Bobisek Odesláno 19. srpna Nahlásit Odesláno 19. srpna Já budu realizovat pergolu na chatu a plánuji toto: https://www.hornbach.cz/p/pergola-zahradni-400-x-300-cm-s-lamelovou-strechou-antracit-vc-zastineni/10500894/ Viděl jsem ji naživo a upřímně kromě elektriky (což nepotřebuji) nevidím rozdíl oproti pergole u rodičů za trojnásobek. Jde o pár kusů hliníku, ne hodinařinu. Rozměrových variant nabízí X, chápu nicméně, že se nemusí pro každého trefit.
YPO Odesláno 19. srpna Nahlásit Odesláno 19. srpna Koukám na ty ceny a jsem v šoku. 3 roky zpátky sme stavěli tuhle nemoderní klasiku 4x4m, protože tam tyhle moderní prefabrikáty nechci - nehodí se to tam. Padá na to bordel ze stromů (údržba) atd. Jeden den přijeli na zatravněnej plácek 3 ukrajinci a druhej den večer bylo hotovo. Práci jsem teda neplatil, protože to byl výměnný obchod, ale celkový náklady byly 23000,- (ta popelnice tam nepatří) Nevěřím tomu, že by něco podobného, třeba nějak hezčího nešlo udělat kdekoli. --------------------------------------------------------------- Jediný co se mi na tom Hornbach přístřešku líbí, je ta otevírací střecha (nebude se kumulovat teplo pod střechou) x já kdybych to tam měl a spadl by mi do toho list z toho ořechu, tak už to nezavřu. A ten odvod vody je taky dost děsivej. 1
Bobisek Odesláno 19. srpna Nahlásit Odesláno 19. srpna Máš to hezké, ale srovnávat dřevěnou pergolu s pevnou střechou s bioklimatickou je jako porovnávat fabii s tatrovkou. Ano, obě pergoly zastíní a ochrání před deštěm, nicméně materiál, vzhled i užití jsou dosti odlišné.
Juraj11 Odesláno 19. srpna Nahlásit Odesláno 19. srpna Já budu realizovat pergolu na chatu a plánuji toto: https://www.hornbach.cz/p/pergola-zahradni-400-x-300-cm-s-lamelovou-strechou-antracit-vc-zastineni/10500894/ Viděl jsem ji naživo a upřímně kromě elektriky (což nepotřebuji) nevidím rozdíl oproti pergole u rodičů za trojnásobek. Jde o pár kusů hliníku, ne hodinařinu. Rozměrových variant nabízí X, chápu nicméně, že se nemusí pro každého trefit.Hele nevím no. Měl jsem tu už jednoho obchoďáka se vzorky a to se nedá srovnávat. Co jsem viděl podobnou co jsi dával odkaz,tak materiálově je to jinde. Tady ty profily mají tak 2mm sílu a zmáčkneš to rukou. Ty co mi ukazoval,tak to už je echt kus hliníku.Já ještě čekám na nabídku od Alaris.Jinak co jsem dostal nabídky tak docela velký rozdíl v cenách od různých výrobců (skoro 100 tis) Nad dřevěnou jsem také přemýšlel,tu bych si udělal bez problému sám,ale žena nepovolí a k domu by to ani nešlo Sent from my iPhone using Tapatalk
Bobisek Odesláno 19. srpna Nahlásit Odesláno 19. srpna Mě ta v Hornbachu co se týče konstrukce fórová nepřišla, ostatně váží čtvrt tuny. U lamel netuším, ale to je mi upřímně jedno, na zimu budou beztak otevřené. Je jasný, že ten trojnásobný rozdíl by někde měl být patrný, jak jsem ale psal, zrovna u této věci mi nepřijde rozumné za "prémii" připlácet, i ta levná verze (navíc když v ní není elektrika) mě spolehlivě přežije.
Jocker Odesláno 19. srpna Nahlásit Odesláno 19. srpna Hlíník byl taky ve hře, ale nakonec se realizovalo takto…. 5 1
Bobisek Odesláno 20. srpna Nahlásit Odesláno 20. srpna Záleží, co kdo očekává. Mně trvale zastřešená pergola smysl nedává, bez otevření shora ten pocit sezení "venku" nepřijde, navíc to úplně pohřbí vedlejší prostory v domě. Jde ve své podstatě o další místnost. Nejvíc by se mi líbilo, kdyby šlo u bioklimatické pergoly odsunout lamely na stranu, ať může zůstat jen konstrukce, určitě to někdo nabízí, ale bude to zase stát ranec.
