Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo

Doporučené příspěvky

Frostie, není tam těch hebrejskejch písmenek nějak moc? Já měl za to, že se v tomhle jazyce samohlásky domejšlej.. takže jsem tam čekal jen tři znaky :) (v jazycích jsem fakt tupý hovado, rád se nechám poučit)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hrozba cunami nebo jak tomu říkáte zatím odvolána, good. Ale my dnes měli odjíždět trajektem na Jižní ostrov právě do Kaikoura ne velryby a tam to bylo nejhorší. Tady ve Wellingtonu nikdo nedělá, baráky procházejí statici a trajekt nejezdí. Takže do doby neurčité nevíme nic, hlavně že jsme zdravý. Lidi se trochu bojí že něco ještě přijde, tak sedí venku a po malých kavárnách, ale snad nee...

post-364-0-55501300-1479071912_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Frostie, není tam těch hebrejskejch písmenek nějak moc? Já měl za to, že se v tomhle jazyce samohlásky domejšlej.. takže jsem tam čekal jen tři znaky :) (v jazycích jsem fakt tupý hovado, rád se nechám poučit)

no vždyť jo, jsou tam jen souhlásky a speciální znak.

Odkaz ke komentáři

Otázka zněla, proč to iDnes nenapsalo stejně jako ty. Alespoň bychom se zde nemuseli koukat na tu nepříjemnou formu "cunami".

Nic, jdu si dát dalšího panáka, neřeš to ;)

Tsunami, fonetický přepis z hebrejštiny cunami. Na zdraví, taky si dám.

Odkaz ke komentáři

me spis vytaci cesky nazvy nemeckejch a rakouskejch mest. trebas Styrsky Hradec si nejsem schopen zapamatovat..

Jooo dodnes vzpomínám jak jsme v roce 1990 poprvé vyrazili s rodičema na letní dovolenou do zahraničí a vybaveni českými mapami jsme v Itálii marně hledali Benátky a všude se na ně ptali a divili jsme se, že je italové neznají a všude byla značená nějaká debilní Venezia a Benátky nikde... ono to asi dneska vypadá směšně, ale v té době nebyly žádné chytré telefony, navigace a ve všech průvodcích a mapách co jsme měli bylo prostě nepsáno Benátky... co si pamatuji (bylo mi 12), tak jsme je hledali snad půl dne, než nám ten nejapný vtip došel.. :)

Odkaz ke komentáři

Zajimavy, ze nikomu nevadi Londyn, Pariz nebo Varsava? Cesky nazvy cizich jsou v pohode, pokud to ma historicke vazby a duvody. U novych mest se to nedela, takze Rio de Janeiro bude vzdycky Rio de Janeiro a New York bude Novym Jorkem nazyvat jenom Jara Cimrman. Takze pohoda... staci oprasit dejepis (hlavne dejiny Evropy, myslim).  ;)

Odkaz ke komentáři

Ad Německo: Budyšín, Drážďany atd. jsou historické názvy z lužické srbštiny, přičemž Lužice historicky spadala pod českou korunu...

Ad Itálie: A co teprv když tuzemský chronomagor hledá kde leží Firenze (Florencie)? 

A nebo ruské/bulharské/srbské termíny/místopis/příjmení - kde čím dál tím víc tuzemských ignorantů namísto osvědčeného fonetického přepisu z cyrilice (ala srbo-chorvatština a většina slovanských jazyků) původní znění przní stylem "Tschaikovskyi"  :furious:

Největší fór je ale "Čínština", pro kterou v Češtině od roku 1951 let existuje poměrně efektivní fonetická transkripce využívající naši latinku s diakritikou - zatímco Číňan se ve své skromnosti o 7 let později usnesl, že jedinou správnou výslovnost latinky určuje strana a vláda říše středu, čímž byl standardizován zrůdný systém "pchinjin", zavádějící paskvily typu "Beijing" (což dnes tupý anglofil čte "Bej-žing", zatímco oficiální čínská výslovnost téhož zní "překvapivě" Peiking). Takže ne vždycky jsou nápady "10M čičmundů" úplně k prdu...

PS: Neměli bychom (spolu se Slovákama a Polákama) germánům začít posílat každoroční omluvy a odškodné, za to že už stovky let používáme "ponižující" termín pro jejich národnost?   :death:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Jestli jsem to správně pochopil, tak se na Jižní ostrov naštěstí nedostali. Snad se Afri brzy ozve.

Stejně je to v háji, pár známých se kvůli politickému dění a reálnému riziku světového konfliktu v posledních měsících odstěhovalo i s rodinou na Nový Zéland. Koukám, že si člověk moc nevybere...

Odkaz ke komentáři

Radku, s pinyinem máš sice recht, ale

a) nikdo jinej než Češi (potažmo Slováci i polský kamarádi) to nedokáže pořádně vyslovit

B) v pinyinu už maj návěstidla prakticky po celý Číně. Hádam, že bys je nakrk, kdybys jim to chtěl předělávat

c) kdyby se v Akademii chytli za nos, uznali by, že je lepší používat mezinárodně uznávanej systém, kterýmu ve finále rozuměj i ty Číňani. Fakt, že pinyin přišel na svět o pár let po tom našem hobitskym fonetickym maglajzu - kterej mimochodem nenajdeš na žádný mapě než český, takže hodně štěstí při cestování po Číně - jen ukazuje nedostatek sebereflexe, kterej milí lingvisti pozoruhodně dědí už to půlstoletí.

Odkaz ke komentáři

Afri, jseš ok ?

Všechno ok, děkuji za optání. Přes den tu bylo vcelku dost dalších mini otřesů, tak jsme se drželi mimo centrum. Před chvilkou to zase pěkně drblo, ale jsou to tzv. aftershocks a nikdo už to nějak neřeší. Všude po venku statici a kontrolují budovy. Kaikoura je pasé, tam to byl největší průser a trajekty nejezdí protože je poškozený přístav, tak improvizujeme. No jo no, jen doufám že noc bude v pohodě, protože mám docela blbej pocit. Možná když to bude párkrát do roka, tak to nebudu tak řešit stejně jako zdejší, chi chi,jde asi o zvyk....,ale teď právě mám docela s prominutím nasráno v gatích :-)

post-364-0-03691000-1479109564_thumb.jpg

post-364-0-78950700-1479109709_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...