Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vždycky jsem říkal, že jediné quartz, které budu mít, budou Trasery. Mám dvoje, menší nosím 7 let na motorku - jsou malé, lehké, odolné, vodotěsné, vejdou se bod bundu, tritiové osvětlení viditelné v noci. Začínáme ale cestovat obytnou dodávkou - spíš evropská civilizace, ale od Francie po Balkán, od Nordkapu po Středozemní moře. Uvažuji o hodinkách na tyto cesty - budou stále na ruce, nechci velké a těžké, musí být odolné (opravy auta, štípání dřeva..) a vodotěsné (koupání a šnorchlování), chtěl bych stopky, budík, odpočet času, řízené rádiem s aut. nastavováním časových pásem, pochopitelně datum, den v týdnu atd. Nosím brýle a chci u informací přehlednost, takže určitě ne např. datum na miniaturním ciferníku s ručičkou, co ukazuje NĚKAM mezi 25-30. Jestli bude hlavní čas zobrazován analogově nebo digitálně, je mi celkem jedno, asi bych upřednostnil ručičky, ale nesmí to být kýčovitý cirkus. Nevadí mi dobrodružnější tvar pouzdra, ale informace na ciferníku /displeji upřednostňuji jednodušší a přehledné, nevadí mi přepínání mezi jednotlivými tématickými informačními "okny". Nechci Bluetooth, internet a GPS, navíc mi vadí výdrž "chytrých hodinek", naopak, čím větší výdrž, tím lépe, klidně solár. Když bude přidaná hodnota v měření krevního tlaku a pulsu, popř. tlaku vzduchu, jeho historii a předpovědi, nadmořské výšce a s tím spojených informacích (výstupy atd.), tím lépe, ale není to podmínkou a nechci to přehánět. Chci hodinky dostupné v ČR, i kvůli záruce a servisu.

Uvažoval jsem o něčem z řady G-Shock, ale přijdou mi dost velké a všechny a informace občas až nepřehledné, možná se ale pletu. Možná Casio, možná Suunto, možná něco jiného, poraďte prosím!

Kdysi dávno jsem měl Avocet Vertech Pilot, ty hodinky jsem miloval, to je ale 20 let...

Díky a když tak omluvte přehnané požadavky, jsem si vědom, že výsledná volba může být kompromisem.   

Odesláno

To co chceš asi nejlépe vystihují právě nějaké G-shock, ideálně s 4 sensor, které pak mají snad vše na co si můžeš vzpomenout, respektive co jsi uváděl. Ovšem máš pravdu, že takové G jsou poměrně dost velké, ale chce to i vyzkoušet, některé jsou tak dobře tvarované, že i přes svou velikost sedí dobře.

Návštěvník YPO
Odesláno (upraveno)

CASIO PRW 6000

nevím tedy jak s tím štípáním dříví, ale myslím, že to vydrží ....už jsem s nimi několikrát dost říznul a zatím se jim nic nestalo (ani vizuálně) a pokud neupadne ručka, tak se každou hodinu dokáží ručky sami srovnat (vlastně se sami umí dostat ze stavu magnetizace)

někdo ohrnuje nos nad vodotěsností která je "pouhých" 100m ..... koupu je každý den proudem vody a funguje to stále

jo a s tím zrakem na blízko jsem na tom podobně jako ty a na displej vidím v pohodě .... rozhodně si nekupuj nic s inverzním displejem (nebo kup :) ) ale pro mě už jsou inverzní displeje nečitelný

další výhoda je, že jsou poměrně nízké proti ostatním hodinkám z plastu (řemen je vyztužený myslím karbonem, takže by neměl jen tak rupnout)

Upraveno uživatelem YPO
Odesláno

Nechceš GPS, ale stejně Ti doporučím podívat se na něco od Garminu. Mám Tactix a jsou naprosto super. V režimu hodinek výdrž na baterku 3 neděle, přehledné, safír, odolné a mají snad nejlepší pryžový náramek, co jsem kdy měl na ruce. Měl jsem Suunto Observer a Garminy mi vyhovují výrazně více.

Odesláno

YPO - "štípáním" dříví myslím udělání dřeva na oheň někde na cestách, s tím by být problém neměl. Vodotěsnost 100 m je pro mne OK. Díky za tip s inverzním displejem, mrknu na to.

Mrazík - koukal jsem i na Garmin, ale já tam PRO SEBE nevidím přidanou hodnotu třeba oproti G-Shockům, která by ospravedlnila cenu, vodotěsnost 5 bar a výdrž 3 neděle v režimu hodinek. Nejde o cenu jako takovou, kdybych našel ideální hodinky, zaplatil bych i víc, ale ideál, jak se zdá, opět neexistuje a tak se bude jednat o přijatelný kompromis. Za digitálky, které mne nejspíš nepřežijí, zase tak moc utrácet nechci, pokud nebudou mít pro mne něco důležitého a G-Shock se zdá být asi řešením..