YPO Odesláno 20. srpna Nahlásit Odesláno 20. srpna Do trvale zastřešený pergoly neprší a nesvítí slunce na lebku. Když budu chtít mít pocit “sezení venku” nebo “vzdušnosti” tak k tomu nepotřebuju 4 hliníkový sloupky za padesát litrů ale sednu si na lavičku pod strom. 2 3
Juraj11 Odesláno 20. srpna Nahlásit Odesláno 20. srpna Do trvale zastřešený pergoly neprší a nesvítí slunce na lebku. Když budu chtít mít pocit “sezení venku” nebo “vzdušnosti” tak k tomu nepotřebuju 4 hliníkový sloupky za padesát litrů ale sednu si na lavičku pod strom.Tak u nás jde třeba o to,prodloužit stávající částečně zastřešenou terasu. Ale zase nechceme v létě pod ni chcípat Sent from my iPhone using Tapatalk
Bobisek Odesláno 20. srpna Nahlásit Odesláno 20. srpna Před hodinou, YPO napsal: Do trvale zastřešený pergoly neprší a nesvítí slunce na lebku. Když budu chtít mít pocit “sezení venku” nebo “vzdušnosti” tak k tomu nepotřebuju 4 hliníkový sloupky za padesát litrů ale sednu si na lavičku pod strom. Do biopergoly neprší a nesvítí slunce, pokud ji tak nastavím. Může do ní ale také pršet (nebo sněžit, aby nedošlo k přetížení střechy) a svítit, když chci. Mimochodem do tvé zastřešené pergoly logicky někdy svítit slunce musí, když je ze tří stran otevřená a nemá možnost bočních zástěn. Ovšemže mohu mít po pozemku X druhů sezení uzpůsobených na déšť, východní slunce, jižní slunce, západní slunce a nevím co ještě, ale nepřijde mi to rozumné. Cenový rozdíl mezi nevariabilní zastřešenou pergolou (u tebe 24t materiál + aspoň 10t práce, kterou bych musel někomu zaplatit) a bioklimatickou (50t materiál + postavení zvládnu s manželkou za dvě hoďky) mi nepřijde zásadní. Každý ale vyhovuje něco jiného a tak je to správně
YPO Odesláno 20. srpna Nahlásit Odesláno 20. srpna (upraveno) před 11 minutami, Bobisek napsal: Mimochodem do tvé zastřešené pergoly logicky někdy svítit slunce musí, když je ze tří stran otevřená a nemá možnost bočních zástěn. Ano svítí, čelní strana je orientovaná na jih a slunce svítí nejdál 30cm na dlaždice. Levá strana je krytá stromem a tam slunce nesvítí vůbec. Průser je pravá strana od 16:00 - a světe div se stačí metrová plachta a nesvítí tam nic. Upraveno 20. srpna uživatelem YPO
Jocker Odesláno 20. srpna Nahlásit Odesláno 20. srpna Celý odpoledne tam svítí slunko, z té kratší čelní strany jsou žaluzie. Ano je to v podstatě další místnost využitelná celoročně. Zasklení jde otevřít a pak krásně profukuje a zároveň v létě nezdechneš. To co jsme si přestavovali, tak v hliníku byly nabídky 800+, tady jsme 350
Ivan Lelák Odesláno 25. srpna Nahlásit Odesláno 25. srpna V 20. 8. 2025 v 10:42, Jocker napsal: Celý odpoledne tam svítí slunko, z té kratší čelní strany jsou žaluzie. Ano je to v podstatě další místnost využitelná celoročně. Zasklení jde otevřít a pak krásně profukuje a zároveň v létě nezdechneš. To co jsme si přestavovali, tak v hliníku byly nabídky 800+, tady jsme 350 Moc pěkné. Z čeho je to teda nakonec udělané?
lub Odesláno 25. srpna Nahlásit Odesláno 25. srpna koukám, že pergola je dosti široký pojem u těch "bio" by mě zajímala spolehlivost mechanismu stropních žaluzek po letech.
Jocker Odesláno 25. srpna Nahlásit Odesláno 25. srpna @Ivan Lelák dřevěná konstrukce, zasklení hliník, střecha folie 1
Juraj11 Odesláno 25. srpna Nahlásit Odesláno 25. srpna Tak jsem si zkusil pomocí Ui udělat návrh pergoly. Není to úplně ono,ale pro představu stačí . Sent from my iPhone using Tapatalk
neuromancer Odesláno 25. srpna Nahlásit Odesláno 25. srpna před 8 hodinami, lub napsal: koukám, že pergola je dosti široký pojem u těch "bio" by mě zajímala spolehlivost mechanismu stropních žaluzek po letech. Máme ji takhle naplácnutou k domu 5 let a zatím cajk, ale jsme prakticky v lese, takže je to pořád plný jehličí a dalšího bordelu, jsem zvědav, jak to dlouho vydrží. Na zimu to máme pořád zavřený, má to údajně nosnost až půl metru, sněhu poslední dobou už moc není a krom toho by sněžilo kočkám na pelechy 1 2
exBURN Odesláno 25. srpna Nahlásit Odesláno 25. srpna Já tu biopergolu taky zvažoval, ale došel jsem k závěru, že bych to zatáhl a pak už neroztáhl . Mám na terasách pohodlné posezení a nechci aby zmoklo navíc sedíme i v dešti. Já si teda jen navrhnul pevnou střechu tak, at mi pod pergolu u obýváku svítí slunce v zimě a nikdy jsem nebyl spokojenější. Mám tam i těžce nemoderní venkovní závěsy na stínění při západu a je to fajn. Každopádně bych se vyhnul skleněným pergolám - udělala si to sousedka a už 2 roky řeší jak tam létě nemít 50 stupňu...
Ivan Lelák Odesláno 26. srpna Nahlásit Odesláno 26. srpna před 19 hodinami, Jocker napsal: @Ivan Lelák dřevěná konstrukce, zasklení hliník, střecha folie Díky, pěkné. A hele, je to ještě pergola nebo už zimní zahrada?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se