Mareka01 Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Díky všem za tipy a rady - dlouho jsem váhal nad Primou, ale nakonec zvítězil Condor VI plus DT.Váha nevadí, měl by mít větší vycpávku a mají momentálně sníženou cenu na skladové zásoby. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Jak se na to dívám,tak v tom nezmrzneš :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mareka01 Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Tak hlavně že nezmrznou děti - jezdí na prázdninový tábor (pod stan), ale on ten Nízký Jeseník je občas (v noci, při dešti) celkem chladný i v létě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Jen drobnost, spacaky Condor vyuzivaji jako izolacni material "Duotherm" , coz je relativne bezny material velke textilni firmy Trevira GmbH¨. Tepelne izolacni vlastnosti ma prumerne (tepelny odpor kolem 0,6 m2KW-1) v podstate jako kazdy normalni spacak s dutym vlaknem.Spacaky Prima vyuzivaji jako izolaci "Climashield (XP, XP/APEX))" firmy DuPont, ktery ma v soucasnosti nejlepsi izolacni vlastnosti (tepelny odpor kolem 1,0 m2KW-1). Pak uz je lepsi jen peri 90/10 (600-650 cuin) s tepelnym odpor kolem 1,05 m2KW-1).Cili pri stejnem mnozstvi "vycpavky" ma Condor cca 60% izolacnich vlastnosti Primy... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 (upraveno) To Mareka:Kamarád byli loni v létě na Lipně a do rána tam bylo kolem +5 a kamarádova žena nechtěla využít služeb mého spacáku /já tam nebyl/ a tak mrzla :-) Již "pár let" mám ten Condor a možná /asi určitě/ bude Prima lepší,ale když už mám Condor.Spíš bych měl pořešit Karimatku,teda spíš samonafukovačku. Upraveno 10. června 2017 uživatelem bohus76 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Rozhodne Prima.Pomer vykon/cena/servis je prikladny.Tož jaký doporučíš ? Ten za těch do 1000kč mi moc nejde,no. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Tož jaký doporučíš ? Ten za těch do 1000kč mi moc nejde,no. Zalezi, co od spacaku ocekavas, kde v nem budes spat a jak casto, zda jej budes nosit na zadech nebo vozit autem a do jakeho podnebi-rocniho obdobi spacak chces.A predevsim pak, kolik si ochoten investovat. Je to jako s hodinkama :-D.Kdyz nahodis nejaka Tva fakta a predstavy, zkusime neco najit... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
biknik Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 (upraveno) Hlavně skladovat pěkně nadýchaný. Ať se slehává pomalu pouze při využívání. Jinak, když bude někde uskladněný napresovaný tak je za chvilku ze zimáku podzimák a za další chvíli letňák. To se víc týká umělých vláken, ale i péřový mám uskladněný nadýchaný. Jen mě to napadlo napsat, protože spousta mých známých to nevědí. Upraveno 10. června 2017 uživatelem biknik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Zalezi, co od spacaku ocekavas, kde v nem budes spat a jak casto, zda jej budes nosit na zadech nebo vozit autem a do jakeho podnebi-rocniho obdobi spacak chces.A predevsim pak, kolik si ochoten investovat. Je to jako s hodinkama :-D.Kdyz nahodis nejaka Tva fakta a predstavy, zkusime neco najit...Jaro až podzim, mám náplň těch 1800gr,tak něco podobného alespoň 1500+,tak aby v tom neumrzla ani žena :-), spíše teda do auta,cenu nevím ani kolik se to pohybuje,2500 ?A karimatku jakou? Thermarest? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mareka01 Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 Jen drobnost, spacaky Condor vyuzivaji jako izolacni material "Duotherm" , coz je relativne bezny material velke textilni firmy Trevira GmbH¨. Tepelne izolacni vlastnosti ma prumerne (tepelny odpor kolem 0,6 m2KW-1) v podstate jako kazdy normalni spacak s dutym vlaknem.Spacaky Prima vyuzivaji jako izolaci "Climashield (XP, XP/APEX))" firmy DuPont, ktery ma v soucasnosti nejlepsi izolacni vlastnosti (tepelny odpor kolem 1,0 m2KW-1). Pak uz je lepsi jen peri 90/10 (600-650 cuin) s tepelnym odpor kolem 1,05 m2KW-1).Cili pri stejnem mnozstvi "vycpavky" ma Condor cca 60% izolacnich vlastnosti Primy...Rozhodně nezpochybňuju tento rozdíl, proto jsem i do Primy volal a probíral s nimi možnosti. Z naší diskuse vyplynulo, že řada Prima Classic by byla nej (pokud koukám dobře, tak navíc až tato řada používá Climashield a nižší Basic ne).Jenže to mluvíme o ceně min 3 190, kdežto ten "přicpaný" Condor vyšel v akci na 2 200 Kč. No a když jsem uvážil, že vyšší váha není problém, spacák se použije za rok týden venku (v létě) a pak už jen parkrát v málo vytopených místnostech a navíc jsem kupoval dva kusy..