Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj,

řeším aktuálně bydlení a mám možnost koupit na hypo byt s nájemníky, kteří mají nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Problém je ten, že od majitele mám info, že se nájemníci budou mít tendence bránit soudně proti výpovědi z nájmu. Zákonnou podmínku oprávněnosti výpovědi splním - chci ten byt využívat na svoje bydlení. Jak dlouho typicky trvá případný soudní spor, může mě nájemník na něčem zaseknout? Máte s tím někdo zkušenost, respektive stojí to za ten risk? Bydlet zatím kde mám a čas na případný několikaměsíční spor taky. Nechci se ale dostat do situace, kdy platím x let nájem+hypo a chodím po soudech. Kdyžtak klidně SZ. Díky

Odesláno

Kupodivu nájemníci dost často mají problém se vystěhovat bez náhrady když mají smlouvu na dobu neurčitou :) Ale věcně, např. Pražská správa nemovitostí nedává náhradní byt, ale nabízí v první fázi odstupné a to kolem 3 tis. za m2. Pro někoho to může stačit na náklady přestěhování a dovybavení jiného bytu, pro někoho dokonce vysvobození od špatných nájemníků nebo mizerného bydlení.  Každopádně na tebe někdo přehodí "horký brambor" v době, kdy jsou ceny nemovitostí za posledních 5 let dost vysoké. Cena bude jistě lákavá, nicméně věř, že může být někdy dost velký oříšek někoho vystěhovat i na smlouvu na dobu určitou, natož na dobu neurčitou. Na prvním místě si najdi kvalitního právníka.

Návštěvník Zmizík
Odesláno

Nahodou-mne to prijde rozumny, resit aktualne bydleni a koupit proto byt s najemnikama, ktery se chtej soudit. Vneses si do nudnyho zivota aspon nejakou prdel.

Odesláno

soud tak na dva roky, pokud je to Praha, úspěšnost celkem vysoká, v první řadě jim nabídni aktivně sám možnost nájmu za stejných podmínek, někde v blízkém okolí, na to soud kouká. min 3 nabídky každý měsíc jednu a potom k soudu, vypadá to lépe. Hlavně že nemáš kde bydlet. nejlépe kdyby jsi bydlel na ubytovně a neměl jinou nemovitost.

Odesláno

Tak primárně záleží na dvou věcech: na tom jaká je původní nájemní smlouva, protože to, že ty se staneš majitelem, na nájemním vztahu nic nemění (pokud se tedy nejedná o ustanovení sjednaná nad rámec zákona), a pak samozřejmě na tom, co jsi za člověka, což s nároky dle práva nemá co dělat. Pokud je nájemce slušný, včas a řádně platí, o byt se stará, nevyhledává konflikty apod., pak podobnou reciprocitu bude očekávat i od pronajímatele. Pokud je Ti to ale jedno a potřebuješ ho z bytu dostat za každou cenu, pak nástroje samozřejmě jsou, nicméně v tomto případě bych se já spíše zastával nájemce než vlastníka. Korektní je najít mu přiměřené bydlení a navrhnout mu přestěhování. Jinak samozřejmě můžeš navštívit nějakou advokátní kancelář, kde zcela jistě najdeš pochopení, protože většinu advokátů zajímá jen to, aby z případu vyinkasovali prachy.

Odesláno

Povodny majitel pokial je trochu seriozny a nesnazi sa iba z celej veci urobit problem niekoho ineho, by Ti mal v prvom rade ukazat tu najomnu zmluvu a na zaklade tejto Ti pomerne lahko kde aky pravnik odhadne jak narocne bude ich od tial dostat.

Odesláno

Já řešil vystěhování nájemníka který neměl platnou smlouvu na dobu určitou a trvalo to skoro 4 měsíce, volal na mě policii, poničil byt atd. prostě pěknej hnus fialovej. Určitě si to dobře rozmysli a připrav se, na náklady za advokáta a možné tahanice po soudech.

Odesláno (upraveno)

To by musela by sakra vyhodna kupa aby som sa do toho pustal, nervy mam len jedny.. ale to som ja Ty to mozno vydis inak.

Upraveno uživatelem laurin
Odesláno

Řekl bych, že v praxi může být celkem jedno, co je napsané ve smlouvě. Smlouva klidně nemusí být platná, příp. může být řádně ukončena, ale to v případě sporu musí konstatovat soud. No a jak znám soudy, tak to bude otázka minimálně měsíců, ale klidně i let. Do pravomocného rozsudku bude velice obtížné se nájemníka zbavit. Osobně bych to určitě nechtěl řešit a už vůbec ne když řeším vlastní bydlení. Samozřejmě ale záleží na nátuře člověka. Pokud si seš jistej právní stránkou věci (tj. smlouva je opravdu neplatná nebo řádně vypovězená = nájemník nemá v bytě co dělat, akorát se ti nechce čekat až to potvrdí i soud), tak může nájemníka "vyhodit" silou (např. vystěhovat mu věci, když nebude doma a vyměnit zámky) a je hotovo.

Odesláno

OT.... to mi chcete říct, že jako vlastník nemůžu nakládat s vlastním majetkem??? Chápu možnost oboustranného ukončení např. 3 měsíce na vystěhování, apod., ale abych vlastnil byt a neměl možnost vysvěhovat nájemníka? To je vtip? Je to sakra jednou moje a mám se starat o to, aby měl dotyčný kde bydlet potom??? Buď mi něco uniká a nebo žijeme už ve vážně pokřiveném světě ...

díky za osvětlení ...

Odesláno

Počtu si, díky. Osobní vlastnictví je pro mě něco nedotknutelnýho a nedokážu překousnout, že je to regulováno v neprospěch vlastníka. Samozřejmě v intencích toho, že tím nezasahuji do "svobody" jiné osoby, řekněme z toho morálního hlediska nebo hlediska selského rozumu. Ještě jednou se omlouvám zakladateli vlákna za OT, toto sem opravdu nepatří, emoce byly silnější. Tímto to ukončuji.

Odesláno

Jenom abych to upresnil, soucasny majitel nesplnuje ani jednu ze zakonnych podminek vypovedi. Proto to "hazi" na noveho majitele, ktery tu mnou zminenou podminku muze splnit. Vubec se nechci poustet do uvah na tema: "jak dostat najemnika silou pryc". Pochybuju, ze by to prispelo pozitivne k budoucim sousedskym vztahum..

Chapu ze zakon brani vice slabsi stranu - najemce, ale zaroven mi prijde trochu absurdni, ze muze nekdo rozporovat ukon provedeny presne podle zakona a branit tak nekomu v uzivani jeho vlastnictvi...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...