Přejít na obsah

Základní trojice hodinek


Doporučené příspěvky

Nedávná úvaha v mém statusu, resp. následná odezva (zčásti přes SZ) mě vedla k myšlence založit na dané téma samostatné vlákno.

 

Pro ty, kdo nečetli, přikládám původní ?startovací? úvahu:

 

?Zjistil jsem, že pořízení speedů mě ráno staví před otázku: LLD nebo speedy, přičemž odpověď si nedokážu jakkoli logicky odvodit. Chtělo by to tedy hodinky zcela jiné kategorie, a jelikož už jsem snad dospěl i do kategorie oblekovek, pokukuju po Stowa 390 A 10 (bez data se prostě neobejdu). A možná by ještě zbylo na Monstra k moři. A nakonec věčná otázka: má to smysl??

 

Následovaly zajímavé reakce, z nichž mj. vyplynula myšlenka o základní hodinkové trojici.

 

V prvé řadě je zde třeba připomenout, že ne každému musí toto sedět. Někdo je vyložený sběratel a má kufříky, vitríny či trezory plné hodinek a jemu představa 3 hodinek musí připadat směšná. Jiný je one watch guy a více než jedny hodinky považuje za zbytečnost. No a pak jsou ti, kteří nejsou ani jedno ani druhé.

 

Takže nedávné zjištění, že při nošení džínů mám na výběr dvoje hodinky, které se však příliš nehodí ani k obleku ani různým pracovním či outdoorovým aktivitám, mě právě vedla k úvaze o tzv. základní trojici hodinek, tj. k džínům, obleku a otloukánkách.

 

Jelikož tedy pro prvou kategorii mám dvoje, rozhodl jsem se jedny prodat (jen stále nevím které) a za utržené peníze dokoupit oblekovky a za zbytek pořídit nějaké ty otloukánky.

 

Nejprve bude nutno vyřešit dilema co prodat. Speedy co mám, nejsou nějakým extra zajímavým modelem a ani manželka z nich není nijak nadšená. Pro mě osobně však mají jisté kouzlo, navíc se velice dobře a pohodlně nosí a zřejmě i svou velikostí líp vyhoví mé hubené ruce. LLD jsou kapitola sama pro sebe, krásné hodinky, v dané cenové kategorii dle mého bez přímé konkurence a zřejmě nejpovedenější z aktuální kolekce Longines. Jediná jejich nevýhoda (pro mě) je jejich velikost s čímž souvisí i to, že se mi nenosí tak pohodlně jako speedy. Takže bude ještě boj, ale spíše půjdou z domu LLD, byť zřejmě budu litovat.

 

post-29493-0-91385900-1400163135_thumb.jpg  post-29493-0-97236500-1400163318_thumb.jpg

 

Pak by měla následovat ta příjemnější pasáž, totiž doplnění portfolia.

Jako oblekovky bych aktuálně osobně viděl např. STOWA Antea 390A 10, případně (i když to nejsou 100% oblekovky) pokukuju i po řadě Marine.

 

post-29493-0-06949000-1400163633_thumb.jpg

 

No a ty otloukánky by třeba mohly splnit starší Monstra či SKX007 či jiné hodinky podobného charakteru i cenové relace.

 

post-29493-0-32707800-1400163771_thumb.jpg

 

Ve finále by odpadlo ranní dilema (pro mě celkem otravné, zejména po ránu, kdy nerad přemýšlím) co si vzít dle v návaznosti na denní program, neboť by volba byla jasně daná.

 

Znovu zdůrazňuju, že každý to vidí jinak, spoustě lidí vyhoví pro všechny aktivity jedny hodinky a jiný jich má naopak pro všechny příležitosti tolik, že má jen dilema, které zrovna vybrat. Navíc tuto základní trojici lze samozřejmě doplňovat dle preferencí každého člena ? já mám dále ještě nějaké ty Primky (i když většina už odešla do světa) a také hodinky po tátovi - Heuer vintage chronograf a po dědovi obdélníčkové Omegy z 30. let.

 

Každopádně se mi líbí, že jednotlivé kategorie lze modifikovat a samozřejmě hodinky obměňovat dle osobních preferencí a stavu peněženky. Např. v kategorii ? k džínům? je pole působnosti asi největší, osobně si dokážu představit v této sekci všechno možné od Ingů až Explorery. Samozřejmě obdobně to platí i pro zbylé dvě kategorie. 

