Cyber Odesláno 22. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března 2020 Ještě bych rád doplnil, že karanténa může být i třeba elektronická, stejně jako třeba v Singapore. Tedy lokace mobilu, kontrola telefonem na pevné lince, nebo lokalizační náramek. Prostě tuhle krizi musíme zvládnout a život půjde dál. Ale lehké to určitě nebude. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Boris313 Odesláno 22. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. března 2020 Co mám informaci zprostředkovaně od jednoho developera v Praze tak oficiální stanovisko je takové, že "tento rok nebude byty zdražovat". To se týká projektů dokončených nebo před dokončením. Jak tady někteří psali, nové projekty se vesměs odkládají.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
elloco Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Znám chlapíka, co přes Airbnb pronajímá 6 bytů a už minulý týden byl velmi smutný... To spolu se sníženou obslužností stravovacích a ubytovacích služeb vrhne na trh desítky tisíc prázdných bytů. Nájmy v Praze půjdou dolů... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
enslow Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 (upraveno) Otázka samozrejme aj v tom nakoľko je reálna cena požadovaná od prenajímateľa.. Ja prenajímam jednoizbak za 350 eur. Nezariadený a bez kaucie. V zmysle ze co si prinesiete a to si môžete zničiť a vziať so sebou. Nebral som ani kauciu. Lenže niektorí majú ten istý byt a pýtajú 450 a nevedia to prenajať lebo samozrejme pýtajú 2 mesačne nájomné ako kauciu. To mladý človek nemá. Akože ísť prenajímať byt s tým ze idem na tom bohatnut je veľmi naivná. Ja som nastavil cenu tak aby to bolo rentabilne a prenajal som. Ale investovať do bytu v štýle nadštandard je pre najomnika úplne zbytočné. Nájomníkov je úplne jedno ci tam ma hajzle geberit alebo jika. Najomnik chce bývať dostupne. Upraveno 23. března 2020 uživatelem enslow Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník dabelM Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Znám chlapíka, co přes Airbnb pronajímá 6 bytů a už minulý týden byl velmi smutný... To spolu se sníženou obslužností stravovacích a ubytovacích služeb vrhne na trh desítky tisíc prázdných bytů. Nájmy v Praze půjdou dolů...Myslím že to nebude tak zlé. Situace se brzy vyvine a jakmile se zruší karantény a omezení, do Prahy se nahrne víc lidí, než tu bylo dřív - už teď se tady pro náplavu skoro nedá žít, a celá ta usazenina bude chtít bydlet. Až zase začne turistický ruch, situace se brzy stabilizuje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MíraMíra Odesláno 23. března 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Turistický ruch začne za hodně dlouho. Zaprvé budou podle všeho dost dlouhodobě zavřený hranice, ale i kdyby ne, tak globálně nebude asi zrovna turistická nálada.Aktuálně nikdo přesně neví a ani vlastně nemůže vědět, co přesně bude, ale čim dál tím víc ekonomů se přiklání k názoru, že dolů to půjde. Spíš se řeší jak moc a na jak dlouho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Beet Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Diky za clanek, zajimave cteni. Docela to dava smysl, ale uvidime jak kriticke to bude. Ted mne stve ze jsem pred pul rokem refinancoval hypoteku na 3% rocne s fixaci 10 let..Článek jsem přečetl a teď nevím? Je to jen jedna z mnoha "analýz"? Jsem před podpisem refinancu za 2,29% na 10 let. Tak a teď poraďte. Podepsat, nebo počkat na podzim? Úroky možná půjdou dolů, ale asi půjdou dolu i ceny nemovitostí a tudíž i odhady. Máme doplácet ještě hodně a mám strach abychom pak dosáhli na LTV. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
