Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj, já jsem zašel do speciálky a oni mi tam doporučili boty. Měl jsem 100 kilo, tak boty ze Sportisima nebyly to pravé ořechové. V různých speciálních obchodech mají i velký výběr obuvi. A opravdu hlavně začít pomalu. 

Odesláno
před 3 hodinami, Prochy68 napsal:

Hodne tlumeny (ja preferuju Hoka), vzorek podle toho jestli budes behat po asfaltu nebo v lese a hlavne, zacinat hooodne pomalu a vydrzet to i kdyz budes mit pocit ze dokazes behat rychleji a delsi vzdalenosti. 

Takový pocit rozhodně nemám, resp. chvílemi jsem měl, ale krotil jsem se - poprvé jsem dal 6 km, z toho jsem tak 5 ušel (ale rychle) a mezitím vždycky 50-100 metrů popoběhl, takže taková indiánská chůze. Napodruhé a napotřetí jsem popoběhl 100-200 metrů, průměrná tepovka 135, maximálka 170, včetně té chůze. Budu to zkoušet dál a snad pokaždé popoběhnu delší a delší úseky. Běhat budu spíš po polňačkách a v lese. "Tlumený" boty - to jako vysoká, měkká podrážka s nějakým vibramem nabo jak se tomu říká?

Odesláno
před 2 hodinami, Liboros napsal:

Ahoj, já jsem zašel do speciálky a oni mi tam doporučili boty. Měl jsem 100 kilo, tak boty ze Sportisima nebyly to pravé ořechové. V různých speciálních obchodech mají i velký výběr obuvi. A opravdu hlavně začít pomalu. 

Díky, to jsem plánoval tak jako tak. Do Sportissima bych snad ani nešel, napadl mne Hudy atd. Jsem z HK, kouknu jestli je tu nějaká speciálka.

Odesláno

v tomhle věku a kondici neřeš žádný tepy, ale hledej radost z pohybu.

Jednoduchá rada - pohybuj se v úsilí, kdy můžeš normálně (bez přerušování) mluvit. Jdi ven 2-3 za týden. Pokud ti to vydrží aspoň 2 měsíce, tak se vrať a pak se ptej

• Like 1
Odesláno (upraveno)
před 18 minutami, Ivan Lelák napsal:

Takový pocit rozhodně nemám, resp. chvílemi jsem měl, ale krotil jsem se - poprvé jsem dal 6 km, z toho jsem tak 5 ušel (ale rychle) a mezitím vždycky 50-100 metrů popoběhl, takže taková indiánská chůze. Napodruhé a napotřetí jsem popoběhl 100-200 metrů, průměrná tepovka 135, maximálka 170, včetně té chůze. Budu to zkoušet dál a snad pokaždé popoběhnu delší a delší úseky. Běhat budu spíš po polňačkách a v lese. "Tlumený" boty - to jako vysoká, měkká podrážka s nějakým vibramem nabo jak se tomu říká?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Vypada to treba takhle.

Ale jak jsem psal, kardiovaskularni system se adaptuje daleko drive nez pohybovy aparat a pak je k nejakemu zraneni rychla cesta. A mluvim z vlastni zkusenosti a vlastnich 100 kilo vahy 😅

Upraveno uživatelem Prochy68
  • Díky 1
Odesláno
před 7 minutami, Prochy68 napsal:

Vypada to treba takhle.

Ale jak jsem psal, kardiovaskularni system se adaptuje daleko drive nez pohybovy aparat a pak je k nejakemu zraneni rychla cesta. A mluvim z vlastni zkusenosti a vlastnich 100 kilo vahy 😅

Díky, už jsem v HK našel 2 prodejny, jedna je běžecká speciálka a mají i boty Hoka.

Odesláno
před 9 minutami, Ivan Lelák napsal:

Díky, už jsem v HK našel 2 prodejny, jedna je běžecká speciálka a mají i boty Hoka.

Treba ti Hoka vyhovovat nebudou, ale urcite ti tam poradi.

• Díky 1
Odesláno

@Ivan Lelák Já půjdu asi proti proudu. Pokud jsi 40 let neběhal, tak bych v 66 letech nezačínal. Těch rizik pro pohybový aparát je víc než přínosů. Našel bych si jiné sporty - chodil bych svižně (klidně s holemi), hodně do kopce, jezdil na kole, rozumně posiloval, plaval atd.

• Dát hlas 4
Odesláno
před 10 hodinami, redd napsal:

@Ivan Lelák Já půjdu asi proti proudu. Pokud jsi 40 let neběhal, tak bych v 66 letech nezačínal. Těch rizik pro pohybový aparát je víc než přínosů. Našel bych si jiné sporty - chodil bych svižně (klidně s holemi), hodně do kopce, jezdil na kole, rozumně posiloval, plaval atd.

Díky. Hele, chci to zkusit. Jezdím na kole, koloběžce, to je docela dobrý kardio a v pohodě. U běhu, jak říkáš, jde hlavně o pohybový aparát, nejspíš asi klouby, ale chci to zkusit, nejdřív indiánská chůze, pomalu přidávat, vnímat tělo a uvidím, kam se to posune. Začal jsem nedávno chodit do posilovny, ujal se mne mistr Evropy v kulturistice, dává mi celkem zabrat a zatím nemám problém - tolik k tomu "rozumnému" posilování. Zase tak starý nejsem, aspoň se tak necítím.

