Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Tak vám nevím. Včera jsem poslouchal hosta Lucie Výborné pražiče a baristu v jedné osobě a dověděl jsem se že v Itálii dělají dobré kafe z mizerných kávových zrn a proto může být tak levné cca 1?. Kdežto u nás se dělá káva z kvalitních zrn a proto je drahá.

Moje zkušenost je, že v Itálii, jsem ještě na mizerný kafe nenarazil a to tam jezdím tak 2-3x ročně a u nás málo kdy narazím na dobrý kafe. Asi mám smůlu.

Nevím jakou máte zkušenost s Candycane coffee, ale mě ten barista moc nepřesvědčil.

Upozorňuji, že nejsem odborník a doma umím uvařit, pouze kafe z automatu a to mě taky moc nechutná ať do toho sypu kafe za 1000Kč/kg nebo za 3stovky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak vám nevím. Včera jsem poslouchal hosta Lucie Výborné pražiče a baristu v jedné osobě a dověděl jsem se že v Itálii dělají dobré kafe z mizerných kávových zrn a proto může být tak levné cca 1?. Kdežto u nás se dělá káva z kvalitních zrn a proto je drahá.

Moje zkušenost je, že v Itálii, jsem ještě na mizerný kafe nenarazil a to tam jezdím tak 2-3x ročně a u nás málo kdy narazím na dobrý kafe. Asi mám smůlu.

Nevím jakou máte zkušenost s Candycane coffee, ale mě ten barista moc nepřesvědčil.

Upozorňuji, že nejsem odborník a doma umím uvařit, pouze kafe z automatu a to mě taky moc nechutná ať do toho sypu kafe za 1000Kč/kg nebo za 3stovky.

 

Od Candycane  jsem měl teď Rwandu na filtr a musím říct že po dlouhé době fakt káva co mě oslovila. Teď mám Rwandu z Nordbeans, která mě úplně nebaví zatím, ovocné tóny jsou přetlačené určitou zemitostí (ale to bude spíše jenom chyba v přípravě, moc se mi nepovedla) a druhou Rwandu Huye Mountain z Karma Caffe, která je celkem OK, ale čekal bych od ní více.

 

Proč bych čekal více je to, že Rwanda Huye Mountain v podání Goriffee byla to absolutně nejlepší, co jsem kdy pil a bohužel už ji nemají v nabídce. Tahle káva mě tak nadchla pro Rwandu, že v poslední době dycky beru alespoň jeden pytlík z téhle země. Je to pro mě jak Dornfelder - taková sázka na jistotu.

 

No a Rwanda z Karma Caffe je i důvod, proč jsem vlezl sem a četl vlákno cca posledních 70 stránek... Potřebuju povýšit domácí setup. Byť jsme v poslední době nakoupil hromadu věcí na alternativy a mám už chemex (pro mě největší jistota a nejlepší káva, ale nejsem příliš konzistentní na výstupu) , french press (nepoužívám, vadí mi, že nedokážu stoprocentně přefiltrovat), aeropress (ten teď jedeme hodně, ale přijde mi, že hodně potlačí ovocnou složku, což je pro mě nežádoucí, zato výsledky perfektně konzistentní), vacupot (ten bych chtěl používat více, ale moc se mi nedaří příprava tak, aby to bylo OK. asi by to chtělo plynový hořák, tady totiž viním sklokeramickou desku)

 

Přes všechny tyhle pitomosti jsem pořád ale nezainvestoval v tom nejužším hrdle, a to je mlýnek. Za celou dobu fungujeme na ručním Hariu Sketron, který aeropress třeba zvládne úplně v pohodě, ale při hrubším mletí je poměrně vysoký podíl jemných částeček, regulace je nesmyslně řešena tak, že je nutné sundat kličku, přenastavit a zase nasadit, navíc není ani žádné značení kroků, čili po každém čištění je nutné ho nastavit znovu. Jo je to levný mlýnek a za mě není vyloženě špatný, na cesty stále super, na doma bych ale chtěl pořídit elektrický. Především proto, že současnou Rwandu z Karma Caffee jsem dnes mlel 30g 7 minut. Mlýnek vrzal, skřípal ale dolů propadlo minimum.

 

Zároveň jsem si usmyslel, že bych nerad měnil mlýnek poté, co bych případně pořídil páku (čemuž se doteď zarytě bráním, ale nevylučuju, že časem nějakou Silvii k Vánocům koupím),. Jsem si vědom toho, že moc mlýnků co zvládnou oboje není, z toho co jsem nastudoval bych odhadl, že předpokladem budou asi konické kameny, je to tak?

