Ivan Lelák Odesláno 12. srpna Nahlásit Odesláno 12. srpna 10 let jsem na BMW R1150 GS Adventure jezdil v odklápěcí helmě BMW. Je dokonalá, jedna z nejtišších a nejlépe větraných helem na trhu. Nedávno jsem vyměnil GS za BMW K1200 LT a najednou bylo všechno jinak. Na LT nefouká (ani neprší) a v kokpitu je ticho. Abych si vyvětral helmu, musel bych sjet plexisklem níž, což je pomocí čudlíku otázka sekundy, pak tam ale jsou turbulence. Takže jsem si v neděli koupil obyčejnou otevřenou helmu Caberg. Je lehká, takže ani nevím, že mám něco na hlavě, hluk je trochu větší, ale na LT stále v pohodě, mám lepší rozhled a není v ní vedro. Příjemná letní jízda. Včera jsem do ní instaloval Interphone Tour (byl to trochu opruz a ještě lehce upravím sluchátka), tak uvidíme. Do chladného počasí a na některé dlouhé cesty budu stále používat dokonalou helmu BMW, ale jinak si budu užívat v téhle otevřené. Co vy, měnili jste někdy zavřenou helmu za otevřenou? Ze stejného důvodu potřebuju i bundu. Z GS mi zbyla originál BMW Rallye 2, která se za prvé na LT nehodí a za druhé jsou v ní větrací vychytávky skoro k ničemu. Navíc je dlouhá a buď si na ní sedím nebo se mi nahrne mezi mne a opěrku, prostě to není úplně pohodlné. Ale je fakt, že i když do ní nefouká, jde otevřít a aspoň dýchá. Zkoušel jsem i stylovou, letecko-hodinkářskou bundu MiG-15, pohodlná ale nedýchá a když je vedro venku, uvnitř taky. O něco lepší je originální bunda ke skútru BMW C1, ale je to taky taková šusťákovka, pohodlná, ale plandají rukávy a nedýchá. Takže sháním lehkou sezónní bundu, jen do pasu (nosím ledviňák a sedadlo LT má vzadu nízkou opěrku), která bude dýchat a nebudu se v ní potit. Máte nějaký tip? PS: Takový roky jsem vychytával výbavu na GS a teď mne to čeká znovu... 1
p3k Odesláno 12. srpna Nahlásit Odesláno 12. srpna (upraveno) před 7 hodinami, Ivan Lelák napsal: Ze stejného důvodu potřebuju i bundu. Z GS mi zbyla originál BMW Rallye 2, která se za prvé na LT nehodí a za druhé jsou v ní větrací vychytávky skoro k ničemu. Navíc je dlouhá a buď si na ní sedím nebo se mi nahrne mezi mne a opěrku, prostě to není úplně poh https://www.motozem.cz/bunda-na-motorku-revit-eclipse-2-tmave-modra-vyprodej/?aVariantValueId[]=14867&_gl=1*cml8vx*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQjwzOvEBhDVARIsADHfJJSotiOnHkxCJ6cg-QNRgQxhutw9ZVdN7KUd8Wbj0xBJxrt5x4wsXx0aAvB-EALw_wcB&gbraid=0AAAAADrYUhTUj9MnfqH2ruxUZPxhfMlfS používám v létě tuto Revit, pěkně větrá, ale je to obyčejný polyester . Lehká bunda, při jízdě fajně ochlazuje, dobře sedí, dá se seřídit na rukávech. Dokoupil jsem si kvalitnější páteřák. Málo kapes (dvě boční). Koupil bych znovu? Ano Upraveno 12. srpna uživatelem p3k
instant Odesláno 12. srpna Nahlásit Odesláno 12. srpna 10 hours ago, Ivan Lelák said: Takže sháním lehkou sezónní bundu, jen do pasu (nosím ledviňák a sedadlo LT má vzadu nízkou opěrku), která bude dýchat a nebudu se v ní potit. Máte nějaký tip? PS: Takový roky jsem vychytával výbavu na GS a teď mne to čeká znovu... tak ako hovoris, na celokapotovany tourer sa moc obliekat netreba. ja nosim Helite airbagovu bundu Vented Air Jacket, bez ohladu na airbag je to asi najlepsia mesh bunda co som kedy mal. na rukavoch zavinovacie suchace s dostatocnou plochou, vsetko co ma kontakt s kozou (krk a rukavy) je makky material, na krku neopren, ziadne hryzenie svrbenie, ziadny zipsy ani patenty. Vrecka nepremokave, zipsy maju dlhe snurkove gripy takze otvoris zatvoris po pamati a v rukaviciach. Na pomery velkej airbag bundy chladi skvele. Ma to spravny tvar, tj vpredu nie je dlha, vyslovene strihnuta na jazdenie na normalnych masinach. Ma harmonikovy stretch, ktory funguje aj po 4 rokoch, a je dostatocne objemna cez hrudnik co fakt ocenujem - mam cez hrudnik skoro 140cm a to je uz u motobundy aj velkych rozmerov challenge (do talianskej bundy na moju vysku nestrcim asi ani laket). Zrejme je to kvoli nafuknutiu airbagu, ale ma to side effect za sa to prijemne nosi. tuto bundu nosim vacsinu roka, tak do 17-18°C, potom prehodim za koženú verziu. dnes by som asi dal sancu aj niecomu ako klim marrakesh alebo podobne konstruovanej bunde, ale osobnu skusenost nemam.
