runner200 Odesláno 21. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 21. ledna 2016 Odborník na střelbu nejsem, ale mám načteno něco ze soudního lékařství a kriminalistiky (něco lehčího před spaním). Učené knihy říkají, že .22 je tak oblíbená jednak kvůli snadný supresi, druhak kvůli tomu, že se ve valný většině případů nedostane z lebky ven - má však dostatečnou energii na to, aby se ještě párkrát od vnitřku lebeční kosti odrazila, takže je z mozku mozeček.Presne tak. Dobri strelci vedeli .22 trafit do oka alebo na spanok obete a strela ako behala v hlave, tak narobila slusnu sarapatu.
dlubix Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 (upraveno) Cena kompletní zkoušky asi obvyklá 2.100,- Kč. To mi přijde dost, já platil 1100,- Ale to je fuk, gratuluju Přesně na takovou zkoušku jsem byl připraven a čekal jsem to. Nakonec to probíhalo viz níže... :/ Ale hřeje mě svědomí, že jsem i tak byl ready "na nejhorší". Praktická: Kom: Co to je?Ja: Samonabijeci pistole bla bla blaKom: Co udelate jako prvni, kdyz prevezmete zbran?Ja: Kontrola bla bla bla + predvedeniKom: Vyjmenujte hlavni casti zbraneJa: Ram, zaver, hlaven s nb. komorouKom: Rozebrat to umite?Ja: Ano, chcete to videt?Kom: Ne, vidim, ze to znate. Dalsi... No nezabralo to ani minutu a pul a hotovo. Upraveno 22. ledna 2016 uživatelem jerry82
mr.BSE Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 U mě byl postup takový:Kom: rozeberte a slozte zbraň. Ja:mám rozebrání. Kom:dobře, slozte. Ja:složeno. Kom:běžte střílet Odstrileno a jdu za komisařem. Kom:jak jste střílel?Ja:5/5 v černým. Kom:gratuluji vám ke splnění zkoušky odborné způsobilosti. Tady máte doklad.
Gomez Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Jak to tak poslouchám, jsem rád, že jsem tohle vyřídil už před lety. Jak jsem trémista, tak bych asi teď vylítnul taky Ale schvaluju to. Tenkrát jsem byl překvapen, jak snadno šlo zbroják získat.Teď to vypadá, že i úplný začátečník se ke zbrani dostane, až když není úplný začátečník... a to je dobře.
Ivan Lelák Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Zajimave, treba nekdo, kdo tomu rozumi nam to vysvetli. Taky si myslim, ze na obranu to neni. Také myslím, že .22 je málo, na druhou stranu, jak se změnilo lidské tělo za poslední desítky let? Chodí lidé neprůstřelněji oblečení? Není to tak dávno, kdy nikdo nepochyboval o obranyschopnosti prcka v ráži 6,35 mm. A co legendární Waltery PP a PPK, byly považovány za nedostatečné pro obranu se svými 7,62 mm? Ano, dělaly se i ve "velké" ráži 9 mm Browning, několik tisíc takových objednala třeba íránská policie a přitom, když napíšu, že mám na obranu Ruger LCP, 9 mm Borwning, většina lidí zareaguje, že je to málo. V čem je tedy problém, máme více "hroší" kůži? Je jasné, že každý náboj má určitou hranici a víc neprostřelí. Ale kde je minimální hranice pro běžnou sebeobranu? Já, i vzhledem k pravděpodobnosti a typu konfliktu myslím, že cokoliv zneškodní i dost oblečeného útočníka, začíná být dobré a cokoliv výkonnějšího je příjemný bonus. A tak mi 9 mm Browning stačí. A stačilo by i 7,62. Mám i minirevolver NAA v ráži .22 WMR, kdysi mi někdo řekl, že je to směšné, ale náboj WMR nadělá uvnitř čehokoliv slušnou paseku, v každém případě člověka bezpečně zabije, co chtít víc? Za velký hadicap nepovažuju ani kapacitu 5 nábojů, nebo že se s tím dá trefit tak do 5 metrů, ale hlavně SA systém, kdy se musí před každou ránou natahovat kohout a u té pidizbraně hrozí, že přitom vypadne z ruky, hlavně ve spěchu. To je její největší problém a proto nosím NAA vyjímečně a nebo jako záložní.Myslím, že jsme zhýčkaní a chceme stále víc. V pořádku, i já to chci a pro různé situace mám různé zbraně. Myslím, že mnozí se prostě cítí s velkou bouchačkou jako větší chlapi, mám ZP 25 let a tím jsem si také prošel, cokoliv pod .357 Magnum nebo .45 ACP bylo fuj. Dnes u zbraně na obranu, co ji mám mít 365 dní v roce u sebe, považuji za důležitější střeleckou pohotovost, rychlost střelby, denní nositelnost ve smyslu skrytého nošení a neobtěžování hmotností atd., spolehlivost, kapacitu nábojů a pak teprve ráži.
Gomez Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 > A tak mi 9 mm Browning stačí. A stačilo by i 7,62. Nechci rýpat, ale jak víš, že to stačí až bude potřeba?
