Wanderer Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 Steinhart Nav B-Chrono II mit Lederband Marně jsem tu hledal recenzi tyto skvělé hodinky a tak jsem se rozhodl o nich něco napsat. Je tu pouze recenze na další Steinharty, ale přece jen jiný kalibr, tj. Steinhart Nav. B-Uhr II hand driven. Budu se proto snažit napsat i něco jiného, než bylo o této značce už napsáno a byť se tu o Steinhartech píše v superlativech, pokusím se i o kritický pohled. Ovšem stále to berte jako pohled někoho, kdo s hodinkami nemá zas tak velké zkušenosti. Je to spíš moje sdělení pocitů z těchto hodinek a to je myslím to, proč se zde recenze píšou. Moje zkušenost je zatím pár dnů, ale jsem plný dojmů, tak se to psalo samo. Určitě rád něco připíšu časem, po delším používání. Jak jsem se k nim dostal? Nemůžu říct, že bych po Steinhartech přímo toužil, že by byly na mém Top listu (jak to zde někteří mají), ale líbily se mi. Moje uvažování o hodinkách je nutné rozdělit na před registrací na Chronomag a po registraci. Než jsem se tu zaregistroval, tak se mi hodinky za 4 tisíce zdály drahé a za nový řemen bych nedal víc jak stovku. Dneska mám náhled trochu jiný, řekněme dražší. Prostě pěkná a dobře fungující ozubená kolečka přece jen něco stojí, ale zase je radost na ně pohledět. Tak jsem se tu začal rozhlížet a přemýšlet, co, že by se za "pořádné" hodinky (každý má to měřítko někde jinde) dalo pořídit. Moc se mi líbí vintage hodinky, ale ty se nedají nosit pořád, je to obdobné, jako denně dojíždět do práce s veteránem. Dá se to, ale toho stroje je škoda. Chtělo to něco, co je nové, co lze bez problémů servisovat a co by mělo denně sloužit, ale něco co bude hezké i po mnoha letech. Ovšem neměl jsem termín, kdy budu něco kupovat, žádný plán, prostě jsem věděl, že dřív nebo později koupím nové "lepší" hodinky a tak jsem si to nejen pročítáním zde vytipovával. A byť bych měl finance na to, abych si koupil dražší, měl jsem svůj strop kolem 20-tis, spíš mentální. Jsou to pořád jen hodinky, o které lze přijít. Jak jsem zjistil, tíhnul jsem k chronografům. Tušil jsem, že z 90% to bude něco s kalibrem Eta Valjoux 7750. Dlouho byl jeden z mých žhavých kandidátů Hamilton Jazzmaster, ale postupem času jsem zjišťoval, že to není ono. Byly moc společenské a moc naleštěné. Stále víc se mi líbily pilotky, tím spíš, když jsem se stal majitelem několika leteckých druhoválečných hodinek. Rád jsem koukal, co se tu objevuje na fotkách a jaké pilotky kdo nosí a že se dají nosit i v obleku. Jednak jsou perfektně přehledné, ve dne i v noci (což zjišťuju je pro mě stále důležitější) a pak letadla jsou mi blízká. Takže bylo jen otázkou času, kdy padne volba na Steinhart NavB-Chrono II. Přemýšlel jsem o nich cca 3 měsíce. Hned od začátku jsem věděl, že to budou ty menší 44mm (dělá se ještě 47mm). Ty velké by mi neseděly na mou ruku a víc se mi líbí vteřinový subciferník menší verze. Prošel jsem všechna témata, kde byl jakýkoli postřeh o těchto hodinkách, či Steinhartech vůbec. Všude samá chvála. Tak jsem vypsal na Chronoshopu objednávku a čekal, co bude dál. V podstatě hned po přijetí objednávky do systému se změnila