horal Odesláno 30. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 30. ledna před 3 hodinami, VS napsal: Vymyslel jsi vodováhu. Ta funguje na základě gravitace. V letadle působé odstředivá síla, která je větší, než gravitace. Newtonovy zákony. Kontrolní otázka: Vzlétne letadlo z dopravního pásu, který se pohybuje stejenou rychlostí, jako je rychlost vzletu, ale opačným směrem? Vzlétne, pokud sání motoru dokáže vyvinout rychlost proudění kolem křídel vyšší než je pádová rychlost letadla. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 30. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 30. ledna (upraveno) před 16 minutami, papun napsal: To jsem myslel, že je záležitost stíhaček atd. Njn, tak Nobelova cena nebude . Díky za osvětu. Jestli jsi sledoval Red Bull Air Race, tak tam ve vrtulových letadlech běžně dělali otáčky při 10 g. Upraveno 30. ledna uživatelem VS Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
F.B. Odesláno 30. ledna Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. ledna před 7 hodinami, JDenver napsal: Tak to mě asi zmátlo. Civilní dopravní letadlo si představuji jinak. Tohle mi evokuje spíš stíhačku. Tak ono potrva najskor, kym v tom budeme sediet ale to kazdopadne super. F. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 18. února Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února (upraveno) Jak se jim tohle povedlo...: https://www.planes.cz/cs/article/209521/havarie-crj900-na-letisti-v-torontu Hlavně aby byli ti zranění v pořádku. Upraveno 18. února uživatelem geometr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 18. února Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února V 29. 1. 2025 v 19:49, papun napsal: Ty kokos.... jasné vymyslel jsem hloupost. Nicméně teď mi velmi polopaticky a stručně vysvětlete, proč to tak je ? Tohle není běžný výkrut, ale tzv. sudový, kde je prostě odstředivá síla větší než gravitační. To je všechno. Jednou jsem seděl v letadle, kdy byl na palubce kelímek s kávou a během sudového výkrutu se nevylila. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
papun Odesláno 18. února Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února To se pak ani nedá poblit ne? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JR_2010 Odesláno 18. února Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února To je potom strava v módu "perpetum mobile", zvracíš a zároveň jíš... P.s.: koukám, že je čas oběda, tak přeju čtenářům dobrou chuť Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ivan Lelák Odesláno 18. února Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února před 4 hodinami, papun napsal: To se pak ani nedá poblit ne? Pokud Ti nevadí, že za okny rotuje svět, tak se žádné velké přetížení nekoná a stále sedíš v sedačce. Pamatuju, že jsem tenkrát hypnotizoval to kafe, skoro nevnímal okolní svět a hned bylo po všem. Pilotem byl tehdy známý akrobat a můj kamarád. Vlastně už nevím, jestli to bylo kafe nebo čaj, co jsem tenkrát do kelímku na jeho žádost z termosky nalil, ani jsem nevěděl, co chystá. Vzpomínám, jak jsme spolu při jiné příležitosti letěli s L410 a on nám předváděl beztížný stav, podobný jako trénují kosmonauti ve velkých letadlech. Vznášel jsem se tehdy v kabině, přišlo mi to jako hodně dlouhé ale trvalo to asi jen pár sekund, už nevím, ale byl to úžasný pocit. Pak zavolal, ať se chytíme, tak jsme se přitáhli k nejbližší sedačce, sedli si a jak to vybíral, začala postupně "fungovat" gravitace. Nebo jsme spolu letěli v AN-2 z jednoho leteckého dne u Prahy, kde předváděli 2 američtí piloti akrobacii na starých dvouplošnících, na křídlech stály 2 krásné holky a mávaly davům. Ti amíci letěli s námi, jeden seděl s mým kamarádem v kabině, my ostatní seděli vzadu, holky podřimovaly. Kluci v kabině, jak jinak, se po chvíli dostali se na to, co Andula umí. A kamarád to začal předvádět. V kabině panovalo rozjařené veselí, já se držel čeho se dalo a málem jsem blil, jen holky stále podřimovaly, jen v jednu opravdu drsnější chvíli jedna otevřela oči, otočila je v sloup, zakroutila hlavou a řekla do kabiny něco ve smyslu ať už toho nechají, že se tady nedá spát... Tyhle zážitky mi už nikdo nevezme... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se