Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

G19 je pro začátečníka určitě fajn. Prakticky bez údržby, lehká, snadné ovládání závěru, bez zbytečných ovladačů, teď v zimě nebude studit do ruky. 

Samozřejmě to musí být začátečník bez vkusu, kterýmu nebude vadit dát 15.000 CZK za něco, co vypadá jako zahnutej jekl :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo hlavně aby kvér hezky vypadal. Na spolehlivosti, ovladatelnosti nebo nositelnosti vlastně moc nezáleží.
Teď vážně, vkus má každý jiný a pistoli kterou budu tahat denně ven a většinu dne ji ani neuvidím nebudu vybírat podle toho jak vypadá. Ale podle toho jaké ma vlastnosti, váhu a hlavně jak je spolehlivá. CZ by sem jako zbraň nikdy nenosil protože s kvalitou těžce pokulhávají. Neříkám že Glock, walther ale i Sig poslední roky jsou stoprocentní zbraně. Ale proti CZ jsou o několik levelů jinde. Plus váha celokovové zbraně je proti rakouským PET flaškám taky poněkud větší. A jako poslední je tu spoušť, ne každý je mířenkář. Mě osobně stát a střílet jen tak na terč vůbec nebaví, raději srážím popry a trochu se u toho hýbu. Proto pro mě glock okamžitě oslovil svou spouští která má pokaždé stejný odpor.  Prostě každá zbraň má svoje, ale že bych říkal o někom že nemá vkus...to asi ne.

Odkaz ke komentáři

Z mladického nadšení, kdy jsem zbraň hodnotil podle krásy, ráže a velikosti jsem dávno vyrostl. Berrettu 92 FS jsem měl na combaty, byla to moje vysněná zbraň, ale zklamání, neumím napsat proč, prostě jsem se nestrefoval, na denní nošení to byla navíc velká, těžká kráva. Předtím jsem měl Smith&Wesson 5906 (už nevím přesně označení), 9 mm Luger, 15 nábojů, v nerezu a to byla naopak úžasná pistole, dodnes lituji, že jsem ji vyměnil za 92FS. Tak přišel na řadu Glock 30, design je otázkou vkusu, nechci srovnávat ale z mého pohledu to není ošklivá zbraň, 10x .45, relativně lehký, spolehlivý, výkonný, dobrá ergonomie i vhodný na denní nošení. Bohužel v té době jsem už závodně skoro nestřílel, tak nemohu posoudit kam bychom se spolu dostali (zásobník na 10 nábojů byl handicap, ale vyvažovala ho ráže, chtělo to jinou strategii), v každém případě ho mám už asi 10 let, i když většinou pod zámkem.

Začínal jsem s revolvery, to byla krása a přitom takový 2" S&W Lady Smith, .38, byla nejen krásná, ale i výkonná a dala se krásně nosit. Měl jsem i 2,5" Colt King Cobra, 357 Magnum nebo 4" S&W, ale nic z toho nebylo vhodné na závody, tak nastoupily pistole... Dnes mám z revolverů jen nádherně rytý minirevolver North American .22 Winchester Magnum, taková hračka, ale dá se nosit v kapse a svou funkci (i když ne tu odstrašující:-)), určitě splní.

Za těch 20 let jsem vytáhl zbraň 3x, spíš jako zastrašující efekt, jednou mi chtěli ukrást kolo, podruhé mi nějací ožralové agresivní kopali do auta a potřetí to byli nějací mafiánci (začátkem 90.let bylo takových skupin víc, pak se mezi sebou vymlátili), co si mě s někým spletli. Jo a ještě jednou, někdy v r.1993 k nám do firmy přišli 2 gauneři a chtěli výpalné za ochranu objektu. Vymluvil jsem se, že tam není společník a domluvili jsme druhou schůzku. Na tu jsem si před sebe na stůl připravil S&W a King Cobru a když přišli, začal jsem Colta během nevzrušeného hovoru čistit, přičemž jsem jim dokola asertivně vysvětloval, že jim nic nedáme a umíme si firmu ochránit sami. Nakonec odeši a už jsme o nich neslyšeli.

Jo a kamaráda z firmy honili nejací privátní "exekutoři", hrozní gauneři od pohledu, jel svým starým Wranglerem a oni zrovna podobný hledali, protože ho snad majitel nezaplatil, bylo to ale jiné auto. Honička jak z filmu, dojel k nám do práce a se svým Coltem 1911 auto bránil před zabavením než dorazila policie a všechno se vyjasnilo. Kupodivu to nemělo žádnou dohru...

