Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak to je škoda :-( Snad se zase nějaká objeví. Skoro denně to cestou do práce beru Růžovou ulicí a stavím se tam na kafe. Sice je to Coffee Source, který tolik nemusím, ale mají tam GS3, tak na ní vždycky mlsně koukám a poslouchám, jak si při extrakci jen tak potichoučku vrní.

 

Ale jestli máš pocit, že se ti R58 doma hromadí jako krám, rád ti od ní pomůžu :D

 

Byla s klasickým MP pádlem nebo to mělo vyloženě dodělanou hlavu ze Strady? 

Odesláno

Tak to je škoda :-( Snad se zase nějaká objeví. Skoro denně to cestou do práce beru Růžovou ulicí a stavím se tam na kafe. Sice je to Coffee Source, který tolik nemusím, ale mají tam GS3, tak na ní vždycky mlsně koukám a poslouchám, jak si při extrakci jen tak potichoučku vrní.

 

Ale jestli máš pocit, že se ti R58 doma hromadí jako krám, rád ti od ní pomůžu :D

 

Byla s klasickým MP pádlem nebo to mělo vyloženě dodělanou hlavu ze Strady? 

 

Tohle:

 

http://www.ebay.de/itm/La-Marzocco-GS-3-MP-Umbau-SET-Manometer-954-RETROFIT-KIT-ESPRESSO-PERFETTO-/272730391893?hash=item3f7fff8555:g:kwAAAOSwPK1ZS8h0

Návštěvník vwtyp11
Odesláno

?vyřešeno...]

To nám asi dokonce doma nebo f65, jsem ted v jižní Americe a dobrou kávu, abys pohledal, tak jen nakupuji vzorky a těším se domu

Odesláno

Hezke. Kdyz sem kupoval soucasnou pakovku, tak se ke me jako soucast inzeratu dostal i dynamometricky tamper. Vzdycky jsem to povazoval za hloupost a sam bych ho nikdy nekoupil, ale ted si ho nemuzu vynachvalit. V kombinaci s 58,5mm zakladnou je z tampovani super rychly a konzistentni proces. Jen rovinu si musim hlidat, ale nikdy jsem s tim problem nemel...

Muj nejvetsi posun ve vyrobnim procesu je v soucasnosti vlastni prazeni. Velka zabava a zas o neco vetsi respekt k surovine. Kava se u nas pestovat neda, takze dal se ve vyrobnim procesu bohuzel nedostanu :)

 

Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk

Odesláno

....... a konzistentni proces.........

 

No, a právě kvůli tomu jsem si ho koupil. Proměnných při procesu výroby espressa je tolik, že nadešel čas některé z nich vyloučit.

Odesláno

Hezke. Kdyz sem kupoval soucasnou pakovku, tak se ke me jako soucast inzeratu dostal i dynamometricky tamper. Vzdycky jsem to povazoval za hloupost a sam bych ho nikdy nekoupil, ale ted si ho nemuzu vynachvalit. V kombinaci s 58,5mm zakladnou je z tampovani super rychly a konzistentni proces. Jen rovinu si musim hlidat, ale nikdy jsem s tim problem nemel...

Muj nejvetsi posun ve vyrobnim procesu je v soucasnosti vlastni prazeni. Velka zabava a zas o neco vetsi respekt k surovine. Kava se u nas pestovat neda, takze dal se ve vyrobnim procesu bohuzel nedostanu :)

 

Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk

Tak pěstovat se dá. Ale nejde to pak dost dobře pít.;)

  • po 3 týdnech...
Odesláno

Zrovna popijím zrnkovou káva taky ze Šumavy. Jedná se o česko-kostarickou farmu v regionu Lourdes de Naranjo.

 

 

Farma je na Kostarice kde mají českého spolumajitele (snad to píšu správně). Kafe jsme dostali od známe co dělá v kavárně, 19.8. A rozdíl nepociťuji, nejsem ale na kávu moc odborník ;)

http://echo24.cz/a/wvRTr/ceska-kava-sumava-valcuje-ameriku-vyhrala-i-prestizni-cenu

 

ja ju mam od "Štefana z UK" 

 

IMG_9017.jpg

Odesláno

Tvl. kucí, to tampování pákou je ledatak do provozů, kde dělaj holky aby po 200tým presu nedostaly zánět karpálů. Ale jako hračka dobrý :)

Odesláno

Tvl. kucí, to tampování pákou je ledatak do provozů, kde dělaj holky aby po 200tým presu nedostaly zánět karpálů. Ale jako hračka dobrý :)

 

Tak jo, když myslíš. O pár příspěvků výše jsem psal, že důvodem nákupu byla konzistentnost procesu (vždy stejná síla), nikoli obava ze zánětu karpálů. Jestliže to však označuješ za hračku, pak doporučuji, aby sis své bábovičky na písku i nadále uplácával libovolnou silou bez zohlednění hrubosti písku a jeho vlhkosti. Pokud výsledek nebude dobrý, nesmíš se divit, když Ti maminka naplácá a bude si o Tobě myslet, že jsi nešika.