 

A jelikož jsme ve vlákně "Poraďte s koupí/výběrem ocením každý názor či podnět ve vztahu k danému tématu, zejména jaké jsou právě pro Vás ty nej, případně jaké máte či doporučíte?

 

Závěrem díky za podporu členům bohus76 a Lu2cz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 152
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Oblekovky, jeansové a sportovní (takhle to mám poskládané já) k tomu pár vintage a nějaké Gshocky a ideálně ještě jedny crazy plážovky a je to komplet ;)

 

Speedmastery, co máš, jsou imho extrémně nedoceněným modelem - spolehlivé chrono v automatu, lehce opravitelné v rozumné velikosti a špičkovém provedení? Kdysi jsem je zavrhoval, jako "nepravé Speedy" ve srovnání s moonwatch, ale později u mě v očích narostly. LD jsou nádherné, ale taky mi neskončily na ruce (v Bratislavě jsem jednou málem neodolal a odnesl si ten kufr z obchodu) kvůli velikosti, která je spíše pro ty, co nosí Planet Ocean 45,5.

Myslím, že bys měl nosit ty, co Ti sedí než ty, co jsou "uznávanější"

 

Přeji prima hledání oblekovek - výběr je na tom všem stejně ten nejlepší ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tohle přesně teď řeším, a mám v podstatě  stejnou svatou trojici, ale trochu posunutou. 

 

primární pro mě jsou pracovní hodinky k pracovníku obleku, maximálně business casual, ale klasické oblekovky mě (zatím?) nudí (klasické starší menší Raymond Weil Tradition už vůbec nenosím, i když třeba Stowa shora už ujde) a zároveň nejsem ochoten měnit řemínek a ráno v polospánku ke kombinaci oblek - košile - pásek a boty ještě cokoli řešit. Sledoval jsem nedávnou diskusi o tom, jak by měly vypadat oblekovky (mají být s číslicemi nebo bez nich, bohužel mi nejde dát prolink), a byť jsem téměř se vším souhlasil, všecha uváděná kritéria "pravých" oblekovek považuju za prolomitelná s výjimkou pro mě zásadního kritéria, že řemínek by měl ladit k pásku a botám.

 

tzn. pro mě se to vyvinulo takto:

 

původní stav (2013): 

1. univerzální hodinky na ocelovém (?, každopádně má stříbrnou barvu) tahu, černý číselník (Oris); nošeny výlučně k obleku a na víkend z obavy o obnošení nechávány doma

2. na víkend levné potápky

3. sporttester (Suunta) pouze na běh a kolo

oblekovky nenošeny

 

cílový stav (2015?)

1. pracovní - minimálně dvoje:

a. téměř oblekovky, černý řemen

b. hodinky stále ještě dobře použitelné k obleku, hnědý řemen (přibližně asi odpovídá kategorii k džínám, i když ani jedny z uvažovaných Speedů či LLD by nešly použít k obleku tak, jak to cítím já; uvažuju o Hamiltonech Jazzmaster AutoChrono nebo Spirit of Liberty)

2. víkendovky - otloukánky - asi stále levné potápky, dají se vzít i na prázdniny

- sportester bude pravděpodobně nahrazen chytrým telefonem nebo activity trackerem,

- oblekovky budou asi prodány, a

- vůbec netuším, co udělám s orisy, protože to byl dárek od ženy... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyborne tema, pridam se se svoji troskou do mlyna. Jako pacient zacatecnik to vnimam tak, ze opravdu svata trojice je pro me nejidealnejsi reseni, ale nevylucuji, ze si chronobundus v budoucnu nevybere svoji krutou dan :)

 

Mit hodinky work/leisure/tool je muj momentalni, castecne jiz naplneny, cil. Vyse uvedene Stowicky byly mym prvnim kouskem po zhruba 15 letech nenoseni hodinek, ke kteremu jsem dospel po zrale uvaze - jednak se mi desne libi :) a jednak travim denne jeho podstatnou cast v praci jako "kravatak" i kdyz oblek nosim uz spise sporadicky :)

 

