Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Ahoj,dneska se chci pochlubit něčím na čem jsem pracoval a pracuju poslední dva roky :) doufám že zaujmou.

Chtěl jsem vytvořit robustní zavírák s pojistkou, konstrukcí která bude solidní při zachování rozumné váhy a mechanikou pojistky která nepovolí . A kdyby jste s nožem zkusili nějaké blbiny a nepřežil to tak pořád bude lehce opravitelný a uvedený do plně funknčího stavu. Nemám prostě rád spotřební zboží.

Můžete posoudit (jak moc to jen video dovolí) zda a jak jsem se přiblížil k cíli. Budu rád za postřehy a komentáře, hodinkám a nožům zdar :)

PXL_20230811_060533189-EDIT.jpg

PXL_20230811_054945827.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 19 minutami, Radek124 napsal:

Zajímavé - nepoužívá něco podobného u svých posledních "Mataxů" i kolega Mat? Klasická vinutá pružinka je u axislocku určitě fajn z hlediska spolehlivosti, třeba u Anthema na ni nedám dopustit B)

Chápu že to tak může na první pohled vypat ale rád bych se od jeho sytému chtěl jednoznačně distancovat. Mám tam jiné principy které přispívají k pevnosti systému/jištění. Mat má klasický axis lock jen nepožívá tyčinku ale pojizdné vahadlo, víc o jeho systému říkat nebudu to je jen jeho právo. S Matem jsem měl ohledně toho systému poměrně nepříjemnou a vyhrocenou diskuzi z jeho strany jinde. Nechci do toho víc zacházet pokud není třeba. Jen řeknu, že i on na konci musel uznat, že to mám vyřešeno jinak a jdu si svou vlastní cestou.

Vinutá pružinka je fakt super, je docela nesmrtelná, dobře se ladí její síla a když na to dojde jde to opravit i perkem z prupisky. Ty omega pera na normálních axis locích mají jen malou výhodu a spíš více nevýhod takže jsem rád že se mi to tam vlezlo bez nutnosti je použít.

Vlastně jsem před tímhle myslel že budu dělat něco ve stylu backlocku ale tam zase byla dobrá listová pružinka a to je další věc co ráda failuje takže jsem to zahodil a šel do toho co tu prezentuju.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Mate

ona ta diskuze nebyla vyhrocená úplně bez důvodu, čistě pro formu. A ano, použil jsi pevné piny a drážky ve vahadle. Zatímco já měl u Matax II piny ve vahadlu a drážky v příložkách. To je  ten rozdíl. Funkce nebo princip zámku je ale totožný. Tím bych to uzavřel. Matax III je o něčem jiném, tam jsme myslím na tom v podstatě stejně na možné drobné nuance. 

Jinak zavíráky máš povedený, mě se líbí. 

Odkaz ke komentáři

V 11. 8. 2023 v 9:23, Honziz napsal:

Ahoj,dneska se chci pochlubit něčím na čem jsem pracoval a pracuju poslední dva roky :) doufám že zaujmou.

Chtěl jsem vytvořit robustní zavírák s pojistkou, konstrukcí která bude solidní při zachování rozumné váhy a mechanikou pojistky která nepovolí . A kdyby jste s nožem zkusili nějaké blbiny a nepřežil to tak pořád bude lehce opravitelný a uvedený do plně funknčího stavu. Nemám prostě rád spotřební zboží.

Můžete posoudit (jak moc to jen video dovolí) zda a jak jsem se přiblížil k cíli. Budu rád za postřehy a komentáře, hodinkám a nožům zdar :)

PXL_20230811_060533189-EDIT.jpg

PXL_20230811_054945827.jpg

Mne se to libi- design, chod 👍

Odkaz ke komentáři

Za mě taky 👍 Líí se mi ta filozofie NEspotřebáku.  Navíc, jeden z mále nožů, kdy bych rád zkusil ten sheepfoot tver čepele.

Klip vypadá pěkně, ale mám radši trochu větší deep carry (něco jako mám protech, i když je to ohnutý "hliník":)) Pro mě ještě skoro zásadní věc, je to na ložisku nebo podložky..?

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, runner napsal:

Za mě taky 👍 Líí se mi ta filozofie NEspotřebáku.  Navíc, jeden z mále nožů, kdy bych rád zkusil ten sheepfoot tver čepele.

Klip vypadá pěkně, ale mám radši trochu větší deep carry (něco jako mám protech, i když je to ohnutý "hliník":)) Pro mě ještě skoro zásadní věc, je to na ložisku nebo podložky..?

Díky, tohle je de facto můj první sheepsfoot a fakt tam vidím přínos, ale co si budeme povídat, jsem vůči tomu noži zaujatý :)

Deep carry klipy sám nebudu vyrábět ale mám už nějaké obkouknuté a nebude problém je tam dát.

Teď tam mám teflonové podložky ale brzy vyzkouším bronzové.

Jinak  ted pracuju na samonosných hliníkových střenkách a tam chci zkusit vyfrézovat kapsy na ložiska, takže i ložiska budou :)

PXL-20230816-100005428-2.jpg

Upraveno uživatelem Honziz
Odkaz ke komentáři

Ahoj, dotaz na zkušenější knifery. Občas koukám na BladeHQ nebo Knifecenter a závidím časté akční ceny (které se při cestě k nám dost prodraží). Není nějaká podobná page v Evropě? Znám pouze Lamnia a coltelleriacollini.com, kde jsou občas (po vánocích, Black Friday) akce. Díky!

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
  • po 3 týdnech...

@Strocek Je to původně nožík na krk, ale tím, že je k tomu Kydexové pouzdro, tak s adaptérem na to hodím UltiClip a půjde jak do kapsy, tak na opasek, chtěl jsem něco, co zvládne nakrájet od zeleniny po maso, při vaření venku, nezabere místo a bude barevně ladit. A taky zkusit, nožíře 😁

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...