Fester Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Ivane, jen drobnost, PePeK je ráže 7,65 Brw. 7,62 mm je ráže pro Tokarev, nebo CZ52 a s ocelovým jádrem mu neodolala a možná ještě ani teď neodolá i neprůstřelná vesta.
Harry Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Je třeba si uvědomit, že smrtící je každá střelná zbraň s energií projektilu nad 50J (a nejspíš i míň. Záleží kam se trefíte...). Tedy malorážkou lze naprosto spolehlivě usmrtit člověka. Ale nelze ho malorážkou zastavit, pokud na vás útočí. I když ho na kontaktní vzdálenost malorážkou spolehlivě zabijete (třeba prostřelením srdce, například), bude na vás ještě klidně minutu útočit a umlátí vás klidně k smrti. Jak se říká "tělo je už mrtvé, ale hlava to ještě neví". Tkáně mají při přerušení proudění krve dostatek paliva (kyslíku) k plné výkonnosti na 20 i více sekund. V případě že je ve hře adrenalin, nebo drogy (a nejlíp oboje), pak to může být o dost více. Ale pro účely sebeobrany nejde o to útočníka usmrtit, ale zastavit (což neznamená že ho musíte usmrtit). A k tomuto účelu je malorážka zcela nevhodná. Potřebujete střelu, která vyvolá šokový stav pro tkáně a organismus - a tím útočníka zastavíte. Tedy .45 ACP je velmi vhodná díky svým fyzikálním vlastnostem. U jiných ráží lze například díky konstrukci střely docílit podobných účinků... Kupříkladu běžná střela z dvoupalcového revolveru .38 Special má lepší "zastavovací efekt" (tedy účinek na živý cíl), než běžná střela vystřelená z Glocku 9 Luger - i přes to, že má skoro poloviční energii... Proč se občas používají 22LR pro "různé účely"? Kvůli možnosti tlumení hluku... Například s nimi speciální jednotky likvidují kamerové systémy, když je třeba. Potichu, přesně, spolehlivě...
ggrand Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 (upraveno) Ještě je potřeba snížit prachovou náplň náboje :-)V pistolové délce hlavně to není potřeba. Také myslím, že .22 je málo, na druhou stranu, jak se změnilo lidské tělo za poslední desítky let? Chodí lidé neprůstřelněji oblečení? Není to tak dávno, kdy nikdo nepochyboval o obranyschopnosti prcka v ráži 6,35 mm. A co legendární Waltery PP a PPK, byly považovány za nedostatečné pro obranu se svými 7,62 mm? Ano, dělaly se i ve "velké" ráži 9 mm Browning, několik tisíc takových objednala třeba íránská policie a přitom, když napíšu, že mám na obranu Ruger LCP, 9 mm Borwning, většina lidí zareaguje, že je to málo.Všechno se vyvíjí a mám tak nějak pocit, že se do lidí víc střílí, minimálně USA ať už jako vojáci, tak policajti. Tak je dost materiálu ke studování. Bohužel pro nás, žijeme tu v pravěku, kde JHP je ok pro policajta, ale hřích pro póvl. Ivane, jen drobnost, PePeK je ráže 7,65 Brw. 7,62 mm je ráže pro Tokarev, nebo CZ52 a s ocelovým jádrem mu neodolala a možná ještě ani teď neodolá i neprůstřelná vesta.Vestu prostřelí i Luger a nemusí mít jádro z oceli, ale s ní to jde tak nějak líp Upraveno 22. ledna 2016 uživatelem ggrand
Ivan Lelák Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 > A tak mi 9 mm Browning stačí. A stačilo by i 7,62. Nechci rýpat, ale jak víš, že to stačí až bude potřeba?V pohodě, neberu to jako rýpání, pro mne je to statistika a priority. Je mi 55, za 25 let jsem zbraň "použil" 4x, všechno v divokých 90.letech, z toho jednou vytáhl a zamířil (a byl připraven střílet, byli to gauneři), jednou stačila "náhodně" položená na stole v kanceláři (snaha získat od nás výpalné) a 2x jsem jen poodhrnul bundu a přesunul ruku k opasku. Vždy to stačilo. Jasně, může nastat situace, kdy to stačit nebude, může do mne uhodit blesk, mohu se zamyslet a vstoupit do vozovky před kamion. Ale jak jsem psal, nosit denně velký kvér mne časem obtěžovalo a k čemu mi je zbraň v trezoru. Statisticky mám s menší zbraní, neustále na opaku, větší šanci a krátká devítka zase tak málo není. A mám i .45 ACP pro situace, kdy ji vyhodnotím jako vhodnější, jednou za čas ji na opasku snesu. Jinak souhlasím s argumenty Harryho, výborná zbraň, kterou jsem měl rád, byl 2" revolver S&W Lady Smith, .38 Spec.
pavča Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Měl bych prosbu na ty, kteří prošli procedurou získání ZP a dalšími kroky ohledně pořízení si zbraně? Marně hledám, jak to vlastně je s postupem žádostí a platbami a nemohu to nikde najít. Budu podávat žádost o vydání ZP, cena 700,- Kč/skupinu v kolcích, ale kdy? Někde se píše kolky až při vydání ZP, jinde kolky již při podání žádosti o vydání ZP. A jak je to s dalšími kroky ohledně povolení k nákupu, registrace zbraně, atd.? Díky.
