Přejít na obsah

Pochlubte se renovací vintage hodinek ...

Dzos

Doporučené příspěvky

Lumi jsem chtěl bílou a tahle prostě nejbělejší jakou kluci měli. Nic víc v tom není. Co se týče chyby na tom z Polska, zaprvé má podle mě už ostřejší hrany než kdy Seiko dělalo a hlavně viz obrázky, tam kde je zakroužkováním mají ty nožičky být odskočené kousek dopředu na ty linii má být malý, ale viditelný schod u každé nožky. Bohužel na tom pouzdře z fotky od Poláků někdo zabral tu leštěnou plochu nožky moc hluboko a ten schod prakticky zmizel. Když jsem hodinky předával, tohle byla jedna z věcí, kterých jsem se bál, ale u kluků z Onyxu zbytečně. 

Mě nejvíc namíchala jedna věc, že renovace z Onyxu jsou tady obecně uznávané a když já sem hodím tu svoji, tak je na tom všechno špatně, protože na vintážky se nesahá. A navíc druhým dechem ten samý člověk dodá, že jeho renovované pouzdro z Polska je nej a jinej příběh a vlastně v pořádku. Uznávám konstruktivní kritiku co se týče strojku, že jsem si mohl nechat dodělat rubín na pérovníku kde Ruda zalešťoval, třeba příště. Asi jsem někoho podráždil svým požadavkem na aftermarket lunetu, ale tu můžu kdykoli nechat vrátit zpět, aspoň se ta původní nebude otloukat dál. Toho jsem si vědom. Ale aby si někdo takhle protiřečil, a jenom to svoje považoval za dobře udělané to nemám rád. Navíc když fotky hovoří samy za sebe. Ruda mi taky nabízel, že může hrany nechat úplně ostrý, ale shodli jsme se na tom, že by to nebylo úplně autentický ani příjemný na dotek, že i v Seiku je lehce zahlazují a evidentně měl pravdu a hlavně to Aleš nepřehnal ani s ostrosti ani se zahlazením. Ono totiž hnát něco úplně do krajnosti je většinou na škodu. A na těch fotkách je to vidět.

Ale povedlo se vám mě přesvědčit, že nemám kupovat JDM tah, máte pravdu, půjde tam H-link rozšířenej jak má být. A ani ne od Uncle, protože se na první pohled rozšiřuje blbě a moc. Objevil jsem normálně plechovej skládanej H-link od Seikosis.

A to pouzdro z Polska je škoda, že není dokonalý, upřímně jsem fakt doufal, že se pokochám dokonalostí a bohužel ne.

5785456-bace298932a12c9b37d7d5723ad46bd0~2.jpg

IMG_20240607_144626~2.jpg

• Haha 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlasim sa k vine za rozprudenie tejto diskusie, ale cielom nebolo spochybnovat pracu niekoho alebo preferencie niekoho ineho, islo mi hlavne o filozoficku otazko - co kto povazuje za renovaciu a za prijatelne alebo neprijatelne upravy. 

Kazdopadne...

Kamilovi (Lapinist) som poslal najhorsie puzdro ake som u seba mal (vid foto) - uplne prelestene, bez hran, v strasnom stave. Kym je puzdro 50+ rokov stare ale povodne, tak som proti lesteniu a oprave skrabancov - osobna preferencia. Ale pri tomto to uz nie je tema a bolo krasny kandidat na test tohoto uznavaneho odbornika. Viem ze kopec ludi robi lapping a maju dobre vysledky - Kamil je ale pomerne blizko a ma na internete v tychto (svetovych) kruhoch asi najlepsie meno. Aj ked, najde sa aj nejaka ta kritika. Budem vediet posudit ked ku mne moj case doputuje - cakam ze ho posle kazdym dnom. 

Ozval som sa mu v marci, zaciatkom aprila som mu to poslal a teraz v polke juna to ma hotove. Cakacia doba u neho je cca rok, ale zhodou nahod som sa mu ozval v case, ked mal okno a zjavne robi tieto "Pogue" puzdra celkom rad. 

