Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)

Doporučené příspěvky

Jihozápad, před chvílí.

Český výrobce, skvěle se s tím dělá, chodíme po tom bosky. Je to teda velká terasa v 1NP, pod ní je druhá na zahrádku, tam je položený kámen.

Dřevěnou můžu jít taky vyfotit, pěknej modřínovej oser, bosky = odrbaný nohy od suků a dalších přírodních výčnělků.

Takže v botech = přírodní dřevo.

Bosky = dřevoplast (světlý) nebo šutr.

post-49277-0-53533400-1564158103_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Tom: ale to je presne to co fotil Martar a co mam doma na terase. Tazko povedat co je z ciech a co z ciny. Ibaze ty to mas uchytene tak ako treba, na Martarovej fotke to je sfusovane niekym kto o tom nema ponatia (a preto to popraskalo). Ale s tou teplotou je to tragicke, treba fotit na poludnie. No nemyslim ze drevo je na tom nejak vyrazne lepsie.

V kazdom pripade je to duty profil a je krehky. Uz by som to nechcel, nad plnym ale rozmyslam.

Odkaz ke komentáři

kazdy material se na primem africkem slunicku rozpali a bude uz jen hur.. Priroda to skvele vymyslela a vyrobila stromy, ktere dokonale chrani pudu proti zhavemu slunci, pripadne posledni obranou linii tvori travnik.. Oboji v ramci genocidy zelene nicime vsemi moznymi prostredky.. Jako dobrej napad se mi proto jevi po porade se zahradnikem vysadit pred terasou stromy, ktere budou vytvaret v letnich mesicich prirozeny stin, k tomu terasu zastinit el. ovladanymi roletami, popinavymi rostlinami apod. Na primem slunicku se ale hreje vsechno, nejmene asi to drevo.. Z drevoplastu mame terasu u bazenu a rozpali se to tak, ze na tom nejde udrzet chodidlo.. Na tom betonu jde upect vajicka, na drevoplastu to bude o neco hure proveditelne, pac ty drazky jsou mrchy..

Odkaz ke komentáři

Jinak ke stromum a stinu: ono to zas neni tak snadne snadne, jak by se mohlo zdat. Aby strom funkcne stinil, musi byt vzrostly a relativne husty. Vzrostly a relativne husty strom vedle baraku je ovsem v dobe castych extremnich klimatickych jevu (vichrice, boure s extremnim vyskytem blesku, tornado) riskantni, muze ohrozit dum i lidi v nem. Navic ma takovy strom jednak naroky na vodu, jednak je pod nim casto destovy stin a nic moc tam neroste. Jako vhodnejsi se proto jevi subtilnejsi dreviny s rozptylenym stinem, treba drezovec, akat apod.

Znamy ma velke tamarysky, to je taky dobre reseni, ale pri tuhe zime mu muzou vymrznout.

Sam mam terasu orientovanou na SSZ, vetsinu dne je polovina terasy stinna, slunce tam jde jen hodinku vecer. Terasa je cca 12 m x 4,5 m, jeji tretina je ve stinu domu a presahu strechy, tretina v polostinu pergoly a nejvzdalenejsi tretina samozrejme nabizi i slunce (a koupani). Clovek si muze vybrat. Na presahy strechy obecne nedam dopustit - vsude nejmene metr, misty 1,5m a nad terasou 2,5m. Chrani to terasu a chodniky kolem domu pred destem, snehem i sluncem, a v lete to zabranuje jit jiznimu slunci do oken, zatimco v zime mu nebrani. Spokojenost.

Prirodni svetly sutr na povrchy planuju z nekolika duvodu: jednak to umocni stredomorsky pocit z terasy a domu (coz mam rad), jednak nedokonalosti a prasklinymu prirodniho nepravidelneho materialu nevadi a netabaji tak za oci jakomjakakoliv prasklina u pravidelne dlazby nebo obkladu.

Odkaz ke komentáři

Chalosi, viete mi prosim poradit, ako zistim ci je v drevenych tramoch cervotoc, vyletove otvory tam su, neviem ale ake stare. Moznostou je pocuvat v noci chrumanie, zial tuto moznost nemam. Nejaka dalsia moznost? Drobne piliny z otvorov som nenasiel. Diky za rady a tipy.

Resp. ak su, ako sa ich zbavit, je to velky pruser?

Odkaz ke komentáři

Chalosi, viete mi prosim poradit, ako zistim ci je v drevenych tramoch cervotoc, vyletove otvory tam su, neviem ale ake stare. Moznostou je pocuvat v noci chrumanie, zial tuto moznost nemam. Nejaka dalsia moznost? Drobne piliny z otvorov som nenasiel. Diky za rady a tipy.

Resp. ak su, ako sa ich zbavit, je to velky pruser?

Skús Bochemit pre napadnuté drevo. U nás na kostole to zabralo.

Odkaz ke komentáři

z thermowoodu jsem velmi rozpačitý ..... chtěl jsem nějakou dřevěnou lavičku na zahradu o kterou bych se nemusel vůbec, ale vůbec starat, tak mi máma koupila lavičku z  thermowoodu..... sed jsem si na to přesně třikrát a praskly dvě prkna ......3 centimetrový ...... takže jako bezúdržbový obklad něčeho to může být dobrý, ale na zátěž  bych to asi nechtěl ...... je to křehký a vůbec to nepruží

Pokud chceš něco bez údržbovýho na lavičku, tak bych doporučil recyklovaný plotovky z Bohdanče, otec je na to celkem vysazenej a máme to na zábradlí na terase asi 10-15 let a jedinej problém byl, že to utrhalo šrouby - je to tvrdší jak dřevo a v létě má plast celkem velkou teplotní roztažnost, takže když to táta na podzim zarval, v létě jich půlka uskákala. Od té doby z toho materiálu máme v různých místech i další věci jako zatravňovací panely v nájezdu, kompostér, někde u strejdy je lavička ... Je to pevný a docela to pruží - prasknout jsem to opravdu neviděl.

Nevýhoda je cena (je to dražší než dřevo s nátěrem) a tuším to na tom plotě lehce v hranách ztratilo barvu - není to pod střechou, takže na to prší, sněží, svítí, ...

https://www.recyklace.cz/

Dělají i desky na terasu, ale povrch není zas tak krásný, takže hodně záleží kam to je. Do zahrady imho OK, k novýmu baráku si dokážu představit, že to nebude pro každýho.

Odkaz ke komentáři

Vdaka za tipy na chemiu, ako ale zistim ci tam este stale je?

Tím vlhkoměrem, pokud naměříš vlhkost dřeva třeba 1% tak máš prakticky jistotu že tam už nic nežije co se tesaříků a většiny červotočů týká. Některé druhy červotočů dokáží vegetovat i ve dřevě co má tuším pod 8%.

Měřič vlhkosti má hroty, základní stojí okolo 20?, zabodneš do dřeva a uvidíš jak na tom jsi.

Odkaz ke komentáři

Ahoj kluci, nevím, kam se svým dotazem, tak se zkusím obrátit tady na Vás. Koupili jsme dům na základě inzerátu, kde prodávající/makléř uváděl, že dům je z roku 2008 a má energetický štítek B.

Nyní jsme zjistili, že dům byl kolaudovaný již v roce 2005 a energetický štítek má D. Chtěli jsme to s ním řešit nějakou úlevou na ceně, ale posílá nás do háje, že v podstatě o nic nejde..

Mně na tom nejvíce se*e ten princip, že inzeroval něco jiného než ve skutečnosti prodal. Nemáte s tím někdo zkušenost? Soudního znalce nechávám jako poslední možnost.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...