Trňák Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 (upraveno) Já jsem byl před včerejškem a bylo to těch 700 v kolcích za skupinu, které jsem dával hned. Rovnou si to nalepili na žádost a orazítkovali... Po vydání ZP se podá žádost na nabytí zbraně - 200 Kč, v Brně vyřizují na počkání, jinde nevím. S povolením šup na nákup a pak zase na registraci (vydání průkazu zbraně) což je 300 Kč. Upraveno 22. ledna 2016 uživatelem Trňák
pavča Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Já jsem byl před včerejškem a bylo to těch 700 v kolcích za skupinu, které jsem dával hned. Rovnou si to nalepili na žádost a orazítkovali... Po vydání ZP se podá žádost na nabytí zbraně - 200 Kč, v Brně vyřizují na počkání, jinde nevím. S povolením šup na nákup a pak zase na registraci (vydání průkazu zbraně) což je 300 Kč.Díky, koupím tedy hnek kolky a beru si je s sebou. Díky za radu.
Ivan Lelák Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Budu prodlužovat ZP, Mám pocit, že kdysi chtěli při podání žádosti vidět i zbraně, nejsem si jistý. Jak celá ta procedura probíhá? Díky.
Xenomorfus Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Budu prodlužovat ZP, Mám pocit, že kdysi chtěli při podání žádosti vidět i zbraně, nejsem si jistý. Jak celá ta procedura probíhá? Díky.Pokud Ti nechodi na pravidelne kontroly domu, tak je budou chtit videt.
blam Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 (upraveno) Kdyz jsem byl pro prukaz zbrane, zaslechl jsem, ze na prodlouzeni je potreba vzit i zbrane, kazdopadne u nas v Hradci jsou v klidu tak je pry pan mohl donest az pri vyzvednuti noveho ZP. Kolky si nejsem jisty, ale mam pocit, ze pani rikala 400 Kc v kolcich. Zde je vic info http://www.zbrojniprukazy.cz/prodlouzeni-platnosti-zbrojniho-prukazu/ Upraveno 22. ledna 2016 uživatelem blam
Eddie75 Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Prodlouzeni ZP stoji 700 + doktor + 1foto. Zbrane chteji videt nepozdeji pri prevzeti noveho ZP.Zbrane jsem nesl na dvakrat, abych nesel ovesenej jak vanocni stromek.Sice dle zkona te maji vyzvat, ale bere se to samo sebou.
Wanderer Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 K té 6,35 a ostatním. Jak říká kamarád, moc to není, ale já tě s tím střelím do nohy a pak mi řekneš. :-)
Ivan Lelák Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Díky, doktora si mám obstarat předem nebo až s formulářem od PČR? Jdu do Rychnova n.K., vždycky tam byli v pohodě, raději tam v pondělí ráno brnknu a zjistím podrobnosti... Zbraně snad unesu najednou:-).
Hugo14 Odesláno 22. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 22. ledna 2016 Měl bych prosbu na ty, kteří prošli procedurou získání ZP a dalšími kroky ohledně pořízení si zbraně? Marně hledám, jak to vlastně je s postupem žádostí a platbami a nemohu to nikde najít. Budu podávat žádost o vydání ZP, cena 700,- Kč/skupinu v kolcích, ale kdy? Někde se píše kolky až při vydání ZP, jinde kolky již při podání žádosti o vydání ZP. A jak je to s dalšími kroky ohledně povolení k nákupu, registrace zbraně, atd.? Díky. Pavčo, zajdi si k doktorovi (formulář nesháněj, má ho on). Následně s fotkama a vším co máš vypsané na žádosti, na policajty. Jak píšeš kolky 700 / skupina, brát rovnou s sebou, nelepit. Současně si připrav a vezmi žádost o povolení k nákupu (oranžovej formulář), pokud chceš B, jen nevyplňuj číslo ZP. Pokud jde o zbraň, nemusíš vyplňovat vše. Jen, co víš, že budeš chtít. Stačí třeba jen "Revolver" nebo "Samonabíjecí pistole". V hlavičce "vlastnictví, držení, nošení" nic neškrtej, pokud to nebude třeba Sa58 nebo jiná dlouhá, tu ti asi nosit nedovolí (předpokládám). Do důvodu napiš "Sportovní, kulturní nebo lovecká činnost." a/nebo "Ochrana zdraví, života nebo majetku". K tomu přikup kolky 200 / žádost. A podej všechno naráz. I s žádostí o ZP. Nejseš omezen v počtech a důvody nepřezkoumávají - plníš-li podmínky, máš nárok na povolení. Já takhle před pár měsíci bral něco po zemřelém tchánovi plus jednu "bianco" na pistoli. Jinak pamatuj, že kolky se vždy podávají při žádosti.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se