geometr Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 No tak to jsou otázky, které si kladu taky a ještě jsem se nerozhoupal a jsem neustále nerozhodný. Nosím v současnosti střídavě čtvery hodinky, z toho troje automaty, winder nemam ani na jedny. A největší argument pro mě pro koupi winderu je: "... při náhodném popudu bych mohl rychle vybrat jakékoliv hodinky z windru a byly by hned nachystané bez seřizování..." Když jsem nosil jedny quartzy a jedny automaty střídavě, nějak mi vůbec nevadilo, že musím ty automaty natahovat a nařizovat (o winderu jsem samosebou věděl, ale nijak mě to nevzrušovalo) a když jsem potřeboval rychle vystřelit, prostě jsem si vzal quartzy. Teď už to tak prostě dlouho nemám. Pravdou je, že nemám žádné drahé hodinky, což na jednu stranu znamená, že nějaký solidní winder, je dražší než ty hodinky a na druhou stranu, že to jsou hodinky o které se nemusím bát a opravdu je používám a nosím a kdyby byly pokaždé připravené, nařízené, bylo by to bezva. Pořád prostě nevím.... A jak píšeš, dovedu si představit, že místo windru si za ty peníze, co stojí, koupím zrovna něco jinýho (třeba hodinky). Jo a winder typu z eshopu Conradu bych si domu nedal a hodinky do něj taky ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libor2002 Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 jak rika "gougy": zbytečná nutnostAle jak jednou k vrtici pricuchnes uz to budes brat jako samozrejmost. Klidne bych sel jen do double winderu, i kdyz mas ctyri automaty... kdyz pak snizis stav na dvoje (ale sam tomu neveris ) tak budes mit klid, ze ti dalsi "tocny" zahalej. Nejdulezitejsi je vsak to, ze s vrticem uz moc neresim automat a quartz... proste automaty jsou vzdy pripraveny k noseni, steluji jen datum a nejakou tu minutu jednou za dva mesice. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Saso Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Mám doma winder na 4 kusy, aj keď vlastním 6 ks hodiniek. Chcem poukázať aj na estetickú stránku veci. Hodinky by mali mať svoje estetické a zároveň praktické úložisko ako súčasť interéru, čo solídny winder splňuje. Tiež je zaujímavé pozoravať niektoré návštevy ako čumia, keď sa winder pekne roztočí. Iste sa Ti časom podarí zohnať aj tu na foru winder, čo splňuje Tvoje požiadavky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lukis Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 (upraveno) No, pro mne to bya mimo jine hlavne otazka uskladneni hodinek...vzhledem k tomu, ze jsem poridil hodinky od zdroje bez krabicky a dalsiho prislusenstvi, resil jsem zkraje, jestli peknou krabicku (nejlevnejsi Omega krabicku jsem videl za cca 60 EUR, cestovni pouzdro pak za 20). Winder na 1 pár za 70 EUR pak vyřešil jak problém s důstojným uskladněním, tak natahováním a udržováním správného času. Přece jen si je beru pro radost k obleku nebo košili tak 3 razy do měsíce a bylo by mi líto nechat je ležet jen tak. Za mne rozhodně winder ANO, na uhrforum.de se občas najde pár šikovných a ne drahých kousků, jinak klasika...ebay, watchuseek a samozřejmě taky chronomag (zrovna včera tu jeden kousek byl ) Upraveno 10. října 2013 uživatelem lukis Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
funf5 Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Já vidím tento doplněk, jako nepotřebný. V nějakém vlákně s podobným dotazem to kdysi krásně řekl mechano, něco ve smyslu: "necháváte v garáži nastartované auto" Hodinky mám v krabičce v šuplíku , procedura vybrat, zatřepat, nastavit a jít mě neobtěžuje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
