odjinud Odesláno 5. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2025 Jak na medvěda s malorážkou. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
klobadysek Odesláno 6. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2025 Taková Bella Twin by mohla vyprávět. http://bear-hunting.com/2022/7/grizzly-with-a-22-c
Juan Odesláno 6. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2025 Ono sa tá možnosť zabiť grizlyho malorážkou zdá ako hrozná blbosť, ale nie je. Grizly sa totiž bezprostredne pred útokom postaví na zadné, zdvihne predné a z tejto pozície útočí. Ak má človek v danej chvíli duchaprítomnosť a odistené, má 3-4 sekundy na vystrieľanie zásobníka do oblasti srdca. A áno, sú prípady, kedy týmto mechanizmom zabila grizlyho aj .22LR. Dokonca ani to čo my starší poznáme s Mayoviek (kedy Old Shatterhand zabil grizlyho nožom) nie je úplný úlet. Karl May to samozrejme nikdy nevidel, lebo na divokom západe nikdy nebol, ale načítané to mal dobre. Rovnako romantické obrázky, kedy grizly práve "nabieha" hruďou na kopiju, ktorú neohrozený lovec drží v rukách a zároveň zapiera o zem - rovnaký princíp. V tomto má grizly smolu, že ho matka príroda vybavila takýmto blbým inštinktom. Naopak, najobyčajnejší o polovicu menší československý medveď hnedý útočí inak a je extrémne ťažké ho zložiť počas útoku. Keď stojí, vtedy sa rozhliada a nie je to automaticky znak útoku, zvyčajne skôr naopak. Útočí tak, že šprintuje po štyroch čelom vopred, pribehne k človeku, zrazí na zem bez akýchkoľvek tanečkov a ukazovaní veľkosti. A keď má človeka na zemi, tak sa rozhodne (ten medveď ) , čo ďalej podnikne.... Vyráža z húštiny zvyčajne dosť blízko svojej obete, má rýchlosť šprintéra teda cca 9-10 m/sec. Ak aj máte duchaprítomnosť a obtiahnuté, máte tak od 1 do 6 sekúnd vysypať zásobník do šprintujúcej gule, z ktorej významnú časť tvorí lebka a možnosť zasiahnuť vitálne body je mizivá. Je takmer nemožno v tejto situácii niečo trafiť. Takže pri útoku medveďa hnedého by malorážková pištol mala učinok skôr ako štartovacia pištoľ - odštartovala by macka k výkonu. 1
Micey Odesláno 6. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2025 (upraveno) Ja jsem ochoten uverit ze ten grizly casem na to teoreticky postreleni malorajdou do srdce pri extremni klice chcipne, ale neverim ze te, jakozto strelce, mezitim nestihne dvacetkrat rozsapat:) Upraveno 6. listopadu 2025 uživatelem Micey 1
Ušák_linn Odesláno 6. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 6. listopadu 2025 On 11/5/2025 at 5:15 PM, KralJan said: https://mv.gov.cz/clanek/nejcastejsi-otazky-k-nove-pravni-uprave-nakladani-se-zbranemi-strelivem-a-munici.aspx Tady je to docela dobře sepsané Díky. Teď na to koukám a z kategorií zbraní jsem teda dost zklamanej R1 R2 místo A, A-1 atd nechápu proč měnit něco, co roky funguje, tohle přináší hen zmatek, ale změna je život no
odjinud Odesláno 7. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 7. listopadu 2025 Je to jak mi kdosi avizoval, kdyz jsem resil, zda si delat i Céčko (myslivost) a Déčko (pro prac. vyuziti). Rikal nedelat, ze se to sjednoti a prijde samo a ze nebudu muset platit za ty dve kategorie a hlavne zkouska je lehci. No, ne ze by mi sk. C a D k necemu byla... 1
ričko Odesláno 7. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 7. listopadu 2025 před 19 hodinami, Juan napsal: Ono sa tá možnosť zabiť grizlyho malorážkou zdá ako hrozná blbosť, ale nie je. Grizly sa totiž bezprostredne pred útokom postaví na zadné, zdvihne predné a z tejto pozície útočí. Ak má človek v danej chvíli duchaprítomnosť a odistené, má 3-4 sekundy na vystrieľanie zásobníka do oblasti srdca. A áno, sú prípady, kedy týmto mechanizmom zabila grizlyho aj .22LR. Dokonca ani to čo my starší poznáme s Mayoviek (kedy Old Shatterhand zabil grizlyho nožom) nie je úplný úlet. Karl May to samozrejme nikdy nevidel, lebo na divokom západe nikdy nebol, ale načítané to mal dobre. Rovnako romantické obrázky, kedy grizly práve "nabieha" hruďou na kopiju, ktorú neohrozený lovec drží v rukách a zároveň zapiera o zem - rovnaký princíp. V tomto má grizly smolu, že ho matka príroda vybavila takýmto blbým inštinktom. Naopak, najobyčajnejší o polovicu menší československý medveď hnedý útočí inak a je extrémne ťažké ho zložiť počas útoku. Keď stojí, vtedy sa rozhliada a nie je to automaticky znak útoku, zvyčajne skôr naopak. Útočí tak, že šprintuje po štyroch čelom vopred, pribehne k človeku, zrazí na zem bez akýchkoľvek tanečkov a ukazovaní veľkosti. A keď má človeka na zemi, tak sa rozhodne (ten medveď ) , čo ďalej podnikne.... Vyráža z húštiny zvyčajne dosť blízko svojej obete, má rýchlosť šprintéra teda cca 9-10 m/sec. Ak aj máte duchaprítomnosť a obtiahnuté, máte tak od 1 do 6 sekúnd vysypať zásobník do šprintujúcej gule, z ktorej významnú časť tvorí lebka a možnosť zasiahnuť vitálne body je mizivá. Je takmer nemožno v tejto situácii niečo trafiť. Takže pri útoku medveďa hnedého by malorážková pištol mala učinok skôr ako štartovacia pištoľ - odštartovala by macka k výkonu. Když se ti povede trefit do hlavy, tak lehne. Ale trefit se v tom stresu asi nebude prdel...