Kazdopadne, zatial mam od neho toto video: https://drive.google.com/file/d/1-ArogevvdVhV21v5HRmvBWOaYRNi67cx/view?usp=drive_link

Ked dorazi, spravim par foto. 

Inak co sa tyka brusenia hornej strany puzdra, bola o tom roky dozadu velka diskusia - vraj to brusenie robil prilis pravidelne, pricom original je prave to nesumerne, ako keby prerusovane. Tu je link na jedne postu na inom fore, kde su fotky NOS puzdra a tam je celkom dobre vidiet tu nepravidelnost brusenia: https://www.thewatchsite.com/posts/2891315/

Mno, uvidime ked to dorazi. 

edit. na margo tej hrany co popisuje kolega vyssie. asi to zalezi kus od kusu, videl som foto od Kamila, kde ten odskok je viditelny viac, niekde menej, ale to je asi aj tym, ako bol ktory case bruseny od vyroby. zas prikladma foto. 

IMG_2272.jpg

Screenshot 2024-06-19 at 12.09.42.png

Upraveno uživatelem kosti123
Odkaz ke komentáři

Všechno dobrý kolego, evidentně pan Kamil tento detail pouzdra zná a jestli ho zachrání záleží víc na stavu pouzdra než na něm. Těžko zachraňovat něco co už někdo obrousil před tebou. Ruda povídal že na 50 let starejch pouzdrech hrozně nerad dovařuje, že se objevuje skrytá porozita apod.

No každopádně to pouzdro cos mu poslal je peklo. A jestli ho zachránil aspoň takhle tak body pro něj. Nicméně si pořád myslím, že to s tou ostrosti trochu přehání a nošení - oleštění o džíny apod jim prospěje. 

Jo ten trojúhelník šel asi udělat líp, ale kdybys ho viděl předtím. Takovej nějakej flek. Se Aleš moc neměl čeho chytit. A fotky na netu jsou samej takovéhle flek a nebo něco co už zavání aftermarketem.

Upraveno uživatelem Jiří Sedlák
Odkaz ke komentáři

Jo a patinu už dělám, na leštěnejch plochách nožek je za 14 dní poctivého nošení tolik vlásečnic, že za dva roky nikdo nepozná že je někdo někdy dělal. Budou to pěkné nošené hodinky (doufám) bez záseků. 😁 Z toho že jsem je 14 dní nesundal z ruky snad vyplývá, že to hlavní, na čem se všichni shodují, aby mi dělaly radost, splňují beze zbytku. Takže no flame. A nosit nosit, nosit, jinak to nemá cenu ani kupovat ani dělat. No jo, ale co ostatní hodinky? 🙁

• Like 1
Odkaz ke komentáři

@Jiří Sedlák Teda nevím kde bydlíš, ale včera si sednu na lodžii a měním tahy a najednou jedna straka za chvíli druhá a evidentně se jim hodinky líbily. Pak až do večera létaly kontrolovat jestli jsem je tam asi nezapomněl. Ráno tam byly opět.  Myslím, že bude záležet na typu hodinek a tipnul bych si, že hranice bude někde okolo samurajů 🤔 (ale nejsem ornitolog)

Odkaz ke komentáři

Já bydlím v Pardubicích na Židově u sádek. Kilometr do centra, kilometr do přírody, kilometr na koupačku k Labi. Vilky a řadovky, zahrady, staré velké stromy. Před 6 lety jsme nechali otevřené okno a zahnízdily nám v pokoji vlaštovky, tak jsme jim ho nechali jenom pro ně a vyvedly dvoje mladé. 500m daleko jsou na komíně čápi každý rok. Bylo tu víc malých zpěvných ptáků, ale strakám se tu extrémně daří a postupně ty menší vyvražďují. Budu si muset koupit vzduchovku, protože kolikrát jich přiletí na třešeň i 20 najednou.