dostupnost ze "skladem" na "na objednávku". Hodinky nebyly na skladě a bylo potřeba počkat na dodávku od výrobce. Aspoň jsem měl čas si rozmyslet, jestli to byla opravdu správná volba. Čekal jsem měsíc, názor jsem nezměnil a těšil jsem se, až dorazí. Navíc na Chronoshopu během tohoto času navýšili cenu, mě ale seriózně nechali tu původní, která platila v okamžiku objednání. Peníze jsem převáděl dle dohody až v okamžiku dodání na sklad obchodu, hodinky přišly do dvou dnů od odeslání peněz. Hodinky přišly zabalené ve velké krabici, ve které byla faktura a český návod, papírová krabička a v ní dřevěná krabička s proskleným víčkem, vevnitř béžový semiš, potvrzený návod, na polštářku hodinky samotné. Dovolím si malou perličku. Chtěl jsem hodinky rozbalovat doma se synem v rodinném kruhu, protože to není běžná věc, rozbalit si fungl nové hodinky a je to malá slavnost, ale vzhledem k ceně, jsem doma pro rodinný klid nahlásil cenu poněkud sníženou. Teda dost sníženou. Takže jsem měl jedinou starost, zda první co z krabice nevypadne nebude faktura. Naštěstí byla trochu hlouběji, dotaz na ni nebyl a v příhodný okamžik se ztratila. Nemůžu říct, že po rozbalení bych z hodinek byl naprosto nadšen, což je možná dobře. Prostě přišly pěkné hodinky, které jsem pořídil řekněme i k narozeninám. Mám z nich radost, to ano, ale s chladnou hlavou a myslím, že o to déle mi to vydrží. Pouzdro je z nerezové oceli s kartáčovaným povrchem, leštěná luneta. Hodinky jsou poměrně masivní, je to kus železa a na ruce jsou cítit. Někomu by ta váha mohla vadit. Bez korunky je průměr pouzdra 44mm, s korunkou 49,4mm a hodinky jsou poměrně tlusté 16,8mm, skoro bych řekl až moc.Pod manžetu košile se vejdou tak tak. Sklíčko je z vypouklého safíru s vnitřní antireflexní vrstnou. Přijde mi, že slunce se odráží až od ciferníku a i přes odraz např. Okna na sklíčku jsou ručičky čitelné. Dýnko je šroubovací má průhled na strojek, okolo dýnka je popis, sklíčko by mělo být minerální, byť debata o typu sklíčka na dýnku je zde v jednom vlákně zajímavá. Korunku jsem vyfasoval tzv. polodiamant. Vím, že se tu vedly polemiky, který tvar je lepší, dělaly se varianty s cibulkou, diamantem, toto je zatím poslední verze a řekl bych kompromis mezi oběma. Zastánci diamantu tvrdili, že je "letečtější", odpůrci, že řeže do ruky, zvláště u větší verze hodinek. Mě se tento tvar líbí a korunka mi nijak nepřekáží, stejně jako tlačítka chrona. Vím, že byla možnost si nechat korunku vyměnit, ale v podstatě jsem chtěl tuhle. Kalibr Eta Valjoux 7750, myslím, že zde není o čem psát. Vteřinovka na 9h, minutový sčítač na 12h, hodinový na 6h, vteřinový na středu. Datum a ukazatel dne. Datum se nastavuje po prvním vytažení otáčením korunky v jednom směru, den v druhém. Po druhém vytažení se vteřinovka zastaví a lze seřídit čas. Ručky chrona nulují přesně, k manipulaci s tlačítky je třeba trochu větší, ale stále přiměřené síly. Hodinky mám krátce, strojek se musí zaběhnout, ale přesnost je 1s/den, což mě velice mile překvapilo. Tikání je takřka neslyšitelné. Čeho jsem si všimnul je poněkud větší hlučnost rotoru automatického nátahu, který se při některých