Lamiczka Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 no, já to tady nechci rozebírat, a je mi fakt jedno, co si tam dáš. ale tak je zajímavý, jak jednou někdo udělá technologickou botu, tyjo, a 30 let to tady frčí včetně těch studií o posunutí rosnýho bodu a tak...je to vtipný Předně tohle co píšu v dobrém (nikoliv jako útok na tvůj post), ale protože psaná komunikace může být poměrně nejasná, uvádím raději hned Spíš je to výkřik mojí vlastní frustrace a i důvod proč se mi stavba táhne tak dlouho Nevím jestli jsi z oboru, nebo to vychází jen z vlastních zkušeností/přesvědčení. To co píšeš mě osobně taky dává smysl a hodně dlouho jsem řešil z čeho budeme stavět a přesně řešil tyhle věci - sám jsem říkal, že sei přece nebudu stavět igelitovej pytlík. Bohužel to vlastně nemůžu posoudit, protože vycházím jen z věcí, které jsem ta poslední roky vyslechl od lidí z oboru, nebo vyčetl z dostupných zdrojů jako jsou skripta FAST VSB - mají fakt super zdroje online, ale praxi ani adekvátní vzdělání nemám. Zbývá mi jen selský rozum a základní pojem o fyzice, což není dost a už vůbec ne dost na to, abych posoudil, jestli před 30 rokama někdo vymyslel kravinu Bohužel moje dosavadní zkušenosti je dost hrozná. Naprostá většina projektantů, se kterýma jsem se bavil tak měli naprosto protichůdný názory z čeho a jak stavět. Jeden preferuje cihlu (Heluz dává kolik za projekt, 8k na ruku projektanta?), druhej VPC, třetí je v pohodě s Ytongem, ale z toho by první nikdy nestavěl, protože to přece saje jak houba, ale to podle čtvrtýho není pravda (mimochodem opravdu není, zbytková voda z je výrobního procesu, ytong ve skutečnosti vede vodu hůř jak pálená cihla - testováno na cihlách) jenže je v něm moc suchej vzduch. O tloušťce zdiva, VPC a vázání zdiva v rozích raději vůbec nediskutovat, to je hotová apokalypsa. Nakonec někdo navrhne šmoulí domek z nějaký super izolační keramické cihly (protože pálená) aby na to nakonec naplácal pro jistotu 5cm polystyrenu a srovnal co zedníci zprasili a dovnitř dá příčky z Ytongu, protože z nich se to dělá líp včetně rozvodů (celkem oblíbené řešení na stavbách v okolí). Neštěstí je nasvětě hned z několika stran, mimo jiné protože projektant nechtěl řešit akustický útlumy jednotlivých cihel a zapomněl říct uživateli, že ty příčky sice super jednoduše postaví, ale když si jeho dítě pšoukne v děcáku, tak to uslyší až do kuchyně o 2 cimry vedle. Na divoký dovádění s paní mámou, tak může zrovna zapomenout... Bohužel jsem nezažil horší obor než je stavebnictví, zlatí právníci, kde když se potkají 3 vzniknou 4 zaručeně validní právní názory. Větší koncentraci šlendijánu jsem snad jinde neviděl, bohužel. Každej výrobce tvrdí, že zrovna jeho řešení je top a když z toho nepostavíš, tak jsi zralej na zbavení svéprávnosti, protože je přece jasný, že konkurence je úplně mimo...stejně tak se mezi sebou shazují architekti a projektanti, kteří by ve skutečnosti měli spolupracovat, stačí se podívat na archiweb. čest vyjímkám, co jsem měl šanci potkat mimo jiné i zde, kteří ochotně pomohli nasměrovat a byly schopní rozumně probrat výhody a nevýhody jednotlivých řešení...