johny357 Odesláno 12. srpna Nahlásit Odesláno 12. srpna Ja jezdim uz 3 roky RST viz odkaz a nic jinyho v lete na sebe mimo mesto nedam. Kamos uz ju vozi taky. K cene je nutny pripocitat tak 2500/rok za airbag system In&Motion (klim, rst, furygan, held...). Mam jeste vestu Held, kterou nosim do chladnejsiho pocasi pod touringovou nebo kozenou bundu a prehazuju mezi nima jednotku. https://www.motopark.cz/textilni-bunda-rst-2565-f-lite-airbag-ce-x18973/?vid=27848
Ivan Lelák Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna Díky všem. - Javo, helmu už mám, dnes jsem v ní jel do práce (a pojedu i zpátky) a i když to chvilku potrvá, než bude úplně komfortní, zatím to vypadá dobře. - Johny + Instant, díky, ale k airbagu jsem ještě nedozrál. - p3k, ta Revitka vypadá zajímavě, díky. Jsem domluvený s kamarádem (a váženým členem tohoto fóra), že má doma něco zánovního, co je mu malé, tak mi to pošle na vyzkoušení. Pokud bych neuspěl, asi bych zkusil ten Revit. Mimochodem, dnes jsem si vzal na cestu lehoučkou letní "taktickou" bundičku, kterou mám už pár let a skoro ji nenosím. Neprofoukne a prý ani nepromokne, ale je bohatě větraná, pružný materiál, poměrně vysoký límec a vzadu je v něm srolovaná kapuce, takže ani nepotřebuji nákrčník. Jasně, žádné chrániče ale byl to jen pokus, jak se v ní budu cítit a paráda. Jo, jak jsem nedávno kupoval interkom Interphone Tour + Ridesync, 7" panel zrcadlící telefon, tak je to super. Telefon ale budu muset na dlouhých cestách průběžně dobíjet. Zkoušel jsem dnes z otevřené helmy telefonovat a jde to, i když jen do určité rychlosti, ale ještě jsem nelaboroval s hlasitostí a tak. Super je, že na panelu Ridesync můžeš nejen navigovat přes několik platforem, ale vidíš kdo volá, můžeš vytáčet číslo, volit muziku atd. To sice nebude moje parketa, jde mi hlavně o navigaci (telefonovat za jízdy na motorce mne rozptyluje a muziku taky poslouchat nebudu), ale jde to a je to hodně komfortní. Jen Interphone sice tvrdí, že panel jde ovládat i v rukavicích, ale nic moc, budu muset jezdit v bezprsťákách nebo v nějakých, ve kterých to půjde.