Odesláno

Což jde dost dobře poladit dle hrubosti mletí ( dle šarže a vypražnení konkrétního zrna) a požadovaného objemu a koncentrace/ síly výluhu. Konstanta je akorát čas louhování.  

 

Samozřejmě, pokud vaříš najednou > cca 10 kafí  a nemáš to v ruce, tak ten strojek má své opodstatnění. Tím pádem ale správnou sílu pěchování nikdy do ruky nedostaneš. 

Odesláno

V domácích podmínkách správnou sílu tampování do ruky nedostaneš nikdy. Lidské tělo je v tomhle mimořádně nespolehlivé. Nehledě na to, že většina lidí tampuje křivě, různě tamperem kroutí, snaží se puk v poslední fázi rovnat, leštit, mlátí tamperem do páky,... není to jen o správné síle. Dělal jsem 2 roky v kavárně s výdejem 200-300 káv za směnu. V takovém režimu je skutečně možné to "dostat do ruky" a do určité míry i tampováním korigovat extrakci. Při domácí kadenci 2-5 káv za den a několikahodinovými intervaly mezi jednotlivými kávovými seancemi tohle prostě nejde. Čím lepší je mlýnek, kávovar a čím "jednodušší" je z hlediska extrakce použitá surovina, tím jsou nároky na tampování (a další manipulaci s kávou v páce) menší, ale pořád by mělo být co nejkonzistentnější. Takže ten strojek má své opodstatnění právě v domácích podmínkách. Neříkám, že to je nutné (rozhodně není), ale při vyšších nárocích na výsledné espresso to hodně pomůže a umožní to přesunout pozornost na důležitější části procesu. V kavárně je to naopak nešikovné, pomalé a zabírá to zbytečně místo. Ani nejsubtilnější baristka v té nejfrekventovanější kavárně by při správné technice neměla mít s tampováním jakékoli problémy. A když je někdo nemehlo, tak ho žádný přístroj nezachrání.

Odesláno

Takový právě mám - zmiňoval jsem ho pár příspěvků zpět. To Bertovo udělátko je vlastně tenhle tamper uchycený na páku, takže kromě síly hlídá i směr tampování.

Odesláno

Při domácí kadenci 2-5 káv za den a několikahodinovými intervaly mezi jednotlivými kávovými seancemi tohle prostě nejde.

 

Jde. Když jsem si pořídil 1. dospělej kávovar, dal jsem si prostě na linku domácí váhu a driloval jsem sílu tlaku na tamper. A dovolím si říct, že mám jedno kafe jako druhý. Největší rozdíl v chuti dělá imo kvalita mlýnku- hrubost /konzistence námelu a lepší/ přesnější sítko. Sílou napěchování reguluju akorát množství a koncentaci extraktu. 

Odesláno

Nevěřím tomu a zatím mě za mnoho let nikdo nepřesvědčil o opaku. Lze natrénovat správnou techniku, lze minimalizovat jeho vliv snížením síly tampování, kvalitním mlýnkem, preinfuzí apod. Pravda je naštěstí taková, že síla tampování má na výsledný produkt dost malý vliv a zvlášť v případě klasicky pražené kávy není takový problém mít "jednu kávu jako druhou".

A už vůbec nerozumím tomu, jak je možné tampováním regulovat množství a koncentraci. To jsou v zásadě klíčové VSTUPNÍ parametry každého receptu, kterých se snažím dosáhnout primárně mletím a tlakovým profilem.

Odesláno

Tieto "vyrobky" sa v EU distribuuju pod znackou CATLER

http://www.catler.sk/priprava-kavy-kavovary/es-9010

inde po svete sa to predava pod inymy znackami, dokopy je ich asi 6... skus si najst nejake recenzie, mna to na prvy pohlad neuchvatilo.

 

Když se tu rozjelo to tamperování, co si myslíte o tomto? https://www.brevilleusa.com/collections/espresso/products/the-oracle?variant=32171296913

Přiznám se, že na klasickou páku jsem lenivý, takže mě to celkem zaujalo, protože toto udělá vlastně vše a vše se dá nastavit k libosti uživatele.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...