kulix Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 Tak výsledek by měl asi být 9/7..Dvě rovnice o dvou neznámych:X/Y=5/3X+10/Y+10=7/5X=25Y=15 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 Keď pozerám na kulixov nesprávny zápis, prišla mi na rozum vec, ktorú som náhodou riešil minule. Dostal som nezáludnú otázku, že prečo má násobenie a delenie prednosť pred sčítaním a odčítaním. Pravdepodobný dôvod mi prišiel na rozum dosť rýchlo, ale otázka do pléna, tuší niekto? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
knihomol Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 Je to proste nadrazena matematicka operace Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 To je, ale prečo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 Silnější pes mr*á 2+3=5 2*3=6 podle mě má násobení a dělení silnější dopad na výsledek:-D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mikymik Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 Vynásobit můžeš všechno se vším, sečíst ne... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
warann Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 před 49 minutami, Moty napsal: Silnější pes mr*á 2+3=5 2*3=6 podle mě má násobení a dělení silnější dopad na výsledek:-D První řádek souhlas, jako (banální) příklad bych spíš uvedl 2+2+2+2= 2x4 Násobení je zkratka místo opakovanýho sčítání. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chronofobik Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 No, ako kedy: 0,5 x 0,5 = 0,25 0,5 + 0,5 = 1 Babo raď teraz... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Locky Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 před 3 hodinami, McStinger napsal: Keď pozerám na kulixov nesprávny zápis, prišla mi na rozum vec, ktorú som náhodou riešil minule. Dostal som nezáludnú otázku, že prečo má násobenie a delenie prednosť pred sčítaním a odčítaním. Pravdepodobný dôvod mi prišiel na rozum dosť rýchlo, ale otázka do pléna, tuší niekto? Jak už naznačil warann, tak je to z důvodu toho, že násobení je zkratkou pro opakované sčítání. Podobně pak má umocňování přednost před násobením, protože opět platí, že umocňování je zkratkou pro opakované násobení. Priorita početních operací jednoduše vychází z toho, co dané operace znamenají. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 Asi je @warann najbližšie mojej teórii, mám ale trochu sedliackejšie zdôvodnenie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suflik Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 já si myslím, že je to jen konvence, protože jsme z principu líní a častěji sčítáme součiny než násobíme součty klasicky v obchodě 10 x 2.5 za rohlíky + 6 x 25.9 za pivo + ... nikde žádné závorky kdyby to bylo naopak, tak bych musel psát (10 x 2.5) + (6 x 25.9) + ... spousta závorek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 No, presne to mi prišlo na rozum, ale nie lenivosť. Kupecké počty. Najprv sa samozrejme násobil počet s jednotkovou cenou, až potom sa robí súčet. Typicky napríklad účet, kde sú položky s množstvom po jednotlivých riadkoch, sa dajú bez zátvoriek prepísať do jedného riadku. Robíme to v podstate neustále, že nejaké riadky s výpočtami sčítame. Moja domnienka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suflik Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 před 9 hodinami, mikymik napsal: Vynásobit můžeš všechno se vším, sečíst ne... důkaz? před 9 hodinami, warann napsal: Násobení je zkratka místo opakovanýho sčítání. to se dá říct o N, ale v R si to asi nedovedu představit před 11 hodinami, knihomol napsal: Je to proste nadrazena matematicka operace to se nedá říct, algebry žádnou přednost nebo nadřazenost operací nemají, když se podíváme třeba na definici okruhu https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_(mathematics)#Definition tak tam jak mluví o distributivitě (bod 3), závorkují i násobení před sčítáním, protože potřebují být obecní Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mato57 Odesláno 21. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. dubna 2021 Tak tys' to teď rozštípnul Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
orol Odesláno 22. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2021 něco k tématu: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Moty Odesláno 22. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2021 ale 8-2+1 bude vždycky 7 a nikdy 5 protože když použiju závorky tak to bude takto 8+(-2)+1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vasa_H Odesláno 22. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. dubna 2021 Pokud mate radi hadanky doporucuji: https://www.kosmas.cz/knihy/207411/jak-se-jmenuje-tahle-knizka/ Pro hackery da se i stahnout na jednom nejmenovanem ceskem ulozisti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PavelK Odesláno 23. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. dubna 2021 V 22. 4. 2021 v 0:30, suflik napsal: Vynásobit můžeš všechno se vším, sečíst ne... důkaz? To je přece jasné, že nemůžeš sčítat hrušky s jabkama. Ale vynásobit je můžeš. Výsledná veličina udávaná v hruškojabkách bude sice poněkud podivná, nicméně možná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mikymik Odesláno 26. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2021 Přesně, a protože je násobení komutativní, 1 hruškojabko = 1 jabkohruška. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
suflik Odesláno 26. dubna 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. dubna 2021 To ale mícháte hrušky s jabkama. Doslova Vemte si třeba pologrupu ({hruška, jablko}, +) +(hruška, hruška) = hruška +(hruška, jablko) = jablko +(jablko, hruška) = hruška +(jablko, jablko) = jablko Můžu sčítat jablka a hrušky a ani ta pologrupa není komutativní. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se