Návštěvník STRKKT Odesláno 7. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 7. listopadu 2025 Další díl seriálu MV-1-500. Dnes je v plánu střelba za snížené viditelnosti, to mám rád. Ideálně s pohybem a CUF. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Maro Odesláno 7. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 7. listopadu 2025 Narazil jsem na toto video, a rovnou vytknu pred závorku, že jsem informace na nem neoveroval. Kazdopadne ale pokud to je tak, jak říká paní, tak držitele rozšířeného oprávnění (současné D a E) budou mít automaticky narokove vyjimky na R2 a S2 (dnešní A-I). https://youtu.be/4jPCMOQmk98?si=gqpQ0z3W0Lo8Pfqe Celkově mi přijde ze ta novela přináší sama pozitiva, az mi to prijde podezřelé, ze by tam někde nebyl schovaný nějaký zádrhel, protoze zatím mi přijde, ze tam fakt neni co vytknout.
Návštěvník STRKKT Odesláno 7. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 7. listopadu 2025 Na nadlimitní zásobníky by se měly vztahovat stejné požadavky, jako na S2, viz. §9, odst. 5 V §8, písm. B, odst. 2 se píše, že výjimka na S2 se vydává. Já to chápu tak, že není automatická, ale musím o ni aktivně požádat, případně ji už reálně mít (to mám) a pak se automaticky překlopí. Je to tak napsané i v §49. §49 - Krajské ředitelství policie na žádost vydá výjimku kategorie S2 pro nakládání se střelivem kategorie S2 nebo pro nadlimitní zásobníky držiteli zbrojního oprávnění nebo zbrojní licence skupiny ZL2 za obdobných podmínek jako výjimku kategorie R2.
Dez123 Odesláno 11. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 11. listopadu 2025 Záznam od MV k novému zákonu, velmi srozumitelná forma, mohu jen doporučit 1 1
Dez123 Odesláno 21. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2025 Pokukuji ne revolveříku od NAA, nevíte někdo, zda se dá někde vyzkoušet? Jestli to vůbec padne do ruky...
tyfo Odesláno 21. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 21. listopadu 2025 (upraveno) kde se da vyzkouset netusim, ale za mne padne do ruky celkem dobre, tedy verze Black Widow Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. chce to trochu cviku, ale strili se s tim celkem dobre a i na 25m se s tim da trefit. Kazdopadne ale asi zalezi na ruce, mne se di v ruce i vetsi zbrane Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 21. listopadu 2025 uživatelem tyfo 1 2
Anton_ Odesláno 23. listopadu 2025 Nahlásit Odesláno 23. listopadu 2025 Nemáte někdo zkušenost s něčím takovým? Mám jednu ar-15 a G19, tak mi ta zákoně stačí...nechci si kupovat hnusnej plechovej trezor Stojí to cca 12K. Akorát to nikde není skladem. Dovoz z USA by mi vyšel cca +5K. Pak jsem našel, že to dělají i češi, za lidových 19K, ale taky není skladem... Navíc mi teda obě částky, přijdou dost vysoký, na to že je to jen polička s molitanem. Šikovný kutil by to to vyrobil za zlomek...bohužel, já mám problém i složit komodu z IKEI Budget tak tich 12, s tím jsem jakoby smířený
KralJan Odesláno 9. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2025 No, jsem zvědavý. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Maro Odesláno 9. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2025 Ten thumbrest a lepsi spoušť by mohl byt celkem dealbreaker. Aktuálně jsem v rozpoložení vymenit fullsize echelon za nějaký (sub)compact na nošení a k tomu PPC na strelnici, no a tohle by mohlo byt reseni prvni půlky problému. I kdyz na nošení bych stejne asi chtel neco blíž hellcatu pro nez je g19. Uvidíme, co dalšího updatujou, zatím asi bude gen6 jenom g17, g19 a g45 (asi celkem logicky).