libor2002 Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Kazde auto chce jezdit a nechce stat dlouho v garazi... to ti rekne kazdy mechanik. To uz by jsi mohl rikat, ze mam vytahovat korunku u quartzu, abych setril baterku, kdyz je strkam do supliku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karel hb Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Děkuji za vaše názory. Šlo mi spíš o to, jestli je to nutnost ohledně hodinek jako takových, jejich správné funkce. Je jasné, že pokud mám jedny automaty a ty nosím nepřetržitě, jdou stále a na to jsou hodinky asi postaveny, dostávají optimální režim, aby sloužily co nejlépe a měly co nejlepší životnost. Autu taky nesvědčí, když stojí a nejezdí. A vzhledem k tomu, že hodinky pravidelně nestřídám, tak se stává, že některé leží ve šperkovnici třeba půl roku, než nastane příležitost vzít je na ruku. A nepřipadá mi moc dobré je jednou za čas vytáhnout z krabičky, chvíli s nima třepat a potom je tam vrátit zpět. To asi na strojek není úplně optimální. A když budou celou dobu ležet zastavené, tak to taky není dobré kvůli degradaci oleje, jak jsem tady vyčetl. Tak mi ten winder přišel jako dobrá varianta na ušetření stavu hodinek jako takových. Navíc, jak psal někdo nahoře, je to takové důstojné uložení a doplní to interiér pokoje, ale to už je taková podružná záležitost. Kdybych nevěděl, co s penězma, tak ho koupím hned a vůbec to tu neřeším. Ale protože tomu tak není, hledám spíš důvody, proč to neudělat a raději si za ty peníze koupit další hodinky. Někdo řekne, že je to k ničemu a že si vše vymysleli výrobci winderů, aby mohli prodávat, někdo zase napíše, že je to nutnost kvůli správné funkci hodinek. Já vím, že rozhodnutí bude na mně, ale moc děkuji za názory. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Důvod, proč ho nekupovat, je jednoduchý. Všechny běží, stojíš před škatulí a čumíš jak puk, který si vybrat. Všechny jsou v dosahu. Ochudíš se o moment, kdy nosíš jedny delší dobu (samozřejm? v našem případě max. Pár týdnů), omrzí tě, jdeš do trezoru a ejhle. Hodinky, které jsem už "dlouho" neměl. Radost převeliká. Já mám zase "nové" hodinky. Vím, o čem mluvím, ve sklepě se mi válí dva značkové windery Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 (upraveno) Jo, takhle to mam ted taky. A je to fajn, ale o vrtici i tak premyslim. Nekdy rano si rikam, ze by to bylo fajn. Takhle casto cely tyden podrizuju obleceni tem hodinkam, ktere jsou prave ve sluzbe a nekdy se mi uz nedostava kosil a jindy tricek. Upraveno 10. října 2013 uživatelem Hasňa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 K vintážním pilotkám vintážní spodní prádlo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Winder má dle mě ještě jednu velkou nevýhodu, všechno je jak ve vitríně. viz.: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/63528-nov%C3%A9-%C3%BAbytky/?hl=%C3%BAbytky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sery.vlk Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Vrtič má rozhodně smysl u automatů, které se složitě nastavují (např. cokoli s měsíční fází - nemusí to ani být věčný kalendář .-)V ostatních případech se dá žít bez něj, aspoň si při nastavování utužuješ intimní vztah k dotyčným hodinkám. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karel hb Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 No, co se týká toho, které hodinky vybrat, s tím nemám problém, tedy zatím. Kdysi jsem se rozhodl, že nebudu hodinky hromadit a zatím se toho držím. Mám jedny potápky na léto ke krátkému rukávu, jedny společenské univerzály, které beru k význačným příležitostem a k obleku je přezouvám na kůži, jedny vintage s příběhem, které vyvětrám sem tam z nostalgie, když mám chuť, jinak je velice šetřím. No a na zimu teď hodlám zakoupit něco v pilotním stylu s čísílkama v rozumné výšce, abych neměl problém s rukávy, rukavicemi apod. A samo jedny digi na sport a těžkou práci. Takže ráno neřeším, které si mám vzít, je to striktně dáno ročním obdobím či danou situací. Ale perte to sem dál. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ggrand Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Nazdar Karle. Kratší verze : Je to k ničemu.Delší : Taky jsem měl podobné cukání a pořídil winder. Pak jsem ale zjistil, že třeba Seika (myslím že se strojkem 7s cosi) mi to tak rozhodilo přesnost, že jsem je stejně pak při nandávání na ruku musel seřídit. To, že ti hodinky na ruce či na stole dělají nějaké vteřiny vůbec nemusí platit ve winderu. Taky některé automaty mají rády odlišné sklony winderu,aby se natáhly. Moje teorie byla, že bych hodinkám ušetřil manipulaci s korunkou, jenže to se nedělo, tak jsem jej prodal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 K vintážním pilotkám vintážní spodní prádlo? Nejak tak. Jak mi neco neladi, tak jsem nesvuj. K Ingam mam sladene vse od Gantu. Vincky jsou na pekno, jednobarevne kosile a podobne. No a konecne mam i ty vintazni piloty ke vsemu od vintazniho Barbouru a Martense. Proste kokot, no. Misto abych rubal na predku, tak resim cypoviny. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karel hb Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Nazdar Karle. Kratší verze : Je to k ničemu.Delší : Taky jsem měl podobné cukání a pořídil winder. Pak jsem ale zjistil, že třeba Seika (myslím že se strojkem 7s cosi) mi to tak rozhodilo přesnost, že jsem je stejně pak při nandávání na ruku musel seřídit. To, že ti hodinky na ruce či na stole dělají nějaké vteřiny vůbec nemusí platit ve winderu. Taky některé automaty mají rády odlišné sklony winderu,aby se natáhly. Moje teorie byla, že bych hodinkám ušetřil manipulaci s korunkou, jenže to se nedělo, tak jsem jej prodal.Ahoj Jirko, na Tvojí reakci jsem jako vždy netrpělivě čekal. Než jsem začal o winderu uvažovat, zjistil jsem si parametry na kalibry seiko. Takže už vím, že potřebuji vrtič s kolmým uložením rotorů a s možností nastavení otáček 650-950, což ten mnou vybraný splňuje. Tak si myslím, že při dodržení těchto parametrů by odchylka neměla být tak velká jak popisuješ. Je mi jasné, že hodinky mají jinou odchylku, když leží na stole, když je máš na ruce a když je dáš do vrtiče. Taky vím, že po delší době ve windru je budu muset doštelovat, ale jde mi o to, že zachovám chod strojku v nějakém pravidelném, nenárazovém režimu, co se týká natahování a korunkou je jen lehce došteluji a nebudu je muset protáčet, jako při úplném zastavení a následném seřízení. Pletu se moc? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ggrand Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Myslím, že se nepleteš. Jen jestli nějaké štelování půjde. Moje Seika většinou plně natažené nešly pseudohacknout. No, uvidíš sám. Při nejhorším skončíš jak s těma bílýma oblekovkama v prodejním vlákně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karel hb Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Právě tomu bych se rád vyhnul a tak raději sonduji a rád si nechám poradit, ne jak s těma Srpama. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek124 Odesláno 10. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. října 2013 Až jednou budou na trhu ony bájné levné mechanické Swatchky s 90 hodinovou rezervou chodu, pak mechaniky v pohodě přežijou i bez winderu. Sváteční kousky se budou natahovat jen pro onu "extra příležitost" - zatímco "hlavní pracovní nástroj" bude možné v pátek na celý víkend odložit ve prospěch quartzek a v Pondělí bez oživování nasadit a nosit.Ale do té doby budu rád za winder, který mi aspoň dva nejčastěji nošené mechanické kousky udrží "ready for action" - abych při rychlém vypadnutí z baráku a následném pohledu na ruku nebyl za pitomce. Protože i kdyby byla odchylka winderovým quartzem honěných mechanik 5 minut, je to furt společensky únosnější než pohled na fajnové račmena, kterým došel dech třeba hodinu před nasazením na ruku a které se bez varování probraly cestou do práce... A když už brát winder (pro začátek předpokládám nejspíš nějaký levnější model), tak rozhodně ne holej nezatlumenej plasťák ze kterýho se bude rozlíhat kde co, ale radši masivnější krabku s vypolstrovanýma dvířkama co jdou zavřít a tahy hodinek v tom nehrkají. Zní to jako prkotina, ale s hlučností to dělá zázraky. Ale do ložnice to stejně nejspíš nebude. PS: kdykoliv čtu o problémech s nátahem a pseudohackingem laciných seikorientů, blahořečím den kdy jsem se těch svých m?dek vloni během druhé reklamace zbavil. Etám (2824, 2836 i 2896) k ustálenému chodu kupodivu winder prospívá - a i když občas zůstávají přes noc/den mimo, nepamatuju že by mě kvůli "asi nedostatečnému pohybu předchozí den" nechaly po ránu ve štychu... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karel hb Odesláno 11. října 2013 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. října 2013 Až jednou budou na trhu ony bájné levné mechanické Swatchky s 90 hodinovou rezervou chodu, pak mechaniky v pohodě přežijou i bez winderu. Sváteční kousky se budou natahovat jen pro onu "extra příležitost" - zatímco "hlavní pracovní nástroj" bude možné v pátek na celý víkend odložit ve prospěch quartzek a v Pondělí bez oživování nasadit a nosit.Ale do té doby budu rád za winder, který mi aspoň dva nejčastěji nošené mechanické kousky udrží "ready for action" - abych při rychlém vypadnutí z baráku a následném pohledu na ruku nebyl za pitomce. Protože i kdyby byla odchylka winderovým quartzem honěných mechanik 5 minut, je to furt společensky únosnější než pohled na fajnové račmena, kterým došel dech třeba hodinu před nasazením na ruku a které se bez varování probraly cestou do práce... A když už brát winder (pro začátek předpokládám nejspíš nějaký levnější model), tak rozhodně ne holej nezatlumenej plasťák ze kterýho se bude rozlíhat kde co, ale radši masivnější krabku s vypolstrovanýma dvířkama co jdou zavřít a tahy hodinek v tom nehrkají. Zní to jako prkotina, ale s hlučností to dělá zázraky. Ale do ložnice to stejně nejspíš nebude. PS: kdykoliv čtu o problémech s nátahem a pseudohackingem laciných seikorientů, blahořečím den kdy jsem se těch svých m?dek vloni během druhé reklamace zbavil. Etám (2824, 2836 i 2896) k ustálenému chodu kupodivu winder prospívá - a i když občas zůstávají přes noc/den mimo, nepamatuju že by mě kvůli "asi nedostatečnému pohybu předchozí den" nechaly po ránu ve štychu...Tak to s Tebou souhlasím, jde mi spíš o to, abych udržel v chodu kousky, které se dlouho nedostanou na ruku viz. výše a ani ne tak o okamžitou připravenost hodinek.Winder, na který mám zacíleno, je vypolstrovaný dostatečně a obal je pocivé dřevo, takže hlučnosti bych se neobával. Navíc by šel do obývacího pokoje, takže spánek rušit nikomu nebude.V posledním bodě s Tebou ale souhlasit nemohu. Sice žádné hodinky s Etou ani jiným swiss kalibrem nemám, tak nemohu srovnávat, ale japonců jsem si za celý život užil docela dost a konkrétně na Seiko nedám dopustit. Skoro bych řekl, že čím levnější kalibr, tím lepší výsledky (přesnost, odolnost, poruchovost, životnost atd.) Za mrdky bych je určitě neoznačil, 40 let stará Seika se základním kalibrem po půl dnu nošení mi jdou po odložení stejně dlouho, jako kalibr 6R15, který má 50 hodin rezervu nátahu, takže já smekám a u japonců určitě zůstanu a rád. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se