Odkaz ke komentáři

No kdybych už měl hodnotit kvéry čistě esteticky tak tam je to jasné  - nějaká pěkná verze 1911 sfoukne všechny konkurenty...

Mně osobně se třeba design Glocku líbí (měl jsem G17 gen4), kolega má Berettu 92 inox a je to taková tlustá mrcha... (Beretta, ne kámoš) ale jak se říká  - dle vkusu každého soudruha že ?

Odkaz ke komentáři

Vkus se pozná podle toho, jakej má ten kterej člověk hodinky, hadry, barák, případně ženskou, nebo auto. Určitě ne podle zbraně, kterou jak správně napsal Speedster, nosíš většinu času schovanou před zrakem svým, i ostatních. Okázalý a velký zbraně jsou dobrý na zeď, nebo pro někoho, kdo je nemá na běžný nošení a kochá se technikou. Nebo občas pro ty s malým pérem, kteří cítí potřebu sobě a okolí něco dokazovat. Těch je taky dost. Jejich problém, tahaj se s tím sami.   

Doufám, že na nikoho nikdy svoji zbraň nebudu muset vytahovat. Ale protože ji v poslední době nosím pořád, jsem rád, že je to malej lehkej prcek. Glock 42. Jeho nevýhodou je poměrně drahé a slabší střelivo 0380 auto, kterého při combatu za jeden výcvikový den vystřílím stovky. Jednořadý zásobník na 6 ran také není nic moc, ale při konfliktu stejně rozhodují dvě až tři střely. Na střelnici ještě používám G19. Ale od té doby, co mám G42, jsem G19 už jinam, než na střelnici nevzal. Proto uvažuji o směně za G17. Berettu jsem zkoušel, je to ale moc těžkej ingot. ČZ je mimo můj zájem. Doufám, že nám to naše ozbrojování nezakážou...když se teď v EU začalo tak hodně vraždit!       

Odkaz ke komentáři

To Cyril: Uvažuju nad G42 také (Prodal jsem Ruger LCP), stejně tak mám ještě G19, tak vidím asi chybu neudělám. Pokud můžu dotaz : Styl, nebo jak to nazvat, s G42 je obdoba střílení G19? (měl jsem G42 jen nasucho v ruce) Slyšel jsem cosi o "G42" v 9lugr, nevíte někdo víc? Asi bych vyčkal, dík. D

Odkaz ke komentáři

G42 je určen primárně na osobní obranu zblízka, takže je tam v porovnání s G19 či jinými většími pistolemi dost těžká spoušť. Je to ale myslím jako ochrana proti nechtěnému výstřelu - někde při handrkovačce v kontaktní vzdálenosti docela dobrá pojistka proti nechtěnému výstřelu. Náboj stojí cca 8 kč. Oproti devítce tedy dvojnásobek. Ale ta lehkost a skladnost mi za drobné ústupky stojí. Byl jsem vloni na výstavě IWA v Norimberku, kde jsem ji viděl poprvé a i přes původní myšlenku, pořídit malého SigSauera, jsem nakonec i na základě dobrých zkušeností s Glockem 19, sáhl po tomto modelu. Slyšel jsem o plánované výrobě G42 i v ráži 9mm Lugr, ale nedokážu si moc dobře představit, kolik nábojů by se potom vešlo do té jednořadé nudle. A jestli vůbec budou Gastonovi konstruktéři schopni dodržet stávající rozměry zbraně i při větší ráži. Nechtěl jsem čekat a proto jsem ji koupil hned jak byla k dostání. Holt cena za rychlost. Zatím používám textilní opaskové pouzdro Dasta a mám objednaného Fobuse. Jako jednu z drobných nevýhod bych viděl skutečnost, že pistole nemá pojistku a proto je nošení našťouchnuté bambitky s nábojem v komoře docela velký břemeno odpovědnosti. Člověk na to musí neustále myslet, když přijde domů z práce a odkládá zbraň. Vždy vybít, mířenou jistotku a td. Anebo jí mít neustále při sobě. Jde o život a to hlavně, když se tam motají děti. Ale zvykejme si. Jak je vidět v Evropě, možná bude hůř!          

Odkaz ke komentáři

Jak uz zde padlo, nezatracoval bych legendarni cislovku 1911. Je to lety proverena klasika, osobne bych uz nic jineho na noseni neporizoval. Verzi je spoustu, ale chce to trochu gule a hodne zodpovednosti nosit natazeno/zajisteno. Jinak to nosit ani nema cenu.