Odesláno
před 21 hodinami, Prochy68 napsal:

Treba ti Hoka vyhovovat nebudou, ale urcite ti tam poradi.

Dnes jsem se narychlo stavil v nějakých sportovkách, do zmíněné speciálky zajedu zítra. Koukal jsem, jak se liší běžecké boty od běžných trekových a zaujala mne za prvé nízká hmotnost a za druhé tlustá a měkká podrážka. Mezi silničními a trialovými byl rozdíl ve vzorku podrážky a trialové byly o něco těžší. Zajímá mne, jestli mohu se silničními botami běhat i mimo asfalt, když bude sucho - myslím tím běžné polní a lesní cesty, kde budu běhat nejčastěji (a z 90% bude sucho). Ptám se proto, že mne na silničních botách zaujala fakt nízká hmotnost. Nebo bude lepší něco trialového? 

Odesláno
před 33 minutami, Ivan Lelák napsal:

Dnes jsem se narychlo stavil v nějakých sportovkách, do zmíněné speciálky zajedu zítra. Koukal jsem, jak se liší běžecké boty od běžných trekových a zaujala mne za prvé nízká hmotnost a za druhé tlustá a měkká podrážka. Mezi silničními a trialovými byl rozdíl ve vzorku podrážky a trialové byly o něco těžší. Zajímá mne, jestli mohu se silničními botami běhat i mimo asfalt, když bude sucho - myslím tím běžné polní a lesní cesty, kde budu běhat nejčastěji (a z 90% bude sucho). Ptám se proto, že mne na silničních botách zaujala fakt nízká hmotnost. Nebo bude lepší něco trialového? 

Moc neporadim, ja mival prevazne trailovy a silnicek par. V suchu v lese mi to treba nevadilo, ale polni cesta nebo u nas v okoli  typicky cyklostezka se sotolinou a prachem, tam me vadilo ze jsem v silnicnich vic ztracel trakci. Coz dnes zazivam opet na kolobezce, kde dojizdim stary bezecky boty a ted padl los na silnicky. 

Odesláno

@Ivan Lelák Můžeš, dokud nezačneš ztrácet grip - potom bych raději zvolnil. Běžně se mi stává, že přehodnotím plány a vrátím se domů přes kopec místo po silnici.

Odesláno

Díky za odpovědi, kouknu co budou mít zítra v té běžecké speciálce a co mi poradí, budu raději víc koukat po něčem lehkém, ale co má podrážku, která se nezalekne i šotoliny.

Mimochodem, Prochy68 - na kolobrndu používám nejraději nízké plátěné kecky Nike, které jsem kdysi koupil na rekreační tenis a do tělocvičen - mají bílou, víceméně hladkou podrážku s jemným kónickým vroubkováním, které na antuce umožní skluz dopředu, ale zachytí proklouznutí dozadu.

Odesláno

když už se budeš dívat po Hokách tak si zkus Challenger 8, podrážka se tváří na trail, ale jsou měkké na silnici, pokud málo naběháš tak ti vydrží, na mokru sklouznou, ale psal jsi, že budeš běhat za sucha mohly by ti sednout

• Díky 1
Odesláno (upraveno)

Trail boty na silnici v pohodě. Koupit silniční, že je někdy použiji v lese, ti dává už velkou šanci na problémy (přesně kvůli chybějícímu gripu). Nepotřebuješ nic brutálního (levá fotka), stačí ta prostřední (co se na silnici bude chovat normálně). Ta vpravo (silniční) je nesmysl do lesa, na polní cesty…

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem Ajaj
  • Díky 1
Odesláno

A klobouky :) Tyhle mám 5 tejdnů, naběháno cca 300. V lese, a šotolině bezva, na písku horší, a těch pár metrů na asfaltu přeběhnu bez nějakýho velkýho utrpení. Ty drapáky mají cca 6 mm. Zdá se to moc, ale drží.

Odesláno

Já celoročně klusám tak 60 % asfalt a 30 % polňačky/lesní cesty a zbylých 10 % různé štěrkové stezky a jiný všelijaký bordelterén Moravského krasu.
Používám už pár let Hoka Challenger a spokojenost za deště, ranní rosy, sněhu, bláta, slunečna…
Přijde mi, že v tom našem moravském normálním “zvlněném terénu” (les, louka, polňačka) drží tahle “silnička se vzorkem” celkem dobře za každého počasí.
Ale nejsem nijak náročný běhač (dávám tak 3x týdně trasy okolo 10 km, většinou s kočárkem, průměrnou rychlost mám cca 7-8 km/hod.).
  • Like 1
  • Díky 1
Odesláno

Pridam se k pozitivnimu hodnoceni Hoka ATR Challenger. ATR = All terrain ready. Jsou to takove univerzalky vhodne pro vetsinu povrchu. Clovek pak nemusi moc extra premyslet kudy bezi. A pokud planujes behat jen za sucha, tak se vyhni goretexu.

• Díky 1
Odesláno

Já Hoky challenger koupil jako první boty a tlačí mě do kotníku. Jsou velmi tvrdé ty bočnice co mají asi zpevnit kotník. Bohužel já ho zpevňovat nepotřebuji a tak jsou to jediné boty v kterých běhám nejmíň a jen po asfaltu, protože jakmile je trochu terén nakloněn umřou mi kotníky na otlaky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...