mAra_ Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 (upraveno) Jak to tu tak čtu, tak koukám že si můžu gratulovat, že jsem na trefil na kombinaci projektant, stavar a Zednik. Se všemi jsem se domluvil, nic není problém a barák se rysuje.... Veškerá stavební rozhodnutí děláme společně, po vzájemné dohodě. Máte stavět roubenku :-D P.s. fakt tohle berte s rezervou. Upraveno 18. února 2019 uživatelem mAra_
mAra_ Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 (upraveno) Krasny dom. Zavidim.Ty mi ten domek tak moc chválíš, že nemůžu jinak... V květnu se stěhujeme, červen jsem v US na moto výletě. Pak se safra stav na kafe :-) Upraveno 18. února 2019 uživatelem mAra_
eskimak Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 Ty mi ten domek tak moc chválíš, že nemůžu jinak... V květnu se stěhujeme, červen jsem v US na moto výletě. Pak se safra stav na kafe :-) Dakujem. Ak to myslis vazne, stavim sa. A chvalim preto ze to stavias krajsie ako by som ja vymyslel. A to sa mi nestava casto
mAra_ Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 (upraveno) Jop stav se. Co řeknu to myslím vážně . Budu rád za návštěvu. A sice barák ještě nestojí, ale věřím že i nějaké to spaní pro návštěvy se najde :-) Upraveno 18. února 2019 uživatelem mAra_
Lamiczka Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 Máro máš to fakt krásný a upřímně si říkám, že si to asi komplikuju sám. Měl jsem taky koupit něco u lesa a postavit roubenku, ale to bych tam pak měl pořád tchyni, to by nešlo Jinak já si asi někde tu smůlu musel vybrat, tak asi na té stavbě Už to tahle šlo hned u několika věcí za sebou od plánování až po současnou realizaci. Nicméně něco peníze i šetří, třeba garážový vrata mám díky tomu za půlku...ale rád bych zaplatil plnou cenu, kdyby to prošlo bez komplikací A to jsem si to maloval, že si vyberu architekta, zaplatím si to a půjde to jak po másle....auvajs
mAra_ Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 Tak jako, co si budeme povídat... Roubenku si vybrala má milovaná a z nejlevnějších řešení to teda taky nebylo.... Ale co budu povídat. Nakonec jsem za to rád. Btw tenhle týden se položí topení a pristi se vyleje podlaha! A jak bude sáhnout, tak se dotáhne střecha (komín, okna, prulez na komín) a detaily vevnitř (natřít cca 500 m dřeva).
Lamiczka Odesláno 18. února 2019 Nahlásit Odesláno 18. února 2019 Je to fakt pecka a hlavně vám to jde super od ruky...já doufám, že letos projde druhá půlka stavby, první už stojí, ale to je zatím tam neší část, byť možná v některých ohledech složitější...
morepower Odesláno 19. února 2019 Nahlásit Odesláno 19. února 2019 Předně tohle co píšu v dobrém ... Omlouvám se, jestli můj post vyzněl útočně, to nebylo v plánu. Někdy ta psaná mluva zkrátka postrádá ten další potřebný rozměr, třeba oční kontakt Vše tedy v dobrém Pročetl jsem tvůj příspěvek a souhlasím s ním, takle to skutečně je. Nechme keců, podívejme se na to reálně, tedy vyjdeme z toho, co máš. Máš tam ytong 200 statik, dávat na ytong polyš není dobré, jde o ten igelitovej pytlik, jak píšeš. Ytong sám o sobě je výborný zdivo, který umí pracovat s vnitřní vlhkostí (pominu-li dřevo) nejlíp. Nesmí se ale člověk dopustit technologický chyby. Takže vnitřní omítky zásadně sádrový, absorbce a průvzdušnost je skvělá, zpracovatelnost taky, pod ně doporučim perlinku. Zapomeň na lepidlo a štuk, maximálně na záchodě najde uplatnění, ale i tam bych se nebál sádry. Pokud máš překlady nad okny taky z ytongu, ok, pokud ne a máš tam železo, musíš to izolovat polyšem a je to i tak na levačku.Zateplení pro stavbu, o který píšeš (pařbouda), není podle mě úplně nutný, ale pokud ano, spíš se podívej po technologicky příbuzném materiálu - třeba Multipor (v podstatě nadejchanej ytong, krásnej marketingovej tah, kterej ovšem navíc funguje). Na vrch pak omítku, která je hydrofobní a zároveň paropropustná. Tím docílíš ideální skladby zdiva. Vnitřky bych nechal vydláždit, pořídil bych nerez komín a kamna, pod dlažbu rohože, bez ekvitermní regulace a podobnej pí*ovin, s jednoduchou logikou. Ventilátor do kopelny. Klimatizaci, pokud chceš taky, ale stala by se spíš záležitostí nutnou pro extra horké dny, protože jinak bude ten ytong fungovat opravdu dobře bez nutnosti dalších zásahů.Tak asi tak.
shewcza Odesláno 19. února 2019 Autor Nahlásit Odesláno 19. února 2019 (upraveno) Tohle je fakt těžký jeden říká, že je nejlepší slabé zdivo + co nejsilnější zateplení a další zase, že nejlepší je silné zdivo bez zateplení. Všechno má svoje výhody i nevýhody, nemyslím si že existuje nějaká ideální varianta. My se nakonec rozhodli pro tu druhou variantu, YQ lambda 450 a už mi spoustu lidí na to řeklo, že ytong bez zateplení je čiré bláznovství. Upraveno 19. února 2019 uživatelem shewcza
Diablo1st Odesláno 19. února 2019 Nahlásit Odesláno 19. února 2019 (upraveno) Tohle je fakt těžký jeden říká, že je nejlepší slabé zdivo + co nejsilnější zateplení a další zase, že nejlepší je silné zdivo bez zateplení. Všechno má svoje výhody i nevýhody, nemyslím si že existuje nějaké ideální varianta. My se nakonec rozhodli pro tu druhou variantu, YQ lambda 450 a už mi spoustu lidí na to řeklo, že ytong bez zateplení je čiré bláznovství. Najlepšie v akom smere? Ak je cieľ malý súčiniteľ prestupu tepla tak je určite lepšia varianta so zateplením. Cenovo oproti širokej stene asi nebude moc veľký rozdiel, keďže pracnosť pri izolácii je troška vyššia. Dosť záleží od projektanta. Ako najlepší arugument pri zateplení je, že vieš minimalizovať chyby od hrubej stavby, čo pri širokej stene moc nevieš. Pri hrubej stene je treba si dať pozor na detaily pred samotnou realizáciou. Čo sa týka "igelitu" okolo domu, cez steny prejde len malé percento vlhosti z domu. Ak je dobre spravenená hydroizolácia v dome s vlhkosťou by nemal byť problém ani pri použití polystyrénu na fasáde. Upraveno 19. února 2019 uživatelem Diablo1st
shewcza Odesláno 19. února 2019 Autor Nahlásit Odesláno 19. února 2019 Tak samozřejmě, co se týče prostupu tepla, tak o tom není debat. Já to myslel spíš z globálního pohledu na věc před začátkem stavby, každý lobuje za něco jiného. Se vším co jsi napsal souhlasím. My jsme si řekli, že zateplit můžeme kdykoliv dodatečně v budoucnosti, kdyby se vyskytl nějaký problém.