Ivan Lelák Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna Mimochodem, tohle je ta softshellka, co mám dnes na sobě, je tam i video. Není motorkářská, ale na K1200 LT v dnešním počasí super. Mít pár chráničů, neměla by chybu. https://www.armed.cz/softshellova-bunda-helikon-cougar-shadow-grey-67821/
slabak Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna V 8. 8. 2025 v 13:41, Hento napsal: Tož ten Triumph je fakt krasavec. Pánové, když už se řeší pneu, tak bych si rovnou přišel pro radu. Loni na konci sezóny jsem dal na moto nové pneu. Motorku jsem projel a vše bylo ok. Přes zimu, vlastně vždy, mi motorka stojí na stojanech. Letos, když jsem se vracel z okruhu v Písku, jsem na dálnici mezi Brnem a Ostravou zaregistroval celkem silné vibrace do řídítek. Přisuzoval jsem to faktu, že tyto vibrace tam byly vždy, jen jsme si jich nevšiml. Ale při dlouhé cestě rovně jsem je začal registrovat. Po určité dedukci jsme došel k závěru, že mám špatně vyvážené přední kolo. Kolo jsme sundal, pootočil plášť a nechal znovu vyvážit. Ale motorka vibruje dál. přešel jsem tedy na zadní kolo, proběhla kontrola vyvážení a to je ok. Jinak nasadit zpět zadní kolo, je zkouška hodna tibetského mnicha. Po mnoha různých zásazích (kontrola krku řízení, kontrola brzdových destiček a kotoučů, vyosení zadního kola...) jsem si chtěl změřit, zda nemám vajco na předním kole a pomocí křídy jsem si při roztočeném předním kole označil pneu, kde mi háže nahoru a dolu. Neumím to změřit, ale může to být tak 1 mm. Zabírá to tak 1/3 obvodu kola. Řešením bude asi nová guma, ale otázka zní, může se toto stát cca po 2000 ujetých km? Je možné, že to tak bylo od nové pneu jen jsem si toho nevšiml, ale tomu se mi nechce věřit... K tomu vyvažování, zadní na motorce není nutno vyvažovat. Nechtěně vyzkoušeno jak na KTM 1290 Super Duke, tak KTM 1290 SAS. U obou mi odlétlo závaží, zřejmě špatně odmaštěno/nalepeno. Po zjištění jsem s tím najezdil cca 3000 km a úplně bez problémů. Jaké závaží tam byla už netuším, ale určitě to nebylo 5 g. V pneuservise mi potvrdili, že zadek není nutno vyvažovat.
slabak Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna před 1 hodinou, Ivan Lelák napsal: Díky všem. - Javo, helmu už mám, dnes jsem v ní jel do práce (a pojedu i zpátky) a i když to chvilku potrvá, než bude úplně komfortní, zatím to vypadá dobře. - Johny + Instant, díky, ale k airbagu jsem ještě nedozrál. - p3k, ta Revitka vypadá zajímavě, díky. Jsem domluvený s kamarádem (a váženým členem tohoto fóra), že má doma něco zánovního, co je mu malé, tak mi to pošle na vyzkoušení. Pokud bych neuspěl, asi bych zkusil ten Revit. Mimochodem, dnes jsem si vzal na cestu lehoučkou letní "taktickou" bundičku, kterou mám už pár let a skoro ji nenosím. Neprofoukne a prý ani nepromokne, ale je bohatě větraná, pružný materiál, poměrně vysoký límec a vzadu je v něm srolovaná kapuce, takže ani nepotřebuji nákrčník. Jasně, žádné chrániče ale byl to jen pokus, jak se v ní budu cítit a paráda. Jo, jak jsem nedávno kupoval interkom Interphone Tour + Ridesync, 7" panel zrcadlící telefon, tak je to super. Telefon ale budu muset na dlouhých cestách průběžně dobíjet. Zkoušel jsem dnes z otevřené helmy telefonovat a jde to, i když jen do určité rychlosti, ale ještě jsem nelaboroval s hlasitostí a tak. Super je, že na panelu Ridesync můžeš nejen navigovat přes několik platforem, ale vidíš kdo volá, můžeš vytáčet číslo, volit muziku atd. To sice nebude moje parketa, jde mi hlavně o navigaci (telefonovat za jízdy na motorce mne rozptyluje a muziku taky poslouchat nebudu), ale jde to a je to hodně komfortní. Jen Interphone sice tvrdí, že panel jde ovládat i v rukavicích, ale nic moc, budu muset jezdit v bezprsťákách nebo v nějakých, ve kterých to půjde. Koukni na https://www.4sr.cz/e-shop/rtx-black-d259.html měl jsem od nich několikery džíny, krátkou textilní bundu i koženou. Po výměně moto jsem přesedlal na PSI Hubík. Ale každému vyhovuje něco jiného. S helmou to mám složitější, bez integrálu bych se asi bál, obroušená brada nic moc. Může být vyklápěčka...