pohybech ruky vydrží točit dlouho. Ručky jsou prostě nádherné a mě se líbí velice. To je na těch hodinkách snad to nejhezčí a podle mě nemají chybu. Jsou modřené, mají svělý tvar, opatřené luminiscenční vrstvou a to všechny, včetně sčítačů! Ta modrá barva se samozřejmě mění podle dopadajícího světla od středně modré až k černé, prostě to se musí vidět na živo a na sluníčku. Ciferník je matně černý, opatřený bílými čísly a indexy a je prefektně přehledný, byť se jedná o chrona. Datum a dny v týdnu mají čísla na černém podkladu a je výborně čitelné. Všechny indexy výborně sedí s pozicemi ruček. Dny v týdnu jsou v angličtině, ale dělala se první serie s popisem v němčině. Luminiscence je modrá a vypadá skvěle a neokoukaně. Je výborně viditelná už v lehkém šeru, např. na chodbě. Ovšem kriticky musím přiznat, že jsem si myslel, že bude svítit o něco déle a víc. Po nasvícení samozřejmě všechno září a vypadá skvěle, ale po cca půl až hodině jasu ubyde a takřka zmizí malé ručky. V tomto "režimu" vydrží luminiscence dlouhé hodiny. Po nasvícení cca 15s v 10h večer jsou v 5h ráno hodinky stále čitelné. Ale pokud to porovnám se svými Wenger Terragraph, tak ty vydrží inzezivněji svítit o něco déle a celou noc je na tom o něco lépe. Rozdíl je minimální, ale je. Ještě udělám nějaké pokusy. Řemen je černý kožený s bílým ošitím, příjemně se nosí. Je z několika vrstev kůže, tloušťka 4mm. Šířka se z 22mm zužuje na 18mm, já bych spíš upřednostnil aby zůstal celý ve stejné šířce, vzhledem k hmotnosti hodinek. Přijde mi, že s tím zůžením řemene se hodinky mohou díky hmotnosti víc naklápět na ruce. Řemen je opatřen motýlovou sponou, to je věc, s kterou se zatím sžívám. Ze začátku se mi špatně zapínala a špatně navlékala na ruku, ale je to věcí cviku. U stěžejek je řemen opatřen nýty, které k pilotním hodinkám patří. Černý řemen se k hodinkám hodí, vypadá decentně, ale stejně počítám, že časem pořídím nějaký hnědý samozřejmě také s nýty a možná na klasickou přasku. Při nákupu jsem měl možnost si ho nechat rovnou vyměnit, ale to jsem odmítl a nechal si černý. Ostatní - Co považuju trochu za nevýhodu je voděodolnost pouze 3Atm. Kdyby měly aspoň 5Atm, byl bych v případě umývání rukou poněkud klidnější. Velkou výhodou těchto hodinek je poměr užitné vlastnosti/cena. Za podobně zpracované hodinky s tímto kalibrem je u jiných značek potřeba sáhnout trochu hlouběji do peněženky. Závěrem bych shrnul, že tyhle hodinky jsou opravdu skvělé, vypadají výborně. Chtěl jsem něco univerzálního, co by ale ke mně sedělo stylem a to jsou přesně tyhle hodinky. Perfektně přehledné, výborně zpracované, přesné a přitom mechanické. Letmým pohybem lze odečíst čas, takřka za jakýchkoli podmínek. Nevím, jak dlouho mi vydrží, ale já doufám, že dlouho. Třeba časem budu koukat po něčem lepším, spíš si ale myslím, že tyhle prodávat nebudu. I proto jsem je kupoval nové, abych si je onosil já a měl k nim svůj vztah. Tohle jsou totiž hodinky, které může i po mnoha letech nosit můj syn, s tím, že je má po tátovi.
kikyris Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 Díky za recenzi! Jak jdou dohromady s oblekem, nebyla by fotka?