azeppelin Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Nevím jak v Praze, ale v Brně na Airbnb trh s pronájmy rozhodně nestojí. Kolik procent je to v Praze, to si nedokážu spočítat. Každopádně ještě před měsícem tu byl přetlak poptávky. A to v té míře, že jsem měl během jednoho týdne několik desítek až stovku zájemců, z jediného serveru, na oťukávací nabídku bez fotek a ničeho. Některé opravdu zoufalé, které začínaly doslova " prooosiiiim, potřebuji něco normálního". Když jsem jednoho blba z nájmu vykopl, tak jsem si jej lehce našel na nové adrese, páč na ní byl jako jeden z mála inzerátů v dané lokaci. Firmy typu IBM byly na dnešní situaci připravené lépe než stát, zaměstnanci jsou na HO a odliv se nekonal. Až se rozjedou univerzity, tak bude celý Brno v normálu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MíraMíra Odesláno 23. března 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Krátkodobý pronájmy samozřejmě nejsou jen Airbnb, těch je v Brně okolo 1500, což není tolik, ale dle odhadů mají jít dolů reality v celé ČR a Airbnb je jen jeden, víceméně nepodstatnej důvod. Spíš jen další "hřebíček" a to hlavně v Praze a trošku v Brně.Jde hlavně o to, že velký procento lidí se dostane do finančních potíží z kterých u části z nich vyplyne nemožnost splácet hypo a budou donucení realitu prodat, ( další hřebíček) a i ti, kteří rezervu mají, pravděpodobně vzhledem k nejisté době raději větší investice odloží. Ti co peníze mají a chtějí je investovat, budou taky logicky vyčkávat, co se bude dít a kolotoč se roztáčí. Realitní trh je už teď samozřejmě úplně v stop stavu a ještě nějakou dobu bude. Vzhledem k tomu, že se jen málo kdo v aktuální situaci pohrne do koupě, tak prostě prodávající po pár měsících čekání pochopí, že to za "starou" cenu asi nepůjde a pokud bude chtít prodat, bude muset jít níž a tím se spustí lavina.Dalších aspektů je samozřejmě celá řada, ale tohle je tak nějak to zásadnější. Aspoň tohle mi vyplývá po přečtení desítek článku a shlédnutí hromady videí od různých ekonomů, realiťáků, investorů atd.. Vše aktuální z cca posledního týdne.Většina se aktuálně už shoduje na tom, že pokles se dá rozhodně očekávat a otázka je jen o kolik a na jak dlouho. Pořád se může stát, že to bude celkem zanedbatelný, ale taky pravej opak, kde někteří mluví i o 30% a návratu zpět do cca dvou let. Pravda Dost možná bude někde uprostřed. Nejvíc záleží na délce trvání aktuálních opatření.Vše se projeví naplno stejně cca až tak za 6 měsíců.Já osobně budu rád i za "jen" širší nabídku a nízkej úrok hypo.Uvidíme, co bude, jednou se to všichni dozvíme. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
azeppelin Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Možný je všechno. Pronájmy máme diverzifikované, mezi dlouhodobé pro zahraniční studenty a pracovníky, české studenty na spolubydlení, komerční prostory pro hospody atd. U všeho funguje několikaměsíční výpovědní lhůta. Vzhledem k lokaci, stavu a podmínkám nečekám nějaký extrém. Současně nehrozí, že bychom cokoli prodávali, spíš naopak, ale o tom roztrženém pytli s nabídkami si iluze nedělám. Teď chci koupit víkendový dům a tam kalkuluji maximálně s tím, že bude snížený zájem tohle řešit stran místních, takže to počká na spekulativního investora. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MíraMíra Odesláno 23. března 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 Jasně, prostě se uvidí.Pronájmy by měly jít taky dolů, což by mohlo taky nahrávat nižším prodejům, no nějak to dopadne.Minimálně by měla být lepší vyjednávací pozice. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
financ Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 na pokles cen bych moc nesázel. Poptávka pořád převyšuje nabídku, nový projekty jsou pozastavený a na trhu se objeví levný peníze. Možná v Praze bude chvilku z čeho vybírat díky poklesu krátkodobých pronájmů přes AirBnB. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kloubik Odesláno 23. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. března 2020 @Beet vezmi taky v úvahu, že dost možná půjde nahoru inflace, takže 2,29 není podle mě nějak extrémně špatná sazba, i vzhledem k tomu že jak zminujes máte asi dost na hraně LTV. Pak je otázka jak moc to stojí za ten risk že nesplnite LTV. A nedivil bych se kdyby banky zpřísnily metodiku nebo požadavky velmi rychle. Základní úroková sazba je jedna věc, ale banky taky pracují s rizikovou marží, a ta může jít v budoucnu nahoru pokud se banky začnou bát špatných úvěrů. My jsme zhruba před rokem podepsali 5ti lety fix za 2,59 a máme LTV cca 30 %. I tehdy, a hlavně dnes, respektive před měsícem, by to šlo asi o dost lépe. Ale měli jsme trochu specifický problém že jsme žili dlouhodobě mimo ČR a EU a nikdo nám nechtěl půjčit bez dlouhodobější pracovní historie, takže vyšší úrok. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cyber Odesláno 24. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2020 @Beet vezmi taky v úvahu, že dost možná půjde nahoru inflace, takže 2,29 není podle mě nějak extrémně špatná sazba, i vzhledem k tomu že jak zminujes máte asi dost na hraně LTV. Pak je otázka jak moc to stojí za ten risk že nesplnite LTV. A nedivil bych se kdyby banky zpřísnily metodiku nebo požadavky velmi rychle. Základní úroková sazba je jedna věc, ale banky taky pracují s rizikovou marží, a ta může jít v budoucnu nahoru pokud se banky začnou bát špatných úvěrů. My jsme zhruba před rokem podepsali 5ti lety fix za 2,59 a máme LTV cca 30 %. I tehdy, a hlavně dnes, respektive před měsícem, by to šlo asi o dost lépe. Ale měli jsme trochu specifický problém že jsme žili dlouhodobě mimo ČR a EU a nikdo nám nechtěl půjčit bez dlouhodobější pracovní historie, takže vyšší úrok."dost možná" není úplně nejlepší pojmenování toho co bude. Jestli za Vánoce 2021 nebude inflace nad 5%, tak se naučím dělat salto. Kdo sleduje poslední kroky ČNB a MFČR, ten mi musí dát za pravdu. Nebo mát někdo pocit, že masivním tištěním peněz, vznikne deflace? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bobisek Odesláno 24. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2020 "dost možná" není úplně nejlepší pojmenování toho co bude. Jestli za Vánoce 2021 nebude inflace nad 5%, tak se naučím dělat salto. Kdo sleduje poslední kroky ČNB a MFČR, ten mi musí dát za pravdu. Nebo mát někdo pocit, že masivním tištěním peněz, vznikne deflace? Teoreticky máš samozřejmě pravdu, fakticky tomu tak být nemusí. Vytištění peněz neříká nic o míře růstu cen - pokud lidé budou šetřit, žádný objem vytištěných peněz inflaci nezvýší. Nezdá se mi, že by sliby centrálních bank nebo vlád někoho nyní či v blízké budoucnosti přiměly k rozhazování ve spotřebě či investicích. Stačí se ostatně podívat na inflaci při krizi 2009/12 - byla blízko nule, přestože se tisklo o sto šest. Nezvýšila se ostatně příliš ani následně, přestože všechny varianty peněžních zásob od roku 2009 výrazně vzrostly. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cyber Odesláno 24. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2020 Teoreticky máš samozřejmě pravdu, fakticky tomu tak být nemusí. Vytištění peněz neříká nic o míře růstu cen - pokud lidé budou šetřit, žádný objem vytištěných peněz inflaci nezvýší. Nezdá se mi, že by sliby centrálních bank nebo vlád někoho nyní či v blízké budoucnosti přiměly k rozhazování ve spotřebě či investicích. Stačí se ostatně podívat na inflaci při krizi 2009/12 - byla blízko nule, přestože se tisklo o sto šest. Nezvýšila se ostatně příliš ani následně, přestože všechny varianty peněžních zásob od roku 2009 výrazně vzrostly. Myslím, že zatím všichni věštíme z kávové sedliny. Ale možné je cokoli. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
MíraMíra Odesláno 24. března 2020 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2020 Teoreticky máš samozřejmě pravdu, fakticky tomu tak být nemusí. Vytištění peněz neříká nic o míře růstu cen - pokud lidé budou šetřit, žádný objem vytištěných peněz inflaci nezvýší. Nezdá se mi, že by sliby centrálních bank nebo vlád někoho nyní či v blízké budoucnosti přiměly k rozhazování ve spotřebě či investicích. Stačí se ostatně podívat na inflaci při krizi 2009/12 - byla blízko nule, přestože se tisklo o sto šest. Nezvýšila se ostatně příliš ani následně, přestože všechny varianty peněžních zásob od roku 2009 výrazně vzrostly. SouhlasStát se může samozřejmě ledacos, ale myslím, že i když je důvod krize jinej, bude průběh v mnohém podobnej. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr11 Odesláno 24. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2020 2,29% vypadá na unicredit...ten dneska přestal dělat kreditky a spotřebáky, za pár dní stopne i hypo. Budeš rád když 2,29% stihneš podepsat:-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Beet Odesláno 24. března 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. března 2020 2,29% vypadá na unicredit...ten dneska přestal dělat kreditky a spotřebáky, za pár dní stopne i hypo. Budeš rád když 2,29% stihneš podepsat:-)Není to Unicredit. Je to Creditas bez jakýchkoli dalších podmínek. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se