Přejít na obsah

Poraďte jakou trekovou obuv ?

Doporučené příspěvky

před 11 hodinami, Šťovík napsal:

Boty na horské ultramaratony, které promoknou za 30 vteřin.

Tak hodně štěstí 👍

Nebo boty s goracem které propolis za 2 hodiny a už nevysusis? Já kvitují když dělá výrobce obě varianty a dále ať je to na výběru každého soudruha.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlasím, že jsou lepší, pohodlnější a vzdušnější boty ze síťoviny.

Ovšem na celodenní horský výlet, kde se celkem rádo mění počasí naprosto nevhodné.

"Plné" boty sice nevětrají, ale nebude v nich po zbytek výletu bažina.

Ono stáčí jít v síťovaných botách v dešti po městě, kde je možnost návratu domů a člověk je z toho otrávený. 

Odkaz ke komentáři

Boty s GTX nie sú na túrach žiadna všeobecne platná výhoda. V teplých krajinách je často oveľa výhodnejšie zmoknúť a nechať ich na nohe vysušiť rádovo v desiatkach minút, ako sa po celý čas pariť v igelite. A v studenších krajinách je zasa celkom použiteľný variant s membránovými ponožkami, ktoré stačí mať v bágli spolu s bundou ako zálohu pre prípad dažďa. Je to o vkuse a use case.

A to hovorím ako človek, ktorý má komplet všetky topánky s GTX.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

z meho pohledu je to presne jak pise @wawrik, pro kazdau situaci je vhodnejdi jina varianta a zalezi co si kdo vybere a co komu vyhovuje. Osobne vyuzivam vsechny 3 moznosti co popisuje,

Odkaz ke komentáři

Šťovík - Moty si predovšetkým kúpil špecializovanú obuv na trail beh. Bežne sa beháva bez GTX, pretože priedušnosť je tam na prvom mieste. Čo natečie, to vytečie a dnešné materiály schnú rýchlo, čo môžem potvrdiť u LaS Cyklon, či Salomon S/lab Genesis, ktoré používam mimo behu aj na turistiku. Už mi premokli a nebol žiaden problém, lebo skutočne rýchlo vyschnú. Poprípade si neskôr vezmem náhradné ponožky.

Oveľa viac u trail bežeckých oceňujem to pohodlie a hlavne stabilitu a priľnavosť podrážky na skalách aj za mokra a v tom je LaSportiva jedna z najlepších, hodí sa to aj na ich využitie pre bežnú turistiku. Tým nezatracujem GTX, je fajn, ale už to tak neriešim ako kedysi, že je to dogma v jeho používaní aj pri horských túrach.

Odkaz ke komentáři

Nerozumím tomu, proč mi stále podsouváte Goretex.😀

Já jsem o Goretexu nenapsal ani čárku.

Celou dobu píši pouze o tom, že existují i plné (nesíťované) trail boty, u kterých vydrží déle noha v suchu při nepříznivém počasí.

Dá se to vyzkoušet i doma. Stačí si vzít hrnec a cedník a do obojího nalít vodu.

Odkaz ke komentáři

Tiež som to pochopil tak, že Šťovík myslí na membránu. A tiež ma zaujíma, aké to sú nesieťované trail topánky? Bavíme sa o trail bežeckých, ano?

Pretože bezmembránové, menej sieťované = iný materiál na zvršku - niečo ako ripstop má napr. Scott Supertrec, ale tie premokli teda fakt asi o 10min neskôr, nooo, to je fakt výhoda😉. Preto majú Supertrec aj GTX verziu. Ale ten pocit upotených nôh v terajších horúčavách, eee, ďakujem, nepotrebujem.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Výborne, tak už nebudem sám. BOA je super, najlepšie je to doťahovanie počas chôdze aj s batohom. Po pár krokoch si vždy ešte donastavím doťah, stačí len trochu nohu nadvihnúť, cvak cvak a hotovo. 

Zo začiatku som si pri doťahovaní pomohol druhou rukou - dole u špičky ešte prstami natiahol šnúrku a cvak cvak doťah, lebo to nedotiahne úplne rovnomerne.....ako si neskôr sadla noha, už som to prestal robiť. Takisto aj obúvanie cez elastický návlek už nerobí problém, všetko sa to poddá, ale zachová sa elasticita návleku.