Bells - jaké přesně G-Shocky máš na mysli? Myslím ty co mají mít vše co jsem psal? Díky:-)! Zkusím zajet do Hk a dát si něco na ruku, ať si ujasním velikost.

A co nějaká Suunta? 

Odesláno

Ty nemaji rucicky ;)

Ja mam stare Advizory, asi deset let. Prosly si peklem, jsou sedrene jak prase, popraskane, omlacene a jedou jak nove (i vodotesnost funguje). V nove produkci se nevyznam, ale tyhle stare jsou snad nesmrtelne...

Odesláno

Teď jsem se koukal na G-Shocky a přiznám, že se v té záplavě modelů v cenovém rozmezí 2-30 tisíc neorientuju. Psal jsem, že za "obyčejné" digitálky zase nchci tak utrácet, ale přesto bych se nerad vzdal některých funkcí, které jsem zmínil na začátku a za kvalitu, i digitální, je asi třeba připlatit. Zajímavě vypadají i ty Pro Treky...   

Odesláno

Koukni na ty Suunta. Vetsinou jsou docela hezke a odhaduju, ze s kvalitou dolu nesli - ale to fakt jen odhaduju. Navic maji docela velky display a v zakladnim, hodinkovem, modu mas cas zobrazeny pres cely. Nevim jak jsou na tom s inverzi. Ted jsem to videl na nejakych Polarech a citelnost perfekt - ale asi i diky velkemu zobrazeni casu. Ty male mrsky ve funkcionalitach uz muzou byt horsi.

Odesláno

Tak jsem se stavil v jednom obchodu a vzal na ruku několikery Casia. I když nevypadají tak drsně jako G-Shocky, asi vyhrají Pro Treky. Myslím že jsem měl na ruce řadu PRW-6000, co sem dával YPO a pocitově je to dokonalé - sedí perfektně, hmotnost tak akorát. Jen se v té modelové řadě stále neorientuji, protože je měli buď černé se zelenými nebo modrými doplňky, nebo černé s korunkou, tlačítky a "lunetou" v broušeném kovu. Je ale fakt, že to asi byly 2 různé modely, mám pocit, že se drobně lišily i jinak. V každém případě neměli ty černé s červenými prvky jako ty na videu od YPO. Taky jsem koukal, že existuje i řada 6100 a netuším, jaký je rozdíl mezi 6000 a 6100. Je tu nějaký znalec řady Pro Trek?

Odesláno

Casio Pro Trek PWR-6000 - tak už jsem se skoro vše dočetl tady na fóru, jen by mne zajímaly zkušenosti majitelů s barometrickými funkcemi, resp. tlak vzduchu, historie a předpověď a nadmořská výška - tyhle věci občas použiju, ale četl jsem, že k získání správných informací je třeba znát, resp. kalibrovat, nějakou známou hodnotu (nevím, jestli se nevyjadřuji nepřesně)... Používáte tyhle funkce? 

Odesláno

Zdar Ivane,

Vemu to ve zkratce... Co se ukazatele tlaku tyka, ten by mel byt zkalibrovany z fabriky, ja osobne jej tak 1x za ctvrt roku zkontroluju, zda to sedi. Zatim sedi. Nadmorska vyska je dana prave tim tlakem, takze je potreba ji v podstate pokazde (kazdy den) zkalibrovat, totez pri razantni zmene pocasi nebo mista (kdyz prejedes autem o 300km jinam, muze byt jiny tlak). Nevim, jak presnost u Protreku, ale u Gulfmasteru to dela cca 10-20 m na kazdych 1000 vyskovych metru zmeny.

Co se predpovedi pocasi - tlakove tendence abourkoveho alarmu tyce, tak je to podobne. Reaguje to na zmenu tlaku, pripadne zmenu tlaku v zavislosti na case. Kdyz chodim pesky, funguje to bezvadne, preistim-li se nekam autem, musim vyskomer zkalibrovat a bourkovy alarm restartovat a tlakovou tendenci brat z pocatku s rezervou.

Pokud vysku nezkalibrujes, tak se da odecist jen relativni hodnota (zmena vysky) a ta souhlasi.

Preji faj den.