Ondrej71 Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 Pekna recenze, díky. Jsou to jedny z hodinek, ktere si na 100% jednoho dne taky pořídim :-)
Wanderer Odesláno 17. května 2013 Autor Nahlásit Odesláno 17. května 2013 Tady dvě fotky na přání. Ale já je do obleku stejně nosit nebudu. Jednak pod tu manžetu jsou vážně dost tlusté, byť se mi tam vejdou a hlavně oblek je ideální příležitost vytáhnout nějaké vintage oblekovky.
kikyris Odesláno 17. května 2013 Nahlásit Odesláno 17. května 2013 Díky za foto, trávím kancldivingem většinu času, takže bych si je jinak neužil...asi je risknu i pod manžetu. Navíc je můžu případně použít jako zbraň na kolegy vzhledem k jejich velikosti a váze...
Wanderer Odesláno 18. května 2013 Autor Nahlásit Odesláno 18. května 2013 (upraveno) Tak jsem je přes noc poměřoval s Wengery. Svítí to stejně. Resp. stejně dobře až do rána. K ránu byl ovšem problém to vyfotit, tak jen večerní. Ale viditelné byly oboje hodinky. Upraveno 18. května 2013 uživatelem Wanderer
Wanderer Odesláno 28. května 2013 Autor Nahlásit Odesláno 28. května 2013 ... pár fotek... jinak, jsou opravdu košile, kde se pod manžetu vejdou s obtížemi...
filo-boxer Odesláno 29. května 2013 Nahlásit Odesláno 29. května 2013 Diky za recenzi a foto, at ti dlouho delaji radost!
bandicoot Odesláno 29. května 2013 Nahlásit Odesláno 29. května 2013 Přijde mi povedený, že maj kompletní a nijak neosekaný čísla.Mám dotaz, proč vyhrály Steinharty nad Archimedama? Předpokládám, že při znalosti Chronoshopu jsi Archimede Pilot Chrono zaregistroval...
Wanderer Odesláno 29. května 2013 Autor Nahlásit Odesláno 29. května 2013 Jojo, chronoshop jsem prosurfoval tam i zpět. Asi viditelnější datum na 3, den v týdnu a pak se mi prostě víc líbí. Ten ciferník je takový vyváženější... K těm Steinhartům jsem se v tom mém klikání pořád nějak samovolně vracel... Jinak ta neosekaná čísla se mi taky líbí.
zekon7302 Odesláno 29. května 2013 Nahlásit Odesláno 29. května 2013 V 29. 5. 2013 v 12:53, Wanderer napsal: Jojo, chronoshop jsem prosurfoval tam i zpět. Asi viditelnější datum na 3, den v týdnu a pak se mi prostě víc líbí. Ten ciferník je takový vyváženější... K těm Steinhartům jsem se v tom mém klikání pořád nějak samovolně vracel... Jinak ta neosekaná čísla se mi taky líbí.a zapomněl jsi že o hodně lepší lumi
Wanderer Odesláno 29. května 2013 Autor Nahlásit Odesláno 29. května 2013 Jo a taky mi zbylo šest litrů...
siwi Odesláno 30. května 2013 Nahlásit Odesláno 30. května 2013 Moc pěkná recenze, koukám, že jsem na tom byl před koupí svých hodinek dost podobně. Chystám se, že sem o tom a o svých hodinkách taky napíšu. Tak ať tě dlouho baví a dělají radost.
stepecken Odesláno 31. května 2013 Nahlásit Odesláno 31. května 2013 Dovolím sa pripojiť s gratulaciou a pripájam foto mojich
Wanderer Odesláno 7. června 2013 Autor Nahlásit Odesláno 7. června 2013 Já ty hodinky mám čím dál víc radši...
blam Odesláno 8. června 2013 Nahlásit Odesláno 8. června 2013 Ahoj Honzo, moc díky za obsáhlou recenzi a povedené fotky. Vybral jsi opravdu dobře. Výborně ti sedí, velká gratulace.
Vit Odesláno 11. června 2013 Nahlásit Odesláno 11. června 2013 V 9. 6. 2013 v 17:46, Wanderer napsal: dvoje chrona vedle sebe... Pěkná recenze a fotky.Díky za pěkné počtení.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se