Sú to perfektné topánky, výborná stabilita na trail beh i na turistiku! Ale v horúčavách to v nich teda nie je nič extra, noha už tak cez tie vrstvy nedýcha. Niekoľkokrát som to spomenul, v tomto vedie ešte priedušnejší Jackal II BOA.

Som zvedavý, aké dojmy budete mať z nich vy. Daj vedieť, plusy i mínusy.

Odkaz ke komentáři

Se značkou Salewa jsem skončil. 3x stejné boty (žena a dcera s GTX, já bez) a všechny se začaly sypat na stejném místě. A to neměly našlapáno nic moc. V místě ohybu u špičky se začala trhat tkanina. Cca stejně používané vysoké LaS TX5 jsou jak nové.20240823_115341.thumb.jpg.7fad6bc60556cf346d3bd720b5e5004d.jpg20240823_115259.thumb.jpg.3408b8d18ccc200cd986ea746e4fba0d.jpg20240823_115318.thumb.jpg.d55c957aae74cb3d72c37483a51884c9.jpg20240823_115330.thumb.jpg.b98f7e2ae1a0d16582ab3fb8d5df6825.jpg20240823_115336.thumb.jpg.78004639f0067b5f2137f717de15d181.jpg

Odkaz ke komentáři

V 10. 6. 2024 v 20:02, Maro napsal:

Jak jsem tu hledal nedávno neco kotníkové a lehké jako náhradou za Asics Gel-Sonoma, tak jsem podlehl marketingu a šel na přechodno (jako prozatímní nahrada) úplně jinou cestou a koupil dočasně Altra Timp. Veden hypem značky a solidní cenou jsem neodolal, no a upřímně jsem extrémně zklamaný. Celou dobu se směju mě barefoot polovičce, že má boty jak klaun a ty altry jsou to samé. říkám si, třeba má pravdu a zdravotní benefity široké špičky tam třeba fakt jsou a aspoň nejsem barefoot chuj a mám normální boty i když vypadám, jak ptakopysk...

No po prvních pár km z roztok do Unetic a zpatky a musím říct, že ne. Je to picovina. Noha v tom klokta jak snopel v bandasce, nikde nic nedrží, má to plochou vložku, takže po kilometru z toho bolí nohy jak z nesprávně vypečených lyžaků a po první vycházce očekávám, že životnost podrážky (jak tady správně podotkl tuším Prochy) bude veskrze další 3 výlety do pivovaru, vic nedají. Plus teda řídit se v tom nedá, je to horší jak pantofle (ale na to ta bota není určena, tak jim to vyčítám jen okrajově).

Za mě obrovské zklamání.

Tak ubehly 2 měsíce a boty jdou oficiálně do koše (respektive první na reklamaci a pak do kose). Jelikož mi nejsou příjemné, tak jsem v nich chodil jenom okrajově nenáročné procházky, suma sumarum mají nachozene tak 50 km maximálně. Což stačilo, aby bota vypadala takhle.

Plus v předu v ohybu taky odlepene, jenom tam to není tolik vidět.

IMG-20240823-WA0000.jpeg

Odkaz ke komentáři

Ten separovaný líc v patě je velmi pravděpodobně vada, špatně to přilnulo k vrchovému úpletu. Pokud jsi to reklamoval, měli by to uznat. Lepit to jde blbě (prakticky nejde), takže by měli vrátit peníze.

Odkaz ke komentáři

V 23. 8. 2024 v 15:01, paya01 napsal:

Se značkou Salewa jsem skončil. 3x stejné boty (žena a dcera s GTX, já bez) a všechny se začaly sypat na stejném místě. A to neměly našlapáno nic moc. V místě ohybu u špičky se začala trhat tkanina. Cca stejně používané vysoké LaS TX5 jsou jak nové.20240823_115341.thumb.jpg.7fad6bc60556cf346d3bd720b5e5004d.jpg20240823_115259.thumb.jpg.3408b8d18ccc200cd986ea746e4fba0d.jpg20240823_115318.thumb.jpg.d55c957aae74cb3d72c37483a51884c9.jpg20240823_115330.thumb.jpg.b98f7e2ae1a0d16582ab3fb8d5df6825.jpg20240823_115336.thumb.jpg.78004639f0067b5f2137f717de15d181.jpg

Vypadá to na konstrukční vadu, pokud se stejný problém opakuje na třech různých párech stejného střihu, vždy na stejném místě. Nános na vrchovém úpletu materiál zpevní a ten má tendence praskat v mezerách mezi zpevněním, kde je měkký. Pokud tím místem navíc prochází linie ohybu (tedy místo kde se noha/boty ohýbá). Reklamuj to, šance na úspěch veliká. Roli by ale mohlo hrát i nedokonalé padnutí, bohužel to z těch fotek nejde dobře poznat. 