Odesláno

Xenomorfus - díky. Principielně to chápu, vím, jak funguje letecký výškoměr s ukazatelem tlaku. Ale nevím, jak funguje algoritmus u těchto hodinek - zkalibruji-li tedy nadmořskou výšku a vyběhnu v domě o 5 pater výš, ukáže to výšku jinou. A co na to tlak?  A naopak - změní-li se po delším pobytu na místě počasí a s tím i tlak, co na to výškoměr? A poslední dotaz - pokud znám svou nadmořskou výšku, jak složitá je kalibrace?  Děkuji!

Odesláno (upraveno)

..... zkalibruji-li tedy nadmořskou výšku a vyběhnu v domě o 5 pater výš, ukáže to výšku jinou. A co na to tlak?  ....

Tlak se taky zmeni, proto se zmeni vyska. Jen to muze byt tak mala zmena, ze to na hodnote tlaku nezaregistrujes (displej bude ukazovat porad stejny tlak). Ale kdyz tech pater das treba 50, tak uz by to melo byt znat i na zobrazovane hodnote tlaku :-).

..... A naopak - změní-li se po delším pobytu na místě počasí a s tím i tlak, co na to výškoměr?....

Vyskomer bude ukazovat jinou vysku, musis jej zkalibrovat na aktualni vysku, kterou znas (ve ktere se nachazis) (z GPS, podle "mamlase", z vrstevnic z mapy, apod...)... Staci, kdyz je ponoris treba do metr hlubokeho bazenu a sledujes tlak/vysku...krasne uvidis zmenu.

A poslední dotaz - pokud znám svou nadmořskou výšku, jak složitá je kalibrace?  Děkuji!

Nevim jak u kterych Protreku, to Ti urcite napisou kluci, ale obecne u Casii "G", ktere maji "smart access" korunku, je to otazka par sekund...v modu vyskomeru odjistim korunku, povytahnu a otocim ji prislusnym smerem, tim se zmeni vyska a zase zamacknu a zaaretuju. Smart access korunka reaguje, jak moc ji pootocis, pak je zmena pomalejsi nebo rychlejsi (skacou jednotky rychle). Takze kalibrace vysky je realne otazka maximalne do 10-ti sekund. Mensi zmeny hodnot rychleji.

Edit: Ted mne napadlo, kdybys chtel vyzkouset moje Gulfmastery, tak klidne SZ, treba na dva tydny bych Ti je poslal. Uz to mel takhle kolega odsud taky.

Upraveno uživatelem Xenomorfus
Odesláno

Hodinky s automatickým nastavováním časových pásem, to pak jedině Citizen nebo Seiko s GPS (bez GPS to prostě nepůjde). Ale v kombinací s nějakým budíkem, odpočtem a kterého čerta k tomu (když spoustu z toho umí každý "chytrý" mobil), to asi neklapne vůbec. Nejvíc se tomu asi blíží Citizen Satellite Wave F900 https://www.timestore.cz/Znacka/Citizen-259/Satellite-Wave/Citizen-Satellite-Wave-38130

Odesláno

Xenoformus - díky, vše je jasné - takže kalibrovat a kalibrovat, abys dostal věrohodné údaje. Kalibrace u Pro Treků bude asi podobná, elektronickou korunku mají také.

Za nabídku půjčení děkuji, vážím si toho, ale nebude to nutné. Teď jsem koukal na rozměry Gulfmasterů, ale asi jsem je neměl v obchodu na ruce, protože papírově mají rozteč stěžejek menší než Pro Treky a přitom G-Shocky, co jsem zkoušel, mi neseděly mj. kvůli tomuhle rozměru. Ale roli může hrát víc věcí, stejně tam půjdu ještě jednou, tak je dám na ruku. O funkcích mám už hrubý přehled, tak zvítězí ty, které budou sedět a budou se mi  líbit.   

Odesláno

Díky všem za rady. A teď slovo do pranice - 6000 nebo 6100? Snažil jsem se vygůglit rozdíly, co nejsou vidět, nevím, zda je správná informace, že PWR6000 používá modul (co to je?) 5365, zatímco PWR6100 5470 (četl jsem na jednom ruském fóru, ale psali tam i, že 6100 má safírové sklo a to podle dalších zdrojů nemá). Přiznám, že zprvu se mi líbily víc 6000, ale postupně se přikláním k 6100. Nevím, co se myslí "trvanlivějšími materiály", ale víc se mi líbí ručky 6100 oproti skeletonovým u 6000. Líbí se mi i jednodušší a jakoby (nebo skutečně?) větší ciferník. Co je prý opravdu lepší, je podsvícení a někde jsem četl i o lepším displeji, opět ale nevím, zda je to správná informace.

Pokud byste měli nějaké další informace o rozdílech, prosím podělte se, díky.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...