 

Rád bych to vyřešil co nejdříve, jelikož na HO už mě nebaví mlít každý týden půl kila kávy růčo :-D

 

Jaké jsou varianty:

 

1) Hario V60 mlýnek od kámoše

- kámoš přešel na rocket, koupil si k tomu eureku specialista a tak mu zůstal doma Hario V60 mlýnek. Nabízí mi ho za 3 litry s tím, že je skoro nepoužívaný. Původně si ho chtěl nechat na příležitostné filtry, ale jelikož už ho půl roku nepoužil, tak je ochotný mi ho pustit.

- co mi na tom vadí - pokud se rozhodnu nakonec přecejen přikoupit espreso, tak bude muset taky z domu, čili to můžu rovnou koupit celý setup za 30, čemuž se chci zatím vyhnout

- Graef CM80 což, jak jsem pochopil, je "originál", se dá nový koupit za 3 500, se zárukou, čili nevím jestli do toho jít

- plastové uložení kamenů a nedostupnost náhradních dílů

 

2) ascaso i-steel

- našel jsem recenze, že by měl být použitelný na filtr i espresso

- nový se dá sehnat za 7, jetý cca za půlku

- co jsem se dočetl tak je tady poměrně vysoká retence, což vzhledem k tomu že udělám 2 kávy ráno, 2 kávy po obědě a 1-2 kávy odpoledne (přičemž po skončení karantény se počet sníží cca na půlku) tak se tohohle celkem bojím. navíc už teď je spotřeba celkem vysoká, takže prohánět 5 gramů kafe na prázdno před každým použitím znamená 15 korun denně spláchnutých do záchodu

- údajně složitější nastavování/přepínání hrubosti mezi espresem/filtrem (zatím mě tolik netrápí)

- verze s uchycením v kovu má ploché kameny (nevím, dobře/špatně?), málem jsem ho objednal, když jsem ho našel nový za 4, pak jsem ale zjistil, že to je verze s plastovým uchycením slabším motorem a kónickým kamenem (na filtr by snad mělo být lepší, nebo se pletu?) - každopádně uchycení v plastu moc nevěřím a vzhledem k tomu, že kávu beru většinou light roast tak se i bojím, aby to přežvýkal

 

3) Eureka Mignon nebo něco jiného od Eureky

- nic o něm nevím, našel jsem na bazaru

- dále také viz bod 6

 

4) Něco od Mazzer (asi super jolly nebo mini), z bazaru

- je jich docela dost kolem 200?, předpokládám, že se bude dát sehnat i levněji, trochu bych si ho potunil ala Tikal na single dose

- netuším, jaká je retence, netuším, jak zvládne filtr

 

5) Mahlkonig Vario Home

- někdo tady psal, že na filtr super a na espreso se řeší výměnou kamenů za keramiku - je to tak nebo je to blbost?

- na bazaru jsem našel nejlevněji za 6 což už je docela dost v kontextu nového ascasa a designově taky nic moc... ale funkce je hlavní, rozumem se asi nejvíc kloním sem (pokud by to opravdu byla ta nejlepší levná varianta)... i když super jolly mi asi přijde jako větší stylovka :-D

 

6) Varianta snů Niche Zero

- tohle mi přijde objektivně jako nejlepší varianta v kontextu použití, měl by zvládat filtr i espreso (kámoš chce dokonce vyměnit Eureku za tohle... mám počkat na tu jeho Eureku??? :-D )

- minimální retence, single dose... prakticky to splňuje objektivně přesně to, co od mlýnku chci...

- 500 liber se mi fakt nechce dát... rád bych ho koupil jetý, ale nejsou...

- taky jsou kameny uloženy v plastu...

 

Potřeboval bych trošičku pošťouchnout, kam dále... Barraza Encore jsem tu přečetl několikrát, ale upřímně mi to přijde jako dost lowend, pravděpodobně by ji čekal stejný osud jako Hario a tím pádem bych asi raději vzal to Hario od kámoše...

 

Cenově bych se chtěl hýbat někde mezi 150-250?, bazar mi nevadí, čím míň tím samozřejmě lepší, víc se mi nechce, leda by to byla nějaká šupa (třena za Niche bych asi klidně 9 dal :-D )

 

Nesmějte se, já celkem vím, jak to chodí, začne se na 2 litrech končí se na desíti, proto i ten limit je nastavený tak nízko. Taky si uvědomuju, že za ty prachy to většinou bude kompromis, proto se nebráním bazaru a tam mi přijde, že všechno ze seznamu kromě Niche dokážu pořídit v dané relaci.