Akorát teda nevím, jak by taková straka hodinky nosila. Si tak představuju tu straku se zlatejma roládama na krku. Takovej ptačí rapper hip hoper, co furt kejve hlavou do rytmu, až ho z těch rolád bolí za krkem.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

před 14 hodinami, Jiří Sedlák napsal:

Správný brus je a správně udělané hrany taky, tak kde je problém. Kdyby bylo potřeba dodat materiál, tak to v Onyxu taky dělají a navíc laser welding mám i v práci. Ale potřeba to nebylo. 

Aleš tady spoustě lidí udělal pouzdra na vintage Omegy nad kterýma slintá celý fórum a když si u něj někdo nechá udělat Seika tak je to problém? Že je Onyx autorizák na Omegy a ne na Seiko? Nebo je snad Seiko něco víc než Omega a proto se na to nesmí sahat.

Tyhle řeči opravdu miluju. 

Proč tady to vlákno na chlubení se renovacemi vlastně je, když se vlastně renovovat nesmí?

Jirko, úplně nerozumím tvé reakci. Co je na mých "řečech" špatného? Já jsem ve svém příspěvku nepsal nic o tvých hodinkách ani o kvalitě práce Onyxu ani o tom, že je Seiko víc nebo míň než jiné značky. Jenom jsem reagoval na příspěvek ohledně leštění Zaratsu.

• Like 1
Odkaz ke komentáři

Právě že na tvojí nic, ta poznámka o řečech už byla v jiným odstavci, ale mohli to tak vyznít a navíc jsem si to pak přečetl ještě jednou a problém jsi psal u renovace Seika obecně a ne u mého kusů konkrétně. A ten problém kluci zvládli. Já vím, že jsi jako jeden z prvních jejich práci chválil. Takže ta reakce se nechtěně svezla i po tobě a za to se omlouvám.

Odkaz ke komentáři

V 18. 6. 2024 v 18:23, kosti123 napsal:

GS alebo cokolvek, co spravi odbornik na stroji je uplne iny pribeh. Sam teraz cakam na puzdro z 6139-6002, ktore sa mi vracia od Kamila z Polska (Lapinist). Video ktore poslal uz naznacuje, ze sa ich budem bat nosit…

Práci Lapinist dobře znám. Ano, shodnu se s Tebou v jediném: taky bych je nenosil.

Odkaz ke komentáři

Nechtěl jsem se tady do toho motat, ale když už se to tak rozjelo.....

Za prvé. Renovace provádíme vždy s důrazem na zachování původního tvaru pouzdra i na úkor nedobroušených defektů v povrchu. Jsou samozřejmě i případy u kterých toto není možné zcela dodržet a není jich málo.

Za druhé. Brusy, kartáčování, pískování atd provádíme, tak aby  byly stejné jak u originálu z fabriky. Na autorizované značky máme přesně specifikované brusné materiály a postupy. U vintage je to pak na základě dlouholetých zkušeností. 

Za třetí: Na renovace máme špičkové vybavení a vím, že v v tomto v ČR a nejenom v ČR nemáme konkurenci. Jako jediný máme tříkotoučovou lapovačku s velmi bohatým příslušenstvím, velkého Rolls-Royce mezi soustruhy Schaublina  102 MN s kompletním příslušenstvím. K tomu několik menších hodinářských soustruhů i s frézovacím zařízením, špičkovou německou pískovačku, švýcarskou leštičku a kartáčovačku atd.... 

Za čtvrté: provádíme renovace nejen  pro koncové zákazníky, ale pro mnoho firem a na velmi drahých kusech. Lidé z oboru jsou ti nejpovolanější hodnotit naši práci a jejich kontrola patří k té nejpřísnější. Nejčastějším cílem je, že hodinky musí vypadat jak z továrny. To, že se na nás tito lidé obrací neustále a vlastně ani jinam, někomu jinému hodinky nesvěřují je pro nás dostatečný důkaz kvality naší práce. 