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 10. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. června 2017 (upraveno) bohus76: Tak pokud spis ve spacaku spise vyjimecne a vikendove, vozis jej autem, lokalita je vicemene ceska (stredneevropska), niziny az pahorkatiny, spani vetsinou ve stanu ci pod nejakym pristresim, muze to byt temer jakykoliv spacak, ktery ma trochu vice naplne. Co se tyce pocitu "zimy" ve spacaku, tu zeny vnimaji jinak nez muzi. Nelze rict, ze co bude vyhovovat Tobe, bude vyhovovat zene. Dulezita je taky velikost spacaku, pro zeny mensiho vzrustu jsou velke muzske spacaky nevhodne. Dulezity je taky strih a pouzity material. A to nejen izolace, ale i vnejsi a vnitrni. Taky se divej, aby mel spacak vnitrni "limec". V zivote sem stravil urcite vice nez 2000 noci ve spacaku v ruznem prostredi, teplotach a vlhkosti, vyzkousel sem ruzne vyrobce spacaku a nakonec pomerem ceny a vykonu zvitezila Prima z techto duvodu:- vnitrni material je heboucky, prijemny na dotek, vyhovuje i zenam a citlivym jedincum- izolace (viz vyse), nejlepsi co se da koupit- vnejsi material s dobrymi mechanickymi vlastnostmi, primerene vodeodpudivy- kvalitni zipy s provedenim, kde se nezadrhava do zipu material spacaku- servis vyrobce, ktery pri mechanickem poskozeni spacaku je schopen jej opravit vymenou casti spacaku, zipu apod...- slusna cena vzhledem k tomu, co nabizi. Osobne bych volil pro Tebe spacak Prima Tulak XP / Manaslu a pro zenu Trek XP / Makalu. Provedeni levý + pravý, kdyz jedete spolu, sepnete je dohromady (delam to tak s pritelkyni) a fajne :-).Je mi jasne, ze pokud je to otazka ceny, tak najdes urcite jineho vyrobce za polovinu. Ja uz sem ale stary na kompromisy. Dcera jezdi se skautama na tabory, dostala Primu uz pred lety a je spokojena jak zelva (uz sem ji kupoval druhy - uz ma dospely) a vim od ni, jak je spouste deti zima v "noname" spacacich. Co se karimatky tyce, tak po osobni zusenosti uz nemuzu doporucit jineho vyrobce nez Thermarest. Dobra karimatka je zaklad dobreho spani, v urcitych podminkach je dulezitejsi nez spacak. Osobne bych se dival po karimatkach s tloustkou minimalne cca 4 cm. A rozhodne samonafukovaci. Pokud ale ji budes vozit autem, mozna je nejlepsi reseni si vozit dmychadlo / kompresor a koupit uplne normalni nafukovacku za par korun, na ktere je asi pohodli nejlepsi. Mareka01:Jasne, na druhou stranu, pokud potrebujes spacak vyjimecne, klidne Ti jej muzu pujcit :-).Vzdy je to otazka priorit a penez. Dulezite je, zda jsi spokojeny a bude Ti spacak slouzit jak ma podle Tvych naroku. Edit: Jeste co se tyce tech materialu spacaku, tak ano, jen ta vyssi rada u Primy pouziva Climashield. Od toho se taky odrazi cena. Normalni material je za "normalni" cenu. Lepsi material za vyssi cenu.Jak se o spacak starat, jak jej pouzivat, jak jej udrzovat a skladovat, to je na hodne dlouhe povidani, takze to tady nebudu rozebirat. Pripadne rad zodpovim konkretni dotazy ke konkretni situaci. Upraveno 10. června 2017 uživatelem Xenomorfus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 11. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. června 2017 Ať to máme pohromadě,co tato karimatka ? Na Thermarest recenze víc než dobré https://www.4camping.cz/p/karimatka-thermarest-base-camp-large/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 11. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. června 2017 Ať to máme pohromadě,co tato karimatka ? Na Thermarest recenze víc než dobré https://www.4camping.cz/p/karimatka-thermarest-base-camp-large/Urcite super karimama, 5cm tloustka je uz komfortni vyspanicko, izolace dostatecna i pri spani pod bodem mrazu. Neni sice pulitelna, takze se bali jako "valec" v cele šíři, ale to Ti asi nemusi vadit, kdyz to budes vozit vetsinou autem. Hmotnost je taky trochu vyssi, ale stejne jako predesly problem s velikosti. A samozrejme dozivotni zaruka, ktera opravdu funguje. Dobra volba.Ja mam v 5cm tlousce Trail Pro Reg. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 11. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. června 2017 Ještě k dětem ve spacáku - dospělý spacák je pro ně nevhodný z jednoho prostého důvodu - spacák izoluje a menší dítě velký spacák nevyhřeje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
