Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Že někdo slyší vodu v podlahovem topení, tomu se zdráhám uvěřit. Regulace podlahovky Jablotronem funguje zcela bezchybně, v každé místnosti mám jemně jinou teplotu, samozřejmě každá místnost jedna smyčka, obývák s kuchyní dvě smyčky. A aktivní větrání s rekuperací mi jede non stop na minimu, asi 76 kubíků za hodinu, když tu mám na vánoce a Silvestra lidi, tak to zvednu tak na 120, a slyšet nejde vůbec, jen v technické místnosti, když stojím u té skříně, nebo když při vaření a smažení a pečení zapnu odtah jenom z kuchyně na 400 kubíků za hodinu, pak to trochu slyšet je, ale u tak nesmí hrát televize a je třeba se pozorně zaposlouchat. Lehce se stane, že na to zapomeneme a dojde mi to až v ložnici uprostřed noci nemáme čerstvý vzduchu. Je to prostě v normálním provozu zcela neslyšitelné. Je to Atrea Duplex 380 ECV5 a myslím, že za jednotkou mám tlumič zvuků. Rozvody jsou čisté, stačí měnit co tři měsíce filtry, které jsou stříhané, žádné drahé lisované rámečky, jako na zahraniční větrací jednotky a stojí asi 10 korun kus, to Atrea vymyslela perfektně. Kdo se chce podívat a nastudovat si to tady před stavbou v reálu, je u nás v Beskydech kdykoliv vítán, presso podáváme. Kdo dneska staví barák bez aktivního větrání s rekuperací tepla je hňup. IMHO

Odesláno

Díky za info z vlastní zkušenosti. A jak je to s tou teplotou,  když v  několika pokojích mám 24 stupňů a v ložnici chci 19, neohřívá to ten vzduch z rekuperace? 

Odesláno

Jj třeba v obýváku mám 4 okruhy - maximální délka jednoho okruhu má cca 100 m, spis min, prave kvůli průtokům, aby to mělo všechno cca stejně a na prutokomeru se to dalo jednodušeji nastavit ;) 

IMG_0997.jpeg

Odesláno (upraveno)
před 6 hodinami, Hasňa napsal:

Že někdo slyší vodu v podlahovem topení, tomu se zdráhám uvěřit. Regulace podlahovky Jablotronem funguje zcela bezchybně, v každé místnosti mám jemně jinou teplotu, samozřejmě každá místnost jedna smyčka, obývák s kuchyní dvě smyčky. A aktivní větrání s rekuperací mi jede non stop na minimu, asi 76 kubíků za hodinu, když tu mám na vánoce a Silvestra lidi, tak to zvednu tak na 120, a slyšet nejde vůbec, jen v technické místnosti, když stojím u té skříně, nebo když při vaření a smažení a pečení zapnu odtah jenom z kuchyně na 400 kubíků za hodinu, pak to trochu slyšet je, ale u tak nesmí hrát televize a je třeba se pozorně zaposlouchat. Lehce se stane, že na to zapomeneme a dojde mi to až v ložnici uprostřed noci nemáme čerstvý vzduchu. Je to prostě v normálním provozu zcela neslyšitelné. Je to Atrea Duplex 380 ECV5 a myslím, že za jednotkou mám tlumič zvuků. Rozvody jsou čisté, stačí měnit co tři měsíce filtry, které jsou stříhané, žádné drahé lisované rámečky, jako na zahraniční větrací jednotky a stojí asi 10 korun kus, to Atrea vymyslela perfektně. Kdo se chce podívat a nastudovat si to tady před stavbou v reálu, je u nás v Beskydech kdykoliv vítán, presso podáváme. Kdo dneska staví barák bez aktivního větrání s rekuperací tepla je hňup. IMHO

To rád slyším, respektive neslyším :D , protože do Atrea Duplex 380 ECV5 jdu taky. Tlumič to samozřejmě má - většinou je to dlouhá trubka výstupu vzduchu z jednotky ven, která se namasli někam pod podhled, nejde vidět a člověk o ni tedy neví. Bez ni by naopak sousedi měli randál. 