 

Co teda studovat dál, začít hledat něco ze seznamu? Dívat se úplně jiným směrem? Koupit něco "na přechodno"? Comandante ani nic ručního už doma asi nechci, max třeba ROK, ale ten se ani nevejde do budgetu ani není úplně preferovaný :-D chci prostě elektriku

 

Předem díky za tipy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nedávno jsem na bazoši koupil za 900 plus pošta perfektní La San Marco. Hledej, čekej. To myslím vážně. Mlýnky jsou v procesu přípravy espressa, dtto i něčeho jiného, neskutečně podceňované. Lidé se jich zbavují za mnohdy směšné ceny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nedávno jsem na bazoši koupil za 900 plus pošta perfektní La San Marco. Hledej, čekej. To myslím vážně. Mlýnky jsou v procesu přípravy espressa, dtto i něčeho jiného, neskutečně podceňované. Lidé se jich zbavují za mnohdy směšné ceny.

 

Ten je teď jeden na Bazoši za 2500 což bych klidně dal, otázka je, jestli na to moje použití je to ono...  taky bych ho musel trochu potunit a sundat z něho zásobník, ale to beru jako relativně drobnost.

 

Kde prosím kromě klasik jako bazos, primacafe bazar apod. ještě hledáš? Díval jsem se na ebay.de a překvapily mě ceny o něco vyšší než v ČR, ebay.it jsem až tak neprofičel, ale nevím, jak to tam bude s ochotou za současné situace řešit něco jako poslání mlýnku do Česka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Maro, bohužel se nemýlíš. V nižší cenové hladině je potřeba koukat po Česku. Střední je pak ta ebay. No a co se ČR týká, tak jedu jen chronicky známé inzertní servery. Mimochodem, v příspěvku nahoře vidíš dobrý a levný tuning.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...

Proč bych čekal více je to, že Rwanda Huye Mountain v podání Goriffee byla to absolutně nejlepší, co jsem kdy pil a bohužel už ji nemají v nabídce. Tahle káva mě tak nadchla pro Rwandu, že v poslední době dycky beru alespoň jeden pytlík z téhle země ...

 

maju :)

 

skus mlynek Iberital Challenge ? Automatic, za tie prachy fajn ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jovani, jestli přiznáš, že jsi Ježíš, tak dostaneš BAN. Nemám rád konvertity .... :-)

Ne fakt, co to jako je :-D já to regulérně půl roku sleduju všude ji chválím, říkám si no co, úroda došla už nebude... a jak si postěžuju na chronomagu, najednou se tam objeví :-D pokud Jovsni nevlastní tu prazirnu, tak nevím, jak jinak by to bylo možné:-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mlýnek je fakt důležitý, já ten svůj koupil v bídném, ale funkčním stavu za několik stokorun.

Myslím, že La San Marco ti také udělá dobrou službu /na tom melu já/. viz např zde https://elektro.bazos.cz/inzerat/116463154/mlynek-na-kavu-la-san-marco-sm90.php

 

Na fotkách tradiční 70/30

 

Ani se neptám, Berte, jestli jsi už vyzkoušel tu mojí přestavbu.....

20200320_091120.jpg

20200320_091225.jpg

20200320_091318.jpg

20200320_091444.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle je brutální porno!

 

Mlýnek je fakt důležitý, já ten svůj koupil v bídném, ale funkčním stavu za několik stokorun.

Myslím, že La San Marco ti také udělá dobrou službu /na tom melu já/. viz např zde https://elektro.bazos.cz/inzerat/116463154/mlynek-na-kavu-la-san-marco-sm90.php

 

Na fotkách tradiční 70/30

 

Ani se neptám, Berte, jestli jsi už vyzkoušel tu mojí přestavbu.....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mlýnek je fakt důležitý, já ten svůj koupil v bídném, ale funkčním stavu za několik stokorun.

Myslím, že La San Marco ti také udělá dobrou službu /na tom melu já/. viz např zde https://elektro.bazos.cz/inzerat/116463154/mlynek-na-kavu-la-san-marco-sm90.php

 

Na fotkách tradiční 70/30

 

Ani se neptám, Berte, jestli jsi už vyzkoušel tu mojí přestavbu.....

 

jj o tomhle vím a reálně nad ním uvažuju, otázka je, jestli opravdu zvládnou bez problému přípravu filtru, osobně moc nepředpokládám, že bych povýšil setup dřív, než na Vánoce (nebo spíš po Vánocích, až se začnou prodávat nevhodné dárky :D a taky se bojím retence u těchto mlýnků. Ty jsi si s tím hrál, dá se to nějak potunit, aby tam to kafe nezůstávalo? Celkově v tom výběru byly hlavně mlýnky na espreso a já se trochu bojím, že nezvládnou hrubší mletí. Jako logika mi říká, že čím kvalitnější mlýnek, tím by to mělo být lepší, ale realita je asi bude trochu jiná...

