cepel a celkovo tvar noza mi nejak nesedi,.. som s nim neohrabany a tiez ho neviem poriadne nabrusit.

-po neuspechu s benchmade som sa na chvilu vratil k mikovu ale na ebay som narazil na SIG (dole) za celkom podarenu cenu tak som neodolal .... vysledok predcil moje ocakavania(mam ho asi 4 tyzdne) ,....je to cernena karbonova ocel, reze skoro sam, prijemne sa brusi... tvar cepele aj rucky je proste super je strasne "mazlivy" a uz som sa s nim naucil aj trochu zonglovat :) zvlast pozitivne hodnotim fakt, ze na tom ciernom povrchu neulpievaju zbytky lepidla pri rezani lepiacej pasky na krabiciach.... dalsi pozitivny efekt toho cernenia je, ze otvoreny noz nesvieti do dialky a celkovo posobi skor ako pracovny nastroj, nez zbran a ludia na prvy pohlad casto vobec nepoznaju ze je to noz.... zpracovanie je najmenej o triedu horsie nez u benchmade a celkova konstrukcia je o cosi vetchejsia ale za tu cenu urcite ujde,.... u mna to ma na teraz vyhrate

post-1266-1205273047.jpg

Odkaz ke komentáři

No ak ti mozem poradit tak v tomto ohlade je dar pritele Messra docela k nicomu. Noz je lepsie v takych situaciach nevytahovat pretoze ak s nim nevie clovek narabat (co bezny slusny clovek vacsinou nevie) tak to utocnik rychlo spozoruje a maximalne ho to este viac podrazdi.

A ak s nim uz narabat vie, tak je vacsinou nejaky special ktory si poradi aj bez noza. Kazdopadne s nozom si v poulicnom boji privodis skor problemy nez uzitok pretoze ak by sa ti aj nahodou podarilo "vyhrat" tak sa potom narocne dokazuje kto bol vlastne utocnik.

Ak chces nieco na obranu tak plechovka slzaku vyda v rukach netrenovaneho chlapa za desat nozov. A pokil si predsa len akcnejsi typ (alebo si to aspon myslis), tak uz by som to skor riesil teleskopom ci boxerom ...tie do teba ten grazel aspon nezapichne po tom co ti ich zoberie :)

No a ak uz to naozaj musi byt noz tak odporucam nieco na skryte nosenie a hlavne s pevnou cepelou, pretoze nez v strese nahmatas ten spravny cudlik na akomkolvek suprovom zatvaraku ci vyhadzovaku tak uz je vacsinou davno po akcii.

Odkaz ke komentáři

Určitě jdu.

Zdravím. Také si to nenechám ujít. Byl jsem na podzimní výstavě na výstavišti a tolik krásy jsem rozdýchával celý zbytek víkendu. A mohu jen vřele doporučit. Pozor!!!! Buď si neberte vůbec žádne peníze sebou, a nebo ano, ale bude vás to něco stát. Já jsem se ovládl, ale i tak 2,5 tisíce jsem tam nechal. Zatím jen za nože do kuchyně, jsem zvědavý, jak to dopadne tuto sobotu :crying_anim02:

Odkaz ke komentáři

Jak takhle jezdím čím dál tím častěji domů z práce pozdě večer, taky začínám nad nějakým tím "darem přítele Messra" uvažovat... Zajímalo by mě, jak se ty Spiderca drží v ruce... nejsou moc tenké?

V tomhle ohledu Ti je nůž k ničemu. Akorát tak vstupenka do průseru. Efektivnější a bezpečnější je pořídit si kasr, případně naučit se dobře rvát ;-)

Odkaz ke komentáři

Damasc byl svého času řešením jak mít houževnatý, ale také tvrdý materiál... v tehdejší metalurgii to prostě neuměli jinak vyřešit a tak vznikl damašek.. Dnes už nemá praktické opodstatnění a zůstala jeho estetická úloha. Dnešní materiály jako VG 10, ATS 34 a dál , být v rukou a možnostech tehdejších kovářů/metalurgů, tak damašek nikdy nevznikl... Stále je to ale dobrý obchodní tah, všechny tyhle damašky, sendviče a pod.

pro praxi dokonce doporučuji žádný supermateriál, maximum je u mně materiály právě kolem ATS 34 - 55 VG 1O... jiné věci už neberu a popravdě, klasická nerezovka používaná na ty nejšitovější nože plně postačuje. Pozornosti ještě doporučím wanad-molibdenové oceli používané španělskou firmou Muela...