Ivan Lelák Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna před 38 minutami, slabak napsal: Koukni na https://www.4sr.cz/e-shop/rtx-black-d259.html měl jsem od nich několikery džíny, krátkou textilní bundu i koženou. Po výměně moto jsem přesedlal na PSI Hubík. Ale každému vyhovuje něco jiného. S helmou to mám složitější, bez integrálu bych se asi bál, obroušená brada nic moc. Může být vyklápěčka... Souhlas, celý svůj motoživot (od r.1998) mám vyklápěčku, jen pár let jsem měl na minimotorku i otevřenou Nolanku a vím, že je to někdy příjemné, i když ne tak bezpečné. Na K1200 LT je to v tomhle počasí příjemné a funkční, ale jakmile se ochladí a na dlouhé cesty budu zase nosit vyklápěčku. Přiznám, že v ní se teď na LT cítím spíš jako v autě, odříznutý od dění kolem, komfort, ticho. nikdy bych nevěřil, že zažiju takový pocit na motorce. V otevřené je to bezprostřednější zážitek. Díky za tip na bundu. Ta ve Tvém odkazu mne sice nezaujala, ale hned vedle mají tuhle voskovanou. Mám 2 delší voskované bundy, nemotorkářské, nosím je od podzimu do jara, ten materiál miluju. Na horké léto v sedle LT to asi nebude, ale jednoho z prodejců mám 3 minuty od práce, tak přemýšlím, že bych si ji zkusil nezávazně objednat na chladnější dny. Teď ale čekám na bundu od kamaráda, psal jsem o ní výš, pak uvidím jestli mi rozmařilost vydrží.. https://www.4sr.cz/e-shop/urban-cafe-d370.html
Hento Odesláno 13. srpna Nahlásit Odesláno 13. srpna před 1 hodinou, slabak napsal: K tomu vyvažování, zadní na motorce není nutno vyvažovat. Nechtěně vyzkoušeno jak na KTM 1290 Super Duke, tak KTM 1290 SAS. U obou mi odlétlo závaží, zřejmě špatně odmaštěno/nalepeno. Po zjištění jsem s tím najezdil cca 3000 km a úplně bez problémů. Jaké závaží tam byla už netuším, ale určitě to nebylo 5 g. V pneuservise mi potvrdili, že zadek není nutno vyvažovat. Opět jsem navštívil servis, kola jsou opravdu vyvážená dobře. Došli jsme k závěru, že mohou být asi pouze dvě možnosti. Guma dostala na okruhu zabrat a mohlo dojít k nějaké deformaci nebo daný typ pneu/vzorku na mou motorku prostě nesedí. Není to tak hrozné, že bych s tím nedokázal žít, takže tuto sezónu na nich dojezdím a příští rok přezuju na jiné. Pevně věřím, že tím problém vyřeším.
KFL Odesláno 14. srpna Nahlásit Odesláno 14. srpna V7 Special? Guzzi jsou krásný! Já dneska nainstaloval téměř poslední kus příslušenství - vyhřívaný gripy. Ještě mě čeká 12V zásuvka, ale nejdřív musí přijít. btw: motorka i po přezutí lehce hopsá (vertikálně vibruje) - řešil jsem to a přišel náhodou na to, že mám nejspíš lehce nakoplý přední kolo. Na stojanu, nad hrbolem podlahy, se mi kolo přidrhne v určitý části rotace, zatímco jinde má cca 4-5 mm prostor. Příští čtvrtek jedu do Triumphu Brno na kontrolu, tak mi ho snad spraví. Do úpravy drátů a stahování ráfku se pouštět nebudu . Jinak už máme spolu najeto 1100 km a nadšení přetrvává. 1
klobadysek Odesláno 14. srpna Nahlásit Odesláno 14. srpna jj V7 Special. Zatím téměř stock (kromě předních a zadních tlumičů, řidítek, heftů atd). Ale dozná změn, jen teď nestíhám, protože je sezona. 2
Xenomorfus Odesláno pondělí v 17:25 Nahlásit Odesláno pondělí v 17:25 Embalse de Tranco de Beas.... ....plus jedna po ceste.... Zitra Sierra Nevada. 2 5
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se