 

Na třetí stranu všechno asi bude posun oproti ručnímu hariu, ale zas nechci koupit nějakou blbost

 

jinak ty tvoje výtvory jsou fakt dělo, dneska jsem dostal u kámoše Hoffmanovu Rwandu podobné konzistence a musím říct, velice pitelná věc

Upraveno uživatelem Maro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Retence je poměrně malá, na to jaký je to stroj, chce to propracovat systém vymetání. Mluvím samozřejmě o mlýnku po přestavbě. Po několika mletích se zacpou ty mezery, které se zacpat musí a potom se z toho sype to, co tam nasypeš + -  0,3 g dle mého pozorování

 

Co se týká hrubosti, tak to se opravdu neboj, vzhledem k délce závitu ti to namele od štěrku po prach a pekelně rychle.

Nové kameny do toho stojí pár šupů a ložiska také.

 

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/7430-káva/?p=2238517

tady to máš, co jsem s tím dělal já, což samozřejmě není dogma, ale myslím si, že za tyhle peníze nic podobného nekoupíš.

Má tam ten mlýnek poměrně dlouho, tak ho prubni za 2 a uvidíš, nevypadá úplně zle.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja jen pridam trochu sveho know-how a zkusenosti - je velky rozdil mezi tim, co mlynek zvladne a na co je vhodny. Casto se to bere tak, ze ty "horsi" mlynky (treba Encore) zvladnou maximalne alternativy a ty lepsi (Super Jolly apod) zvladnou espresso a z definice tedy i alternativy. To je sice technicky pravda, ale rozhodne to neni tak jednoduche. A problem zdaleka neni v komplikovanem stelovani mezi ruznymi zpusoby pripravy. Je jen absolutni minimum mlynku, ktere jsou vhodne na vsechny druhy pripravy - typicky EK43 (a i tam to neni tak jednoznacne). Geometrie mlecich kamenu je u espresso mlynku dost odlišná a vysledna kava se na filtr moc nehodi. Proto tolik lidi pouziva ten Encore (nebo lepe Virtuoso) - je to mlynek skutecne vhodny na filtr a bude davat lepsi vysledky nez 10x drazsi SJ.

Takze pokud chces mlynek primarne na filtr, tak porid to nejlepsi na filtr, co ti prostorovy a financni rozpocet dovoli. Ja treba za litr koupil pouzity velkokapacitni mlynek na filtr (Santos No.4) a oproti SJ je to na filtru uplne jina liga. Jen to je velka krava. Skutecne dobre mlynky na filtr byvaji velke protoze vetsinou primarne slouzi k velkokapacitnimu mleti (batch brew nebo mleti kavy pro zakazniky) - dalsi duvod popularity Baratza mlynku.

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... a taky se bojím retence u těchto mlýnků. Ty jsi si s tím hrál, dá se to nějak potunit, aby tam to kafe nezůstávalo? ...

 

Já teda u toho svého Mazzera musím štětcem vymést vysypávací otvor pro umleté kafe ... tedy mletí je pro mě:

 

- navážím kafe

- nasypu do násypky

- pomelu obsah násypky

- ometu násypku ... aby to co zůstane v ní nepometé spadlo ke kamenům

- vymetu vysypávací otvor

- pak jestě jenou spustím mletí na cca 2-3 vteřiny

- vymetu zbytek co se objeví ve vysypávacím otvoru 

 

a je hotovo.

 

Ano ... je to opruz, ale já to beru jako součást rituálu přípravy a retenci mám pak nula nula prd, tedy váha mi váží na desetiny gramu a co tam nasypu to umelu a vypadne do portafiltru. A kafe mám vždycky čerstvě umleté.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Včera píšem dvornému pražičovi kávy z mojho mesta že by som chcel 250g ako vždy a že nech mi dá vedieť keď si môžem prísť vyzdvihnúť, normalne to byva 2-3dni.

 

Dnes mi volá neznáme číslo, či som doma, že mi kafe privezú keďže miesto obvyklého vyzdvihnutia(kvetinárstvo) je pre karantenu zatvorené.

Maličkosť ale potešila, posledné čo chcem je kupovať čerstvé kafe do zásoby:-/

3d159371f7f49bc7556e8f6cbe7abb33.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...