Děkuji. Tak jsem to myslel.

Odkaz ke komentáři

Jak takhle jezdím čím dál tím častěji domů z práce pozdě večer, taky začínám nad nějakým tím "darem přítele Messra" uvažovat... Zajímalo by mě, jak se ty Spiderca drží v ruce... nejsou moc tenké?

V pohodě. Pracuje se s nima velmi dobře (záleží samozřejmě na velikosti tvojí ruky a zvoleném noži). Všechno chce cvik a nůž možná více než cokoliv jiného, ale je to rozomná volba. Kasr je na h...o, bouchačka .. no jak to říct (vystřel na člověka pokud si to předtím leta necvičil) .. nůž je relativně intuitivní a rychleji zvládnutelné věcička kterou se naučíš ovládat o něco rychleji než svoje tělo v rámci nějakého bojoivého umění... Pokud by ti "smrděla" kudla, kup si teleskopický obušek :)

Odkaz ke komentáři

V pohodě. Pracuje se s nima velmi dobře (záleží samozřejmě na velikosti tvojí ruky a zvoleném noži). Všechno chce cvik a nůž možná více než cokoliv jiného, ale je to rozomná volba. Kasr je na h...o, bouchačka .. no jak to říct (vystřel na člověka pokud si to předtím leta necvičil) .. nůž je relativně intuitivní a rychleji zvládnutelné věcička kterou se naučíš ovládat o něco rychleji než svoje tělo v rámci nějakého bojoivého umění... Pokud by ti "smrděla" kudla, kup si teleskopický obušek :)

Pokud člověk při nečekaném útoku vůbec dostane možnost se bránit, tak jakýkoliv předmět- prostředek je dobrý, ale nejlépe se do takové situace vůbec nedostat.

S děláním rozdílů v použití mezi nožem, pistolí, teleskopem nesouhlasím. Onione, ty jsi dělal instruktáž, ale kolikrát jsi použil nůž nebo teleskopa proti člověku v reálném střetu? :worried_anim:

Toto se stalo nedávno: http://www.novinky.cz/clanek/135169-taxika...em-a-smrti.html

Upraveno uživatelem BUBÁK
Odkaz ke komentáři

Pokud člověk při nečekaném útoku vůbec dostane možnost se bránit, tak jakýkoliv předmět- prostředek je dobrý, ale nejlépe se do takové situace vůbec nedostat.

S děláním rozdílů v použití mezi nožem, pistolí, teleskopem nesouhlasím. Onione, ty jsi dělal instruktáž, ale kolikrát jsi použil nůž nebo teleskopa proti člověku v reálném střetu? :worried_anim:

Toto se stalo nedávno: http://www.novinky.cz/clanek/135169-taxika...em-a-smrti.html

Omluva za OT.

Puvodně jsem rozepsaný post reagující na Onionovu poznámku, že kasr je k ničemu a lepší je rovnou zbraň, nakonec smazal.

Nechtěl jsem se tu pouštět do OT, které hlavně ani nikam nevedou. Nicméně teď musím.

Ano, každá přítomnost zbraně znamená dle mého smrtelné riziko, a přitom by se stejná situace nechala řešit i s daleko menší škodou. Fyzická připravenost k boji a kasr, případně zbraň typu tekko (dřevěná tyčka kterou zavřeš do pěsti, a na každé straně maličko vyčuhuje - zpevní pěst a úder 1-2cm vyčuhujícím koncem třeba do končetin, nebo hrudi paralyzuje, ovšem nezabije) je rozhodně méně nebezpečnější kombinace, než nůž nebo pistole v kapse (leckdy i labilního jedince, který dnes bez větších potíží získá zbroják .... bohužel)

Byl jsem například svědkem dvojitého bodnutí opilého známého labilním cikánem při hospodské roztržce vzniknuvší kvůli zmatkům obou opilých v jejich půllitrech. Bodná rána 1cm vedle srdce....

Každé ozbrojování lidí netrénovaných k boji beze zbraně vede nakonec ke smrtelným průserům. Neumí zvládat boj a stres, tak svou slabost dohánějí zbraní, kterou ovšem v 99% nezvládají stejně jako sebe.

A jak tu někdo zmínil, nejlepší řešení je být ve střehu a snažit se pokud možno předvídat rizikové situace a vyhybat se jim.

Onione - nic o tobě nevím, ale pokud jsi instruktor, měl bys tohle přece vědět!

Upraveno uživatelem budo
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...