Za páté: Jako jediný máme na renovace samostatného specializovaného odborníka. U nás je provádí pouze můj bratr Aleš. Jeho zaměření je pak znát. Všude jinde na servisech to funguje tak, že si hodinky každý hodinář leští, renovuje sám a to je pak sakra rozdíl. Je to velmi náročná práce a já sám musím před jeho výdrží a trpělivosti smeknout.

Teď k renovaci, nerenovaci vintage hodinek. 

Hned z kraje: Jirko, nenech si kazit radost nějakým XY povídálkem s pěti příspěvky, který očividně neví o čem mluví.... Renovace je každého věc a každý ať si dělá s hodinkami co sám uzná za vhodné! Tvoje pouzdro je absolutně perfektně udělaný a jsem na Alešovu práci patřičně hrdý! Když pak mi někdo dá před oči pro srovnání fotku od Poláka, který opravdu pouzdra totálně strojově sjede, považuji to za odstrašující příklad a ne věc k porovnání. 

Pane Kosti nebo jak se jmenujete. Možná by jste si měl pouzdro nechat přeměřit pod 3D skenerem a k tomu si nechte změřit rovnou i to samé v NOS stavu.

Ale pokud se Vám tato umělecká sochařská práce libí, je to opět Vaše volba! Jen prosím nekritizujte kvalitní práci někoho jiného! 

Co se týče číselníku a lumi: Re-lumi je provedeno tím nejlepším materiálem co je na trhu dostupný. Beru ho přímo z továrny ve Švýcarsku a je to Superluminova. Vyrábí ji v několika kvalitách a já beru jenom tu nejvyšší kvalitu. Tato je označená jako Weiß. Nevím, kde by se tam měla vzít modrá a nejsem si vědom toho, že by tomu tak bylo. 

Trojúhelník je problém. Plast, což je v tomto případě podklad je super krám na rozpíjení barvy Superluminovy. S tím jsem měl velký problém a trojúhelník jsem několikrát předělával. To že se jedná o ostrý úhel je dalším problémem. Tady bych tě Jirko tedy požádal, aby jsi mi hodinky ještě jednou poslal a já se pokusím trojúhelník ještě jednou předělat.

Náboj ručky nerad utírám, jelikož se často stane, že se poškodí i lak kolem. 

Ruda.

Odkaz ke komentáři

pane Rudo, ja tu nejdem popierat alebo oponovat nic z toho co piste, 100 ludi, 10 chuti a 100 nazorov, ale myslim ze kazdy slobodny clovek na pravo mat nazor, ma pravo ho vyjadrit. Mozno sa vo svojom nazore mylim, objektivne ci subjektivne, ale stale je to moj nazor a nerozumiem, preco by odpovedou nanho mal byt osobny utok z vasej strany. Hlavne ak vlastne uznavate, ze ten trojuholnik nie je dokonaly a ze rucicka sa da spravit aj bez toho naboja, len preferujete nerobit to, z objektivnych dovodov. Z fotiek nie je uplne dobre vidiet povrchova uprava puzdra, len ze bolo robene, takze tam sa ospravedlnujem za hodnotenie bez toho aby som videl detail. Ale za ostatnym si stojim ako svojim subjektivnym nazorom. Chapem, ze negativny nazor beriete ako utok na svoje remeslo a kvalitu prace, ale to by nemalo ludom branit povedat co si myslia. Kam by sme sa potom dostali v takej spolocnosti. 

Odkaz ke komentáři

Me prijde uplne ujety hodnotit takovou praci na zaklade fotek z nejakeho mobilu. Myslim, ze na zivo to bude uplne neco jineho a asi bych si predem velmi rozmyslel, jestli budu nekomu kazit radost a zaroven dehonestovat praci nekoho, kdo ma tak skvele renome, snazi se udelat pro zakaznika maximum a ktery je podle jeho prispevku napric forem tema hodinkama opravdu nadseny.

Jisteze je kazdyho pravo rict svuj vlastni nazor, ale tak nejak mi selsky rozum rika, ze na zaklade takovych fotek je to asi zbytecne...

Upraveno uživatelem ATOM
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...