Druhe na radu prisly tooly... Tedy chtel jsem puvodne tooly, ale vzhledem k tomu, ze monstra a jine podobne typy hodinek /jako diverky/ se zene vubec nelibi :) byl jsem nucen s ohledem na prichazejici leto a nutnost koupaci odolnosti volit neco s 10ATM ale v sekci leisure. Volba nebyla az tak tezka, protoze s ohledem na omezeny rozpocet a rozkolisanost co ze to vlastne chci :) jsem od zdejsiho Nezvazeneho clena :) diky Ondro, zakoupil chronografy claude bernard, ktere naprosto dokonale splnily (zatim na chvili) me chronopotreby - 10 ATM, prijemna cena a vzhled, a quartz chronografova ETA - kombinace cerna cervena, vypadaji trosku (trosku hur) jako vyse ukazane warannovi Omegy. No a vzhledem k moznosti videt nazivo a zkusit na ruce moony, bohuzel uz vim, kam budu asi v teto kategorii do budoucna pokukovat (v trosku jine cenove relaci nez zminovane bernardyny).

 

Takze sekce toolwatch je jeste nezaplnena, a verim, ze i pres znacny odpor me drahe a krasnejsi polovicky casem skoncim u nejakych monster, ktere tady na foru budou k mani :) nebo neceho podobneho :) vzhledem, cenou a odolnosti.. Predstavu mam takovou, ze to budou slusne (200m a vic) vodotesne, masivnejsi kousky, s luminou, u kterych na nejaky naraz, oder a skrabanec nebudu hledet :)

 

A taky nemohu vyloucit, ze v leisure/jeans kategorii se neobjevi nejake steiny v bronzu s rucnim natahem a prumerem 44 mm :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo a sorry, jeste jsem zapomnel... pokud mohu vyjadrit svuj nazor, tak waranne urcite zustan u tech speedu, jednak Ti samotnemu lepe sedi (pohodlneji se nosi), jednak dle meho nazoru Ti i opticky lepe sedi na ruce a nakonec se mi proste vic libi nez ty Lka :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U One watch guy je jediná zaplatitelná možnost Rolex Sub no date, nebo možná bez vody i Moony - ale kde je potom všechna ta sranda? (v jedněch hodinkách pro chronomagora určitě ne i když u AP15300 se to dá  pochopit) ;) Takže troje jsou základ a pak nástavby a mezistupně a něco málo do sbírky a ..... ..... :lol2:

Upraveno uživatelem gougy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U One watch guy je jediná zaplatitelná možnost Rolex Sub no date, nebo možná bez vody i Moony - ale kde je potom všechna ta sranda? (v jedněch hodinkách pro chronomagora určitě ne i když u AP15300 se to dá  pochopit) ;) Takže troje jsou základ a pak nástavby a mezistupně a něco málo do sbírky a ..... ..... :lol2:

Ale kde. Kdo by nosil potápky k obleku, že ? :D Pokud jedny, tak AP, jak píšeš nebo Omega AT, jako mám já ! :lol2:

Jo a pokud troje, tak jedny pro každý den (práce, hospoda), druhý dovolenkový (potápky) a třetí oblekovky .

Upraveno uživatelem honza71
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale kde. Kdo by nosil potápky k obleku, že ? :D Pokud jedny, tak AP, jak píšeš nebo Omega AT, jako mám já ! :lol2:

Jo a pokud troje, tak jedny pro každý den (práce, hospoda), druhý dovolenkový (potápky) a třetí oblekovky .

 třeba já. Suby ke kvádru nosím.

Za dobu členství na chronomagu se mi vyprofilovala "definitvní" trojice - Suby, Moony, Snowflake.

Vyhovující na téměř všechny příležitosti, jen na opravdu těžkou práci mám Seika

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K jakesi idealni trojici prave ted smeruju, tedy univerzaly, potapky na otloukani a neco k formalnejsimu obleceni, ale nikoliv cistokrevne oblekovky. Jenze se mi do hlavy vkrada myslenka, jestli neni lepsi soustredit prostredky vic jednim smerem, nez je tristit.

Zatim ale asi nejsem dost zralej na uspokojeni ega jednim kusem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 třeba já. Suby ke kvádru nosím.

Za dobu členství na chronomagu se mi vyprofilovala "definitvní" trojice - Suby, Moony, Snowflake.

Vyhovující na téměř všechny příležitosti, jen na opravdu těžkou práci mám Seika

Dobry kombo... pridal bych ty Stowy a jsem spokojenej :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...