Odkaz ke komentáři

Jasný, díky Cyrile za info, po LCP (první malá pistole), která zlobila, jsem koukal po LC9, sig 290 nebo walther pps, asi skončím zase u vyzkoušeného Géčka (stejně jako u velkého G19,po několika pokusech). Ona by asi ta 9luger, pokud by byla, musela být větší. Když letos na IWA nebude je rozhodnuto. :)

Odkaz ke komentáři

Jasný, díky Cyrile za info, po LCP (první malá pistole), která zlobila, jsem koukal po LC9, sig 290 nebo walther pps, asi skončím zase u vyzkoušeného Géčka (stejně jako u velkého G19,po několika pokusech). Ona by asi ta 9luger, pokud by byla, musela být větší. Když letos na IWA nebude je rozhodnuto. :)

Určitě někde zkus walther PPS, strašně mile mě to překvapilo jak je to fajn pistole, tady z těch mini pistolí asi moje nejoblíbenější. Super spoušt i úchop. Plus je to 9mm Luger.

Odkaz ke komentáři

Jj mě se také moc líbila na "obrázku" jako parametry, i cena atd. Pak jsem ji měl i v ruce (nasucho) a přišla mi, jak je placatá, což je plus, i vysoká a jakoby se mi "kinklala" v ruce. Těžiště vysoko, nebo jak to popsat. Jinak jak píšeš spoušť i držení super a nošení by bylo asi taky. Mám slíbeno si zastřílet (jen se k tomu dokopat). Ještě jsem se díval na Kahr PM9 ale spoušť je moc "americká", dlouhá, to mi trochu dělá trable (chce to víc trénovat, vím) to G je prostě asi nejjednodušší řešení (poměr výkon cena) a bude asi i nejvíc doplňků a úprav. Počkám po IWA a když nebude G v 9luger vyzkouším i ostatní a uvidí se.

Odkaz ke komentáři

Přihodím svoji ?zkušenost? se střelnými zbraněmi.

Když přeskočím ty kecy o tom, kdo mi co doporučoval, proč a proč jsem to odmítl, dostávám se k samotnému výběru zbraně. Kdybych se měl dnes rozhodovat, zda si pořídím ZP, vážně bych se zamyslel, ale k tomu se dostanu na konci mé úvahy.

Základní otázka, kterou bych si položil je, na co to chci. Chci nosit (abych měl pocit bezpečí) a občas si bouchnout, nebo chodit 3x týdně na střelnici a tam vysypat pět set nábojů a zrelaxovat se u toho. S tím bych řekl, přímo souvisí výběr ráže. Na obranu asi těžko (podle sebe) budu nosit nějaké včelky v podobě .22   Na druhou stranu pokud budu chodit sypat těch pět set týdně v nějaký .45, nebo 10mm auto, asi mě to svlékne z kalhot (nebavím se o přebíjení). Na víc, na obranu (ať už jde o varovný výstřel, obrana proti člověku, psovi apod.) bude ta .22 úplně na ho? Nebavím se o tvaru a typu střely. Dále, když budu chtít nosit, měl bych sáhnout po něčem malém (subcompact, compact), lehkém, nejlépe plastovém, co mi nevyhne páteř do strany a ani po celodenním nošení nebudu mít potřebu návštěvy u chiropraktika. Na střelnici pak přesný opak.

Toliko mé teorie a teď k mé praxi.

Když pominu, co jsem psal, tak jsem se rozhodl srdcem. Prostě jsem koupil, co se mi líbilo a počítal s tím, že pokud to budu chtít nosit, hold se s tím nějak poperu(dodnes tohle své rozhodnutí nechápu :-) ). Ad absurdum jsem koupil Siga p226, celonerez, 9mm, ještě ke všemu to byla verze X5 se spouští SA (19+1). Váha, něco kolem kila (s plným zásobníkem kolem 1150g). Protože opasková dasta se mi zdála na nic, nechal jsem si udělat v kmsaddlery vnitřní kožené pouzdro. Nosilo se dobře ale váha a velikost zbraně o sobě dávaly pokaždé vědět. Každé ohnutí v krámě do regálu, na(vy)stupování z auta, návštěvy u známých, zkrátka hrůza. Řešením se zdálo podpažní pouzdro. Vyřešilo problém při řízení v autě, nicméně boule v podpaží a nemožnost dát si dolů svršek v restauraci, kině, návštěvě apod. uvedly pouzdro, z odstupem, času do prodejní sekce na bazar.

