Přejít na obsah

Změna času (letní/zimní čas)

262 hlasů

1. 1. Jste pro zimní / letní čas nebo jen jeden?

• jsem pro zachování zimního a letního času a jejich střídání
      65
    • jsem pro jeden čas
      197

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 365
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Tak kdo touží po tomhle*, tomu stačí přesídlit do jedné z čtrnácti zemí na rovníku. Nejmíň pět z nich bych si uměl k životu představit i já :)

* já vím, refrakce, ohyb paprsků atd... ale těch 12:10 vs 11:50 se Tvému celoročnímu ideálu blíží nejvíc, a když vezmu v úvahu zatažené dny, bouřky a hurikány, tak to v průměru těch 12h - 12h asi udělá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mě se tvá nadsázka také zrvona moc nelíbila. 
Moje babička ještě po 80tce zdatně kmitala v excelu a poměrně na slušné úrovni studovala kvantovou mechaniku. Opravdu velké štěstí zažívala v době pokusů s gravitačními vlnami v Cernu. 
Před pár dny měl koncert nějaký proslulý 94 letý dirigent.

Odkaz ke komentáři

@PavelK Když už jsme na Chronomagu, tohle novodobé provedení Wadokei znáš? Za mě je to jedna z nejzajímavějších komplikací na kterou jsem za léta na chronomagu narazil - a v podstatě i odpověď na to jak si možná sama příroda představuje běh času během pozemského roku...

Odkaz ke komentáři

Právě že posuvné indexy jsou fígl se kterým může existovat jak lineární 24-hodinový, tak "přirozený denní čas" v jednom pohledu. Kacířsky krásné na tom je že těch pár řepáků vstávajících "se slepicema" by díky tomu mohlo "dle svého ciferníku" fungovat bez přestavování hodinek - a ostatní by se kvůli bruselskému dobytku nemuseli na 7 měsíců v roce stěhovat o extra hodinu na východ :cool02:

Je jasné že kinematicky je ten pantografový mechanismus složitý jak prase, ale tím spíš je na podobné věci prostor u smartwatch s displejem. Ono už tam teda v elementární podobě něco málo je - akorát škoda že poslední dobou je vývoj sebemrskačsky tlačen do falešné adorace buzerantství a negerství, takže na užitečné inovace časomíry pro normální lidi nezbývá čas... :yucky:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

Radku, to tvý dělení na pár řepáků vstávající se slepicema a na ty ostatní už začíná být (alespoň pro mne) legrační. Ono je to v reálu cca půl na půl, i když třeba v tvý sociální bublině zrovna ne. Obzvlášť vtipný mi přijde, když se v jednom odstavci zaklínáš přirozeností (poledne je jen jedno, půlnoc je jen jedna a ohýbání času je fuj) a přitom bohorovně považuješ svůj soví styl za ten jediný normální - přitom normální jsou oba, skřivaní i soví (přičemž po tisíce let lidi závislí na sběračství, lovu a později zemědělství a chovu zvířat museli využívat přirozené denní světlo a přes léto byli skřivani holt skoro všichni, pokud nebyli sjetí nebo ožralí. Sovy si zas užily to svý v zimě pŕi opravách a výrobě nářadí, zbraní, oblečení...). 

Někdy mi trochu zvedáš mandle...

Za odkaz na Wadokei ale dík, to jsem neznal a je to pecka.

Odkaz ke komentáři

Jenže tady vůbec nejde o sovy, skřivany a živočicháře, ale o zvrácenost vynucovaného šoupání časem o celé hodiny sem/tam aniž bych cestoval. I z času příspěvků je možná znát že se poslední dobou ze zdravotních důvodů posouvám spíš mezi ty druhé - ale jde o mou soukromou věc a bylo by mi zásadně proti srsti, kdyby si ji měli "solidárně" vyžírat i ostatní (rodina, pekaři, felčaři, prodavači, řidiči) a vstávat kvůli tomu že "já už přece taky nespím" o hodinu dřív. 

Odkaz ke komentáři

Aha, tak to jsem tě jen nepochopil - omlouvám se.

Myslím, že se zaměřuješ především na teoretické aspekty diskutovaného problěmu a já zas hlavně na praktické, takže se argumentačně tak trochu míjíme :)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Tak je pravda, ze je trapne, ze v soucasne dobe umime "hybat casem" jen o celou hodinu. Kdo nadava, ze prechod o 1h je skokove moc (coz muze byt pro lidi stavajici hodne brzo skutecne pocitove spatne), tak by snad zvladl dva prechody po pul hodine, nebo 4 po ctvrhodine, ne?

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Měl bych takový dotaz, který s tímto tématem částečně souvisí. Brzy budeme štelovat hodinky na zimní čas - o hodinu zpět. Napadlo mě, vadí nějak hodinkám s automatickým strojkem nastavení času posunem ručiček zpět? Nebo se musí pouze ve směru - dopředu?

Odkaz ke komentáři

Nikdy jsem nic podobneho nezaznamenal. Pokud by tak u nekterych hodinek/typu strojku bylo, melo by to byt zmineno v navodu. Obecne se nedoporucuje hodinky stelovat v dobe, kdy hodinova rucicka ukazuje nahoru. Pokud se jedna o rozmezi 9-15h, neni datumovka v zaberu a nic by hrozit nemelo. V pripade 21-03h by to “mohlo byt” rizikove. Ale uz jsme asi vsichni udelali i to a minimalne ja, jsem si tim hodinky neznicil. Byt v poslednich letech se toho snazim vyvarovat. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...