biknik Odesláno 11. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. června 2017 (upraveno) Károšku mám asi patnáct let Thermarest Prolite 3 Reg a přijde mi super i pohodlná. Osobně ji neprolehnu. Měl jsem předtím dvě od Jurka, když tenkrát začínaly a obě jsem reklamoval pro oddělení vnější vrstvy od jádra. Pak pořídil tuto a od té doby žádný problém, ty léta..Ale na občas bohatě stačí i pěnovka. Upraveno 11. června 2017 uživatelem biknik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 12. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. června 2017 Prima spacaky v nejtezsi vaze, -25 extrem, jsem mel dva. Oba se desne rychle slehly a zcela prestaly hrat. Ted jsou tak na +25. Extrem. Me zkusenosti tedy spatne. Dalsi budou perove. Ty odchazi predvidatelne a ne tak rychle. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 12. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. června 2017 Prima spacaky v nejtezsi vaze, -25 extrem, jsem mel dva. Oba se desne rychle slehly a zcela prestaly hrat. Ted jsou tak na +25. Extrem. Me zkusenosti tedy spatne. Dalsi budou perove. Ty odchazi predvidatelne a ne tak rychle. Zvlastni, ja mam treti spacak Prima (respektive druhy a treti (zimni a 3 sezonni)), dcera uz ma druhy (ten prvni stale pouziva jeji mladsi sestra). S tim, ze zimni mam 11 let a dobry. Uz je to trochu znat a zvazuju vymenu. S tim, ze letni mam 5 let a ma za sebou tak řádově 500 noci a je v pohode. Jednou za rok ho vyperu, to je potom takovy nadychanejsi. Nemotas ho do rulicky do obalu? Nepral si je moc casto? Skladujes jej rozbaleny? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 12. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. června 2017 Ještě k dětem ve spacáku - dospělý spacák je pro ně nevhodný z jednoho prostého důvodu - spacák izoluje a menší dítě velký spacák nevyhřeje.Dieťa v dospelom spacáku je úplne v poriadku. Po prvé môžeš u mladších detí spacák preložiť do seba (?vcucnúť? spodný koniec dovnútra), a tak má decko nad sebou tri vrstvy, zospodu jednu. Ale to vôbec nie je nutné, pretože - po druhé - malé decká hrejú ako kachle. V spacáku, v ktorom mne začína byť zima už okolo +10 °C, malý spí pri +5 °C tak, že má ruky vonku, a aj sa potí. Vo finále si malého striedavo prehadzujeme s frajerkou medzi spacákmi, aby nám ich vyhrial :-) Ak nie je priorita skladnosť alebo hmotnosť, tak pre deti dospelácke spacáky vôbec nevadia. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
prowler Odesláno 12. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. června 2017 Když už se to tu řeší tak dopodrobna, dovolím si vložit část textu se stránky myslím nejlepšího výrobce spacáků u nás (Sir Joseph). ...Tak např. u zmíněného Lite Loft od 3M, po dvacetinásobném sbalení spací pytel se čtyřmi vrstvami po 2.1 cm tloušťky (t.j. celkem 8.4 cm tloušťky stěny sp.pytle) klesne tloušťka čtyřnásobně a spací pytel zůstane plochý bez vzdušnosti a Loftu. Z toho vyplývá, že i tepelná izolace tohoto spacáku je 4x menší než když byl nový. Syntetika má totiž zatím mnohem horší tvarovou regeneraci než prachové peří, u kterého dochází k poklesu objemu po mnohanásobném sbalení zhruba o 5%.Spáče v noci hřeje vzduch absorbovaný v izolační hmotě. No, a to se posuzuje právě podle zmíněného loftu. Nejvzdušnější synt. termoizolace mají max 420 cub. inch/oz, kdežto kvalitní péřový prach má až 800 cub. inch/oz. Z toho vyplývá, že při zachování stejné hmotnosti náplně, je péřový spací pytel dvakrát teplejší, než jeho syntetický protějšek.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bohus76 Odesláno 12. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. června 2017 Problém je bohužel u peří,když navlhne a nedá se prát bez ztráty vlastností.Myslím,že pro naše podnebí a použití stačí duté vlákno. /teda pokud si někdo nelibuje ve spaní při -20 venku/. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se