Diablo1st Odesláno 19. února 2019 Nahlásit Odesláno 19. února 2019 Ono otázka či zateplovať alebo nie bude po 1.1.2021 zbytočná, keďže od vtedy sa budú môcť stavať len pasívne domy. Teraz to ešte ako tak uhráš s hrubým murivom, ale v budúcnosti to pôjde dosť ťažko.
vwtyp11 Odesláno 19. února 2019 Nahlásit Odesláno 19. února 2019 no, já to tady nechci rozebírat, a je mi fakt jedno, co si tam dáš. ale tak je zajímavý, jak jednou někdo udělá technologickou botu, tyjo, a 30 let to tady frčí včetně těch studií o posunutí rosnýho bodu a tak...je to vtipný+1
shewcza Odesláno 19. února 2019 Autor Nahlásit Odesláno 19. února 2019 Ono otázka či zateplovať alebo nie bude po 1.1.2021 zbytočná, keďže od vtedy sa budú môcť stavať len pasívne domy. Teraz to ešte ako tak uhráš s hrubým murivom, ale v budúcnosti to pôjde dosť ťažko.Ano, proto jsme do toho šli, dokud to bylo finančně únosné. Je možné, že potom už bychom si takový dům v pasivním provedení nemohli dovolit. +1 Mohli by jste to trochu rozvést pánové? Zajímá mě to, tak bych chtěl vědět co jste tím chtěli říct, bohužel nejsem od fochu a doposud jsem se o problematiku nezajímal. Děkuji
mAra_ Odesláno 1. března 2019 Nahlásit Odesláno 1. března 2019 (upraveno) Jen tak průběžné informace.Horní patro hotové, nalakované. Dole podlaha vylitá, příští středu se do ní začne topit.Zároveň se budou dělat střešní okna, výlez na komín a komín... A dodělávky dřeva okolo...Termín květen zatím držíme! A vzhledem k tomu, že dnes moje byla na kontrole v šestém měsíci, tak prikladam foto budoucího dětského pokoje. Edit: půlka baráku je z Ytong lambda tusim 350, tedy nezateplujeme. A i kdybych za to nedejbože utratil i peníze, tak by to stejně uteklo tím dřevem.. tedy v mém případě polystyren netřeba... Upraveno 1. března 2019 uživatelem mAra_
martar Odesláno 2. března 2019 Nahlásit Odesláno 2. března 2019 Krásný, Máro. Ta paní vedle mne teda říká, ze by nechtěla vymetat pavučiny z těch přiznanejch kleštin na stropě ale podle mne se tam vysavačem clověk snadno dostane a kdyby to jó komplikovalo úklid, daji se ty kleštiny hodit do dřevěnýho pyžámka a udělat z toho falešný trámy. Jaký plánujete světelný zdroje? Přece jen dřevo žere světlo víc než bílý stěny, plus malá plocha oken, tak minimálně v dětským pokojíku a v hlavní obytný mistnosti by měly být světelný zdroje hodně dobře promyšlený.
mAra_ Odesláno 2. března 2019 Nahlásit Odesláno 2. března 2019 (upraveno) Na první fotce jsou vidět vyvedené kabely na světla - u každého okna jedna. Plus v tom výklenku za zády bude další světlo a přibude ještě střešní okno. V ložnici (pokoj nahoře č 2 naproti) to bude podobné, jen ta nemá strop - je otevřená až po štít, a tedy jsou tam nahoře navíc ještě dvě malá okénka. A trucovna ( dlouhá místnost pod štítem) tak ta má teda jen ty dvě podoby okýnka - plus budou po celé její délce led pásky. A pavučiny k dřevěnému baráku v lese přece patří :-) Upraveno 2. března 2019 uživatelem mAra_
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se