Upraveno uživatelem Pavel87
Odesláno

Ja mam doma Atreu, typ z hlavy neviem. Mame to 10 rokov, vypnuta nebola este nikdy v zivote, teda okrem vymeny filtrov. Ako pise @Hasňa kupil som velky balik filtracnej tkaniny, ktora splna presne specifikaciu "origo" od vyrobcu a stalo to neviem, no 40 eur, minam to uz xy rokov a je tam toho stale dost. A menim teda pravidelne.
Spinanie podla cidla CO2 odvadzaneho vzduchu mam vypnute a vlastne je to stale v manualnom rezime, na urovni "3". Ak je u nas velka navsteva, tak si to prepnem na uroven 5 (otocenie kolecka). Co znamena v zmysle kubikov netusim, sledujem  ale uroven C02 a vlhkost v niekolkych izbach, kde mam cidla a aplikaciu v telefone.
Jednotka je v technickej miestnosti, ktora je relativne mimo obyvanej casti, takze hluk 0. Pravdou je, ze hned vedla mam svoju hudobnu-kino trucovnu, kde je nasavanie aj odvod hned cez stenu a tam mi hluk vadil. Na tuto konkretnu vetvu dali tlmic a vsetko je ok.
Dalsou vecou je, ze nasavanie vzduchu mam vo vzdialenosti asi 50 metrov od technickej miestnosti, vzduchotechnickou rurou umiestnenou v hlbke asi 2 metre. Normalne vyspadovanou s moznostou cistenia a samozrejme filtrom v v nasavacej "vezicke" umiestnenej medzi krikmi, cize relativne dobre chranenej pred prachom.

Odesláno

Tlumiče jsou efektivní tam, kde je žádané "ticho" a není dostatek prostoru v nějaké nepobytove místnosti (bez požadavku na "ticho") pro dostatečnoi délku potrubí - hluk v potrubí s jeho délkou klesá. Zdroj hluku je jednotka nuceného větrání.

Odesláno
Díky za info z vlastní zkušenosti. A jak je to s tou teplotou,  když v  několika pokojích mám 24 stupňů a v ložnici chci 19, neohřívá to ten vzduch z rekuperace? 
Samozřejmě tam nejde ledový vzduch z venku, ale předehřátý třeba na 15. My máme v ložnici taky myslím 19. Ale já před spaním normálně na 5 minut otevřu okno, vychladím místnost a cajk. Se když jsem to jednou zapomněl po servisu zapnout a vzbudil jsem se uprostřed noci, tak jsem měl pocit, se se dusím. Ten neustálý čerstvý vzduch bez pruvanů, much, komárů, plýtvání teplem a vůbec, bez starostí, je prostě návykový.
Odesláno

....

Spinanie podla cidla CO2 odvadzaneho vzduchu mam vypnute a vlastne je to stale v manualnom rezime, na urovni "3". Ak je u nas velka navsteva, tak si to prepnem na uroven 5 (otocenie kolecka). ...

To mám zapnuté na plynulou regulaci. Když sedíme v obýváku s velkou návštěvou tak to pomalu zesiluje průtok jak CO2 roste.
Odesláno

Keď je debata o rekuperácii...

Ako veľký problém je dorobiť to do hotového domu, čo bol navrhnutý bez nej, no zhruba v strede má použiteľnú technickú miestnosť? Vyžaduje to komplet znížený strop, alebo by stačili nejaký znížený podhľad - dajmetomu polmetrový - iba pozdĺž jednej steny a rohu? Ak by to stačilo, o koľko by to na tom kraji znížilo svetlú výšku?

Odesláno (upraveno)

Největší rozměr má jednotka - může být podstropni nebo aji nástěnná - a přívod čerstvého vzduchu a odtah použitého od jednotky.

Další rozvody - závisí na kubatuře obsluhovaných místností - můžou mít vnější průměr 93 mm. Pak ti stačí 160 mm pod stropem včetně vlastní konstrukce SDK podhledů, který potrubní rozvody zakrývá.

Problematické může být dostat se s potrubim od jednotky do všech  místností.

Upraveno uživatelem Libor_OV
Preklep
Odesláno

Díky všem za reálné zkušenosti. Sice skoro každý mě od toho odrazuje, prý další technika do domu o kterou se musí člověk starat. 