Kairos Odesláno 9. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2025 před 3 hodinami, Maro napsal: Ten thumbrest a lepsi spoušť by mohl byt celkem dealbreaker. Aktuálně jsem v rozpoložení vymenit fullsize echelon za nějaký (sub)compact na nošení a k tomu PPC na strelnici, no a tohle by mohlo byt reseni prvni půlky problému. I kdyz na nošení bych stejne asi chtel neco blíž hellcatu pro nez je g19. Uvidíme, co dalšího updatujou, zatím asi bude gen6 jenom g17, g19 a g45 (asi celkem logicky). Myslim ze Glock to bude mit tezky, uz je spousta dalsich stejne dobrych nebo lepsich, za stejnou nebo lepsi cenu. Zrovna vcera jsem sledoval dedu Hitchoka s novou HK CC9, odpoledne tohohle A ja si ted po letech s G26 uzivam P365 a jsem max.spokojeny 4
Maro Odesláno 9. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2025 (upraveno) Já jsem glock z výběru své první pistole vyřadil, protoze se mi strasne blbě držel, i když strelba byla navzdory tomu uchopu nakonec překvapivě příjemná. Byl to přesný opak CZ p10, ktera se mi sice super držela ale strelba byla (pro me) extremne nepříjemná. Echelon mi sedl do ruky na první dobrou a strelba extremne příjemná, doteď jsem z toho nadšený. I proto jsem chtel hellcat pro (je vetsi než klasický hellcat, ktery uz mi přijde moc malý), ale nema oboustranné ovládání. Kdyby glock udelal gen6 43, asi by to byla presne ta zbraň pro me. CC9 vypadá fajn, ale nemůžu ji najit na žádném českém shopu, Sigy jsou urcite super, ale uz se pohybujeme uplne v jine cenovce (i kdyz je pravda, ze pokud člověku nestačí základní verze, tak se na cenu sigu dostane pomerne rychle, ale tohle by snad s gen6 melo zmizet, minimalne z pohledu pripravy na kolimator). Co jsem ted mel v ruce chvíli nasucho a hodne me prekvapilo, byl Canik, ale to uz je přece jenom trochu exotika. Ten glock bude porad taková sazka na jistotu, i kdyz moje první volba by to nebyla, tak nakonec se většinou ukáže, ze je to pro většinu lidi rozumný kompromis. Rozhodně nejsem glock fan, ale tohle by mohlo byt konečně pro me použitelné) Upraveno 9. prosince 2025 uživatelem Maro
KurtCz Odesláno 10. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 10. prosince 2025 Jestli ti padne do ruky Canik, tak zkus HK. To není taková exotika a je to dělaný podle jednoho kopyta. 1
Návštěvník STRKKT Odesláno 10. prosince 2025 Nahlásit Odesláno 10. prosince 2025 (upraveno) Mám Gen3, Gen4. Gen5 mi nevyhovovala do ruky. Tady vidím v podstatě pár vylepšení, které už měly přijít dávno. - výřez na kolimátor, Glock ušetří na extra verzi, uživatelé budou v klidu pro případný upgrade - podříznutý lučík - ochranu záchytu závěru Pokud má jenom plochý jazýček spouště, ale nemá standardně GPT, je to podle mě nedostatečné. Asi chápu proč, hodně neznalých má s GPT problém. Ergonomie je pro mě špatná, úhel mi nevyhovuje a naučit se s tím střílet mi trvalo o několik tisíc výstřelů déle, než jsem čekal. Možná by to šlo trochu vyřešit tvarováním pažbičky, ale protože se rozhodli zachovat kompatibilitu se staršími zásobníky, obecně s tím moc neudělají. Standardní FS mě nechává v klidu, na služební zbraň to možná dává smysl, ale lze se bez toho obejít. Nicméně, i když má Glock svoje mouchy, stále to je velmi jednoduchá a spolehlivá zbraň. Kdyby bylo nejhůř, nevezmu si ani Echelon s kontejnerem, ani CZ, ale právě Glock. Výhoda je, kromě robustnosti, že náhradní díly není problém koupit kdekoliv, jsou běžně dostupné bez čekání a opravu si udělám sám. Samozřejmě se uvidí, až se nám to dostane reálně do ruky. Pár zaplacených youtuberů bude za peníze jásat nad čímkoliv. Upraveno 10. prosince 2025 uživatelem STRKKT
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se