Řešením bylo nákup nové zbraně. V kontrastu k X5 jsem pořídil co nejmenší zbraň, v přijatelné ráži a sice Ruger LCP .380 auto. Velikostí zbraň klidně i do přední kapsy kalhot, aniž by se každý při pohledu na mě rval s myšlenkou, jestli mi stojí pinďour, nebo dělám kastelána na hradě. Malá lehká plastová pistolka s nevýhodou snad jen menší kapacity zásobníku (6+1) a ráže. K tomu vnitřní pouzdro od kmsaddlery. Při nošení jsem si občas musel sáhnout za opasek a ujistit se, zda ji tam ještě mám. Dokonce v autě mi nijak nepřekážela. V létě v pohodě do kraťasů, překrýt trikem a nikdo nic neviděl, nijak nepřekážela. Ztratil jsem pocit sebekontroly, zda nemám na boku bouli pod oblečením. Takto jsem vydržel asi rok a potom jsem začal spekulovat. Co když přijde na věc a budu jí muset použít. Kapacita zásobníku malá, účinnost diskutabilní až jsem dostal nesmyslně paniku z toho, že je to zbraň vlastně k ničemu (rozuměj neúčinná). Šla do prodeje a vrátil jsem se k P226 (protože 9mm, 19+1). Dlouho jsem spekuloval nad Glockem v ráži .40/.45/10mm. Do současné doby jsem si z toho ale nepořídil nic a smířil se s P226. Jednou si ale něco z toho pořídím, bohudík mám jiné výdaje a pustit 20k je luxus, který si teď nemůžu dovolit.

Proč to ale celé píšu. Zkrátka je moc důležité naslouchat, nechat si poradit a osobně si zbraň někde vyzkoušet. Já takový nebyl a občas toho lituji. Věřím, že kdybych tenkrát poslouchal a koupil G19(možná G26), zůstal bych u něj spokojený dodnes, jako jediné zbraně. Podle mého je to universál na všechno, jak rozměrem, váhou, cenou, použitou ráží. Nikdy se mi Glock nelíbil, ale postupem času zjišťuji, že si ho možná jednou pořídím. Do té doby jsem odsouzen každodenně trpět za svojí nerozvážnost a nosit v kalhotách železo, ze kterého by se po roztavení dal svařit dobrý základ pro závodní motokáru. Jediné, čím mi to ta zbraň kompenzuje, je její vzhled, provedení a to, že byla první. Už jen proto si jí nechám. Samozřejmě záleží na každém, podle čeho se rozhodne (hlavou-logikou, srdcem, doporučením známého..)

Teď se vrátím k tomu, co jsem psal na začátku, a sice to, že bych se rozmyslel, zda bych si ZP udělal znovu. První věc je, že když máš zbraň na nošení, měl by, jsi ji nosit. Není nic horšího, než když ti leží doma v trezoru, šuplíku, pod polštářem a ty se venku dostaneš do problémů a vzpomeneš si ?hlavně že jí mám doma?. Potom se ti navalí výčitky, že proč jsem si ZP vlastně dělal, když nenosím.  Další věc je naše legislativa. Vytáhnout zbraň a střelit do vzduchu jako odstrašující efekt, fajn. Střelit jakékoliv zvíře, které mě ohrožuje, asi bych se také smířil, ale střelit do někoho se v našem kraji rovná kriminálu a to bych si hodně rozmyslel. Každoročně jsme toho několikráte svědky, kdy člověk bránící se ať už útoku na svůj život, zdraví, nebo jen bránící svůj majetek, stojí většinou v soudní síni na straně obviněného s vstupem do soudní síně formou ?Přiveďte odsouzeného?. Snad jen vyjma případu Tanvald, to tak, alespoň pro mě, většinou vypadá. Je smutné, že zbraň, která má sloužit primárně k ochraně třech výše uvedených hodnot, nemá takové zastání ani pochopení v našem právním systému.  Možná s příchodem islamizace do našich končin, si konečně někdo vytáhne hlavu z pr?. a prosadí změnu k lepšímu. Ale to už jsem hodně odbočil.

Jak někdo psal, je to jako s hodinkami, žádné universální nejsou. Ideální je mít 3 kousky. Na home defense/střelnici/obranu.

Takže přeji pevnou ruku při výběru nové zbraně. Osobně bych šel do pistole, ne revolveru. Toť můj názor. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...