Ale říkám si, stavíš nový dům, jednopatrový bungalov, tak se ty rozvody dají krásně dát na strop, vše přístupné. Je to prostě další zvířátko do domu, jak říkám, ale denně větrat okny je také otrava. Navíc předpokládám zapojení do chytré domácnosti, takže sledování CO2 a vlhkosti by mělo být přes čidla a rekuperace by s tím měla nějak pracovat.

Ten hluk mě trochu vede k opatrnosti, každopádně technická místnost je hned vedle ložnice, takže příčka 15 cm z akustických cihel - možná dám silnější, to by mělo od hluku jednotky odstínit. 

Budu mít všude i klimatizaci, tak snad to bude společně fungovat. 

Mrknu na tu jednotku co máte, uvidím pak ale, co mi dodavatelská firma doporučí, nicméně člověk musí být připraven.

PS: jinak ta regulace topení na obrázku výše je docela masakr, to se snad ale nereguluje běžně na těch ventilech, ale předpokládám v místnosti na termostatu, je to tak? 

Odesláno
před 53 minutami, P_P napsal:

PS: jinak ta regulace topení na obrázku výše je docela masakr, to se snad ale nereguluje běžně na těch ventilech, ale předpokládám v místnosti na termostatu, je to tak? 

Reguluje se to mechanicky na těch ventilech/průtokoměrech. V místnosti žádný termostat ani nic jiného není ;) 

Odesláno

Ale pak je to jak říkám, nejde tam klasická regulace - tedy termostat v každé místnosti, týdenní program pro každou místnost samostatně, možnost nastavování centrálně v PC a samozřejmě i v každé místnosti podle okamžité nálady - to využívá dost manželka, řízení přes apku v telefonu neřeší. 

Ale možná to tak jde, jen asi je potřeba i další technika, nicméně u kolegů jsem toto nenašel. 

Odesláno
před 9 minutami, P_P napsal:

To víš, ženské. 

Tak jde to samozřejmě udělat tak, že si do te skříňky k rozdělovači dotáhneš napájecí kabel (kdyby náhodou). Přes ten potom můžeš namašlit na každý okruh elektronické termopohony. Do místnosti potom osadíš bezdrátový prostorový termostat. Jde to propojit i s chytrou domácnosti. Ale - termopohon má proste dvě polohy - zapnuto/vypnuto. Průtokoměry elektronicky nenastavíš. Nemělo by to totiž smysl, protože se často zapomíná na to, že teplovodní podlahové topení má velkou setrvačnost - dlouho trvá, než teplota klesne a naopak. Hlavním smyslem podlahovky je pracovat co nejdelší dobu na co nejnižší výkon a proto tyhle elektronické vychytávky spousta lidi nepoužívá - nastaví to jednou a hotovo. Jediné, kde tohle řešení má jakž takž smysl je obývací pokoj s krbem, kde si na termostatu vypnu podlahovku, když si zatopim v krbu ;) 

Odesláno

A když už tu máme zkušené stavebníky, tak se ještě zeptám - co vše vám řídí chytrá domácnost, pokud ji tedy máte?

Žaluzie, topení, rekuperace dle vlhkosti a CO2, zámky dveří, sem tam nějaké světlo, info z meteostanice, info o filtraci v jezírku, závlaha trávníku, robotická sekačka, videozvonek, kamery, možná i alarm - to vše je celkem jasné. 

Co ještě máte?  Ať na nic nezapomenu. 

Odesláno

Mám v každé místnosti termostat a elektrické pohony, které okruhy otevírání podle potřeby. Teď v zimě třeba přes den, když zasvítí slunce, tak se všechno zavře a vypne oběhové čerpadlo. To sepne, jakmile aspoň jeden okruh dostane impuls a začne se otevírat. Bez elektronických ventilů mám jenom žebříky v koupelnách, ty mají svůj regulační ventil, který mám na střední pozici a když se pustí oběhové čerpadlo, tak se trochu nahřívaji, ale je to spíše zbytečné, rekuperace má odtahy v koupelnách a ručníky schnou perfektně i bez zahřívání.

6582b8622f1944e64de8e5750830e198.jpg

1e193f42e877ceac167a5eb0fa36576f.jpg

Odesláno

Máš to super, pokud je to takto komplexně pojaté, pak to dává smysl.

Nechci být otrokem a vše nastavovat pořád nějak manuálně, proto se ptám a hledám optimální řešení. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...