Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo

Doporučené příspěvky

Kuwa, kuwa dneska kolem desáté večer jsem začal cítit palící se bakelit. Říkám si, sakra co to smrdí? To nemůže být u nás. Nepřestáválo to, tak jsem začal obcházet zásuvky v bytě. Zásuvka v ložnici horká jako prase. Aby to nebylo tak jednoduché, zásuvka je za manželskou postelí. Odsunu postel a ze zásuvky už se kouřilo, říkám si paráda. Hodinu jsem hledal nějakou novou zásuvku (kdysi jsem se tím živil), než jsem to opravil bylo půl dvanácté. Jsem naštvaný jak cyp, protože to budu muset ještě dořešit a neviděl jsem druhý poločas City vs United. Kokota, který vymyslel průběžné zásuvky bez rozvodných krabic, bych kopal do řiti. 10 zásuvek na jedné větvi, zapojených jedna do druhé to je prasárna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kuwa, kuwa dneska kolem desáté večer jsem začal cítit palící se bakelit. Říkám si, sakra co to smrdí? To nemůže být u nás. Nepřestáválo to, tak jsem začal obcházet zásuvky v bytě. Zásuvka v ložnici horká jako prase. Aby to nebylo tak jednoduché, zásuvka je za manželskou postelí. Odsunu postel a ze zásuvky už se kouřilo, říkám si paráda. Hodinu jsem hledal nějakou novou zásuvku (kdysi jsem se tím živil), než jsem to opravil bylo půl dvanácté. Jsem naštvaný jak cyp, protože to budu muset ještě dořešit a neviděl jsem druhý poločas City vs United. Kokota, který vymyslel průběžné zásuvky bez rozvodných krabic, bych kopal do řiti. 10 zásuvek na jedné větvi, zapojených jedna do druhé to je prasárna.

To zní dost d?siv? - nějaké poučení pro neelektrikáře? Co je třeba zkontrolovat, aby se podobná věc nestala? Trnu při představě, že se něco takového bude dít, když bude doma vyjímečně třeba jen babička nebo slečna na hlídání s dětmi, o dovolené raději ani nemluvím... ABB Tango, 2,5 Cu CYKY ke krabicím s v?nci, 2,5 Cu CYKYLO od krabic k zásuvkám, max. 9 zásuvek na jištenou větev. Jestli to správně chápu, tak moje provedení není sériové, ale co přesně tedy vedlo k tavení plastu zásuvky u tebe?

Odkaz ke komentáři

To zní dost d?siv? - nějaké poučení pro neelektrikáře? Co je třeba zkontrolovat, aby se podobná věc nestala? Trnu při představě, že se něco takového bude dít, když bude doma vyjímečně třeba jen babička nebo slečna na hlídání s dětmi, o dovolené raději ani nemluvím... ABB Tango, 2,5 Cu CYKY ke krabicím s v?nci, 2,5 Cu CYKYLO od krabic k zásuvkám, max. 9 zásuvek na jištenou větev. Jestli to správně chápu, tak moje provedení není sériové, ale co přesně tedy vedlo k tavení plastu zásuvky u tebe?

Já to nechávám občas zkontrolovat elektrikářem, protože se nechci nechat zabít :D Hned tedy po nastěhování do baráku dost věcí překopal, dnes už tak nějak jenom kouká, občas něco dotáhne,

Odkaz ke komentáři

Asi jednou za čas otevřu všechny zásuvky a zkontroluju. Máme sice relativně nově udělanou elektriku (asi 13 let), ale jeden nikdy neví. Krom toho na to má bejt revize jednou za 5 let.

Třeba tady: http://www.sobestacny-dum.cz/jak-casto-provadet-revize-elektroinstalace-v-dome/

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři

Treba občas obehnúť všetky zásuvky a podoťahovať svorky. Samozrejme aj popozerať, či dráty nie sú opálené apod. Stať sa to môže aj na nepriechodzích zásuvkách, ak je na ne trvalo napojený spotrebič, typicky napríklad chladnička, ktorá často spína a vypína. S chladničkou to je vlastná skúsenosť, kedy som raz pred spaním občas počul z kuchyne zvuk, ako keď sa trhá papier. Iskrilo v zásuvke chladničky :)

Samozrejme je väčšie riziko na priechodzích zásuvkách, kedy cez prvú prechádza súčet všetkých odberov z ďalších zásuviek atd., ak sú zreťazené. Na svorke vznikne prechodový odpor, na ktorom prechádzajúci prúd spôsobuje výkonovú stratu. Strata znamená zahrievanie a ďalšiu rýchlejšiu degradáciu kontaktu, väčší odpor, väčšiu stratu... iskrenie, ďalšie opaľovanie.

No a pochopiteľne sa to môže udiať aj v inštalačnej krabici, alebo dokonca v rozvádzači. Samozrejme, hlavne v tých starších a ešte umiestnených vonku. Žartovné môže byť napríklad odpojenie neutrálneho vodiča (nulák) v rozvádzači a rozlúčenie sa s elektrickými spotrebičmi  :) P.S., si predstav, ako vybuchujú žiarovky v akváriách... Ti dám plesne...

Upraveno uživatelem McStinger
Odkaz ke komentáři

Jo a naštvalo mě, že jsem se včera lehce přiopil, spadnul mi telefon a displej opět v prdeli, druhej za dva měsíce. Těšim se, co mi na tu fakturu řeknou moji Japonci. O tom, že ten displej už nikdy nebude jako origo (iphone) ani nemluvim..

Čtvrtky jsou nebezpečné dny, posledního půl roku se mi to úplnou náhodou tak nějak schází. Například včera jsme šli s kamarádem na pivo a on nechtěl pít, tak šel po třetím domů a já se na odchodu začal s někým bavit a nakonec jsem se opil s úplně cizíma lidma a ještě mě pozvali :) 

Odkaz ke komentáři

@ McStinger :D

Jdu zkontrolovat rozvad?č. Od té doby, co jsem z něj vymontoval proudovej chránič, protože si nerozuměl s kotlem, a dal ho na samostatnou větev jen ke koupelně a bazénu, jsem trochu nervózní..

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Sekretářce našeho ředitele vyhořel byt od budíku a když jsem řekl že kupovat elektroniku v tržnici je riziko tak mě uzemnila s tím,že to byl radiobudík od Phillipse z kamenné prodejny .

Odkaz ke komentáři

Jo a naštvalo mě, že jsem se včera lehce přiopil, spadnul mi telefon a displej opět v prdeli, druhej za dva měsíce. Těšim se, co mi na tu fakturu řeknou moji Japonci. O tom, že ten displej už nikdy nebude jako origo (iphone) ani nemluvim..

Musis jim to rict cely, jako nam tady.

Kdyz nezamlcis ten zacatek, tak to urcite pochopi :D

Odkaz ke komentáři

Ještě si počkám na radu pro koumáka jako jsem já- co dokáže připojit repráky do rádia obráceně, i když to má barevně rozlišený. Z elektriky celkově mám respekt a do zásuvek nelezu, ale když jsem viděl ty vyučené borce elektrikáře, co jsem si objednal, tak se to snad ještě naučím :-)).

Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...