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Garmont Dragontail. Skvělé, robustní a pevné univerzální nástupovky, výborně použitelné i ve městě, pokud je počasí podobné tomu aktuálnímu. Tahle bota se hnedtak něčeho nelekne a i přes použitou GTX membránu se v ní v létě noha nijak nepotí (ale mně se hnáty moc nepotěj tak nějak obecně). Tohle už je starší model, pár let už je nosím. Používám vpodstatě jen na lehčí a střední terény (podle podmínek a počasí). Přestože mají jen jednoduché šněrování a Garmont nemá dvakrát široké kopyto, dají se zašněrovat tak, že v nich vydrží i širší noha s lehce vyšším nártem. Od pohledu bych tomu nikdy nevěřil, ale fakt to jde. Uvnitř jsem doinstaloval 3/4 ortopedické vložky Svorto - to je úplně jiné chození. Proč tohle nemohou řešit už výrobci bot? 

IMG_20240916_004251.jpg

IMG_20240916_004316.jpg

Odkaz ke komentáři

před 8 hodinami, Corvus corone corone napsal:

Uvnitř jsem doinstaloval 3/4 ortopedické vložky Svorto - to je úplně jiné chození. Proč tohle nemohou řešit už výrobci bot? 

Robia to naschvál - každý, kto potrebuje riešiť ortopedický problém, potrebuje iné riešenie a vložku. Takže sa dáva lacná univerzálna s tým, že ak je potrebná korekcia, dokupuje sa individuálne.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

před 5 hodinami, wawrik napsal:

Robia to naschvál - každý, kto potrebuje riešiť ortopedický problém, potrebuje iné riešenie a vložku. Takže sa dáva lacná univerzálna s tým, že ak je potrebná korekcia, dokupuje sa individuálne.

Jasně, to chápu. Ale tyhle vložky za cca 200 kaček nejsou nic speciálního od ortopeda. Je to vcelku nenápadná podpora klenby a lehké odpružení paty. To by měl být základ v každé slušné botě jako prevence budoucích problémů. Místo toho i v těžké trekovce za sedm papouchů najdeš honosně popisované cosi, co když vytáhneš ven, tak bys výrobce nejraději nakopl mačkou do pihele. 

Upraveno uživatelem Corvus corone corone
Odkaz ke komentáři

Nemyslel som vložky od ortopéda... Pozri, ty si si dal vložku s nenápadnou podporou klenby a ľahkým odpružením päty. Iný potrebuje väčšiu klenbu a žiadne odpruženie, tretí zasa doladiť väčší drop, štvrtý zasa chce kožu namiesto plastu, atď. Takže výrobca by tam dal drahšiu a viac vyklenutú vložku, ale aj tak by išla do koša, pritom by to navýšilo cenu úplne pre všetkých, aj pre tú väčšinu, čo ju nechce.

Napríklad ja som nikdy vložky neriešil, až na doslova pár prípadov, keď som potreboval viac izolovanú zimnú. Kamarát (predavač v outdoor shope) zasa od mala presne naopak, každú vložku vyhadzuje a dáva si tam svoju overenú. Stojan, ktorý majú v shope, ponúka 8 rôznych kombinácií dropu, hrúbky vložky a supportu pod prstami, plus dve ďalšie zimné.

A to je stojan s vložkami len od jedného výrobcu, majú tam aj pár ďalších, pritom sa nedá povedať, že by sa jediná z tých vložiek predávala nejako výrazne viac ako iné, a mala by byť v topánkach default.

Podľa mňa je to súčasné riešenie s lowcost vložkou úplne pochopiteľné a najlepšie.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...